Gravatar
Asymetral
2007-10-26_08:13
Генномодифицирани храни ъххххх

ЕС одобри вноса на генномодифицирана царевица 26 октомври 2007 | 10:58 | Агенция "Фокус" Брюксел. Европейската комисия е одобрила използването на генномодифицирани селскостопански култури, сред които царевица и захарно цвекло, съобщава руският вестник “Земеделски новини”. Европейската комисия предостави 10-годишни лицензи на компаниите Dow-DuPont и Monsanto, чиято генномодифицирана царевица може да се използва като добавка в храната. Посочва се, че всички одобрени генномодифицирани продукти са проверени и не представляват опасност за здравето. В същото време редица специалисти се обявяват против консумацията на генномодифицирани храни. Според тях те може да доведат до отслабване на действието на антибиотиците и може да доведат до появата на вредители, които са устойчиви на пестициди. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: и после се чудим защо има толкова млади хора с множествена склероза и сума ти автоимунни болести - бъзикането в генетиката засега е непрецизен процес, чуждите генни остатъци влизайки в състава на храната ни, става един вид част от нас а имунната ни система ги разпознава като чужди и вредни, след това ни атакува напитките, разтворимите сокчета и т.н. се подслаждат с аспартам/нутрасуит или ъъъ Е72 ако не се лъжа/ - което е генномодифицирано вещество което не причинява, но отваря вратите за множествена склероза и още няколко страхотии водещи до парализиране на лицевите мускули и какво ли още не - инфо от ХЕИ ... :twisted: :mrgreen:
Gravatar
Therapist
2007-10-26_08:35


Koйто няма мозък е ял и ще продължава да ги яде, не се впечатлявай чак толкова :) Живеем в страна, която може да произвежда нормална царевица - никому не е притрябвала модифицирана :Р Колкото по-малко Е-та има в храната толкова по-добре. Аз преди 2 дена попаднах на царевица с още 4 години срок на годност, лошо ми става. Все едно ще ям консерванти с вкус на царевица :/
Gravatar
Asymetral
2007-10-26_08:45


отиди в магазина и виж коя храна няма Е-та, може всички да имаме мозък ама продължаваме да се тровим и да ни тровят, съзнателно или не само че царевицата се пръска с разни неща /о да! препарати основно на Монсанто - много яко нали/ а също и пшеницата и всичко останало да ни е честит 21-век :mrgreen:
Gravatar
Therapist
2007-10-26_08:53


Е единствения начин е домашно произвводство, ама ... не може всичко вкъщи :Р Мисълта ми беше да се ограничаваме колкото се може от тея неща, но все си мисля, че точно в тоя форум да се проповядва това е малко или много безсмислено :)
Gravatar
Asymetral
2007-10-26_08:58


що? не те ли е грижа откъде и откакво можеш да си разкажеш играта на нервната система? Раздела не е ли Природа? Безмислено е да не правиш нищо за здравето си и да очакваш някой да го пази вместо теб! абе прав си няма да убеждавам никого за нищо, :wink: аз си спамя ей така не си губете времето в безмислени дейности :P
Gravatar
Therapist
2007-10-26_09:19


А и без това чакам лекция в момента.... Естествено, че ме е грижа, но просто на тоя етап не виждам как можем да избегнем напълно тея вредни вещества. Все нещо трябва да си купим, направено от други хора по съмнителни начини. Можем да се опитаме да ограничим консерванти, пестициди и т.н. в храната ни на максимум, и аз се опитвам да го правя. Та мисълта ми беше друга, тук хората са интелигентни и знаят какво правят именно в това отношение. Това имах предвид, в случай, че съм криворазбран :Р
Gravatar
Hupia
2007-10-26_09:41


Много интересна тема пусна :wink: !Аз съм твърдо против генномодифицираните храни!За момента може да го няма или не го виждаме ,ама не съмнено в близко бъдеще акумулативният ефект ще се прояви!Лятото имахме една лекция с един холандски професор( в областта на хранителните технологии и хранителната химия.. ),и стана въпрос как седи въпросът в Холандия! 8) И човекът отговори ,че в Холандия генномодифицираните храни за хранителни цели са забранени(поради твърде многото неизвестни които поставяли), използват се само за технически цели (добив на горива,пластмаси,смазочни материали....)! И, че законодателството на всяка страна в Е.U. трябва да реши за своята си страна ,статута на тези храни!То не са само генномодифицираните храни антибиотици при косервирането на месо,щедро поръсените с консерванти кроасани,рула...,пестици и нитрати в зеленчуците дори като вдигнаха концентрацията на допустимите нитрати ("нашите премъдри глави в Парламента") един "умник" се изказа ,че дори нямало нужда да се проверява за нитрати щото били полезни! :lol: :mrgreen: Всичкото дето го ядеме малко или много е боклук! Мисля в бъдеще време да работя в областа на хран. технологии(не само мисля сигурно ще е така) и има супер много неща дето ме дразнят в тая индустрия и трябва да почнат да се променят от някъде! И най-важното да се промени мисленето на хората ръководещи тая индустрия ,ама тва е и най-трудното :wink: ! Не е Е72(аспартамът) ами е Е902 , Е901 нутрасуит :wink: ,ама има още стотици оцветители,стабилизатори,овлажнители,емулгатори...има и някои почти безвредни вещества например Е303(лимонена киселина), но има оцветители и консерванти дето са си е***и майката !
Gravatar
Asymetral
2007-10-26_10:15


ок съгласих се - не помня точно кое Е беше за съжаление акумулативния ефект като че ли е налице правих брошура за тези храни за габровското ХЕИ преди години - та д-р Йотева ми разказваше за увеличението на мултипленната склероза при младите хора с пъти! Естествено фактори които да влияят върху това нещо може да са супер много, но има доказан по-голям процент при хора които употребяват храни с генномодифицирани съставки - бума при младите хора е отчасти заради честата употреба на безалкохолни напитки.
Gravatar
Hupia
2007-10-26_11:34


Вярно тия напитки са яко химия от "степчетата" до Кока-кола(освен това колата е с много ниско рН=2,7 ,ато си е киселина ,ама има регулатори(буфери) на киселинноста и не се усеща)! :) Не само т'ва соята може би е най-модифицираният продукт, пък взеха да я ръгат навсякъде вафли,колбаси,детски храни ...не стига тва ама пуснаха соева кайма,соево сирене,соеви майонези ,соеви протеини(то може ида е полезна ,ама никой не проверява каква е тая "Соя и откъде е) .......и накрая ще пуснат в употреба и Соеви хора(като по-добър аналог на обикновените хора)! :) Не само то отсега ще има яко увеличение на тея малоформации,гледай кво става с американците и разни западноевропйски държави яко "кила" качване, падане общото I.Q.,не типични симптоми на някои болести....!Не може на един продукт да си му променил генетичната информация ,и да не предизвиква в няква степен мутация в друг който го консумира та дори яко щете само с един гликопротеин(случаят с небезизвестните ягоди с гликопротеин от океанска риба да издържат ,повече на студ ....и след време ягодите миришат на риба)..!Що от Англия тръгна лудата крава (мозъчен енцефалит),...щото хранят кравите с костен фураж, на преживно животно да му даваш смляни кокали да яде! Прадядо ми почина преди десетина години на 93 години, на баба баба и е умряла на 103 и нещо години ..... и още сумати примери и за кво така ? Отг.ЩОто са яли чипсове с "букет" от консерванти,яли са генномодифицирани салати,и са пили само "степчета" за тва ... :wink: :) :D !
Gravatar
thai_la
2007-10-26_12:27


Ето тук от мен един доклад, който бях писала за училище, може да ви е интересен, въпреки че е доста повърхностен. Генетично модифицираните организми (ГМО) и генетично модифицираните микроорганизми (ГММ) могат да се определят като организми (и микроорганизми), в които генетичният материал (ДНК) е бил изменен по начин, който не се среща свободно в природата и не може да се получи чрез размножаване или естествено кръстосване. Тази технология се нарича "биотехнология" или "генно инженерство". Тя позволява отделни, предварително избрани гени да бъдат пренесени от един организъм в друг, при което двата организма могат и да не бъдат от един и същ животински или растителен вид. Например вкарването на ген против измръзване от риба в домат;Ген,произвеждащ токсин,който убива насекомите от бактерия в царевицата,или гени от човек в свиня. Живите организми, дори и едноклетъчните бактерии, са устроени доста сложно и учените не могат да предвидят всичките последици от вкарване на чужди гени в даден организъм. Поради тази причина няма възможност да се предвидят какви ще са дългосрочните последици върху организма на този, който консумира храни получени от такива генно модифицирани организми и какви ще са дългосрочните последици върху околната среда. “Носещият” желания ген вирус влиза в клетката и се вгражда в нейната собствена ДНК. При това се вгражда на място, което той сам “избира”, т.е. невъзможно е да се предскаже къде точно вирусът ще се намести заедно със съответния ген в цялостната картина на глетъчния геном. Мястото на вграждането обаче има огромно значение. Отдавна е известно, че активността на гените зависи от точното им положение спрямо всеки от останалите клетъчни гени. Всяка, дори на пръв поглед нищожна промяна в това положение може, и най-често води, до промяна в активността на множество гени. А всяка подобна промяна е равносилна на патология, която може да засегне само определена тъкан, но може да обхване и целия организъм, какъвто е случаят със злокачествените заболявания. Веднъж генно модифицирани организми внедрени в околната среда или получени от взаимодействие с не-модифицирани организми, не могат да бъдат извадени обратно. Генното замърсяване за разлика от ядреното или химическото е необратимо. Главният аргумент,изтъкван от защитниците на ГМО е,че употребата им е решение на проблема с гладуващите хора в световен мащаб.Фактите обаче показват,че «гладуващите» страни отказват оказаните им помощи с ГМХ. Индия,Еквадор,Боливия,Уганда,Гватемала и др. Не приемат безрезервно,отказват и дори унищожават хранителни помощи,съдържащи ГМО.Едва ли има по-показателен пример за това,колко лъжливо е твърдението ,че «ГМО ще решат проблема с глада» от факта, че в Аржентина ,която е втория производител на ГМО в света след САЩ,милиони хора заспиват гладни. В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици. Учени разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни. Някои от учените предупреждават, че ГМ храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво. Генетично модифицирани семена могат да бъдат лесно пренясяни от насекоми, птици, вятър до съседни места и по-далече. Опрашване на не-модифицирани растения с полен от транс-генни може да доведе до генното им замрсяване. Освен това, приятно изглеждащ генетично манипулиран домат може да бъде няколко седмици стар, безвкусен и с пълна липса на хранителна стойност. Д-р Ървин Чаргов (Erwin Chargoff), известен биохимик и често наричан “баща на молекулярната биология”, предупреждава, че технологията на генното инженерство (ГИ) представлява по-голяма заплаха пред света отколкото ядрената. Той пише в автобиографията си за ГИ: “Струва ми се, че науката прекрачи граница, която трябваше да остане непреминавана... Не можете да унищожите една новосъздадена форма на живот... Тя ще ви надживее – и вас, и децата ви, и внуците ви. Една необратима атака върху биосферата е нещо, което предишните поколения не можеха и да си представят, и за което много би ми се искало да не нося вина.” Проф. Ричард Лейси (Richard Lacey), микробиолог и лекар, една от известните фигури в науката за храненето, още през 1995 г. се изказва остро срещу въвеждането на генно изменените храни (ГИХ) поради “буквално неограничените рискове за здравето, които крият”. “Всъщност, почти невъзможно е да се измисли опитна постановка, чрез която да се оценят ефектите върху здравето от попадналите в хранителната верига ГИХ, нито пък има каквато и да е обоснована причина от хранителен или обществен характер за тяхното въвеждане.” Професорът по генетика от САЩ Джо Каминс: “Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси... Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните.” От биологична гледна точка проблемът с ГМ организми има два основни аспекта: нови и непознати за организма белтъци и вирусно-модифициран генетичен материал. Въпросът с белтъците е относително прост. ГМ растения синтезират белтъци, отсъстващи в нормалните растения, заради които ГМ сортове имат по-висока издържливост на външни вредители. Обаче освен доказано токсичните неестествени белтъци в тези ГМ растения се намират в големи количества и други “объркани” белтъци, които нямат директна токсичност върху клетките. Те обаче попадат в храносмилателния тракт на човека, който е снабден със специални имунни клетки, които проверяват белтъчния състав на поглъщаната храна и когато видят нещо непознато, “занасят” проби от него до регионалния лимфен възел, където имунокомпетентните “специалисти” решават дали погълнатият белтък е храна или опасност, на която организмът следва да реагира с пълноценна защитна реакция . Изследвания, правени на плъхове от проф. Arbad Pusztai показват, че храненето на животните с генно “подобрени” картофи довело до развитието на сериозен имунен дефицит, промяна в растежа и в развитието на вътрешните органи. Поради гореизброените причини внедрителите на генно-модифицирана царевица и ГМ-соя, фирмата Монсанто, бяха принудени да изплатят милиони долари обезщетения на хората, купували техни продукти, тъй като имунните реакции в подобни случаи се развиват много бързо и не може да има никакво съмнение, че са били предизвикани от изядените преди час царевичен чипс или порция тофу. При това тези реакции, понеже се развиват по типа на алергиите, най-често са и много бурни и застрашават живота точно толкова сериозно, колкото ухапване от силно отровна змия. Броят на съдебните дела и масовостта на заболяванията, предизвикани от алергични реакции спрямо ГМ царевица и соя в САЩ през последните 10 години е толкова голям, че е просто невъзможно да бъде разказано за всички тях в нещо по-скромно от обемиста книга. Въпросът с чуждия генетичен материал обаче е доста по-сложен, и за съжаление – несравнимо по-сериозен. Този въпрос е тясно свързан и с методите, чрез които се постига насочена генетична модификация на организмите. Легендата, че ДНК от ГМ храни не може да постъпи в клетките на консумиращия организъм, защото се разграждала от храносмилателните ензими, бе развенчана с изследванията на италиански учени, които показаха, че не по-малко от 5% от внесената с храната ДНК оцелява във вид на огромни фрагменти в условията на храносмилателния тракт. В последствие същата тази ДНК е била изолирана от клетки на червата, кръвта, далака и черния дроб на изследваните лабораторни плъхове, хранени с ГМ царевица. Нещо повече: бе показано, че в резултат на взаимодействието между генетичната информация от клетките на организма-консуматор и така постъпилата чужда ДНК се образува смесена ДНК молекула, която става интегрална част на клетъчния геном (този процес се нарича вертикално предаване на гени – vertical gene transfer) и се предава по наследство на плода. В резултат на това, новородените плъхове развили тежки алергични реакции и болести на храносмилателния тракт, всичко това водещо до висока смъртност. Заключение: Отговорът на качественото и изобилно отглеждане на култури е органичното земеделие – без пестициди и химикали. Храната, получена по този начин, е екологично чиста и много по-полезна. Източници: zazemiata.org/gmo и др.
Gravatar
Asymetral
2007-10-26_13:20


браво, благодарим!
Gravatar
Therapist
2007-10-26_17:22


Хупия можеш ли да ми обясниш още за соята ако не ти е проблем? Щото съм вегиатрианец, а съм чувал, че има важни аминокиселини в нея, но съм и чувал, че е много вредна и за сега я изключвам от списъка си с ежедневните ядки.
Gravatar
Hupia
2007-10-26_18:24


Не казвам,че вредна, ама повечето от соята в Европа е генномодифицирана! :( Има ги всичките 20 основни (ако ги искаш 2-те супер рядки аминокиселини Селено-Метионин и Селено-Цистеин не можеш да минеш без месо ..)алфааминокиселини,богата е на лизин..проблема ,че повечето е генномодифицирана без да има някакви особенни иследвания върху влиянието и върху здравето на хората предизвиква ли някви реакции,има ли тератогенен или мутагенен ефект...нищо..! Всеки си слага квот намери докарват му соя или соев протеин и ръга яко където му падне!Само соя ли ядеш,ами пшеница ,ориз,олио,зеленчуци....?! Ами тва месо 20 годишното дето беше канцерогенно , прави салами и в магазите,много важно ,че е вредно :mrgreen: :x !Или да ги забранят на цяло или да слагат някво предупреждение,че са "високотехнологичен продукт"! Ти му бъркаш на тоя зеленчук на клетъчно ниво, и от своя страна и той ти бърка на клетъчно ниво,твае положението :wink: ! То може да не се прояви веднага ,ефекта може да се види след години или поколение! Кво да видят учените сменяш му една аминокиселина или ензим и му сменяш целият филм(на микроорганизма де ),откъде да знаят дали е правилният протеин,а и генетика е сравнително нова наука (повече от 90% още не се знае нищо) и налучкват !Ама нали знаете всяко бъркане за щяло и нещяло в г**а на Природата ,до кво води ....?! :wink: :) :) Природата е имала предостъчно време ,да си ги подреди нещата в пълен и порядък..! :) Kaзваш сега ябълки(тука долу) :wink: леко понатъртени,щото има едни дето въобще не влиза червей ,що ли....? Червея с нищожно малко количество мозък има по-голям истинкт за самосъхранение от "мега умникът" човека!
Gravatar
Farfalak
2007-10-26_18:46


хах, за кво говориме тука бе, хората с цялата тая информация относно цигарите си пафкат целоднвено, а вие искате да откажат ягода метър на два :shock: ясно им е на всички, че генномодифицираните храни са печеливш бизнес и успешна борба срещу тях няма да има, просто инстинктът за самосъхранение в човека е подтиснат, защото вредата е неясна или с дългосрочен план, така че тези с ум в главата нека си хапваме ябълки от село, леко понатъртени, но с вкус, а останалите нека ядат череши през зимата :lol: