Gravatar
Uriel
2008-04-27_17:29
Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Sorry ако вече има такава тема. От малък са ми казвали, че червената мухоморка е супер отровна и да "изягвам" директната консумация. Обаче човек като расте разбира разни работи. Следователно и аз разбрах, че от тая гъбка може да се "накозиш" . Понеже обаче онзи нашенски скептицизъм ми шепне да не се занимавам с глупости преди да съм се консултирал със спец отряда. Та питането ми е какво трябва да направя след като се сдобия с въпросната гъба. Степ бай степ. Значи доколкото разбрах тя се сушала за да се избегне неприятният и сайдефект, а именно смъртта. И след това или се апва, или се пуши, е, или се готви аде. Също таками е интересно дали специално нашенската мухоморка е психоактивна? Колко трябва да взема? Какво да правя ако умра? Ей такива работи. Като всеки к0лтурен човек ще ви кажа благодаря предварително.
Gravatar
Estario
2008-04-27_17:46
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Не ти трябва да се занимаваш с глупости според мен, при условие, че има "обикновенни" магически гъби, с които няма да го има филмът "Дали сега няма да пукна."
Gravatar
Uriel
2008-04-27_19:06
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

То добре Magick Shrooma, ама дай де. Значи тука хватката е, че гъбата расте навсякъде. Къде ще ти се занимавам да ходя и планините да взема да се загубя. Пък тука в Търнов град няма никакъв пазар на дрога. Пък и да има аз не съм запознат с него :( Както и да е.
Gravatar
DreadSquirrel
2008-04-27_22:09
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Ефекта, до колкото знам, няма нищо общо с този на псилоцибните гъби. Малко да се отклоня от темата: Червената мухоморка ПФФФФ далеч не е ЧАК ТОЛКОВА отровна - разбира се, можеш да умреш - но основите хора в риск от нея са: малките деца (понеже е шаренка и красива и понеже организма им е по-слаб) и друсалките (невнимание) - така че си има основания да се наплашат хората (основно заради децата, предполагам). Според wikipedia смъртната доза е нещо около [b:16wgfsev]15 шапки[/b:16wgfsev] (зависимо от късмета - т.е. силата на самите гъби, личния организъм и т.н.) - не че при по-малки дози не можеш да останеш с постоянни мозъчни/чернодробни увреждания. Но като цяло - в по-честия случай просто ще ти стане мноооооооого зле (освен ако не си малко дете или не си ударил джакпота с по-силни гъби). Също и отравянето с нея е ДОСТА по-лечимо - симптомите се проявяват по-рано и т.н. Сега - да не реши някой, че червената мухоморка е безопасна и да започне да я яде сурова и/или без да му пука - само казвам, че е преувеличена опасността й - няма нужда от глупости! Разните там жълти, бели, зелени мухоморки - това са НАИСТИНА опасните гъби - да не говорим, че лесно се бъркат с печурки, ако не си запознат (а и с червена мухоморка могат да се объркат). Хапваш си от тях и си до там... :!: :!: :!: Симптомите идват, когато си отвъд спасение, противоотрова май няма, [b:16wgfsev]половин шапка[/b:16wgfsev] и си мъртъв - все весели неща... :mrgreen: Така че на далтонисти или неопитни "гъбари" изобщо не им се препоръчва да правят опити да берат червена мухоморка или печурки (а и гъби, като цяло), защото риска да ги сбъркат с тези опасни видове (пък и и други) е доста голям. Та така - това, че червената мухоморка е ужасно отровна е общо взето неверно твърдение (тя е просто отровна :lol:), но не и лишено от смисъл. Вниманието е задължително! А как точно се приготвя и колко се яде, за да получиш психологически ефекти - не знам.
Gravatar
ch1n0m0ren0
2008-04-28_01:12
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

В нета има много и подробна информация относно темата... само знания по английски и логическа мисъл+чичо гугъл ще ти свършат работа. НО! Ако смяташ да го правиш само, за да се "накозиш" по-добре не го прави, най-много да ти се спретне някой номер от страна на гъбите поради евентуално неуважение към тях. Ако смяташ все пак да пробваш, наистина внимавай а и си намери някой който да има добра представа с какво се захваща и как да постигне необходимата цел... а такива хора са малко труднонамираеми... все пак успех и внимавай, това за номера го приемай по какъвто начин желаеш но бъди сигурен че съм повече от сериозен в твърдението си. мир
Gravatar
Estario
2008-04-28_07:12
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

[quote="Uriel":2gt99bxp]То добре Magick Shrooma, ама дай де. Значи тука хватката е, че гъбата расте навсякъде. Къде ще ти се занимавам да ходя и планините да взема да се загубя. Пък тука в Търнов град няма никакъв пазар на дрога. Пък и да има аз не съм запознат с него :( Както и да е.[/quote:2gt99bxp] Ако имаш идване до София, може да ти помогна да намериш. Не яж мухоморки човече. Недей за едното надрусване да си проваляш живота. [quote:2gt99bxp]Amatoxins are cyclopeptides composed of a ring of amino acids that inhibit the production of specific proteins within liver and kidney cells. Without these proteins, cells cease to function. Following ingestion…five to twenty-four hours (average, twelve hours) pass before nausea, vomiting, abdominal pain, and diarrhea begin. These initial symptoms are followed by a brief period of apparent improvement, but without treatment, severe liver damage and kidney failure often result in coma and death.[/quote:2gt99bxp] Повече информация [url=http://americanmushrooms.com/deathcap.htm:2gt99bxp]тук.[/url:2gt99bxp]
Gravatar
Mind-Blown
2008-04-28_10:24
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Нужна е топлинна обработка преди консумация (2-3 дена на слънце, или на бавен огън) и все пак има шанс да попаднеш на повече отровна, отколкото психоактивна червена мухоморка. Ефектите от натравянето са увеличено слюноотделяне, гърч в корема, потене, диария. Психоактивните ефекти ако се проявят са доста странни - настъпва едно такова съноподобно състояние, някакво непоклатимо спокойствие и непукизъм. Има ефекти, които в момента не мога да намеря думи да опиша, абе странно е. Постигал съм ефект с пушене на люспата на шапката, смесена с трева ( люспи от 2 средно-големи шапки, горе долу 50/50 с трева, бая се узорих да ги изпуша тея 3 лули :lol: ). При пушене мисля, че също е възможно да усетиш негативни ефекти( при мен имаше увеличено слюноотделяне, което беше притъпено от тревата ;) )
Gravatar
Muscarin
2008-04-28_14:53
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Човече не се занимавай с глупости! Не проумявам на какво са способни хората и какво биха били готови да си причинят заради едното друсане.Баща ми се е тровил с червени мухоморки,обърка ги навремето с булка гъба.Бях малък ,но още ми е пред очите за какви гърчове ставаше въпрос,стомашни болки след тва клизми,системи, болници.Виж даже и ника ми е вследствие на тия случки :lol: Не го прави пич не си заслужава!Гъбите трябва да се уважават,не да се експериментира с тях,щото тъпкано ще ти го върнат...
Gravatar
Asymetral
2008-04-29_06:48
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

червената мухоморка може да е токсична и психоактивна или само токсична. Смъртоносна доза е трудно да се определи, защото количеството на токсините е променливо. Донякъде се разпадат ако се пече неизвестно време на 110 градуса. Обаче пак има възможност да си увредиш черния дроб. 8) - и защо искаш да опиташ червена мухоморка - за едното "накозване" и "надрусване" ?! :mrgreen: щото нямало пазар на дрога в Търново...?! :mrgreen: баси ужаса - каквото и да е, а? блах!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gravatar
DreadSquirrel
2008-04-29_19:35
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Asymetral - Защо повтаряш думите ми, на по-нисш език? Ако човек знае как да ги приготви, започне от малка доза - и внимава да не прекали с дозата, в по-късни случаи - и не е пълен идиот да бере гъби ПРИЛИЧАЩИ на червена мухоморка - не мисля, че се излага на особен риск. Но за едното друсане наистина не мисля, че има голям смисъл. И все пак - не съм пробвал и не знам.
Gravatar
andromeda
2008-04-30_06:59
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

hey eho muscarin da im 4eta li glupostite iskam surova chu li
Gravatar
Asymetral
2008-04-30_07:28
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

човече, аз само доуточних ... и пак ще го направя - моля да бъда извинен за "нисшия" си език и беден речник :lol: дори и човек да не е наясно дали гъбата е червена мухоморка - варианти не са много: - може да набере булка гъба - Amanita caesarea - тя е ядлива, така че но проблема [img:3co3m6bm]http://www.uwosh.edu/departments/biology/bentivenga/amanita.jpg[/img:3co3m6bm] - може да набере пантерка - Amanita pantherina - която по химически състав се доближава до червената мухоморка и също не би трябвало да има проблем ако по погрешка се набере /и то рядко тъй като в повечето случаи имат кафяв цвят и много рядко тъмно-винено червен :!: / [img:3co3m6bm]http://www.gencat.cat/especial/bolets/img/toxics/amanita_pantherina.gif[/img:3co3m6bm] а иначе 1. Червената мухоморка (Amanita muscarina) – расте от юни до септември в иглолистните гори. Има червена шапчица, покрита с бели петнисти останки от първичната й бяла ципеста обвивка. На пънчето си има бяло пръстенче, а в основата му – 3-4 реда грапавини, наредени като гривна. [img:3co3m6bm]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg/500px-Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg[/img:3co3m6bm] 2. Пантерка(Amanita pantherina) – расте в покрайнините на горите и в храстите. Шапчицата й е отначало кълбовидна, а после – равна и покрита с много белезникави парцалчета. Младите гъби имат цвят на мляко с какао, а по-старите са кафяви. Пластинките й са бели. Пънчето е със задебелена основа, има високостоящо пръстенче. Тези гъби съдържат алкалоида мускарин, който възбужда парасимпатикуса. Червената мухоморка и особено пантерката съдържат и атропиноподобно вещество. При отравяне с тези гъби се наблюдават два синдрома: мускаринов и пантеринов. У нас отравяния с тези гъби се срещат рядко. Клиника: Латентният период е много крътък – ½ -1 час. Мускариновият синдром се характеризира с изпотяване, повишено слюноотделяне, сълзотечение, повръщане, коремни болки, диария, миоза и брадикардия. В тежки случаи настъпва задух, цианоза, белодробен оток, кома. Пантериновият синдром се характеризира с гастроинтестинални прояви и с холинолитичен синдром – атаксия, възбуда, дезориентация, делир, халюцинации. Лигавиците са сухи, има мидриаза, тахикардия. В тежки случаи настъпват и гърчове. Лечение: Извършва се стомашна промивка с вода и медицински въглен, след което се дава очистително средство. При мускаринов синдром, като антидот се прилага атропин. При пантеринов синдром се потиска възбудата с диазепам. Срещу атропиноподобния ефект се дава физостигмин. Прогноза: Обикновено е благоприятна – проявите стихват за около 12 часа. източник http://arsmedica.bg/bg/poisonings/c_id/83/alpha/0.html а тук има още гъби от този вид http://www.altogallego.com/setas/amanitaceae/index.htm и още нещо има гъба, която е с тъмно-червена шапка с бели петна по нея - която не знам как се казва - но отблизо белите петна НЕ са парченца от ризата, а по скоро като че ли са дупчици в шапката, като че ли гъбката е наядена от нещо - в Стара планина гъбарите я избягват и определят като отровна :!: знам че е много несериозна информация но е добре да се знае :!: И се надявам никой не си мисли че някоя гъба щом е наядена от някоя животина е безопасна за човешка употреба - това би била пагубна грешка :!: :!: :!:
Gravatar
ze
2008-04-30_20:25
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Аз също съм отдавна доста заинтересован към червената мухоморка, главно заради и може би единствено заради ефектите които описват хората. Разбира се досега не съм се престрашавал тъй като съм доста параноичен тип, и не бих поемал излишен риск, или поне риск който не съм сигурен че си заслужава. Величините са твърде променливи за да оставя всичко на късмета, та тука идва и моят въпрос - дали някой от вас е чувал за методи и дали е възможна екстракцията на психоактивното вещество от мухоморката, като изолираме настрани отровното :?: някакви химически методи за екстракт? :?: Разбира се трябваше да проверя в гугъл, и ще го направя но ми е интересен и вашия отговор по въпроса.? :wink:
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-01_02:27
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

И защо точно реши, че екстракцията е по-безопасна? :| Иначе ако знаеш нехимически методи за екстракт, на каквото и да е, ще съм много радостен да ми ги споделиш... :lol: И какво, според теб, е толкова променливо - че чак си оставял всичко на късмета?
Gravatar
ze
2008-05-01_10:18
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

[quote="DreadSquirrel":1hs69ilz]И защо точно реши, че екстракцията е по-безопасна? :| Иначе ако знаеш нехимически методи за екстракт, на каквото и да е, ще съм много радостен да ми ги споделиш... :lol: И какво, според теб, е толкова променливо - че чак си оставял всичко на късмета?[/quote:1hs69ilz] По безопасна е, защото алтернативата е? Променливо е съдържанието на психоактивно и отровно в-во. Откъде да съм сигурен че ако си обработя мухоморката по класическите методи, ще елиминирам отровното в-во, и до каква степен ще го направя? А колкото за нехимическите методи за екстракт - хайде простено ми е повече няма да пиша под влиянието на разни добре познати ни "билки" ... :idea:
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-01_11:28
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

А защо реши, че психоактивните вещества не са всъщност отровните вещества? Реално едното е по-отровно и заради това се правят приготовленията - за да се преобразува до голяма степен в по-благоприятното, но все пак... :)
Gravatar
smdexter
2008-07-04_15:03
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

А това дали би свършило същата работа? [url:1m0iet8m]http://www.azarius.net/smartshop/psychedelics/mushrooms/amanita_extract_10x/[/url:1m0iet8m] И то без да има шанс да се тровиш, нали така не е вредно за дробчето ?
Gravatar
Партилан420
2008-07-05_06:37
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Боже, Боже, кооолко мъъъъка има по твоя Свят Божеееййй! 4ети в Erowid първо, преди да питаш... А, англиски не знайш?? зна4и 1. дале4 не вси4ки екземпляри съдържат психоактивни вещества, затова пък вси4ки съдържат отровни. Добрата новина в слу4ая е , 4е отровните веществ се разграждат под въздействието на редица фактори на средата като продължително няколкодневно сушене, съ4етано с няколко4асово пе4ене ... стига да е направено по то4но определен на4ин, защото.. абе кво да ти обяснявам. 2.Относно пушенето- мисля, 4е няма да те вкарам в гроба ако ти кажа, 4е при пушене температурата е достатъ4н висока, за да не ти се слу4ат така подробно изредените в по- горните писания симптоми, още пове4е, 4е не би могъл да изпушиш потенциално опасно за живота коли4ество. Само дето ефектът няма нищо общо с "накозване", освен кашлянето, разбира се. п.с. 3. за бялата мухоморка смъртоносната доза е дале4 по- МАЛКА от половин шапка, доколкото ми е известно всякакви коли4ества от нея могат да бъдат потенциално опасни ако не за жита, то със сигурност за здравето. Както ли4и от поста на уважаемия Мускарин, пишман-гъбари е по-добре да не се занимават с тоя занаят, твърде неприятно е за близките и роднините им. Ако няма кой да ти ПОКАЖЕ как аджеба се правят някои неща и не го видиш с о4ите си как консумира въпросните гъби и остава жив (и здрав) на другия ден за да разказва, по-добре недей. Ако ли пък имаш подръка подобен 4овек, тогава нямаше да питаш тук, нали? Харе ве4е малко по- "умната", а?? п.с. и да, ВЕ4Е има такава тема, даже няколко.
Gravatar
DreadSquirrel
2008-07-08_23:24
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Пълни глупости, както винаги. В червената мухоморка има психоактивни вещества, които са И отровни. Т.е. задължително получаваш отрова и психоактивност. Можеш до някъде да се отървеш от значително по-отровното (което е и по-малко психоактивно и чиито ефекти са и кофти), но винаги ще си далеч от Едем (ако е доминиращо, особено). А в какви граници влиза точно смъртоносната доза на бялата мухоморка е без значние - изобщо стигнал ли си до там да я ядеш, значи няма надежда.
Gravatar
Mind-Blown
2008-07-09_11:14
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

[quote="DreadSquirrel":o41t7yjw]Пълни глупости, както винаги. В червената мухоморка има психоактивни вещества, които са И отровни. Т.е. задължително получаваш отрова и психоактивност. Можеш до някъде да се отървеш от значително по-отровното (което е и по-малко психоактивно и чиито ефекти са и кофти), но винаги ще си далеч от Едем (ако е доминиращо, особено). А в какви граници влиза точно смъртоносната доза на бялата мухоморка е без значние - изобщо стигнал ли си до там да я ядеш, значи няма надежда.[/quote:o41t7yjw] Е как, нали психоактивното е мусцимол, а отровното - мускарин. Точно съдържанието на тези две съставки е различно и варира.
Gravatar
DreadSquirrel
2008-07-09_19:17
Re: Amanita muscaria (Чевена мушоморка)

Активното е мусцимол, което е и отровно. Отровното е иботенова киселина, което е и психоактивно. А мускарин се води, че го има в червената мухоморка, но в пренебрежимо малки количества (в пантерката се намира в по-големи количества).