Gravatar
omi
2006-05-24_17:02
Защо отказвам да ползвам ICQ

http://doganov.org/blog/freedom/softwar ... to_use_icq # Не е приемливо един популярен комуникационен протокол, използван от гражданите за да общуват помежду си, да бъде държан в ръцете на едно-единствено частно лице. За разлика от всички останали протоколи, на които днес се основава световната мрежа (SMTP, FTP, HTTP, и т.н.), протоколът на ICQ не е, и никога не е бил публикуван официално. Това значи нещо много просто – AOL Time Warner (доставчиците на услугата ICQ) не желаят да знаете структурата на информацията, която обменяте. Съобщенията, които изпращате, не ви принадлежат. Познанието Ви няма право да се разпростира върху тях. Не ви е разрешено да ги схващате....
Gravatar
Forsythe
2006-05-24_20:40


Е чудо голямо - нали не си пишете заплахи за терористични актове по icq. Ако си мислите,че ви се нарушава правото на лична кореспонденция,чуйте това: във фирмата,в която работя сме официални представители за Бг на едни хардуеърни анти-спам устройства,които са конструирани по такъв начин,че през тях минава 30 % от световния е-майл трафик(следващите в класацията имат 0.3 %).По принцип се следят само headers на съобщенията,но нищо не пречи да се хвърли едно око и на съдържанието на самия майл.Така че : Be ware - someone is reading your e-mail (icq ,msn, etc.)
Gravatar
Syman
2006-05-24_20:46


abe vuprosa ne e samo v tova, ako znae6 kak to4no se upravlqva protokola - np, puk neka te si 4etat
Gravatar
goadelic
2006-05-25_12:40


ICQтир, бе!!! :lol:
Gravatar
whiteboy
2006-05-25_17:03


нищо му няма на протокола, какво толкова ... всяка услуга която минава през сървър може да бъде прочетена. никой не е длъжен да пише rfc или друг файл с обяснение на протокола си ... а колкото до closed source на icq ами те повече то са така. преди година посетих някакво линукс събиране в ндк, на което ричард столлман каза, че в win xp има вградена функция от време на време когато се пусне search на сътрешните файлове да се изпращат пакети с думите на microsoft сървъри .. а когато се пусне win update се съобщава отново на мастър сървър списък с инсталираните програми. .. преди време убедих един мой приятел да си пусне програма за махане на spyware и на 1.7 GHz процесор (макар че си поддържаше зле компютъра) след около 5 минути работа на програмата системата му заби. изобщо това са нормални неща. icq протокола не е мистерия, дори да го променят непрестанно. принципно ако някой е решен да изследва пакетите със sniffer или друг туул не е проблем да се разбере какво става, дори има писани библиотеки за различни езици поддържащи текущи версии на протокола, поне perl има, с други не съм се занимавал особено. изобщо нищо ново ако питате мен. а и линукс icq клиентите нямат скрити функции, защото няма как да се скрие, нито някой има желание за тях. ако ви е интересно какво прави стандартното win icq емулирайте го през wine и снифете за пакети 8) ако ви мързи да снифите през win естествено. аз не се чувствам сигурен да чатя през каквато и да е програма, освен директен ssh чат. за крак на подобно нещо по време на сесията някой ще трябва да е наистина добър и заинтересуван какво говоря, а тази комбинация ми се струва нереална. бтв ... и да пиша по темата не ползвам icq.
Gravatar
James
2006-05-25_17:53


Да му мислят тези които имат какво да крият и губят.
Gravatar
Syman
2006-05-25_18:15


james, pokrai suhoto gori i mokroto
Gravatar
James
2006-05-25_18:25


Нека бъде огън.