Gravatar
vordhosbn
2010-05-21_10:20
Учени ситнезират жива клетка

[url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_environment/10132762.stm:2c30dtu7]BBC News[/url:2c30dtu7] Синтезирали ДНК, имплантирали го в приемен "хардуер" и машината заработила... Звучи просто, а?
Gravatar
tripwire_deactivated
2010-05-21_11:55
Re: Учени ситнезират жива клетка

епа шопо го е казал.... те тава си е НАуката.... бактерии бацили и най-много некой вирус.....освен гняс и технологии .....нема друг особен ефект от нея. вече не са интересни продажните негодници :idea:
Gravatar
helvaska
2010-05-21_13:50
Re: Учени ситнезират жива клетка

:idea:
Gravatar
psi-fi
2010-05-21_16:21
Re: Учени ситнезират жива клетка

Чакаме андроидите ...
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2010-05-21_18:28
Re: Учени ситнезират жива клетка

Струва ми се, че това може да се нареди сред fairly useless inventions... поне аз не му виждам приложение различно от военното. Ако ти трябва бактерия си я култивираш, много по-лесно е ... не ти е нужна апаратура за генетични модификации. А ако се използват, за да произвеждат гориво, пак не се решава проблема, щото пак от някаде трябва да се набави суровина... :o
Gravatar
Hupia
2010-05-21_23:54
Re: Учени ситнезират жива клетка

Вие няма те ли си друга работа...?!Та ,че само пускате глупости и някви безмислени теми...! :| :| :| :| :| Като са кодирали ДНК-то това не значи ,че вече правим живи клетки....! :idea:
Gravatar
vordhosbn
2010-05-22_00:31
Re: Учени ситнезират жива клетка

Ти въобще прочете ли за какво става дума преди да коментираш? [img:3bnmm41h]http://img.zamunda.net/pic/smilies/slap.gif[/img:3bnmm41h] [quote:3bnmm41h]The researchers constructed a bacterium's "genetic software" [b:3bnmm41h][color=#FF0000:3bnmm41h]and transplanted it into a host cell[/color:3bnmm41h][/b:3bnmm41h]. The resulting microbe then looked and behaved like the species "dictated" by the synthetic DNA.[/quote:3bnmm41h] [quote:3bnmm41h]The new bacteria [b:3bnmm41h][color=#FF0000:3bnmm41h]replicated over a billion times[/color:3bnmm41h][/b:3bnmm41h], producing copies that contained and were controlled by the constructed, synthetic DNA. [/quote:3bnmm41h] На мен лично не ми е толкова интересно дали има някакво комерсиално приложение на подобни технологии - сигурно вече са го измислили преди въобще да е възможно, колкото по... хмм... духовната страна на въпроса. Вярвате ли в душата? И ако да, то ще имат ли душа такива клетки? Въобще клетките имат ли душа? Или това е привилегия само за по-адванцед същества? :o [quote=".Blueberry pSyrup...":3bnmm41h] Ако ти трябва бактерия си я култивираш, много по-лесно е ... не ти е нужна апаратура за генетични модификации.[/quote:3bnmm41h] В случея става дума за това, че управляващото ДНК е било синтезирано. Да, естествено било е базирано на вече съществуваща бактерия, но не е било просто взето от там, а е било копирано и в последствие изградено химически. Което означава, че след определен период на развитие на генетиката, може да стане вече възможно да се изгражда от нула ново ДНК, със структура и функции, под контрол на... поради липса на по-добра дума - програмиста. :)
Gravatar
Hupia
2010-05-22_00:53
Re: Учени ситнезират жива клетка

[quote="vordhosbn":3ltcx1bs]а е било копирано и в последствие изградено химически.[/quote:3ltcx1bs] :D :D :) :) Не ме карайте да се смея ...!Та това се прави по света от 20,а някои места и от 30 години...! Та това е метод за прозводство на по-голямата част антибиотици,аминокиселини,биопестици ..и др.!И то от години! Закона в България забранява производтсвото на организми с рекомбинанта ДНК (ГМО) за растителни култури и храни,ама за микроорганизмите..те попадат в Закона за лекарствата ,и там няма никъв компросмис...! Да инсулина който се прави за диебетиците и му се радат (тия същите,които им зависи живота от него ) е произведен по-такава технология...! :wink: :) :wink: :idea: :idea: :) П.С.Тия машинки за четене и възтановяване и "презаписване " на ДНК (генни секвентори) също отдавна са въведени...!Като разбира се водещи са болните мозъчета ...много ясно,че от Япония.. :) от къде другаде! :D :D
Gravatar
vordhosbn
2010-05-22_01:02
Re: Учени ситнезират жива клетка

:) Това което се е правило досега е да се вземат гени, произвеждащи инсулин(например), да се включат във вече съществуващо ДНК и да се трансплантират в приемна клетка. Новото тук е че ДНК-то е било синтезирано изцяло и после трансплантирано. Може би не звучи чак толкова невероятно и бомбастично, но целта ми не беше да предизвиквам Ох! и Ау! с журналистически сензации...
Gravatar
Hupia
2010-05-22_01:16
Re: Учени ситнезират жива клетка

Да бе това е ясно,че искаш да предизвикаш няква реакция..! :wink: :) Това е добре... :wink: !Това "ново" ДНК е построено на няква база....! Като ходехме опреди два месеца в една лаборатория за "ГМО" ,питах генетика дали е възможно да се получи спотанна грешка ..и отговора на човека беше зависи с какъв ензим се работи (забравих им точния вид ,някъв вид синтетази)..! Единият скойто работят вяроятността за грешка беше 5 единици след нулата..което сие почти нула процента..другият беше третият знак след нея! 8) :idea: Нали се сещаш,че при синтеза на дефектен белтък в повечето случаи образуваната клетка няма дълъг живот ...! Просто живите организми ,са САМОРЕГУЛИРАЩИ се системи...! :wink: :) Не знам дали знаеш всички клонирани животни (или поне висшите животни,както бепше овцата Доли... :wink: )в един даден етап развиват рак и умират,това е механизъм неразгадан от науката!И поне още 20 години няма да бъде разгадан...! :) :) П.С.Недей му доглежда много,леко съм подпдпийнал и говоря глупости...! Ама глупости дето са вярни....! :wink: :wink: :idea: :) :)
Gravatar
vordhosbn
2010-05-22_01:31
Re: Учени ситнезират жива клетка

Общо взето [url=http://en.wikipedia.org/wiki/HeLa:l05cg3mz]почти[/url:l05cg3mz] всички живи клетки на висши същества имат някакъв лимит на броя деления, които могат да претърпят. Както и на степента на деградиране на критични части от ДНК, отговорни за нормалната функця на организма. Сигурно сме много далеч все още от момента в който ще можем да направим дизайн на ДНК, който да включва всички сложни механизми които живите организми използват за да съществуват в постоянно променяща се околна среда. Обаче когато/ако това стане един ден, какво ще представляват тези организми? Машини или живи същества? Можем ли да програмираме любов, въображение и омраза? :)
Gravatar
helvaska
2010-05-22_05:56
Re: Учени ситнезират жива клетка

мога ли да питам нещо ;] така може ли направят :!: динозавър или някое животно изчезнало ако имат днк материал или по скоро да си направят :?:
Gravatar
psi-fi
2010-05-22_06:24
Re: Учени ситнезират жива клетка

[url=http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2999011:36el0w5r][size=140:36el0w5r][b:36el0w5r]22 май - Международен ден на биологичното разнообразие[/b:36el0w5r][/size:36el0w5r][/url:36el0w5r] [url=http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2999011:36el0w5r][img:36el0w5r]http://www.maine.gov/agriculture/pi/images/bee.jpg[/img:36el0w5r][/url:36el0w5r]
Gravatar
Hupia
2010-05-22_07:25
Re: Учени ситнезират жива клетка

[quote="helvaska":23hz98gp]мога ли да питам нещо ;] така може ли направят :!: динозавър или някое животно изчезнало ако имат днк материал или по скоро да си направят [/quote:23hz98gp] Могат не точно динозавър (бая отдавна са поизмрели,и фосилизацията почти унищожила ДНК-то,смисъл открива се така почти незначително количество ,макар че ако ти е за динозаври и сега си имаме такива (птиците) е леко еволюирали,но все пак са си динозаври)!Но мамут,пещерна хиена вече със сигурност могат..........! :wink: :) А и ДНК-то вярно,че има огромно значение това,но околната среда също има голямо влияние за тия неща...!Не знам дали сте забелязали ,че градските врабчета са доста по-едри от дивите им събратя (не само по-охранени ,ами по-големи)...!И това ако не е еволюция (и то за толкова кратко време),здраве му кажи ....! :idea: Това не го знаех,че бил такъв ден днес..еми тогава Честит празник..! [img:23hz98gp]http://boris66.blog.bg/photos/38351/original/b5c7337181.jpg[/img:23hz98gp]
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2010-05-22_12:29
Re: Учени ситнезират жива клетка

Хмм... то може да се клонират изчезнали видове, но трябва достатъчен набор от генетична информация(2-3 екземпляра няма да са достатъчно), за да се избегне инбриидинг. Друг е въпроса защо да ги съживяваме след като са изчезнали , дори и да можеме :D Хубаво е, че споменаваш околната среда :) , защото организмите се напасват към средата и я променят също донякъде и се напасват един към друг... организми, които си пасват със средата или съществуват или лесно могат да се култивират, поне аз така си мисля, поправете ме ако греша :) Ако има драстични несъответствия между организма и средата той е нестабилен и ще умре и е нещо, което трябва постоянно да се ръчка( ГМО е добър пример), за да съществува... или ще унищожи средата в най-лошия случай. Много добър принцип е " ако не е счупено не го поправяй" :lol: :)
Gravatar
psi-fi
2010-05-22_14:12
Re: Учени ситнезират жива клетка

Най-очевадния пример за изнасилване на околната среда сме ние самите. Би било добре, ако успеем да съхраним изчезващите ежедневно не поради естествена еволюция видове , а именно заради грубата намеса и унищожаване на хабитата им. Това обаче изисква доста капитали без да има някакви реални дивиденти или конкретни приложения... Мазните еврейски педофили са по ценни и платежоспособни от което и да е животно и тревичка... Забрави за китовете докато военните не успеят да се споразумеят с тях... Oстаналите твари - никъв шанс. Важното е китайци и макдоналдс да има.
Gravatar
Nothingk
2010-05-23_02:59
Re: Учени ситнезират жива клетка

[quote="vordhosbn":26uin05e]след определен период на развитие на генетиката, може да стане вече възможно да се изгражда от нула ново ДНК, със структура и функции, под контрол на... поради липса на по-добра дума - програмиста. :)[/quote:26uin05e] :o :shock: :D :D Е, стига бе човек.. как съчетаваш понятията „от нула“ и „контрол на...“?! Щом някой действа и осъществявава някакъв си там контрол,значи нямам как да е от нула.Самите учени са ритмоенергийна ЕДИНИЦА,следователно колкото и да е нула няма как да е съвършена нула подобна клетка.А духъ приема само съвършените неща.Така че тва е единствено програмиран организъм. Нали се сещаш че като цяло ние организмите не сме просто родени в един момент и после оставени на течението.Духъ ни обновява :!: :!: :!: :!: ВСЕКИ МИГ с неговата НЕПОДРАЖАЕМА нула.Не може някой учен да ме убеди че като създаде клетка ше тръгне :D :lol: да я обновява във всяка частичка от времето за да продължи да си бъде нула.Освен ако не е човек,спрял светъ в съзнанието си, някъв авангарден шаман,но и такъв човек на определени нива представлява единица,така че достигането на пълна нула по такъв начин е просто абсурдно хрумване. Така че просто клетката ше бъде създадена и в следващата част от съществуването ѝ ше бъде оставена на :shock: :shock: :mrgreen: механични сили понеже просто няма кой да бъде в състояние да я обсипе с такова ежесекундно :? ежемигово обновление.............................................................................................
Gravatar
Hupia
2010-05-24_13:51
Re: Учени ситнезират жива клетка

[quote=".Blueberry pSyrup...":3h7dvskf]Ако има драстични несъответствия между организма и средата той е нестабилен и ще умре и е нещо, което трябва постоянно да се ръчка( ГМО е добър пример), за да съществува... или ще унищожи средата в най-лошия случай[/quote:3h7dvskf] Nqma stra6no po-veroqtno sredata da go sma4ka .... :wink: ,nqma da se 6a6akate tolkova ot raznite GMO-ta i trasngenni mutanti...!Imam edna moq si teoriq za tiq raboti,i samo vremeto nai-skoro 6te pokaje dali e vqrna ili ne...! :) Vse pak da ne zabravqme 4e vyv Velikata Prastara Maika Priroda imenno gennite mutacii i samite otno6eniq sa osnovata na toq bogat jivot koito sy6tesvuva...!Kato sa otkrili nqkyv mehanizym,ne zna4i 4e ve4e znaqt vsi4ko...! Gledai edin pikliv vulkan v Islandiq kyv cirk, stori v Evropa...da k'vo da govorim za drygi raboti...deto sinhronizirani milioni,miliardi godini predi nas..! :) P.S.Sorry za latinicata ,vse pak e 24 mai..! :idea: :idea:
Gravatar
vordhosbn
2010-05-24_14:34
Re: Учени ситнезират жива клетка

[quote="Nothingk":3ijcd3nm]:o :shock: :D :D Е, стига бе човек.. как съчетаваш понятията „от нула“ и „контрол на...“?![/quote:3ijcd3nm] [quote="Nothingk":3ijcd3nm]Така че просто клетката ше бъде създадена и в следващата част от съществуването ѝ ше бъде оставена на :shock: :shock: :mrgreen: механични сили понеже просто няма кой да бъде в състояние да я обсипе с такова ежесекундно :? ежемигово обновление.............................................................................................[/quote:3ijcd3nm] Става дума че структурата на ДНК-то ще е възможно да се модифицира до всеки един детайл, докато е в дигитална форма. След процеса на трансплантиране на ДНК клетките са си съвсем нормални и си живуркат сами. :)
Gravatar
Nothingk
2010-05-24_18:09
Re: Учени ситнезират жива клетка

:D :D :lol: Те ше си живуркат,ама ше са много ограничени по отношение на хардуер, и съответнно по отношение на еволюция[quote="vordhosbn":14rapdny]всеки един детайл[/quote:14rapdny]Тоест ше бъдат криптиранни,а по природа клетките нямат краен брой детайли винаги се появяват нови и нови. Не знам каква им е ползата на учените де :roll: :? :? :? чудна работа.Така или иначе ше разберът че пак нещо няма да е съвсем под контрол,ако контрола над поведението на бъдещите човешки същества им е основната цел..................................................................................................
Gravatar
huxleynewworld
2010-05-25_14:48
Re: Учени ситнезират жива клетка

хахахаха да.В интерес на истината "учените" незнам защо се мислят за толкова умни , все още приличат на прашинки 8) .И пак някои Илюминат е решил да става властен :D :D :D :D :D :D
Gravatar
Asymetral
2010-05-25_20:11
Re: Учени ситнезират жива клетка

хм това което са направили изобщо не е проста работа.. макар да са толкова далеч от изкуствено създаване на живот колкото и Волен Сидеров от здравия разум / за феновете му разбирайте МНОГО!!! / не подценявам постиженията им - но бъркането в кутията на Пандора може да донесе и Надежда и Беди... все пак Природата е изградила механизъм за саморегулиране който се самоусъвършенства милиони а може би и милиарди години... докато нашите учени чоплят нещо и после си казват "Ей виж колко яко - IT'S ALIVE!!!" 8) малко като магьосниците от Света на Диска чиито подход де заключава да хвърлят и после да се чудят къде ще падне каквото и да правят ... дано го правят внимателно и обмислено... че може поредната Вавилонска кула да ни се срути много лошо над главите
Gravatar
Nothingk
2010-05-26_06:00
Re: Учени ситнезират жива клетка

Да де ама каква е ползата от тва.Недостиг на храна?Недостиг на екви други ресурси? :? :? :?: Или на организатортена обществените структури не им харесва трудната контролируемост на съзнанието. Но дори да има недостиг, по-добре да се подходи откъм културната страна на въпроса с прекаленото възпроизвеждане.Да се изгражда култура по този въпрос у хората докато са деца още.Щом не се подхожда културно,а насила с разни първосигнални методи „напряко“ значи има нещо сбъркано в тая работа.Тва си е някъв метод който няма нищо общо с разума,а когато има цялостна циркулция на общуването между хората всичко става възможно и то по много по-фин начин от тва първосигнално модифициране синтезиране и тъ нъ бърникания.Всеедно клектата е :? някъв ресурс само и нищо друго. :!: Адски първосигнално...........................................................................................