Gravatar
psyresearch
2008-03-25_16:50
Ехинацея

Наскоро си купих билков чай с ехинацея, пише че е добър имуностимулант , а сега се натъкнах и в erowid на растението , някой по подробна информация да има ?
Gravatar
ъ
2008-03-31_09:09
Re: Ехинацея

0_о а откъде може да се намерят семки(или разсад) :?:
Gravatar
ani
2008-03-31_16:58
Re: Ехинацея

от години, мисля 4 , 5 вече редовно го използвам, невероятно доволна съм и го препоръчвам интересно , ще се пробвам да го отгледам, мерси
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-14_20:36
Re: Ехинацея

Сложена е там само като лечебна билка. Не можеш да се надрусаш с билката, не се и опитвай... ani - от какво си доволна? Не виждам нищо толкова специално, че да се ползва специално тази вносна билка. Не че е особена трагедия или нещо такова... Ама комерсиални работи... Има положителни ефекти върху имунната система и противо-възпалителни ефекти. Води се много добър лек, срещу тежката болест, позната ни като "обикновена настинка", обаче май има доказателства, сочещи против ефективността и срещу тази ужасна болест... ;)
Gravatar
Asymetral
2008-05-15_06:21
Re: Ехинацея

порових но не открих откъде мога да си взема семенца, някой ако знае моля да сподели не е психоактивна, описва се като изключително силен имуностимулант - тук-там дори като най-силния но е нелоша китка, знам че може да расте тук, ама семенца засега йок! и както винаги в магазините за цветя гледат на понички, палачинки и други сладки неща когато ги попита човек за нещо което не е карамфил :|
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-15_07:50
Re: Ехинацея

Далеч не е най-силният имуностимулант (дори не знам дали имуностимулант е дума, която по някакъв начин отразява ефектите на растението)! :lol: Пфф нета е пълен с крайни спекулации за тази билка. Едните, изкарващи я панацея, другите изкарващи я без никакви ефекти. :| Вече се обърквам и аз... Тъпи американци, никога няма да се научат!
Gravatar
Asymetral
2008-05-15_09:58
Re: Ехинацея

от личен опит знам че си има имуностимулиращи ефекти - зимата някакви тежки настинки с кашлица които влачих седмици рязко се оправиха за 3-4 дни след като започнах да пия тинктура от ехинацея, пък вече дали е точно най-силния имуностимулант е спорно - все пак и маркетинга дезинформира
Gravatar
Гуци
2008-05-15_16:22
Re: Ехинацея

Семки наистина малко трудно се намират ( лично моите вече ги засях и нямам да ви дам ), но можете да проверите в ботаническата градина на Камбаните до Младост, чувал съм, че там имат. Има и в сдружение "Тринога". Корени се намират по билковите аптеки, от тях можете да си направите тинктура със спирт или ракийка ;) От личен опит - ефектът при настинка или грип е доста по-добър от всякакви аспирини, фервекси и прочее.
Gravatar
Asymetral
2008-05-16_06:15
Re: Ехинацея

ееее щом в Тринога имат супер :) ще питам Теди за грип/настинка просто няма равно какви ли не илачи изпих /много странно колкото и бира да изпих по това време зимата... ами не ми се оправи гърлото :lol: хриптях като пРезидент Евил/ но 3-4 дена с тинктурката и вече извисявах трели и интонации в банята горещо се препоръчва! :)
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-16_09:27
Re: Ехинацея

Абе да, ти си я пил тая ехинацея, като чадър след буря! Аз съм си лекувал настинка, с редуване на упсарин, топъл чай от мащерка, ледена кола и гадна пещерска ракия... за ЕДИН ден.
Gravatar
ani
2008-05-16_10:57
Re: Ехинацея

[quote:2qdgssyr]Има положителни ефекти върху имунната система и противо-възпалителни ефекти[/quote:2qdgssyr] значи преди пет години,работех в едно много усойно помещение, а тогава в Пловдив бе и една от ужасните зими..... та една обикновена простуда за мен стана бронхоплевмония, нал се сещаш традиционната медицина кво предписва за такива случаи..... уж се дигнах, но уви след 4 , 5 месеца ме повтори :mrgreen: и то на морето, та честно казано,аз преди това и не бях чула за съществуването И, до момента, в който отидох по спешност директно при пулмолог, който след като ме прегледа и научи за патилата ми,ми предложи два варианта:традиционно и алтернативно лечение! алтернативата бе ехинацея, дозирана според теглото ми и кръвната картина, след 2 седмици агресивно лечение по разчет с нея , действително почувствах облекчение, след още две , контролен преглед и добри резултати.... тогава ми направи нов режим за профилактика и възстановяване, който спазих стриктно, разбира се и с не малко вяра и положителна енергия...., та така в края на септември преди пет години последно ходих при този специалист, даде ми дозировка за периодично, не лекуване, а просто дигане на организма............. всяка есен си я правя тази профилактика с тинктура и определено не съм страдала от простуди и грип до ден днешен! [color=#FFFFFF:2qdgssyr]да чукна на дърво[/color:2qdgssyr] [size=85:2qdgssyr]от тогава не ползвам никакви традиционни лекарства, освен някой друг аспирин и витамин [/size:2qdgssyr] много положителна енергия и желание :wink: ,и усмивки....разбира се
Gravatar
DreadSquirrel
2008-05-16_11:48
Re: Ехинацея

Много е странно, че български лекар ти е предписал именно ехинацея. Явно се е увличал по по-западна литература, понеже едва ли е единствената алтернатива (ама кой знае)! ;) Радвам се, че ти е помогнала. И аз предпочитам билколечение, освен когато другото не е неизбежно. Само където трудно се намира кой да ти го предпише :x разните хомопсихопати и подобни типове, без сериозно, медицинско образование, определено не са вариант.