Gravatar
mshk
2011-01-27_09:33
Тема за езика и правописа

[quote="bleeding_troll":chx7mlly] ... ПП: Думата е "преддверие".[/quote:chx7mlly] първо се смазах от смях на тая поправка, но впоследствие май се оказва така. ебаси шока, това сигурно е най-скритата и често срещана грешка в българския. :shock: tnx за просветлението. а release датата май все пак е 27.02..
Gravatar
bleeding_troll
2011-01-28_14:04
Re: 17.Feb Ambient nights: Surbahar's debut album

"В/на предвид", "инжинер", "серял", "възстание", "единственно", "комисионна", "изтинал", "ноща", "лекций", "хората, който бяха там", "обекта е под видеонаблюдение"; примерите за неграмотността на хората са безконечни. За запетаи няма да говоря. За съжаление много малко хора пишат грамотно. Това е един от основните показатели за степента на усвояване на езика, а оттам и за общите знания и интелигентност на хората. Няма пряка зависимост между интелигентност и грамотност, но все пак, признайте, рядко се срещат интелигентни хора, които да пишат неграмотно. ПП: Нека сега някой от админите да изтрие всички постове, които са свързани с "преддверие" и грамотността в частност. Глупаво е да наводняваме темата за Павел с неща, нямащи нищо общо с албума, който му предстои да издава. Желая му успех! ПП 2: Ние и в момента имаме дума, произхождаща от "двер" - "двери". Думата е от типа на т.нар. "старинни" думи, които в миналото са били обикновени в речта, докато днес се употребяват само за стилистична украса на речта. ПП 3: Гореизписаните думи са в неправилната им форма.
Gravatar
loreamon
2011-01-28_15:30
Re: 17.Feb Ambient nights: Surbahar's debut album

Интересно, всички останали примери за грешки са ми добре познати, но точно това преддддверие явно не съм го срещал от 5ти клас :)
Gravatar
brainjuice
2011-01-28_15:41
Re: 17.Feb Ambient nights: Surbahar's debut album

не съм съгласен всичко да се затрива. може просто да се премести в отделна тема, посветена специално на езика. така де, защо да имаме теми, в които някой търси съвет за озвучителна техника, а да нямаме теми, в които човек да може да обсъди въпроса "преддверие" с колко д-та се пише и защо. :wink: и също така защо в "изстивам" непроизносимата комбинация от съгласни се пази в правописа, а във "въстание" се губи и пишем думата, както я произнасяме. [size=85:1o6afzgc]всъщност, аз нямам отговор на този въпрос. :D според мен това е една от малките черни дупки, с каквито се гордее книжовната норма на всеки език. :lol: [/size:1o6afzgc]
Gravatar
palimpsest
2011-01-28_17:16
Re: Тема за езика и правописа

Според мойта бивша по езикознание "въ"-то във "въстание" не било осакатена представка... натам обяснението се заби в тъмните етимологични лесове на собствената й бедна голова -> изобщо не смятам, че заслужава споделяне :) //В метростанция "млаосено" забелязах залепена хартийка, гласяща "Автомата не работи". подминавах я изнервено няколко дни, отчасти и щото не можех да си купя билетче по бързия начин, но една сутрин ми писна и поправих грешката с химикалка. На следващото ходене видях, че са сменили съобщението. Отново със същата грешка... :lol: http://nenovinite.blogspot.com/2009/12/blog-post.html смятам този текст и предложението на автора за едно от най-свежите неща от тая сфера, на които съм попадала.
Gravatar
Ton4ef
2011-01-28_17:21
Re: 17.Feb Ambient nights: Surbahar's debut album

[quote="brainjuice":2r5v736l] и също така защо в "изстивам" непроизносимата комбинация от съгласни се пази в правописа, а във "въстание" се губи и пишем думата, както я произнасяме. [size=85:2r5v736l]всъщност, аз нямам отговор на този въпрос. :D според мен това е една от малките черни дупки, с каквито се гордее книжовната норма на всеки език. :lol: [/size:2r5v736l][/quote:2r5v736l] Това ми напомня на нещо, което учихме по езикознание като фонетична промяна - хаплологията.. Та нейната работа уж е да премахва еднаквите срички от разни понятия (нещо от тоя сорт) - например минералогия, а не минералология.. А пък самият термин си противоречи с функцията, един вид :lol: Стана ми интересно и за "безсмислен" и "безмислен" .. всмисъл :lol: , мойто впечатление е, че са 2 отделни по значение думи.. ама ти не помня какво написа в темата за албума и дали опровергаваше това ми впечатление :?
Gravatar
psi-fi
2011-01-28_18:09
Re: Тема за езика и правописа

Kнижовният език е красив ...Както се казва: "мед ми капе от устата" (поне се опитвам). :)
Gravatar
loreamon
2011-01-28_19:13
Re: Тема за езика и правописа

А някой да знае друга дума с двойно "д" :?:
Gravatar
delamelix
2011-01-28_19:30
Re: Тема за езика и правописа

Поддръжка
Gravatar
pavelot
2011-01-28_20:39
Тема за езика и правописа

[b:2bvwbm5n]Двойно [д] [/b:2bvwbm5n]: След представките над-, пред-, под- и думи, започващи с [д]. [b:2bvwbm5n]Примери: [/b:2bvwbm5n] наДДавам, преДДверие, поДДържане. :oops:
Gravatar
Nothingk
2011-01-29_06:25
Re: Тема за езика и правописа

[quote="palimpsest":egf9frrc]В метростанция "млаосено" забелязах залепена хартийка, гласяща "Автомата не работи". подминавах я изнервено няколко дни, отчасти и щото не можех да си купя билетче по бързия начин, но една сутрин ми писна и поправих грешката с химикалка.[/quote:egf9frrc] :D :lol: И аз се прехласвах едно време по подобни поправки,ама сега не бих го направил. Виждал съм в рейсове :D „Внимание отваря се навьтре“ и в трамваи :lol: :o „Не злочпотребявайте“.. Кво да не искат да кажат че нямат такива букви ли, кво? :? :) ................................................................................
Gravatar
brainjuice
2011-01-29_11:13
Re: Тема за езика и правописа

[quote:ry2ikmzj]Според мойта бивша по езикознание "въ"-то във "въстание" не било осакатена представка... натам обяснението се заби в тъмните етимологични лесове на собствената й бедна голова -> изобщо не смятам, че заслужава споделяне [/quote:ry2ikmzj] да не би да е имала предвид просто, че представката във "въстание" не е "въз-", ами е "в-", само че му се пази крайният голям ер (старобълг. [i:ry2ikmzj]въ[/i:ry2ikmzj]), за да не става твърде голямо струпване на съгласни? това е някаква опция. може. и все пак, дори този конкретен пример да отпада, продължавам да твърдя, че на места българският правопис не е съвсем последователен. иначе като цяло правописът ни в момента е лесен и логичен, основан на морфологичен принцип. само че на отделни места морфемите се замазват и думата се изписва фонетично. например в [i:ry2ikmzj]бездна[/i:ry2ikmzj] съчетанието от съгласни се пази и ясно се вижда коренът на думата: без-дна (коренът е "дъно"). което обаче не може да се каже за [i:ry2ikmzj]празник[/i:ry2ikmzj], дето би трябвало да е [i:ry2ikmzj]праздник[/i:ry2ikmzj] (от "ден"), ама сме го опростили. и също така защо [i:ry2ikmzj]цвят[/i:ry2ikmzj], но [i:ry2ikmzj]цъфтя[/i:ry2ikmzj]? защо [i:ry2ikmzj]сърдечен[/i:ry2ikmzj], но [i:ry2ikmzj]сърце[/i:ry2ikmzj]? аз съм "за" това да се върнат старите изписвания "цъвтя" и "сърдце". по-логични са. [b:ry2ikmzj]Ton4ef[/b:ry2ikmzj] - и аз винаги съм се забавлявал от факта, че хаплологията е точно това, което НЕ се случва в думата [i:ry2ikmzj]хап[b:ry2ikmzj]лоло[/b:ry2ikmzj]гия[/i:ry2ikmzj] :lol: а за "безмислен" идеята ми беше не, че няма такава дума в езика, а че хората я използват, когато всъщност искат да кажат "безСмислен" и в този смисъл това е грешка. иначе хора и неща, на които им липсва мисъл и са безмислени, наспорил Господ :lol: