Gravatar
pachka
2005-10-24_21:00
Pomo6t za gubi

Blagodaria na vseki,koito moje da pomogne sus suvet.Micela mi stana za vadene kak to4no triabva da napravia tehnikata s carevicata imam vpredvid kolko perlit i kak to4no da sloja na dunoto na kutiata za da ne go razvalia triabva li da slagam i vermikulit i kak to4no?
Gravatar
Hunter Thompson
2005-10-24_23:38


Ако си добре с английския намерих един форум слънце. Има всичко. http://forums.mycotopia.net/
Gravatar
pachka
2005-10-25_09:52
Нееее

Не разбирам английски,ако може нещо на български,Благодаря все пак.
Gravatar
fucgubarn
2005-10-25_10:56


наи-лесния вариант е да не го пипаш и да го оставиш да плододава както си е('invitro'метод),ако досега температурата ти е била по-висока (така и трябва да бъде по време на инкубацията) я намали малко, 22-24C e добре при плододаване,реколтата ще ти е по-малка но без рискове. 2ри вариант: с вилица разбъркваш мицела (които предполагам ти е в буркани) и го изсипваш в някаква друга почистена със спирт кутия, хубаво го изравняваш,покриваш кутията с алуминиево фолио и оставяш за 2-3 дни да се възтанови колонията (инкубационна температура), след като се възтанови колонията я покриваш с влажен перлит или вермикулит (хубаво е да извариш перлита или вермикулита или да мине през микровълновата),трябва и да го изцедиш,да не тече вода, пак с вилица слагаш в/у възтановилата се вече колония влажния перлит,обикновено се слага 1/3 от дебелината на колонизираната царевица, после в терариума за плододаване, 3ти вариант: както ти е мицела в буркана доливаш разтвор 1:200 (белина:вода),държиш така 24h,после с вилицата изсипваш в почистената със спирт кутия и обратно да се възтановява,след 2-3 дни вадиш и слагаш в терариум, по този начин можеш и да не слагаш перлит или вермикулит :) питаи ако има нещо неясно
Gravatar
fucgubarn
2005-10-25_11:14


лично не си падам по царевицата защото при поставянето в новия съд може без да искаш да нараниш зърната и ако това стане отваряш неколонизирана територия която наи вероятно ще хване зараза първа! късмет! и се похвали как вървят нещата :) към инвитро метода забравих да кажа че поне един път на ден трябва да виждат дневна но не пряка слънчева светлина, успех! :)
Gravatar
pachka
2005-10-25_13:40
ок

Благодаря ти фъц започвам и ще пиша кой вариант съм избрал и как вървят нещата,а до тогава пиши как после да си направя стерилен отпечатък \дай боже да стигна до там\.
Gravatar
Hunter Thompson
2005-10-25_15:37


Фъц, кое е по-лесно и по-оферта за инокулиране на повече торти впоследствие? Да вадиш отпечатък спори, или да използваш заразен буркан за заразяване на още.
Gravatar
fucgubarn
2005-10-26_09:45


'а до тогава пиши как после да си направя стерилен отпечатък' за стерилен отпечатък пак има няколко варианта,някои ползват хартия за подложка,други алуминиево фолио,трети стъкло и т.н.,зависи на теб как ти е удобно и по-лесно, важно е по време на растежа на гъбите да много чисто, по-принцип няма смисъл да режеш шапката преди да е почнала да спороотделя защото не всички шапки пускат спори, след като видиш че е почнала да спороотделя (всичко става лилаво) забиваш чиста кърфица в шапката (за да можеш да държиш шапката като я отрежеш от стеблото с ножче или ножица), поставяш шапката в/у избраната от теб подложка и слагаш отгоре буркан или чаша,така държиш 10-12h,махаш шапката и готово, или можеш да я сложиш на нова подложка за нов отпечатък които се предполага че ще е по-чист, после с ножче изтъргваш спорите в чашка,доливаш вода и после смучеш със спринцовка,готово :) друг вариант е: стерилизираш бурканче с малко вода на дъното,правиш си нещо като поставка от тел която се държи на ръбовете на буркана или както там я направиш (във формата на хикс) за да можеш да сложиш отрязаната шапка отгоре и да оставиш спорите направо да падат в чистата вода,после смучеш със спринцовката,готово :) есетствено в домашни условия трябва да работиш вързо и акуратно, направиси спиртна лампа и т.н. 'Фъц, кое е по-лесно и по-оферта за инокулиране на повече торти впоследствие? Да вадиш отпечатък спори, или да използваш заразен буркан за заразяване на още.' въпрос на избор! пробваи преди да извадиш мицела от кутията или буркана да: спринцовка с чиста вода,вкарваш иглата през някоя от дупките, мърдаш спринцовката така че да нараниш мицела с иглата и да се отчупят парченца (хифи,клетки), изцръцкваш водата вътре в кутииката и после дърпаш обратно,предполага се че вътре в спринцовката ще има клетки с които после ще можеш да инокулираш нови субстрати ако си успял да направиш всичко както трябва, :)
Gravatar
Hunter Thompson
2005-10-28_09:30


Фъц, а лично по какво си падаш като субстрат? :) Коя е най-добрата кулутра.
Gravatar
fucgubarn
2005-10-31_09:47


'по какво си падаш като субстрат?' -ръж,овес,ориз,просо 'Коя е най-добрата кулутра.' -която сам си изолираш или си купиш от някъде някои 'изолат' със качества на супермен :)
Gravatar
Mask
2006-10-26_07:56


а откъде може да се намери вермикулит ?
Gravatar
MoE
2008-02-16_14:04
Re: Pomo6t za gubi

колко време трябва да е стирилизацията във микровълнова за перлит и по добре ли е да сух или мокур при минаването през микровълновата :)