Gravatar
wordmaster
2007-06-16_18:57
panterka

зна4и излезнах в4ера да тарся 4ервена мухоморка но за сметка на това са натакнах на гъба ,кафяво сива с бели то4иси и сметнах 4е не става но неска видях тази гъба из нета -пантерка и пи6е 4е си ги има своиствата излезнах и намерих 4 гъби като изядох 1/4 но освен 4е ме налази кърлеж и огладнях като вълк друг ефект не усетих ..мисълта ми е какво да ги правя гъбите има ли смисал да ям някои зимал ли е пантерка ???? i kak se zima ?
Gravatar
brainjuice
2007-06-17_09:28


в пантерката токсичните работи са доста повече отколкото в червената мухоморка. а и в червената мухоморка не са малко. според мен въобще не си струва. иначе в нета има множество рецепти как да приготвиш тези гъби. във всеки случай най-куцото е да ги ядеш сурови. по принцип се сушат или се пекат във фурната, та мускаринът (невротоксинът в гъбата) да намалее възможно най-много, а да остане мусцимолът (психоактивната съставка). изсушените парченца могат и да се пушат. аз съм взимал само веднъж една цяла средноголяма шапка. резултатът беше eдно съноподобно вцепенение, в което не можех да движа тялото си, а някакви неясни сънища (по-точната дума от видения в този случай) се сменяха толкова бързо, че от тях не можеше да се сглоби никакъв смисъл. това продължи към 3 или 4 часа (може би - губи се реална представа за времето, а нямах часовник под ръка). същевременно физическите усещания бяха доста неприятни. потиш се много, чувстваш се хем вдървен, хем по някакъв начин гумен, а устата ти се пълни обилно със слюнка като да си ял лимони. мисля, че всичко това се дължи на мускарина, който, колкото и да го обработваш, все си остава в някакво количество. в пантерките той може да бъде в значителни количества... [b:34oawq71]активните дози, за които съм чел или чувал, варират толкова много, че е направо невъзможно да си извадиш смислени изводи. един човек на Рила разправяше, че трябвало да се вземе парченце колкото нокътя ти, а в Ероуид някои пишат за по 3-4 средноголеми цели шапки. това е така, защото психоактивните (както и отровните) вещества в тази гъба могат да варират драматично според сезона, мястото, откъдето се бере, и т.н. освен това реакцията на отделните хора спрямо невротоксичния мускарин (който винаги остава в някаква степен) е доста различна в зависимост от различната чувствителност на организма. а за пантерката работата е още по-неясна, защото сравнително малко хора са яли пантерки, повечето наблягат на червената мухоморка а ти впрочем 100 % сигурен ли си, че това, което си набрал, е именно пантерка? има редица аманити, някои от тях ядивни, други отровни, които приличат на пантерката: бисерна гъба, булка, сива мухоморка... "видях в нета и ми заприлича" не е критерий.[/b:34oawq71] с една дума: рискована работа, особено ако не береш редовно гъби и не ги познаваш добре. а в най-добрия случай, ако имаш трип, няма да спечелиш кой знае колко. от повечето познати ми "халюциногени" малко са ми били по-безинтересни и физически по-неприятни.
Gravatar
Партилан420
2007-06-17_16:42


нямам опит с пантерки и няма намерение да експериментирам с тях. от скромния си опит с 4ервени мухоморки мога да заявя, 4е правилното им приготвяне е изклю4ително капризно дело, което вклю4ва задължително пълно ИЗСУШАВАНЕ, както И продължителна ТОПЛИННА ОБРАБОТКА, целяща да разгради отровния алкалоид мускарин, който при4инява най-4есто лиги, сополи и диария, а понякога колики, слабост в мускулите, вцепенение и про4ее неприятни симптоми, както и да превърне иботеновата киселина в мусцимол, който се води психоактивно вещество, но имхо не е "психедели4но" вещество, а по скоро специфи4ен боен/ловен допинг, който засилва някои сетива и отслабва 4увството за болка.
Gravatar
brainjuice
2007-06-17_17:32


не мога да си представя как са се били или ловували, наядени с това :lol: може би само в определени географски ширини, където мухоморките са с по-слабо изразени физически ефекти от тук.
Gravatar
Партилан420
2007-06-17_17:51


за ловуване не знам, само предполагам.. на базата на субективните си усещания по време на най- стабилнотоми наяжданес 4ервени мухоморки в 4ехия, по около 4етвъртинка от 6 разли4ни шапки сушени 3 дена на слънце и после пе4ени около два 4аса на слаб огън от един поляк, дето определено имаше вид, 4е знае какво прави, между половин и един 4ас след консумацията запо4наха осезаеми ефекти, изразяващи се в "спииране" на времето и усилващо се усещане за изострено обоняние, , като в на4алото бях склонен само да си седя около огъня.. от телесната скованост ме изкара едно ку4е, което се завъртя около огъня и ми се прииска да го последвам за да си играем.. при което осъзнах, 4е както до преди момент не ми се е мърдало отмястото, сега ти4ам във "въл4и тръс" със скоростта на ку4ето и не ми се спира на едно място, 4е виждам в тъмното доста по- добре, отколкото съм предполагал, но предимно в ахромат, само светлини и сенки, не 4е нямаше цветове, но сякаш цветността бе намалена на минимум, за сметка на максималния контраст, както и 4е под босите ми крака усещам разни ръбати камъни иклони, но не и оби4айната болка от такова съприкосновение.. промяната в обонянието ми беше стигнала до там, 4е усещах ясно цял букет горски миризми , като ги разли4авах ясно една от друга, в смисъл разли4авах беглата мускусна диря, по която ти4аше ку4ето от тежката миризма на гнила шума , от миризмата на дим по дрехите ми и от миризмата на идващия дъжд.. същевременно усещах нещо като екзалтация, нещо разли4но от добре позната радостна еуфория, дале4 по- диво и непредсказумо и изпълнено с напрежение и желание за действие.. вси4ко това наведнъж ми се слу4и само тогава, после съм ял мухоморки още два пъти, но в дале4 по-малко коли4ество, и вероятнои заради това ефектите не бяха така интензивни.. впро4ем който е бил на първия мъшденс през 2005 сигурно помни на какво се бях направил тогава :lol: :idea: :mrgreen: п.с. но поне мога гордо да заявяя, 4е не ми се е слу4вало да стигна до "омазване" в буквалния смисъл на думата, каквото е твърде възможно при консумацията на сурови или недобре изсушени и топлинно обработени 4ервени мухоморки.
Gravatar
brainjuice
2007-06-17_18:14


виж ти, интересно :) явно при подходящи условия човек може да се движи и да действа повече от ефективно под въздействието на мухоморки. аз нямах подобен стимул да се раздвижа, пък и моята шапка беше само сушена на слънце няколко дена... може токсините да са й били в повече. а може би и дозата има значение. при доста по-ниската доза, която аз взех, имаше само body buzz и едно такова трескаво бързо състояние на ума. в това състояние хем идеите се гонеха и задминаваха една друга, хем се случваше нещо като "потъване" надълбоко-надълбоко във всичко, за което си помислех, и извеждането от него на някакви безумни асоциации, често подкрепени от визуално онагледяване (но като чисто мисловна картина, не от рода на виденията, познати от други дроги). нещо подобно ми се случва когато заспивам, мислейки си за нещо. постепенно в полусън това, за което си мисля, придобива неусетно едни такива сюрреалистични очертания. :lol: и за мен преживяването с аманита беше такова. но определено мога да разбера защо това нещо би могло да се смята за стимулант на ума и съзнанието. колкото до настървението, което си усетил - според мен именно заради нещо такова учените смятат, че бойният бяс на викингите, т.нар. berserk, има нещо общо с яденето на мухоморки. абе интересна тема, но като цяло за мен е абсолютно ненужно да се занимава човек с мухоморки, след като има толкова други прекрасни и много по -"светли" неща, особено по планините. :)
Gravatar
luvstruck
2007-06-17_18:17


aз помня...тогава май направо ги пече ...без на слънце
Gravatar
Mind-Blown
2007-06-17_20:06


От червена мухоморка, сушена на слънце няколко дена, съм изпитвал незаменимо спокойствие и един такъв отнесен непукизъм, съпроводен от лекота на тялото и движенията. Имаше и леко увеличено слюноотделяне, но в никакъв случай не изпитах каквото и да е било неразположение, но и самото изживяване не беше кой знае колко дълбоко. И най-странното е,че това непоклатимо спокойствие,което ме обзе, беше в градска осбтановка, сред хора :shock: Определено всичко беше съноподобно, на визия едно такова изсветлено и с увеличен контраст в същото време, но никаква вцепененост, напротив тотална лекота на мисли и движения :shock:
Gravatar
DreadSquirrel
2007-06-17_20:06


Партилане - много увлекателно описваш... :D
Gravatar
Партилан420
2007-06-17_20:55


[quote="luvstruck":ipojdbx3]aз помня...тогава май направо ги пече ...без на слънце[/quote:ipojdbx3] аха.. щото тогава нямаше слънце май.. и бяха само 3 шапки на 4 4овека от които само махариши се оплака от колики
Gravatar
chakradancer
2007-06-17_21:03


Сравнително голяма шапка-сътветно по-възрастен екземпляр,набрана в Пирин на 2600 м н.в. , изсушена няколко дни на слънце и огън през нощите.Накрая се полу4и едно твърдо пар4е дебел 4ипс, който стрихме и изпушихме със слаб джоинт двама 4овека.Резултатът беше доста смях около 30-40 мин. ,след което си заспахме.На другия ден и двамата коментирахме колко реални и осъзнати са били сънищата ни.
Gravatar
luvstruck
2007-06-17_21:09


хах...ами Партилане тогава изпече и след това пушихме...и така като гледам описанието на EgoKilleR много наподобява онова на мъш денс...само че при мен ще да е било в много по-слаб вариант...по много мек начин чувствах ставащото около и вътре в мен...бих го описал с мараня 8)