Gravatar
vordhosbn
2006-08-07_07:40
Относно легалния статус на "магическите" гъбки?

Може ли някой да ми отговори дали гъбки като semilancea-та са законни за притежаване. Защото проверих в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, както и в Конвенцията за психотропните вещества и въпреки че псилоцибинът е вещество клас I (демек мамата си джаса! :P), никъде не се споменава забраната да се отнася за гъбите които го съдържат. Докато за конопа, опиевият мак и листата от кока си има специално упоменати текстове в закона. Това значи ли че мога да отида пред две куки и да си ма'ам semilance-йки?
Gravatar
Партилан420
2006-08-07_10:53


да си хамкаш гъби не е забранено, нито да си ги береш. за това спор няма. А доколко е разумно да се наядеш с гъби пред някои куки, това си е въпрос на ли4ен избор, не бих го направил, освен ако не ми хрумне, 4е ситуацията го изисква. Досега в Бг няма нито едно дело, образувано за гъбии слава Богу!) няма нито едно решение на В К С, и по-добре, така поне гъбите са напълно извън предмета на дейност на родните органи на властта. Правете каквото си знаете, НО АКО (недай си Боже) ви хванат, тогава НИКАК НЕ Е препоръ4ително да се хвалите какви аджеба са тия сушени (или сурови) гъбки , какво съдържат и какво им е действието. "Голям залък хапни, голяма дума- не казвай" дето е приказката.
Gravatar
vordhosbn
2006-08-08_06:58


Попитах, щото във американското законодателство например изсушаването на такива гъби се счита за extracting на псилоцибин и е наказуемо във същата степен като производството на кокаин, например. Е, щом в нашата мила, родна страна е позволено... Не че ако не беше, някой щеше да търчи по поляните на Пирин да гони надрусаните туристи :D. Но все пак исках да го знам.
Gravatar
kvazary
2006-08-15_11:53


Принципно Шаманизма си е напълно реално съществуваща религия отдревноста та до наши дни. В това число и практиките с използуване на растения на силата. Като се опитвам да се доверя на моята памет, в конституцията на България би трябвало да пише, че на всеки човек му е гарантирана свободата на вероизповеданието. Следва ли от туй, че някои растения са си напълно легални?
Gravatar
FliqpeR
2006-08-17_16:39


ехехе тогава и марихуаната трябва да си е напълно легална :)
Gravatar
vordhosbn
2006-08-18_06:33


Стана ми интересно и проверих. Значи пейотът в САЩ например е незаконен за всички с изключение на местните индианци, които го използват за религиозни цели. Та ако си някой от Ню Йорк например и те хванат с пейот, не можеш да се оправдаеш. Малко расистко ми се струва, ама айде... :) Но в България единствените три "забранени растения" са опиевият мак, листата от кока и конопът със съдържание на THC повече от 2%. Нито гъби, нито кактуси, нито някакви други растения са споменати в закона.
Gravatar
DreadSquirrel
2006-08-19_18:12


Гъбите не са растения, пич. :wink:
Gravatar
vordhosbn
2006-08-19_20:13


Но кактусите са! 8)
Gravatar
delamelix
2006-08-19_20:26


И малините! 8) :lol:
Gravatar
int21h
2006-09-29_23:05


Добре а как стои въпроса ако те хванат да култивираш ??? :D :D :D
Gravatar
Партилан420
2006-10-02_17:43


да ги култивираш няма проблеми, евентуално могат да изникнат проблеми, ако те хванат да ги ПРОДАВАШ..
Gravatar
int21h
2006-10-02_20:41


Добре де....по смисъла на българското законодателство псилоцибина е нелегален......следователно след като отглеждаш гъби би трябвало да нарушаваш закона.....освен това какво пречи на куките да те обвинят в пласиране...... :D :D :D
Gravatar
stardriver
2006-10-02_20:51


като почнеш да с занимаваш тогава му мисли е моя съвет.
Gravatar
UniCorn
2006-10-02_21:38


[quote:3knpl6ko]Добре де....по смисъла на българското законодателство псилоцибина е нелегален......следователно след като отглеждаш гъби би трябвало да нарушаваш закона.....освен това какво пречи на куките да те обвинят в пласиране...... :D :D :D[/quote:3knpl6ko] Виж сега, законодателят е инкриминирал псилоцибина, но само като вещество - екстракт, който го съдържа. Иначе в наказателния кодекс нищо не се споменава за гъби, така че ако имаш в себе си гъбки, това по никакъв начин не би следвало да те притеснява, тъй като това не е обществено опасно деяние предвидено в НК, т.е. не осъществяваш състав на престъление :)
Gravatar
Партилан420
2006-10-03_00:09


пове4ето кактусси и особено популярни видове като опунция и трихоцереус натрупват мескалин и фенилетиламини. Това са забранени от закона вещества. Но кактусите не са забранени растения. Същото се отнася и за гъбите.
Gravatar
int21h
2006-10-03_07:31


Добре де тук-таме се появява инфо за хора задържани с гъби и други вещества например......как ще обясните това.....Освен това не отговорихте какво пречи да те обвинят в разпространение.....
Gravatar
vordhosbn
2006-10-03_09:06


Ами, първо ни обясни това тук-таме. :P Щото така да казваш само. Доколкото знам, няма [b:9qtr7srk]осъдени [/b:9qtr7srk]за разпространение, притежаване, какво остава за консумация на халюциногенни гъби. За последен път. Наличието на забранено вещество в дадено растение или гъба не е основание за забраната на самото растение/гъба. За да бъде забранено от закона, то трябва да е упоменато в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Не съм юрист, но след като го прочетох стигнах до това мъдро заключение. За пример опиевият мак: въпреки че в него се съдържат забранени вещества, в закона се упоменава [b:9qtr7srk]ИЗРИЧНО [/b:9qtr7srk]че опиевият мак е забранен за притежание, с изключение, когато се използва за научни цели, за които ти трябва специално разрешение. За да забранят гъбите, трябва да бъде приета поправка в закона. Но с оглед броя на хората, които си "провалят живота" с този "наркотик", не мисля че ще стане. :wink: Всъщност ако питате мен, след няколко десетилетия обществото ще стане по-либерално към психоактивните вещества. Мисля че психозата, която е обхванала, не само българското общество м/ду другото, се дължи на представата, която се създава у хората за "всички наркотици", като за един. Нали знаете, с трева се почва. После - хероин. За съжаление хората не разбират, че макар повечето зависими от хероин да са почнали от по-леки наркотици, то далеч не всички пушещи трева биха имали смелостта да пробват подобен шит. Поне не тези които харесват живота де. :P :lol: След един разговор с нашите се убедих, че хората от това поколение просто няма откъде да получат адекватна безпристрастна информация. Медиите, търсещи винаги "сензации" преекспонират някои наистина тъжни случаи и хората вярват. Все пак всеки родител се притеснява за децата си.
Gravatar
DreadSquirrel
2006-10-05_09:40


По-скоро бих използвал за пример DMT, а не мескалина. DMT - забранено от закона вещество, което се натрупва в голяма част от животните и растенията, включително и хората. По логиката, че щом гъбите съдържат псилоцибин, значи да имаш гъби е нелегално, следва че щом хората съдържат DMT, значи да си човек е нелегално. Но до сега не съм видял някой човек да е арестуван защото е човек или гледа човек (дете) (докато за продажба има, но това е поради друга причина).