Gravatar
apostoloff
2010-02-28_03:12
Дарът на Боговете

ЧУДОТО, НАРЕЧНО ЗЕХТИН Зехтинът, този дар на Боговете, съдържа витамините А, Д и С, както и мононенаситени мастни киселини, които понижават нивото на лошия холестерол. Благодарение на витамин Е и ред други антиоксиданти, зехтинът ефективно предотвратява преждевременното стареене. Здравословната мазнина е безценна при язва на стомаха и дванайсетопръстника, тя подобрява дейността на надбъбречните жлези и черния дроб. Изследванията потвърждават, че даже при многократна термична обработка в зехтина не се появяват канцерогенни вещества. Средиземноморският дар помага при жлъчнокаменна болест, а при редовна употреба ще се избавите завинаги от тази напаст, наречена “запек”. Днес зехтинът се предлага като мощно профилактично средство в борбата с рака, за нормализиране на кръвното налягане, при захарен диабет. Последните научни разработки доказаха, че той съдържа вещества, които снижават риска от образуване на тромби. Според кардиолози, зехтинът снижава със 74% опасността от инфаркт на миокарда. Подправяйки салатата си с него , вие подобрявате зрението, укрепвате костите и зъбите си. Мазнината - чудо нормализира работата на женските полови жлези, подпомага зачеването, нормализира обмяната на веществата. При жените, които са включили в менюто си зехтин, рискът от появата на рак на млечната жлеза се намалява четири пъти. Учените са доказали, че ежедневната употреба на 40 мл. зехтин сутрин, възпрепятства стареенето на организма. Диетолозите препоръчват да се консумира само нерафиниран (студено пресован) зехтин, защото той съдържа полифеноли, които определят лечебните свойства на здравословния продукт. АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
Gravatar
wordmaster
2010-03-01_11:30
Re: Дарът на Боговете

а също така не забравяите да ядете маслините с кокичките :P
Gravatar
Nothingk
2010-03-03_16:42
Re: Дарът на Боговете

:twisted: :? Ъ-ъо-о-о, е-е хваща ли яко тва бе :lol: .И кво ти става като се надрусаш фрактали ли се виждат....Пуши ли се, :D :D яде ли се.............................................................................................................................
Gravatar
Anonymous
2010-03-03_16:52
Re: Дарът на Боговете

[quote:1h3sxics]Учените са доказали, че ежедневната употреба на 40 мл. зехтин сутрин, възпрепятства стареенето на организма.[/quote:1h3sxics] Освен това същата несъмнено ще ви заведе до тоалетната многократно в рамките на следващите 5-6 часа 8) Също така, базиран на диета от 2000 калории, препоръчителният дневен прием на [b:1h3sxics]мазнини[/b:1h3sxics] е не повече от 65 грама, което, в случая, би се равнявало на около [b:1h3sxics]60 мл зехтин[/b:1h3sxics], ако приемем, че това е единствената мазнина, която сте поели за целия ден, нещо ако не невъзможно, то със сигурност трудно постижимо. За [b:1h3sxics]възпрепятстването[/b:1h3sxics] на стареенето не искам да коментирам. Може ли такъв дрисъчен край на една нелоша статия!
Gravatar
Партилан420
2010-03-03_23:15
Re: Дарът на Боговете

недей така, блажното си е блажно. с накълцан на ситни ленти4ки лук, с маслинки, много лимон и топъл леб... мммм 40 грама зейтин ше са ми малко... или пък с гъбки, лимон и 4ерен пипер? несъмнено зехтинът си е благо, стига да е добит от маслини (а не от костилките им), стига да е студено-пресован и нерафиниран(това са две съвсем разли4ни неща, нямащи нищо общо с "девствеността" на зехтина), и... стига да е в нали4ност. поради тая при4ина не си купувайте зехтин от магазин, още по-малко пък в българия. дори в гърция или турция не навсякъде можете да си намерите студено-пресован, нерафиниран. са най- добре директно от дребен производител или от някоя по- малка селска маслобойна на някой остров в средиземно море. поради липса на друга база за сравнение в препоръ4вам този от южния бряг на о-в Крит така де, най- важното в слу4ая е зехртинът да е от маслини, а не смес от слън4огледово, палмово и рапи4но олио в някаква незнайна пропорция. за това си има прост и лесен тест- в хладилника истинския зехтин се превръща в хомогенна непрозра4на нетеклива субстанция, а фалшивия се разделя на олиото и маслата от които е направен... или си остава съвсем те4ен. дали е бил студено-пресован или не не може да се узнае никак. дали е бил рафиниран или не може да се познае по нали4ието 2-та пръста гъста утайка на дъното 100-литровия варел. и по вкуса. ако е прясноизстискан(преди не пове4е от седмица) нерафинираният зехтин все още е мътен на стайна температура. п.с. уф, писането по такива теми през нощтта ме подтиква към среднощно похапване, мамка му!
Gravatar
Anonymous
2010-03-04_06:50
Re: Дарът на Боговете

Как не те подтиква да си пийнеш 40 мл зехтин е така, на голо :lol: [quote:2q2plt5c]поради липса на друга база за сравнение в препоръ4вам този от южния бряг на о-в Крит[/quote:2q2plt5c] точно такъв си купувам от едни гърци тук, тест не се наложи да му правя тъй като в квартирата често беше под 10 градуса в последните месеци и резултата беше очевиден 8) да не говорим за вкуса и аромата ;) маслини със зехтин = жито с хляб :) П.С. "Изпей" моля те песничката за ольото, че я забравих :D
Gravatar
lubz
2010-03-05_12:51
Re: Дарът на Боговете

Силно препоръчвам агурелио зехтин. Става дума за най-хубавият зехтин - може да се намери само по 3-4 месеца в година. Това са първите капчици от студена преса прясно набрани маслини точно преди да узреят. Вкусовите му качества гарантирано ще ви докарат екстаз. Лошото е, че минат ли три месеца от производството му, независимо дали е отварян или не, агурелио зехтинът си губи качествата и става "обикновен" екстра върджин. Да ви е сладко! :P
Gravatar
Партилан420
2010-03-06_14:11
Re: Дарът на Боговете

ли4но на мен пък зехтинът от узрели маслини ми харесва пове4е от този от недозрели. по- ароматен и вкусен ми е, нищо, 4е най-4есто не попада в категорията "върджин". "върджин" няма нищо общо с на4ина на добиване, а с %-та на т.нр "киселинност", най-4есто киселинността на 'върджин" марките е ниска защото е бил рафиниран :x рекламен трик просто.
Gravatar
Anonymous
2010-03-06_17:16
Re: Дарът на Боговете

Абе не знам, обаче днес ядох "стафидати" и....както каза продавачката в магазина " ако си затворите очите, няма да разберете, че това са маслини"... :oops: Представляват всичко на всичко изсушени маслини, които са накиснати в зехтин. Уникално!
Gravatar
lubz
2010-03-07_08:18
Re: Дарът на Боговете

Аз си взимам от един грък, който си произвежда за него и за продажба. Марката е ELIA. Гъркът със сигурност знае, кой е най-добрият зехтин. Също ми харесва и BORGES. ;)
Gravatar
lubz
2010-03-09_07:42
Re: Дарът на Боговете

Още по зехтините! Ако е студено пресован, значи е екстра върджин, съответно и киселиността му е ниска. Няма как хем да бъде с ниска киселинност, хем да не е студено пресован (например рафиниран). Технологията говори за качеството. Киселинност: рафиниран и помас(помаче) - до 6,6% екстра върджин - до 0,6% Колкото по-ниска е киселинността, толкова по-добър е зехтинът. На повечето зехтини пише, колко % киселинни са. ELIA Extra Virgin е 0,25-0,36% ELIA Agourelaio Extra Virgin е 0,2% :P Екстра върджин зехтините се употребяват пресни, а помас е за пържене.