Gravatar
RainbowBoy
2006-02-06_20:31
Огнената манатарка

Днеска гледах едно предаване за пещерата магура и праисторическите рисунки вътре.Направи ми впечатление като казаха за рисунките на гъби които тогавашните хора използвали като психеделично средство.Гъбата която била на рисунка била огнената манатарка та някой ако знае нещо по въпроса нека драсне няколко реда :).
Gravatar
nasko
2006-02-07_00:45
:)

можеби е червена мухоморка ама... ? знаеш ли ги едно време ? ама като се замисля имаше една гъбочка дето приличаше на манатрката и беше доста шаренка амааа... ? хм тревист мозък ..;д/фшпкг.-в0е,ж5у2 :lol: :idea:
Gravatar
brainjuice
2006-02-07_06:08


не се барам за кой знае какъв гъбар, но посъбирам гъбки (не само от "наште") и мога да ти кажа, че огнената манатарка е всичко друго, но не и ентеоген. пък де да знам, може и в нея да има някакви остатъци от алкалоиди... само дето гъбите, нарисувани в Магурата, хич не приличат на манатарки. :wink:
Gravatar
nasko
2006-02-07_08:38
f

данемислиш че съм голям гъбар , :) ама ще я проуча таз огнената мантатарка ,че и тука някъде маи в странджа съм срещал нещо от рода :lol: :idea:
Gravatar
brainjuice
2006-02-07_11:33


сакън! огнени манатарки под път и над път, включително и на Витоша, но са леко отровни, каквото и да има друго в тях. някъде ги ядат след изваряване във вода, ама казват, че не са нещо особено. освен това евентуално могат да се сбъркат с разни други видове манатарки, които вече са си бая хард (дяволска гъба например) ако искаш, потърси на Boletus Luridus в Гугъл. аз днес нямам много време да се занимавам. според мен информацията има чисто научен и познавателен интерес. при толкова "шапчици на свободата" из Рила есенно време, че и мухоморки, ако решиш да експериментираш с нещо по-опасно, но все пак изпитано - няма смисъл да се задълбаваме в нещо чак толкоз съмнително. :)
Gravatar
Партилан420
2006-02-07_13:28


Гъби по СНИМКИ не се идентифицират, какво остава за рисунки с прилепски тор отпреди незнам си колко хиляди години. 4е гъбите са имали голямо зна4ение за онези хора е вън от всякакво съмнение.. а какви то4но гъби са били никой не може да разбере със сигурност. п.с. дяволската гъба е двойник на манатарките харе пуснете снимка, 4е не мога да си намеря книгата, където съм виждал рисунките .. помня 4е бяха доста стилизирани
Gravatar
brainjuice
2006-02-07_13:36


[quote="Партилан420":1epe97f5]Гъби по СНИМКИ не се идентифицират, какво остава за рисунки с прилепски тор отпреди незнам си колко хиляди години. 4е гъбите са имали голямо зна4ение за онези хора е вън от всякакво съмнение.. а какви то4но гъби са били никой не може да разбере със сигурност. п.с. дяволската гъба е двойник на манатарките харе пуснете снимка, 4е не мога да си намеря книгата, където съм виждал рисунките .. помня 4е бяха доста стилизирани[/quote:1epe97f5] ами не мога да ти изнамеря снимки от Магурата в момента (имам някъде и лични), ама гъбките на рисунките изглеждат точно като онези от платото Тасили. :wink: вярно е, че по картинка гъби не се разпознават, ама *някои* видове гъби трудно можеш да ги сбъркаш на какъвто и да е носител, още повече ако си си имал поне веднъж вземане-даване с тях. :D а кой е решил, че онези от Магурата точно огнени манатарки трябвало да ядат, не знам. :P
Gravatar
bb
2006-02-11_16:59


Снимка има на стр. 220 в "Наркотиците - почти всичко за тях" на Юлиан Караджов. Опитах да кача снимката, ама не става от компютъра. Според мен става въпрос или за мухоморки или за псилоцибинки. Не се познава от снимката, а по пътя на логиката - в нашите земи няма други психоактивни гъби, достъпни за относително лесна консумация.
Gravatar
DreadSquirrel
2006-02-11_21:06


Е, нали се сещаш, че теоритически погледнато може да е някой изчезнал вид или пък да е някой, който само при определени условия става психоактивен (както DMT + MAOi) и всички го знаят, но дори не подозират, че може да крие такива специални свойства...