Gravatar
RealityDysfunction
2008-12-25_10:12
Някой да иска елха?

Някой да е останал по каквато и да е причина без елха, а да му се иска? Подариха ми отрязана елха, а аз си имам изкуствена. Така или иначе са я отрязали, поне някой да я украси и да й се радва.. :?: :?: :?:
Gravatar
dapsycho
2008-12-27_17:48
Re: Някой да иска елха?

хех порадвай се на истинската като няма желаещи пък изкуствената догодина... и да не забравите да изиграете ритуалния танц пред нея и да забравите защо са всъщност тези празници ;)
Gravatar
brainjuice
2008-12-28_11:04
Re: Някой да иска елха?

празникът по произход е напълно езически, така че защо пък не :P
Gravatar
dapsycho
2008-12-28_14:08
Re: Някой да иска елха?

aми в България май май да... както и навсякъде религиите и езичеството се омешват... но не ми се мъдрува пак ;) А и в крайна сметка не се знае кога точно е роден Христос ;)
Gravatar
DeactivatedПосетител
2008-12-28_15:42
Re: Някой да иска елха?

[quote="dapsycho":15bm1oh6]aми в България май май да... както и навсякъде религиите и езичеството се омешват... но не ми се мъдрува пак ;) А и в крайна сметка не се знае кога точно е роден Христос ;)[/quote:15bm1oh6] Коледа-Сатурналии, празникът на веселието. http://www.bethanykazanlak.com/index.php/archives/54
Gravatar
aluin
2009-01-04_15:21
Re: Някой да иска елха?

Цитирам оттук: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5728&st=0 [quote:vpi2u33r]Значи за раждането на Иисус имаме няколко определящи събития - станало е когато в Рим управлявал Август, в Юдея Ирод, имало е преброяване на населението и разбира се звезда. Иначе казано - 7г. пр.н.е. "Звездата", която "повела" влъхвите всъщност е конюнгцията на планетите Сатурн и Юпитер, което през 7 г. пр. Христа е станало 3 пъти - на [b:vpi2u33r]29 май[/b:vpi2u33r] преди изгрев слънце, на [b:vpi2u33r]3 октомври в полунощ[/b:vpi2u33r] и на [b:vpi2u33r]5 декември[/b:vpi2u33r] след залез слънце. Врачанския митр. Паисий (в "По следите на Иисуса+, СИ, 1967г.), счита че в евангелския пасаж за звездта (Мат. 2:6), която влъхвите са видели на ИЗТОК има неточност, тъй като според това дали е в ед. или мн. число думата означава освен ИЗТОК и ИЗГРЕВ. Иначе казано влъхвите са видели звездата не просто на Изток, а при изгрева - т.е. за станалото на 29 май. Тръгването им се свързва с 3 октомври и в такъв случай Рождеството ще е на 5 декември. Тъй като Юпитер е царската звезда, а Сатурн е символизирала Сирия и в частност и Юдея, а конюнгцията е станала в съзвездието "Риби", което означава край, то влъхвите изтълкували явлението, че в Юдея ще се роди царя на свършека на света. И нръгнали да му се покланят.[/quote:vpi2u33r]
Gravatar
RealityDysfunction
2009-01-04_16:27
Re: Някой да иска елха?

Информация - дал Бог в наши дни. Но аз се чудя ([i:1p8ltu7s]и затова не отговорих на закачките[/i:1p8ltu7s]) - дали е нужно да знаем всичко за всичко? Да го обмислим, преценим, пресметнем, премерим - и да решим ([i:1p8ltu7s]примерно[/i:1p8ltu7s]) дали да ни е весело или не? По традиция ([i:1p8ltu7s]права или крива[/i:1p8ltu7s]) това се прави у дома - елха, Дядо Мраз/Коледа, Нова Година, подаръци, семейство, радост.. Друго нужно ли е? Не е ли добре [b:1p8ltu7s][color=#FF0000:1p8ltu7s]понякога [/color:1p8ltu7s][/b:1p8ltu7s]([i:1p8ltu7s]в случая[/i:1p8ltu7s]) просто да се насладим на усещането, което дава елхата, празничното настроение, радостта? Да си напомняме при всяка възможност да се радваме на всички малки неща по пътя си [b:1p8ltu7s]днес[/b:1p8ltu7s]? Защото къде ли ще сме [b:1p8ltu7s]утре[/b:1p8ltu7s]?
Gravatar
dapsycho
2009-01-05_07:18
Re: Някой да иска елха?

Или иначе казано живей си живота и не се питай от къде си дошъл и къде отиваш, че току виж се оказало че тези дреболии на които се радваш днес, утре ще разбереш че са пълни глупости ;) Колкото до това какво всъщност се празнува - както казах никой не знае със сигурност Христос кога е роден - но е факт че християните празнуват рождество, а не идолопоклонничество пред дърво или жертвопринасяне на свине! А вие си празнувайте каквото си искате - щом за вас е по-важно дървото и свинята от Бог ;)
Gravatar
RealityDysfunction
2009-01-05_09:59
Re: Някой да иска елха?

Генерализираш. :)
Gravatar
dapsycho
2009-01-05_13:41
Re: Някой да иска елха?

Знам :P
Gravatar
ani
2009-01-05_14:11
Re: Някой да иска елха?

кой е [b:yjzswgbq]Бог[/b:yjzswgbq]ЪТ?????? :shock: :shock: :shock: :? :? :? къде е [b:yjzswgbq]Бог[/b:yjzswgbq]ЪТ :?: :?: :?: това съществително ли е: собствено ли, нарицателно ли????; конкретно ли, абстрактно ли????; единично ли, колективно ли????; ........ :shock: :? :shock: :o пресадихме Елха, дано се хване :) :oops:
Gravatar
RealityDysfunction
2009-01-05_15:10
Re: Някой да иска елха?

Ние (по-старото поколение) сме леко ограбени от предишния режим от гледна точка на знания за света. Аз съм кръстена тайно, защото баща ми е военен, и сакън да разбере БКП, че офицер кръщава детето си. Така поне са ми казали родителите, а и помня церемонията в някаква забутана църква (трябва да ги питам къде е било това). Имахме и детска библия, която помня и до днес - много красива, рисувана, и майка ми я пазеше скрита в един диван! Какви знания за Христос и какво значи Коледа, кое на какво е символ и защо се прави..? После хората от никаква религия ги изби на супер-компенсация - напълнихме църквите. Но факт е, че на мен (малко тъжно) не ми идва отвътре празнуването на Коледа - не съм откърмена с това; то е знание, получено впоследствие. Насадено го чувствам. Но виж - елхата и Дядо Мраз, и подаръци на 31 декември - това ми е родно! Всичко е до житейски опит/обстоятелства. Примерно при нас така свързаната с Коледа - Nativity Scene не се прави! А на доста места по света няма коледна декорация без агънца, Мария и повитото бебе. Факти, факти.. :) :) :) PS - Дано всяка година мъртвите елхи край кошовете за боклук са все по-малко!!! :- :- :-
Gravatar
ani
2009-01-05_16:13
Re: Някой да иска елха?

[quote:3c93hdo5]PS - Дано всяка година мъртвите елхи край кошовете за боклук са все по малко!!![/quote:3c93hdo5] дано, дано :oops: :oops: :oops: аз ще предложа на нашия кмет, при предстоящата ни среща да се забрани продажбата на отрязани Елхи по Коледа и да се регулира някакво място в градска Зелена зона, дето да може да се засадят купени такива с корен след празниците,ако човек няма къде да ги гледа.....целогодишно..... иначе дам за празниците си е като за празници весело и пълно с парадокси: ахах ха хаха:тази година хит за мен бяха социологическите проучвания за [size=200:3c93hdo5]Традиционната[/size:3c93hdo5] Коледната [size=50:3c93hdo5]Пуйка[/size:3c93hdo5] :shock: :shock: :shock: :o :o :o :? :? :? 8) 8) :roll: :roll: :roll: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :idea: , а относно Църквите фаворит ми е онзи храм дето няма и капка восък по подааааааа......и с Отчето не ни се щеше да напускаме храма, аха ха ха [size=85:3c93hdo5]дано не се счете за Богохулство![/size:3c93hdo5] :wink: :wink: :wink: :wink:
Gravatar
dapsycho
2009-01-06_11:40
Re: Някой да иска елха?

[quote="RealityDysfunction":19r00r0m]Ние (по-старото поколение) сме леко ограбени от предишния режим от гледна точка на знания за света. Аз съм кръстена тайно, защото баща ми е военен, и сакън да разбере БКП, че офицер кръщава детето си. Така поне са ми казали родителите, а и помня церемонията в някаква забутана църква (трябва да ги питам къде е било това). Имахме и детска библия, която помня и до днес - много красива, рисувана, и майка ми я пазеше скрита в един диван! Какви знания за Христос и какво значи Коледа, кое на какво е символ и защо се прави..? После хората от никаква религия ги изби на супер-компенсация - напълнихме църквите. Но факт е, че на мен (малко тъжно) не ми идва отвътре празнуването на Коледа - не съм откърмена с това; то е знание, получено впоследствие. Насадено го чувствам. Но виж - елхата и Дядо Мраз, и подаръци на 31 декември - това ми е родно! Всичко е до житейски опит/обстоятелства. Примерно при нас така свързаната с Коледа - Nativity Scene не се прави! А на доста места по света няма коледна декорация без агънца, Мария и повитото бебе. Факти, факти.. :) :) :) PS - Дано всяка година мъртвите елхи край кошовете за боклук са все по-малко!!! :- :- :-[/quote:19r00r0m] Евала! И после разправяйте, че това на което са ви обучавали не влияе на начина ви на мислене... като си спомня например че по биология ни учеха че сме произлезли от маймуните... :P :P :P :P :P :P :P :P
Gravatar
ani
2009-01-06_13:28
Re: Някой да иска елха?

[quote:3ocerhsi]като си спомня например че по биология ни учеха че сме произлезли от маймуните... [/quote:3ocerhsi] коя година това, май съм спала в тези часове :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:
Gravatar
dapsycho
2009-01-06_13:51
Re: Някой да иска елха?

е нищо - пусни си National Geographic или Discovery във всеки 5ти филм става дума за това как глупавите недоказани и [b:5slk1kee]не[/b:5slk1kee]научни начини за датиране например се приемат и налагат като научни факти.. ама какво ли се учудвам от масмедии, които показват и "факти", като компютърна анимация на падащ боинг в Пентагона, поради не-наличие на истински такъв ;) Може би връзката между 2те - е още едно доказателство за това че щом антитезата на сътворението, а именно еволюцията е грешна (както е грешна и теорията за Боинга), то тогава сътворението като антитеза е вярно... но това не е доказателство - да - това е дедукция... или индукция беше... все тая ;)
Gravatar
soundform
2009-01-10_15:55
Re: Някой да иска елха?

mneeee