Gravatar
DreadSquirrel
2006-01-06_19:01
HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Имате ли идея от къде мога да намеря подробна информация за ентеогените, които траките са ползвали? Ако има книга с подобна информация... Чувал съм, че са употребявали татул, също и вино... но не е голямо знание, това.
Gravatar
Syman
2006-01-06_20:07


:)
Gravatar
Партилан420
2006-01-06_20:09


Mммм,дамм.. татулено вино а също така и коноп.. по то4но цели изсушени растения... слагали са ги на куп4ина на пода в някоя колиба или землянка палили са ги и са ги оставяли да тлеят. Дишали са дима "докато полу4ат видения или докато вси4ки заспят" в зависимост от слу4ая. Поне на много тракийски разкопки са открити остатъци от овъглен коноп.. :mrgreen: :D
Gravatar
DreadSquirrel
2006-01-07_11:32


:D :| А дали можеш да споделиш от къде си научил тези неща?
Gravatar
Партилан420
2006-01-07_11:43


Aми за пръв път про4етох за използването на коноп като 4аст от тракийските "мистерии" от един истори4ески роман на Антон Дон4ев... После съм го срещал в разли4ни изто4ници за конопа,цитират някакъв древногръцки хронист(май Херодот, но не съм сигурен) който пише за "семена от коноп" върху огъня по време на мистериите, но надали той ли4но е присъствал на мистерия, 4е да е сигурен дали са били семена или цели глави, а и от дима от семената дори и да се заспива, не се полу4ават видения. После като бях на обекта край Старосел, археоложката спомена, 4е в огнището са намерени овъглени останки от коноп. Снощи ,докато писах постинга бях при един приятел, дето е бил няколко пъти на разкопки в Изто4ните Родопи и в Странджа, и той каза, 4е по4ти на всеки обект се намират овъглени останки от коноп... :mrgreen: На кукерските празници има един любопитен и зрелищен оби4ай, няколко 4овека клякат голи на земята, останалите правят колиба от слама върху тях и я запалват.. като изгори , смел4аците тър4ат да се къпят в реката с диви викове.. предполагам 4е в оригиналната форма на ритуала , завещан от траките колибката ще да е била не от обикновена слама, а от нашата. :D колкото до татула, самото име "Татул" е тракийско, не ми се вярва да е слу4айно съвпадение..
Gravatar
DreadSquirrel
2006-01-08_01:16


Мерси! :D Любопитна информация споделяш. Аз пък четох някъде, че били правили вино, с много по-висока алкохолна концентрация ии гъсто като желе, даже толкова гъсто, че сега не би могло да се държи в бутилки, ами трябва в буркани. И разбира се с най-различни билки в него. ;) Много ми се иска да намеря накакво подробно четиво по въпроса, но нито знам къде да търся нито вярвам, че имам голям шанс да намеря кой знае какво... :(
Gravatar
brainjuice
2006-02-04_11:53


ха, това за овъгления коноп не го знаех! интересно :) всъщност логично е: долините на Марица и Струма явно са били също толкова благодатни за отглеждане на коноп, колкото са днес (какви добиви само бихме имали, ако можеше това растение да се развива в индустриален мащаб!). а именно там са били основните тракийски поселища. ритуалът, който Херодот описва, се отнася до скитите (книга 4.74-75): [i:1aqvpczj]Now they have hemp growing in their land, which is very like flax except in thickness and in height, for in these respects the hemp is much superior. This grows both of itself and with cultivation; and of it the Thracians even make garments, which are very like those made of flaxen thread, so that he who was not specially conversant with it would not be able to decide whether the garments were of flax or of hemp; and he who had not before seen stuff woven of hemp would suppose that the garment was made of flax. The Scythians then take the seed of this hemp and creep under the felt coverings, and then they throw the seed upon the stones which have been heated red-hot: and it burns like incense and produces a vapour so think that no vapour-bath in Hellas would surpass it: and the Scythians being delighted with the vapour-bath howl like wolves. This is to them instead of washing, for in fact they do not wash their bodies at all in water. Their women however pound with a rough stone the wood of the cypress and cedar and frankincense tree, pouring in water with it, and then with this pounded stuff, which is thick, they plaster over all their body and also their face; and not only does a sweet smell attach to them by reason of this, but also when they take off the plaster on the next day, their skin is clean and shining.[/i:1aqvpczj] тези "семена от коноп" според мен са били цели глави заедно с цвета и семенцата. вероятно и траките са практикували нещо подобно, първо защото и те се споменават в пасажа, и второ защото траки и скити имат много други общи неща, например в изкуството (хубаво въведение към тракийското изкуство, където се доказват скитски и разни други ирански паралели, е написал Ив.Венедиков). виното не само в Тракия, ами и в цялото Средиземноморие е било страшно гъсто и доста силно, затова са го разреждали (освне траките, които са го пиели чисто, юнаците :P). тези стари сортове лози, доколкото си спомням, са измрели от някаква болест. остатък от някои старите сортове е напр. Широката мелнишка лоза, върти ми се из главата, че и някъде другаде из бг има такива (Станимака?).
Gravatar
DreadSquirrel
2006-02-04_12:39


[url:j78zin5d]http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/news.php?newsid=3438[/url:j78zin5d] Ей това, с малко повече късмет, ще е повод за сериозни напивания след няколко годинки!!!! :D :D :D :idea: Обаче май и по специален начин трябва да се приготвя, за да стане гъсто, като преди.
Gravatar
nasko
2006-02-04_15:40
:)

"гъстото" вино се е приготвяло преди мноого много години в Асеновград от прочутите им червени сортове грозде ,след като престоявало в голеееми дялани каменни корита. И сум чувал че е било доста по-силничко . :o :idea:
Gravatar
MoE
2008-02-29_14:54
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Интересно ми е само как са намирали овъглен коноп като тааа землянка е седяла поне 2000 години затворена шото ако е била отворена не е задължително да са траки били там така де и Българите си имаме каде каде по яки техники ноооо са малко изгубени след покръстването което е най голямата грешка ама тва е друга тема :shock:
Gravatar
brainjuice
2008-02-29_15:41
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

[quote="MoE":14b4tndc]Интересно ми е само как са намирали овъглен коноп като тааа землянка е седяла поне 2000 години затворена[/quote:14b4tndc] eми... точно, де. светилището е затрупано с пръст, огнището остава затворено и запечатано в продължение на векове и така се запазва каквото е горяло там :wink: [quote="MoE":14b4tndc]шото ако е била отворена не е задължително да са траки били там така де и Българите си имаме каде каде по яки техники ноооо са малко изгубени след покръстването което е най голямата грешка ама тва е друга тема :shock:[/quote:14b4tndc] техниките не се губят току-така. индианците в Мексико като са ги покръстили испанците да не би да са спрели да взимат гъби :) :wink:
Gravatar
DreadSquirrel
2008-02-29_16:20
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Ъхъхъ колко е смешно да си чета някакви стари писания. И така - някой да е попаднал на книжки по темата? Аз си намерих разни ботанически доклади, които са за намерените останки от лековити растения (като цяло) по наши земи (от древни периоди), но са също доста интересни. Лошото е че има доста информация по темата, но никой не се е занимал да я записва всичката или да я структурира и събере в книга... :D А това за горенето на коноп и т.н. май е започнато от скитите, а чак по-късно траките са го взаимствали, наистина. Не че има голямо значение. :) Колкото до виното - да - това за сортовете е така, ама не е ясно дали е наистина заради сорт лозе е било такова или просто са имали специална технология. Все пак силата на виното не зависи чак толкова много от сорта - ограниченията в максималния процент алкохолно съдържание идва повече от дрождите, от колкото от лозата (пичовете измират при определена алкохолност, до колкото ми е известно). Така че ако наистина са имали много силно вино, то или са познавали спиртната дестилация (което би било силно изумително) или са го подсилвали с психоактивни билки или кой знае какво са правели с него... А може и просто гърците да са свикнали на разводненото си, слабо вино и да не са могли да издържат и на две чашки днешно вино. Все пак писмените източници трябва да се приемат с добра доза скептицизъм. Но във всеки случай съм сигурен, че хорицата по наши земи са си разбирали от виното. ;) Това е поне до колкото съм способен да размишлявам по темата, на базата на общи сведения намерини от тук-таме. Не предирам за научност, да се има в предвид! :) brainjuice - за овъглените останки го каза точно. :) Има си начини да се запазват. ;)
Gravatar
brainjuice
2008-02-29_16:36
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

ами древните много са обичали да подправят виното си с какво ли не (може би понеже не са имали днешния избор от разни алкохолни напитки). специално за тракийското крайбрежие на Черно море е известно, че са произвеждали билково вино с Arthemisia absinthium (съжалявам, че не мога да цитирам източник в момента). нищо чудно и с още по-сериозни неща да са си гарнирали питието - коноп, татул, беладона... :D колкото до горенето на коноп, наистина не е чак толкова важно кой е почнал пръв, но само да вметна, че може да става въпрос и за паралелно развитие у траки и скити. въобще траките, изглежда, по доста неща са сродни с някои ирански племена. Ив. Венедиков е доказал това още едно време за тракийското изкуство, а напоследък има все повече податки и за езиковата близостта на тракийския със северноиранската група езици - напр. имената на реките Tanais (днешен Дон) и Tonzos (днешна Тунджа).
Gravatar
DreadSquirrel
2008-02-29_17:51
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

[quote="brainjuice":25mivg6p]специално за тракийското крайбрежие на Черно море е известно, че са произвеждали билково вино с Arthemisia absinthium (съжалявам, че не мога да цитирам източник в момента). нищо чудно и с още по-сериозни неща да са си гарнирали питието - коноп, татул, беладона... :D [/quote:25mivg6p] Ами ако намериш източник ще си много ценен. ;) Иначе вино + пелин = пелин (вино). И днес си го имаме. :lol: Но пелина не е особено психоактивен, дори изобщо. Честно да ти кажа искрено ме съмнява комбинацията на алкохол с татул или други атропинови растения от фамилията на картофките някога да е била съществувала като нещо за обща консумация. Малко смъртоносна ми се струва... :D Иначе май данните просто сочат скитите като по-първи с цялата конопена история. :) А скитите са пичове, май и умотворението за Грифоните е тяхно дело.
Gravatar
MoE
2008-03-02_09:09
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Благодаря за инфото brainjuice но пак мисля че тези овъглени части от растения за толкова време ще се компостират но може и да бъркам :) тааам по нашите земи също се е използвал Блян като се прави отвара и се дишат испаренията но не е препорачително защото е доста отровно а относно конопа нз кво точно са му използвали ... защото тук не е растяло индика (Освен ако е нямало някой тревоман :D ) но са използвали и гъбки все пак светилищата на траки , българи , и гърци са били на високо което ще рече че са си търсели секви неща не виждам смисал от тук нататък да споря само поради 1 причина и тва е че колкото и да спорим не можем да сме сигурни че техниките които са написани в някое сайтче или книга са толкова достоверни и автентични каквито би трябвало да са :)
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-02_15:15
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Е по твоята логика да не си погребваме мъртвите в урни, понеже ще компостират... :lol: А за спорене - кой ти спори? Обменяме информация, идеи, предположения. А ако сигурността беше толкова важна, то хората никога да не бяхме взимали никакви решения и никога да не си отваряхме устата. :lol: Смисълът на спора е, че по-логичното и по-просто, по-изгодно и т.н. обяснение трябва да вземе превес, но това не значи, че другите варианти трябва да се пренебрегнат тотално.
Gravatar
MoE
2008-03-02_15:59
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

zemlqnkata ne e ope4ena glina ili metal (kakto urnata v koqto se subira praha na kremiraniq trup) :D :lol: :D :lol: izvinqvam se za latinicata no post-vam fast i bqgam :P
Gravatar
vordhosbn
2008-03-02_17:45
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Землянката си е баш опечена глина, ако питаш мене. :D
Gravatar
MoE
2008-03-04_00:15
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

zemlqnka ope4ena gliina dobre dobre :|:|:| PONE MALKO SE INNFORMIRAITE
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-04_01:26
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Не само че задаваш тривиални въпроси на които можеш да си отговориш съвсем сам - стига да се беше заинтересувал; но и започна да спамиш и обиждаш без причина. Това за пепелта в урна беше чисто сравнение на крайността на твърденията ти - опитах се да ти кажа, по сравнително мек начин, че говориш пълни глупости. Как точно растенията ще използват за тор нещо, до което корените им не могат да достигнат? А или според теб растенията имат безкрайно дълги корени? И то пробиващи всяка бариера, която не е метал или опечена глина! А и не знам защо си решил, че огнището не от опечена глина, примерно, и не спомага за запечатването на материала (за стените на землянката и за навика на огъня да опича нещата около него да не говорим). Добре, добре, много си информиран. Да чакам сега да ми говориш и за усилените гнилостни процеси при въглените, а? :D Сега, че Партилан говори пълни глупости, както прави през повечето време, това не всеки му е ясно. Но не си правиш чест, като уцелиш думите му с реална истина и отговориш с равностойна нему доза глупост..
Gravatar
Asymetral
2008-03-04_08:12
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

по българските земи е растял коноп само нямам идея дали е бил сатива или индика, четох /не си спомням източника обаче/ че едното нещо за което са го ползвали е гореописаната техника на горене на семена и вдишване на дима, другото за което са го ползвали още от времената на хановете е било за приспивателно освен това древните българи /добре де - не знам дали са били траките/ - са познавали и психоактивните свойства на бляна, бучиниша и татула - всички те принадлежат към едно семейство или род /ба ли го?!?! Night shade.../ както и на кукуряка и рицина /за който не съм и предполагал че е растял тук/. Та специалното за последните две растения четох че са били използвани от разни врачки, пророчици и прочие за постигане сливане с Божественото за да могат да си направят пророкуванията и баенията - използвали са ги като са горели части от тях, най-вече семената върху нажежена повърхност и са вдишвали парите - странно но не съм попадал на информация рицина и кукуряка да са психоактивни... всъщност не съм търсил де :? както и да е това е почти никаква информация, но предполагам че са ползвали и вино с психоактивни растения - виното е широко ползвано средство за създаване на извлек от растения /преди няколко десетки години даже винен извлек от лудо биле е било обявено за Българското лечение на сънната болест (която едва ли е съществувала по тези краища), но може би самият лек се е ползвал в древността за нещо друго/ а дали е възможно тракийците да са взаимствали нещо ритуалите на Елевзинските мистерии? Според Иван Венедиков първоначално мита за срещата между дъщерята и майката, живот-смърт, възраждане на плодородието (Персефона/Деметра в гръцката митология) е бил тракийски, а после гърците са го взаимствали. Този мит е в основата на Елевзинските мистерии, говори се че те са предшественик на съвременната Задушница - сещате се връзка с мъртвите, култ към зърното и т.н. Освен това някъде в един форум се спомена че може би Елевзинските мистерии са били основани от тракийският цар Евмолпий. а сега де :? много хипотези и предположения
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-04_12:13
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Ъм ако Елевзинските мистерии са техно парад, то траките са имали рок фестивал много преди гърците да имат техно парад. :lol: Това, което искам да кажа по малко тъп начин е, че преди Елевзинските мистерии е имало Дионисиеви Мистерии, които има предположения, че са пренесени от Тракия (все пак и Дионис, сам по себе си, произхожда от Тракия). Но важното е, че тъй като говориш за по-късно развитие на нещата - думата не е взаимствали, по-скоро ще да са обменяли опит. :D Това е до колкото аз знам. А бляна, ако не се лъжа, е познат още от неолита (е, или от по-рано)... :lol: Тук четох една статийка в която се споменава, че е намерен блян в селищтна могила в наши земи, но какъвто съм умен не съм си извадил бележка в какъв контекст е намерен (може и да е просто плява); но все пак мисля, че си ги имаше предположенията, че е използван от хората. А ти къде го заби тоя блян в средновековието, все едно хората за всичките тия години не са виждали блян до тогава... :lol: [quote="wikipedia":15qm2zqi]People on all continents have used hundreds to thousands of indigenous plants for treatment of ailments since prehistoric times. There is evidence from the Shanidar Cave in Iraq that suggests Neanderthals living 60,000 years ago used medicinal plants. A body that was unearthed there had been buried with eight species of plants which are still widely used in ethnomedicine around the world.[/quote:15qm2zqi] Струва ми се малко нелогично да познават билките и да ги ползват често, но да не подозират за психоактивните им ефекти, все пак. Но това, че си запознат с психоактивните ефекти не означава, че ти допадат. (уф нещо не съм се наспал и едвам си структурирам мисълта като хората)
Gravatar
Asymetral
2008-03-04_12:39
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

много ясно... все пак найт-шейд растенията са тежка категория, малко повече от необходимото и се превръщаш еднопосочно в елевзинска мистерия... хммм а след като са познавали ечемика а и други зърнени култури, дали не са правили някакви алкохолни напитки от тях - например бира :o , египтяните примерно са правили, но от корени - траките едва ли са познавали алкохолната дестилация :| едит: аааа че съм мързелив - бум траки + бира в гугъл и кво излезе :shock: мдам правили са си рокфестивал траките няма спор, сега ме е страх да напиша траки + рок
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-04_12:58
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Да те образовам - Nightshade = сем. Картофови. ;) Което е ужасно странно при положение, че познаваме семейството от доста преди да познаваме картофите... Дам, така е - предполагам е нужно само да опиташ да видиш дали става за ядене, за да станеш на куковица и баба Яга да започне да те мачка в хаванчето си, докато не станеш хомогенна смес... :D Имали са пиво - думите за тракийска бира (според гърците) е bryton или brytos (е съжалявам, че не ги давам на гръцки, но така повече ме кефи). Е тогавашната бира е била различна от днешния вариант, но... бира си е! :D За дестилацията - да - ама кой знае, може някой от Атлантида да им е казал... :lol: :lol: :lol: Никога не се знае... :lol:
Gravatar
Asymetral
2008-03-04_13:15
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

хм май са атлантите са подшушнали на траките за дестилацията - последните са правели гадания с вино и огън - колкото по-висок пламък толкова по-плодородна щяла да била годината... с обикновеното вино никакъв пламък не можеш да направиш
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-04_13:36
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Аз се шегувах, ти шегуваш ли се? :( Въпрос на интепретация е твоето - източник имаш ли? Представи си следната хипотетична сцена - имаш история за древни хора, които са се състезавали чий огън ще стигне от звезда А до звезда Б. Първи случай - ти си мокизива - изводът ти е - те са имали космически кораби. Случай две - ти не си мокизива - разравяш се за подробности - след години изследвания откриваш, че точният ритуал е следният: 2 племена се редуват, като правят линия от свързани огнища, гледани от някой хълм. Огнищата започват под едната звезда и свършват под другата (гледани от хълма). Палят огъня под Звезда А и чакат да видят чий огън ще се разпространи най-бързо до под Звезда Б. В крайна сметка - мокизива написва 20 книги за нейните комсически кораби и натрупва един билион долара. А човекът не-мокизива написва едно обективно изследване, за което получава ХЪ отзад. Поука от цялата история - мокизива може и да е по-хитра, от колкото изглежда. (това сега си го измислих, всякакви връзки с действителни ритуали са неумишлени)
Gravatar
Asymetral
2008-03-04_13:42
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

нищо не ти разбрах от поста, но както и да е, шегувах се за атлантите естествено а иначе обикновеното вино не гори :!: така че вероятно са използвали напитка с по-голям алкохолен процент, по принцип виното не може да стане много алкохолно идеята че траките са познавали дестилацията е интересна - някой да знае от кога всъщност е позната алкохолната дестилация?
Gravatar
vordhosbn
2008-03-04_15:21
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Малко оффтопик, ама не съвсем. Един приятел ми спомена веднъж, че прабългарите използвали растението тамарикс за шамански практики - някой да знае повече по въпроса? Във википедия не можах да намеря нищо за някакви психоактивни свойства на растението.
Gravatar
brainjuice
2008-03-04_16:05
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

[quote="Asymetral":19ojcdwz]идеята че траките са познавали дестилацията е интересна - някой да знае от кога всъщност е позната алкохолната дестилация?[/quote:19ojcdwz] според разните източници, цитирани в английската Уикипедия, дестилацията в някаква форма е била отрано позната на вавилонците и от началото на нашата ера на гърците. но "чиста дестилация" (каквото и да означава това - някой ще ме светне ли?) започва да се прилага от арабите през Средните векове: http://en.wikipedia.org/wiki/Distillation имам някакъв спомен, макар че не мога да го потвърдя с източници, как [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull:19ojcdwz]Рамон Люл[/url:19ojcdwz] за пръв път прилага дестилацията на алкохол с консуматорски цели. във всеки случай неща като уиски, джин, ром и водка не влизат в масова употреба преди 17. в. [quote="vordhosbn":19ojcdwz]Един приятел ми спомена веднъж, че прабългарите използвали растението тамарикс за шамански практики - някой да знае повече по въпроса? Във википедия не можах да намеря нищо за някакви психоактивни свойства на растението. [/quote:19ojcdwz] ами може да се е използвало не заради психоактивните му свойства, а по някакъв друг начин. например белият равнец се използва като пръчица за гадаене в китайския "И Цзин", а с бръшлян се увиват жезлите на вакханките. освен ако този твой приятел не си спомня като как точно се е използвало растението, и откъде има тази информация, възстановка на подобни неща е почти невъзможна. въобще, какви са били практиките на траките или древните българи можем да кажем главно по косвен път. преките сведения са много малко, а единствено те са сигурните. може да приемем също така (условно), че някои по-скорошни психоактивни практики у българите са наследство от древните народи, живели по нашите земи. по-горе беше споменато растението "блян", у старите етнографи съм чел за пушене на срещниче (известно още като богородиче). можем да споменем също народната песен "Татул ли си пила, татул ли си яла, че си полудяла". а у търновските богаташи през 19. в. е било прието да се размесва тютюнът с малко коноп /добре де, sativa е бил, но нали, поне според холандските шопове, и sativa-та има доста психоактивни разновидности/.
Gravatar
vordhosbn
2008-03-04_23:26
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

[quote="brainjuice":mdjxjny1]освен ако този твой приятел не си спомня като как точно се е използвало растението, и откъде има тази информация, възстановка на подобни неща е почти невъзможна.[/quote:mdjxjny1] Мисля, че става дума за [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Tamarix:mdjxjny1]това[/url:mdjxjny1].
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-04_23:46
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Това дори не е растение, най-малкото. (РОД е) А и в случая се искаше информация за ползването на растението, не за самото растение (макар и такава да не би била излишна). Edit : ето ти информация за "растението": За растенията от рода се ползва името - ракитовица. Енциклопедия от А до Я споменава и "боже дърво", но е под съмнение. В Б-я се срещат два вида: Ракитовица разклонена (или петчинкова?) Tamarix ramosissima Ledeb. Ракитовица четиритичинкова Tamarix tetrandra Pall. et Bieb. Също може да се спомене един вносен (май) вид: (Ракитовица френска?) (или тамариск?) Tamarix gallica Първите две са споменати като лековити в някакви законови глупости в нета, но не разполагам с информация за употребата им. Поне това изрових аз (имах да убивам малко време докато ми се дръпне simpsons-а). Харесай си!
Gravatar
vordhosbn
2008-03-05_02:54
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Мерси дред, поразтърсих се и се оказа, че няма някакви по-интересни вещества в растенията от рода, но пък се споменава тук там в религиозен контекст. [quote:364i87js]Many scholars have identified the Biblical manna with the juice exuded by a variety of Tamarix gallica (Tamarix mannifera) when it is pricked by an insect (Coccus manniparus), and known to the Arabs as mann es-sama, "gift of heaven" or "heavenly manna".[/quote:364i87js] В някакъв ню-ейджърски форум намерих и това: [quote:364i87js]Tamarisk (Tamarix gallica) - "fire of transformation" Finding spiritual direction, freeing up energies for personal expansion and growth. Deeply cleansing and uplifting, cleanses age-old dross for the true self to emerge. [/quote:364i87js] Ето още инфо за асоциацията на рода тамарикс с "маната" от библията. [quote:364i87js]Manna Name: Tamarisk Manna (Tamarix mannifera) Country of Origin: Egypt's Sinai Desert and Iraqi Kurdistan Description: The puncture of plant lice on the slender branches and leaves form honey-like drops that are solidified during the cool morning desert hours. One books notes that the Sinai produces about 500 pounds of tamarisk manna/ year (sold by Bedouin to tourists) [/quote:364i87js] Не можах обаче да намеря нехристиянски религиозни практики свързани с растението/ята.
Gravatar
Asymetral
2008-03-05_07:23
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

може просто информацията да е погрешна, преди години търсих информация за Chelidonium majus или нещо такова, в билкарските книги има противоречиво инфо за психоактивни свойства... полевите тестове не доведоха до абсолютно нищо друго освен до траен горчив вкус ... :lol: :| ех младост младост
Gravatar
brainjuice
2008-03-05_13:27
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

:lol: :lol: :lol: e и на мен ми се е случвало по същия начин да правя отвари и да пуша растението, известно като "бабини зъби" :D не знам дали ме хвана нещо малко, дали си внушавах, или просто ситуацията беше толкова нелепа, че си умирах от смях само докато си мислех какво правя в момента. :D ех, експерименти, експерименти :P п.с. този Тамарикс, който е известен като "божие дърво"... тука определено има нещо. било мит, било лечебна практика...
Gravatar
DreadSquirrel
2008-03-05_16:05
Re: HELP: Информация за траките и ентеогените, които са ползвали

Е то ако видиш имената на билките, ще видиш, че всяко има странно наименование. Един от пелините се нарича "божо дръвце". :lol: Не е нещо особено. Това за маната е интересно, макар че май и други растения са наричани така. Пък и важи само за пустините, а и за вид на рода, който не расте у нас. Аз бих се насочил в друга посока... Аз пък съм пушил росен, понеже четох в една книга за такава практика у нас. Доста магическо растение е (свързано със самодивите). Не мисля, че е психоактивно обаче (е може корените да са, но ме съмнява, a и са отровни - и не знам дали да рискувам - пък и май листата са частта на растението, която е прието да се пуши). Но пък има СТРАШЕН аромат и май е доста потентно от към лечебни свойства.