Gravatar
HANUMAN
2007-02-23_02:10
Харесва ли ви родния Български език?

Можете ли да направите съпоставка с други езици? Намирате ли нещо общо? Въобще каквото мислите.....
Gravatar
goadelic
2007-02-23_07:09


Ми къ, къ мислиш ти!? Харесва ми, нали на него си говоря. :lol: Индо-европейски език, представител на славянската езикова група.
Gravatar
brainjuice
2007-02-23_07:34


[quote="goadelic":1n8vf2bh]Индо-европейски език, представител на славянската езикова група.[/quote:1n8vf2bh] именно. :) оттук съпоставки с другите езици колкото щеш. но има и нещо друго - езикът ни е член на балканския езиков съюз (заедно с гръцки, румънски и албански) и от това произтичат много странни неща. нашият език е единственият славянски, където няма падежи и където има определителен член, при това залепен отзад на думата (в "нормалните" езици винаги е отпред). освен това балканските езици споделят множество ориенталски думи: не само чисто турски, но и много от арабски ("долап") и персийски произход ("душман"). иди обяснявай на някого, който не е от Балканите, какво означава "кеф" и какво е "лаф моабет". :D
Gravatar
nqmam ime i nemi trqbva
2007-02-23_08:37


Езиците в световен мащаб само разделет хората и им пречат да общуват ако имаше един единствен език щеше да е по добре(леко невъзможно).Точно за това не харесвам Българският език ниската му пополярност по света въпреки че ми е роден предпочитам англииският.Иначе на звучене българският е много напред пред англииският.
Gravatar

2007-02-23_08:59


Всъщност има падежи в Българския език
Gravatar
brainjuice
2007-02-23_09:02


остатъци - да, но не е като в сръбски или руски. :)
Gravatar

2007-02-23_09:08


Е да вярно е:)Честно казано винаги съм се чудил как изглежда отстрани нашия език в смисъл дали е благозвучен,красив и интересен.Веднъж попитах една французойка за това и тя ми каза, че за нея българския език е интересен ,но в същото време например спрямо френския е доста немелодичен и монотонен,т.е. представете си една права линия която си стои права докато френския език се издига нагоре надолу,по-мелодичен и емоционален е някак си.
Gravatar
ani
2007-02-23_09:10


не само ми харесва :oops: "РОДНА РЕЧ Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден. Тя звънти, когато пея, в радостни игри ехти; вечер приказки на нея баба тихо ми реди. И над книгата унесен, родна реч ми пак шепти... Милва като нежна песен, като утрен звън трепти!" [quote:1dtdjjev]Можете ли да направите съпоставка с други езици? Намирате ли нещо общо? Въобще каквото мислите.....[/quote:1dtdjjev] ....разбира се, че ще има общо с други езици...никой народ, култура, племе и т.н...не живее изолирано, само...., взаимообмена между езиците е естествен и нормален процес...........съпоставки не ще правя.....езиковедите и филолозите не са малко :) преди време се запознах с една личност, родом от Централна Африка.., ще Ви излъжа точно от коя държава е....., но мен ме изненада факта, че той говори доста приятен български/2-3 месеца бе вече у нас/ и използва думи от напълно съвремения наш жаргон...и ги поставя точно на място...това е постигнал благодарение на българите ....така сподели, и лекотата , с която се изказваше на място идела от там, че българите говорейки използват ред невербални практики на речта и изразяват емоция и чувства ползвайки точно определена дума......по този начин за него не е представлявало трудност да опознае чувствата и емоциите, които се описват речево с дадени думи, като смисъл...та ползваше изключително умело, точно :кеф, бичи си айляка,густо майна, наздраве...и др. :) [quote:1dtdjjev]Езиците в световен мащаб само разделет хората и им пречат да общуват ако имаше един единствен език щеше да е по добре(леко невъзможно).Точно за това не харесвам Българският език ниската му пополярност[/quote:1dtdjjev] аз не съм съгласна, че езиците разделят хората.....тръгвайки да търсим какво не дели......, то ще се сетим, че и цвета на очите ни е различен...., или пък формата на носа.....в кръга на шегата разбира се......говорейки различни езици / при положение, че няма под ръка общ-демек познат и на двете страни/...100% съм сигурна , че разбирателство ще се постигне.....това е въпрос на лично намерение..., кокретна нужда и в повечето случаи задължителна необходимост това че, английският език е най-разпространен....мисля факторите са известни.....имаше едни опити за налагане на един изкуствен език-общ .....неуспешен, един език е жива форма....развива се, обменя думи, приема нови.... и ако наистина съвременият свят намери себе си....и ако глобализацията значи да няма граници, да няма различия,всеки да има съпоставими права и свободи..., то естествената поява на един общ език би била напълно възможна, по моему :)
Gravatar
brainjuice
2007-02-23_09:22


универсален език - сакън! добре си е така, с многото най-различни езици. хубаво е светът да е шарен, разнообразен и да има много неща, които ни делят - това не трябва да е повод за омраза към различните. :) освен това вече имаме един универсален език, чрез който можем да се разбираме идеално - този на лицето, тялото и жестовете. :D винаги може да познаеш кога един човек е весел или тъжен, независимо дали говори на китайски или английски, само като го погледнеш в очите. от българския, погледнат отстрани, имам впечатления само от една сръбкиня и от един турчин. сръбкинята каза, че българският й звучи много по-богат и изящен от сръбския, а турчинът не чуваше добре гласните и твърдеше, че ги произнасяме прекалено кратко в сравнение с турския и му се струва че в езика ни има само съгласни. :lol:
Gravatar
Gamma
2007-02-23_10:48


Мисля, че българският език има много общо с немския. Имаме толкова много подобни и общи думи, че ми е интересно как немците не ни разбират нас като говорим. В смисъл ако четем някакъв медицински да речем текст и вътре думите са с почти същото произношение и се е случвало така, че едно българско изречение прочетено на български да звучи толкова еднакво с немския, че да може да се преведе без проблеми на живо от един германец и да се осмисли, при условие, че този германец не знае български :D Съвсем сериозно. Ще си го потърся в книгата пак това място и ще ви цитирам изречението и няколко други части от текста там, за да видите :wink: А иначе аз много обичам българския. Независимо къде се намирам винаги ще си харесвам българския и дори много повече, ако съм отделена от него за по-голям период от време :) И винаги ще си мърморя на български :lol: Това не могат да ми го отнемат :D :oops:
Gravatar
goadelic
2007-02-23_11:12


Имаше опит за универсален език - ЕСПЕРАНТО!
Gravatar
neff
2007-02-23_13:52


Obi4am bulgarskiq ezik :oops: , mnogo dori, haresva mi da go izpolzvam. Ot su6tata grupa govorq dosta snosno srubski i slovenski, ponaznaivam 4e6ki malko - i te mi haresvat - ta si mislq 4e samata grupa slavqnski ezici sa dosta priqtni - vupreki 4e germanci, koito sa slu6ali na6iq roden ezik, kazvat 4e vaob6te ne e melodi4en - xa,te 6te mi kajat s tozi tehen oburkan neharmoni4en ezik. Az govorq i nemski i angliiski i to dosta dobre, naposleduk mai mi e po lesno da se izrazqvam na angliiski, koeto me pritesnqva. V universiteta 4esto sam sporila s kolegi, koito kazvat 4e angliiskiqt ezik e po-bogat ot bulgarskiq, no az ne mislq taka. Moje bi prosto sme zabravili mnogo tipi4no bulgarski dumi i gi zamenqme s 4ujdici. Zatova naprimer mnogo mi haresva ungarskiq - v tozi ezik ima nai-mnogo 10 4ujdi dumi. A samite ungarci - tezi, koito poznavam, tvurdqt 4e sa nai blizkite rodnini na pra-bulgarite, i kogato idvat v Bulgariq se staraqt da upotrebqvat vazmojno nai-mnogo bulgarski. :) Saglasna sam s Brainjuice za raznoobrazieto i tova 4e ne bi trqbvalo da ni razgrani4ava.. :oops: Gamma - ne mislq 4e bulgarskiqt ima mn ob6to s nemskiq. Pone za 5 godini gimnaziq i 3 godini ekskurzovod s nemski i angliiski ne sam zabelqzala. Prosto mnenie :)
Gravatar
Lexia
2007-02-23_14:50


И аз не мисля, че немският език си прилича с българския... общото е може би в това, че са еднакво монотонни.. Колкото и да ми е мил родният език не го намирам за мелодичен. При славянските езици има тооолкова много струпване на съгласни, че бррррр... не ми допадат особено. По мелодия шведският при мен на 1-во място, произношението му е доста специфично, с много извивки, но същевременно лек като песен.... голямо удоволствие ми прави да го слушам/говоря. Но то това си е пак въпрос на вкус, както при музиката :) :)
Gravatar
Gamma
2007-02-23_15:17


Е, добре, не си прилича много, но поне има много общи думи :roll: Моето лично мнение е, че общите български и немски думи са повече, от колкото английските и френските - вече с другите езици не съм много на ти и не знам. А и от немска страна също има споделяне на това ми мнение. Всеки ден казвам поне по веднъж "и на български е същата дума!" :) Ще започна да си ги записвам и ще направя речник-съпоставка да видите :wink:
Gravatar
HANUMAN
2007-02-23_20:02


Значи така според мен българския език е най уникалния език. Има си собствена азбука и може много точно да се изразяваш . Интерестно че може би наистина има някаква връзка с немския защото съм чувал наистина доста чужденци казват че им звучи малко по твърдо и за това правят връзка с немския. Откакто понаучих други езици се оказа че българския е много по съдържателен и има всякакъв род думи . Има думи произлизащи от латинските езици от турския език въобще според мен най хубавото се събрало и се е получило доста разнообразен и цветновид език. Докато другите езици като испански, италиански, ( за френския не съм сигурен) страшно много ако не всяка дума е взета от английския разпарчетосват я и я правят на испански или френски или там какво е било. И колкото повече научаваш английски толкова повече започват да ти звучат другите езици като диалекти. пффф същност поне така си мисля де ?)
Gravatar
brainjuice
2007-02-24_09:42


ами, всъщност думите, които са общи за английски, испански, италиански, френски и т.н. всичките са заети от латинския. затова се получава така общо и омешано. :) а иначе не мисля, че един език може да бъде определен като по-богат или по-беден от друг. всеки език е еднакво (не)съвършено средство за комуникация вътре в културата, която го е създала и развила. е, някои езици са по-пригодни за някои неща - например немски, латински и гръцки за философия и изковаване на абстрактни понятия. но това не значи нищо, защото са по-непригодни пък за други неща. като с хората. :wink: и всичко в крайна сметка зависи от средата, в която езикът се развива. например ескимосите имат двадесетина (мисля) думи за "сняг". ние не правим толкова тънки разграничения между разните видове сняг, защото някакси не ни се и налага. :)
Gravatar
trancEdrift
2007-03-01_16:07


Ами Бавария е България 2 затова може да е логично да има близост в произношението на езиците, но като цяло сегашния български е уникаелн език, доста е по сложен и пълен от много други езици, за нищо не бих го заменил.
Gravatar
andromeda
2007-08-20_22:26


da
Gravatar
andromeda
2007-08-20_22:26


da
Gravatar
Gamma
2007-08-20_23:05


[quote="trancEdrift":3qk8c00a]Ами Бавария е България 2 затова може да е логично да има близост в произношението на езиците[/quote:3qk8c00a] Какво искаш да кажеш с това? :)
Gravatar
trancEdrift
2007-08-21_06:04


Ами бях чел някъде че като преселвали прабългарите, едно от племената кацнало там и се смесило с местните, както има такова в Италия, и още някъде имаше :)
Gravatar
IcebreakerR
2007-10-24_16:03


Българският език по своему е уникален, различен от другите езици. С неговата помощ всички ние можем да опишем какво усещаме, виждаме и всичко, което е около нас би могло да се опише по различен начин :)
Gravatar
psyhler
2007-10-24_16:05


Абе говорете на Български за да ви разбере цял свят! :!: :) :wink:
Gravatar
Hupia
2007-10-24_16:15


Че какво му е лошото на българският език :o ?Много си е добре си е даже! ! На западняците и японците им идва малко труден ....,ама като искат да го научат те ще се съобразяват ,не ние!Най-яко то му ,че се чете както се пише ,а не на пример:Peugeot(фр.)-Пежо,knife(анг.)-наиф!Ако бяха по умни да я възпримат в миналото Кирлицата,тея недоразумения щяха да си ги избегнали!Кирилица май не става само за бушменски(с тяхните щракащи и шъткащи звуци) и може би още 2-3 архаични езика! :)
Gravatar
^^ShaRadA^^
2007-10-24_17:13


прекрасен, защото си е наш :-) и нека се опитаме да си го съхраним. И да ви попитам какво мислите за изговарянето и изписването на 'еврото' и 'еурото' и съгласни ли сте с промяната от 'хан' на 'кан'...
Gravatar
vordhosbn
2007-10-24_18:00


Мисля че кан е правилното. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%BB%D0%B0) А за еврото... не виждам по каква логика ще се произнася и пише еуро на български.
Gravatar
Hupia
2007-10-24_18:15


Нека кажат историците дали е "хан" или "каан", мисля според мен ,че трябва да е "каан", щото "хан" се смята ,че е "владтел"(по скоро княз) на едно племе ,дори да са от една народност може да има и няколко племена с титлата хан(в нашият случай например кутигури,утигури,сарагури...),а каан "по-така" с повече концентрирана власт :wink: ! А за еврото или еурото същата работа,един път да защитят инересите на държавата ни и от това да няма никъв смисъл! :) :) !
Gravatar
^^ShaRadA^^
2007-10-24_18:24


@vordhosbn @Hupia- мдам и аз см на товам нение, а относно 'кан'-а и 'каан'-а водих доста задулбочен разговор с един колега от работа, но уви ни хвана бирата и ни напусна мезето, танищо смислено немога в момента да добавя...истината е някъде там между бирата и пяната а БГ-то като произношение става едно 'жиужицу' с привкус на уважение
Gravatar
bagala
2007-10-24_18:55


Да харесва ми :)
Gravatar
psyhler
2007-10-24_19:17


Българския език е един от най цветушите езици..........преди около година попаднах на свада на центъра между българин и американец............Е,чесно да ви кажа американеца се хвана в чудо като слушаше как го псува българина....американеца знаеше само едно "f*ck you!Забравих точно имаше някаква статистика че българския език стоеше на едно от челните позиции по измислени най -много псувни!Ако някой намери точно на кое място е да напише! Ама като цяло българския език си е най-хубав...майчиния език! :oops:
Gravatar
Hupia
2007-10-24_20:06


За тва нещо с псувните нас със сърбите няма кой да ни бие..! И внимавай те много с "цветущите" изрази(ще липсват поне някои ..),защото разправят ,че Инквизиция няква била тръгнала по тия земи !Не знам ,нито съм я видял ,нито съм я чул още, ама щом разправят хората сигурно има няква истина! 8) :)
Gravatar
spitfire
2007-10-25_11:54


Харесва ли ви родния Български език? Да :)
Gravatar
^^ShaRadA^^
2007-10-25_15:01


Намерих из нета няколко много интересни факта за БГ език: 1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между 'тече' и 'капе'?-> Няма такъв, а на БГ има - 'църцори'. 2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение-няма! А на БГ има- далеч, по-далеч, най-далеч, на майната си. Също така готин, по-готин, най-готин, ба*мааму! 3. Има ли език, на който да има минало незапомнено време? На БГ има- 'Бил съм се бил напил.' 4. Има ли език, на който да има бъдеще евентуално време в миналото-няма, а БГ има- 'Щял съм бил да работя.' 5. В БГ език има много начина, по заобиколен път да кажем 'незнам'. На English са няколко- I don't know, No idea, No clue....На БГ език си имаме: 'казва ли ти някой', 'а сега де', 'е**ш ли му ма**та', 'а сега ме хвана'... 6. Има ли език, в който да има една такава дума, която може да замести всяка друга дума в този език? Българите си имаме думата 'такова' :D
Gravatar
zabavnia
2007-10-27_11:04


аз :oops: Българския език.
Gravatar
Malkata_Rusalka
2007-10-27_12:11


И аз Обичам Родния език :oops:
Gravatar
sl1ck3r
2008-03-04_12:07
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Според мен българският е доста труден и красив език.Много го обичам.
Gravatar
brainjuice
2008-03-04_13:51
Re: Харесва ли ви родния Български език?

мдам, трудничък е. добре че не ми се налага да го уча като чужд :lol: :oops:
Gravatar
slugware
2008-03-04_14:48
Re: Харесва ли ви родния Български език?

добре че е бил реформиран от синтактичен в аналитичен...че иначе с тия падежи.... :roll:
Gravatar
brainjuice
2008-03-04_15:02
Re: Харесва ли ви родния Български език?

амиии не е станал особено по-лесен, даже напротив. :) падежите не са най-голямата сложнотия в един език, научваеми са. а я пробвай да предадеш на някой чужденец какъв е смисълът, вложен в напълно аналитична форма като "щял съм бил да ходя" :lol: :lol: освен това езикът ни не е бил подлаган на някакви нарочни реформи, а съвсем естествено е преминал към аналитизъм. падежи в накои случаи и до днес се пазят ("Иване", "му", "я" и т.н. са падежни форми) дателният падеж на въпросително местоимение (т.е. "кому?") в момента е в процес на отмиране. спомням си, че така едно време другарките по български ни обясняваха непрякото допълнение - отговаря на въпрос "кому?" - и всички го разбирахме. сега на някои хора под 20 като кажа "кому?" и май не ме разбират веднага, а малките деца не разбират "кому?" въобще. дативът на относителното местоимение - "комуто" - днес може да се смята за напълно отмрял. аз не бих го употребил в речта си, не си спомням и да съм го чувал. а преди ок. един век - век и половина е умрял дат.п. на показателното местоимение - "томува". среща у някои писатели като Петко Славейков, ама толкоз... значи, пълното изчезване на датива е постепенен процес, който и сега продължава. интересно е да си свидетел на това как езикът ти се променя в реално време :D
Gravatar
pure_energy
2008-03-04_16:49
Re: Харесва ли ви родния Български език?

А някой може ли да оправи грешката в заглавието/името на темата :?
Gravatar
slugware
2008-03-04_19:17
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="brainjuice":xwhbi257]амиии не е станал особено по-лесен, даже напротив. :) падежите не са най-голямата сложнотия в един език, научваеми са. а я пробвай да предадеш на някой чужденец какъв е смисълът, вложен в напълно аналитична форма като "щял съм бил да ходя" :lol: :lol: [/quote:xwhbi257] ем...не съм искал да кажа, че синтактичните са по-трудни от аналитичните..ама както и да е..по-скоро (лично мое мнение) сравнителното избягване на падежите дава относителна свобода [quote="brainjuice":xwhbi257]освен това езикът ни не е бил подлаган на някакви нарочни реформи, а съвсем естествено е преминал към аналитизъм.[/quote:xwhbi257] .... не съм съгласен общо взето..провери, ако те интересува, някои източници от ранната дамаскинарска книжнина..именно там за пръв път(е..доколкото аз знам, де ) започва да се говори за реформи в разговорния ,а оттам и в книжовния български език ( появата на новобългарския )естесвено това не е станало за час или година, всъщност въобще не знам кога е станало, но стартов катализатор определено е имало :) ...ако по-скоро си искал да кажеш че самия процес на преминаване от едната в другата му форма е било доста по-продължителна поредица от събития, съм напълно съгласен :) [quote="brainjuice":xwhbi257]падежи в накои случаи и до днес се пазят ("Иване", "му", "я" и т.н. са падежни форми) дателният падеж на въпросително местоимение (т.е. "кому?") в момента е в процес на отмиране. спомням си, че така едно време другарките по български ни обясняваха непрякото допълнение - отговаря на въпрос "кому?" - и всички го разбирахме. сега на някои хора под 20 като кажа "кому?" и май не ме разбират веднага, а малките деца не разбират "кому?" въобще. дативът на относителното местоимение - "комуто" - днес може да се смята за напълно отмрял. аз не бих го употребил в речта си, не си спомням и да съм го чувал. а преди ок. един век - век и половина е умрял дат.п. на показателното местоимение - "томува". среща у някои писатели като Петко Славейков, ама толкоз... значи, пълното изчезване на датива е постепенен процес, който и сега продължава. интересно е да си свидетел на това как езикът ти се променя в реално време :D[/quote:xwhbi257] останалото няма да коментирам.сам много добре знаеш, че няма два езика, които да могат да предадат една и съща онтологична реалност еднакво добре, независимо колко са близки един с друг и дали и двата са синтактични/аналитични или пък - единия - синтактичен, другият - аналитичен ... :)
Gravatar
palimpsest
2008-03-04_21:28
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Екстра си е езика! Ние си имаме лафове, другите също. Единствено гадно ми звучат псувните и грозните изрази, най-вече от устата на грозни хора. Не е заради залога в думите. Ето, сърбите, толкова красиво се изразяват, когато са ядосани :lol: Но не само родният език ми харесва. Всички са хубави (дори и онзи, джафкащия :P ) Само един има, е няма подобно ивращение!!!!! Да, говоря за т.нар GLOBISH!!!! 8) бррррр... :D
Gravatar
amc
2008-03-05_17:06
Re: Харесва ли ви родния Български език?

ест мн си гу лъфкам :shock: :lol:
Gravatar
goadelic
2008-03-11_08:58
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Отдавна исках да го кажа, но бях забравил, че има такава тема. Уж обичаме българския език, а много от потребителите тук в мненията си, било то смислени или безслислени, информативни или тъпи, използват по супер тъп и смешен начин чужди английски думи. Няма да цитирам, примери много, но ще посоча някои от тях - хейт, левел, експириънс, вайб, чиизи, атитюд, и какви ли още не. Колко е тъпо да си пишеш на български и да правиш още по-елементарно изказването си с вмъкването по този начин на чуждица. Съвземете се малко. Уж някой претендира за нещо, пък то точно обратното прави. :) Айде, гуд лък енд хав ъ найс дей!
Gravatar
brainjuice
2008-03-11_09:21
Re: Харесва ли ви родния Български език?

използването на чуждици невинаги е непременно нещо лошо. :wink: особено когато става въпрос за феномени от популярната култура - съжалявам, ама "вайб", "чийзи", "куул" и т.н. си носят специфичните културни конотации и не е възможно заменянето им с български думи, без тези конотации да се загубят. освен това тук във форума става въпрос за силно неформално общуване, където известна степен на неграматичност и използване на думички, дето ги няма в речника, са напълно допустими. "левъл" е понятие, взето направо от компютърните игри (а какво да кажем за "чисто българската" дума ниво? :wink: :lol:), а "хейт" е типично форумно явление и не е същото като "омраза". хубаво е чуждиците да се употребяват с вкус, тоест според мястото, случая и аудиторията. мисля, че тук повечето чуждици са си на място. много повече ме дразнят рекламно-медийните изцепки в стил "промоция на дестинация". :mrgreen: те, първо, принадлежат малко или много на сферата на официалния език, а не на тийн-жаргона, и съответно не могат да използват езика толкова фриволно. и, второ, повечето такива чуждици се използват полуграмотно и без разбиране на първоначалното им значение. употребените с мярка чуждици обогатяват, а не загрозяват езика. дори думи като "стомна", "комин" и "друм" първоначално са били чуждици в българския, преди да забравим чуждия им произход и да ги приемем за свои. а феномените на младежкия жаргон твърде бързо се сменят, за да надценяваме влиянието им. аз самият се усещам как някои думички от езика на хората с 10-15 години по-малки от мене вече ми убягват, както на майка ми й убягва моят жаргон. :) трябваше ми известно време да разбера какъв смисъл се влага днес в чудесната думичка "шано", която преди 10 години се употребяваше само в тесен смисъл
Gravatar
goadelic
2008-03-11_09:24
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Айдеее, тоо па изписа писането! Глупостииии... :mrgreen: Знам ги много добре тези неща, мозъчен сок. :) Носели си специфичните културни ляля... Пффф. Това може и на български да се каже не по-зле. А думата "хейт" толкова тъпо звучи в жаргона. Хейтвам, хейт, стига хейт... Хахаха!
Gravatar
Asymetral
2008-03-11_09:29
Re: Харесва ли ви родния Български език?

сайънс ис гоаделик, гоаделик фанатизм, пюр гоаделик :wink: щях да напиша че ти ставам фен, ама ще напиша че ти ставам верен последовател :) :oops: :wink: ей сега ти видях няколко коментара в темата за габър, кво пишеш тук? [quote:13gbiu4p]Бахти офтопика[/quote:13gbiu4p] [quote:13gbiu4p]Вие наред ли сте? Айде, фак![/quote:13gbiu4p] [quote:13gbiu4p]Няма да петниш темичката за габичката! [/quote:13gbiu4p]
Gravatar
goadelic
2008-03-11_09:36
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Стил на музика си е така - Goa, Minimal, Hard-Techno, Gabber. А и не пиша системно такива глупости като хейт, вайб... и ляля. Не се хващай за тези малки неща. :)
Gravatar
brainjuice
2008-03-11_09:49
Re: Харесва ли ви родния Български език?

пич, за пореден път единственият ти аргумент е "това ми звучи тъпо" или "това не ми харесва". :) в краен случай "това са глупости", което е направо съкрушителен довод. :lol: разбирам защо твоят вкус е такъв, но той си е твой и няма нужда да го лансираш като общовалиден. тука всеки си пише както иска. ако пишеш курсова работа за университета (btw "курс" и "университет" са латински заемки), тогава вече не бива. но това му е хубавото на езика, че има различни равнища, където важат различни правила :wink:
Gravatar
goadelic
2008-03-11_09:54
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Добре, пич, знам. Но ставаше въпрос за тези, които пишат глупости, после българския език обичат. И все пак думата "хейт" и за жаргона звучи тъпо! :)
Gravatar
Asymetral
2008-03-11_09:56
Re: Харесва ли ви родния Български език?

жаргон не е българска дума и на мен ми звучи тъпо :lol: добре де, просто не трябва да се прекалява с чуждиците - много /а написах отначало мега!!!/ смешно звучи таргет груп, акаунт мениджър, пич /когато става въпрос за конкурс на рекламни агенции да речем/ евент и т.н. но някои от чуждиците са се настанили трайно в ъъъъ жаргона и нямат адекватни заместители /еквиваленти? :lol: / иначе отиваме на драсни-пални клечица :) това пък звучи мноу яко :wink:
Gravatar
vordhosbn
2008-03-11_09:57
Re: Харесва ли ви родния Български език?

На мен пък "тъпо" ми звучи тъпо. :P
Gravatar
goadelic
2008-03-11_10:04
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Все едни и същи тримца отговарят. Чуждица от 50 години насам, латински, гръцки, немски думи, ммм... да! Но така явно да се вкарват английски думи при положение, че си има български такива... :)
Gravatar
brainjuice
2008-03-11_10:28
Re: Харесва ли ви родния Български език?

въпрос на време е такива думи или да бъдат одомашнени и да не бъдат вече възприемани като чужди, или да изчезнат от езика. :) всеки един език се развива по този начин. ако не ти харесва, намери ми българската дума за "фотоапарат" :lol: и предложи хубава, звучна, и съобразена с културния контекст наша думичка, с която да се замени "вайб". ако предложението ти струва, всички ще възприемат думата спонтанно. :)
Gravatar
slugware
2008-03-11_10:52
Re: Харесва ли ви родния Български език?

хах...егати спора , чеСно ако проследите етимологиите на повечето български думи, ще се окаже че доста голям процент нямат нищо общо с българския език... но иначе щом дадена чуждица се използва от дадена среда, при това успешно, лично аз не виждам нищо лошо - щом отговаря на изискванията и условията на дадената част от въпросното общество.. това че от текущо гледище дадена дума ни се струва с домашна етимология, въобще не значи че е така дори и думичките хора, хоро не са със [i:1vx7y9ce]BG[/i:1vx7y9ce] етимология :wink: вече ми звучи малко клиширано 'да да защитаваме всичко българско до дупка' ...без въобще да сме сигурни дали произодът му има нещо общо с нашия етнос, език и etc. много показателен пример, който доказва по-горните ми думи : [b:1vx7y9ce]прауд ту би бългериън?[/b:1vx7y9ce] ми като сме толкоз прауд що не телнем на бългериънски?? [quote:1vx7y9ce]Но така явно да се вкарват английски думи при положение, че си има български такива...[/quote:1vx7y9ce] ами [b:1vx7y9ce]вероятно[/b:1vx7y9ce] защото имат различно семантично гнездо и са със различна онтологическа насоченост и произход, затуй :wink:
Gravatar
goadelic
2008-03-11_11:13
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Айде стига, бе! :) Кой тук защитава българското. Смешно звучи смесването на български думи с "неутъпкани" английски думи, които имат ЯВЕН заместител и в нашия език, било то от латински или какъвто и да е друг произход. Много се [b:2wgeyoc4]хейтва[/b:2wgeyoc4] в тоя форум. :P Забавно е! :)
Gravatar
brainjuice
2008-03-11_11:14
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="goadelic":2jrcv8vc]думи, които имат ЯВЕН заместител и в нашия език[/quote:2jrcv8vc] айде де, кажи кой е ЯВНИЯТ заместител на "вайб" :P
Gravatar
Asymetral
2008-03-11_11:16
Re: Харесва ли ви родния Български език?

а на форум :lol:
Gravatar
vordhosbn
2008-03-11_11:30
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="brainjuice":3kobvcls][quote="goadelic":3kobvcls]думи, които имат ЯВЕН заместител и в нашия език[/quote:3kobvcls] айде де, кажи кой е ЯВНИЯТ заместител на "вайб" :P[/quote:3kobvcls] "Виб" (вибрация) :lol:
Gravatar
goadelic
2008-03-11_11:31
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[b:1sfljd5f]вайб[/b:1sfljd5f] - усещане, емоция (лат.); вибрация (лат.)... [b:1sfljd5f]Форум[/b:1sfljd5f] е латинска дума. :P
Gravatar
slugware
2008-03-11_11:39
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="goadelic":3ffzzhlh]Айде стига, бе! :) Кой тук защитава българското. Смешно звучи смесването на български думи с "неутъпкани" английски думи, които имат ЯВЕН заместител и в нашия език, било то от латински или какъвто и да е друг произход. Много се [b:3ffzzhlh]хейтва[/b:3ffzzhlh] в тоя форум. :P Забавно е! :)[/quote:3ffzzhlh] ами какво значи неутъпкани думи? за теб са неутъпкани, за някой друг са .... намери ми явен български заместител на думите [i:3ffzzhlh]баща[/i:3ffzzhlh] и [i:3ffzzhlh]отец[/i:3ffzzhlh] , [i:3ffzzhlh]татко[/i:3ffzzhlh] :) и мога да потвърдя че нито една дума [b:3ffzzhlh]няма заместител[/b:3ffzzhlh] било в границите на един единствен език , камо ли ако става дума за взаимодействието между повече езици или вариантните форми на един даден!! това че на теб ти се струва че дадена българска дума може да бъде използвана вместо друга, чуждица, близка или не по корен , семантика и етимология , въобще не означава че отразява същата онтлогическа ситуация :)
Gravatar
Asymetral
2008-03-11_11:40
Re: Харесва ли ви родния Български език?

ахаааа начи се палим само срещу анлийските думички муахахахаах някой да премести темата във фън :lol:
Gravatar
goadelic
2008-03-11_11:49
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Целият форум да се премести във Fun по-добре. :lol: :lol: :lol:
Gravatar
brainjuice
2008-03-11_16:01
Re: Харесва ли ви родния Български език?

vibe не е точно усещане. елементарен пример: вместо "усещане на остра болка" можеш ли да кажеш "вайб на остра болка"? :lol: и въобще, както каза [b:a0mtoudw]lungfish[/b:a0mtoudw], няма пълни синоними и никои две думи не са напълно взаимозаменяеми. иначе всеки може сам да си провери откога думата "вибрация" се използва в значението [i:a0mtoudw]a characteristic emanation, aura, or spirit that infuses or vitalizes someone or something and that can be instinctively sensed or experienced[/i:a0mtoudw], за коя субкултура и светоглед е характерно това понятие, с каква музика е свързано, кога се съкращава в това си значение на "вайб" и защо присъствието на такова понятие в един транс-форум е напълно оправдано. [size=90:a0mtoudw](но не е много уместно, освен преносно и на майтап, да кажеш "тая изложба пластики на художника Кирчо Кирчев ми вкарва ебати вайба" :lol:)[/size:a0mtoudw] а нищо чак толкова не се постига, ако се замени "вайб" с "вибрация" (ако искаме чисто българска дума, трябва да ползваме "трептене" :lol: напр. "въй, колко яко трептене се усети на това парти") малк се отклонихме от темата за българския език, но за мен това не е излишно. езикът е красив когато е гъвкав, когато може и така, и иначе в зависимост от човека и ситуацията. а не когато е беден и скован от изкуствени ограничения :)
Gravatar
Партилан420
2008-03-11_20:26
Re:

[quote="nqmam ime i nemi trqbva":3s9bv86y]Езиците в световен мащаб само разделет хората и им пречат да общуват ако имаше един единствен език щеше да е по добре(леко невъзможно).Точно за това не харесвам Българският език ниската му пополярност по света въпреки че ми е роден предпочитам англииският.Иначе на звучене българският е много напред пред англииският.[/quote:3s9bv86y] дори да имаше само един език, той щеше да има огромен брой местни и суб-културни диалекти. Колкото по- масово сде говори един език, толкова пове4е диалекти има. Българският естествено, 4е ми харесва. Колкото по- добре владея даден език/диалект, толкова пове4е го харесвам. А българският си е доста богат на лексикални форми и грамати4ески времена, харесва ми също и богатството от възможности за съставяне на нови думи, сложната но проследима етимология и не на последно място зву4ната му фонетика
Gravatar
slugware
2008-03-11_20:37
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="nqmam ime i nemi trqbva":519d85is]Езиците в световен мащаб само разделет хората и им пречат да общуват ако имаше един единствен език щеше да е по добре(леко невъзможно).Точно за това не харесвам Българският език ниската му пополярност по света въпреки че ми е роден предпочитам англииският.Иначе на звучене българският е много напред пред англииският.[/quote:519d85is] :shock: :shock: :shock: :shock: :? :D :D ми дайте тогава дори не само с един език, ми с една дума да контактуваме помежду си, щото 'не могли сме едикаквоси'...въобще такива доводи тип 'само едната страна на монетата' са ми много смешни пък съвсем отделен въпрос е че популярността на езика няма нищо общно с неговата функционалност и практичност естествено, зависи в коя разглеждана ситуация...
Gravatar
-sid-
2008-04-04_19:07
Re: Харесва ли ви родния Български език?

За мене Българският език е най бруталния език :D Понякога се фрапирам доста, идва ми наум значението на някоя дума какво е в ДЕИСТВИТЕЛНОСТ. Преди, когато пушех по често, веднъж се бях филмирал с думичката "Почва". Древния бългаски език, с корени впити назд във времето, старата руническа писменост, хората са мислели по друг начин някак си. По забавено предполагам.Говорело се е малко но смислено, буквите доколкото са се ползвали от малцина, са били със значение на дума. А и най нагло продължава да си съществува и до днес :D древен код впит в думите, на моменти са направо заклинания... http://www.math.bas.bg/~tabov/azbuka1.htm и азбуката, така както са я разчели http://borislav.digicom.bg/statii/podredba.htm щото може и да не е бил такъв смисъла едно време P.S. Откак ги четох тия статии преди време, мисля по друг начин вече. Вие например, обръщали ли сте внимание на това, как се казвате? А как се казват хората около вас?
Gravatar
vordhosbn
2008-04-04_20:39
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Хаха. Яко. [b:2pygzzxd]Б Ор И Зъ[/b:2pygzzxd] - [i:2pygzzxd]Огнена стена.[/i:2pygzzxd]
Gravatar
happyday
2008-04-05_06:00
Re: Харесва ли ви родния Български език?

.
Gravatar
Therapist
2008-04-05_12:33
Re: Харесва ли ви родния Български език?

вик без крак? оО
Gravatar
Farfalak
2008-04-07_15:04
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Бъ(повече) У(звук) Къ(ражда) Ръ(много) - букви :roll: :)
Gravatar
brainjuice
2008-04-07_15:32
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Вай Вай :roll:
Gravatar
Партилан420
2008-04-09_07:37
Re: Харесва ли ви родния Български език?

[quote="vordhosbn":8629n5lq][quote="brainjuice":8629n5lq][quote="goadelic":8629n5lq]думи, които имат ЯВЕН заместител и в нашия език[/quote:8629n5lq] айде де, кажи кой е ЯВНИЯТ заместител на "вайб" :P[/quote:8629n5lq] "Виб" (вибрация) :lol:[/quote:8629n5lq] "Вайб" - ТРЕПЕТ !!! Трепетно Трепти в Триптих ТриЕдинствена Триада- Нанда Сундара(й) А-Нанда Край Безкрайност и На4ало! "Трип ,Трева и Триптамин " (Дух, Душа и Дъх на Тяло) Ом Триам-бекам, Ом нама(х)!!! (О Триоки, Тебе Славя!!!) Тришу-Ладани Шамбо Шива Шамбо Шанкара-я Пара-Ме-Ишвара-я Ом Намо Нама(х) Шива-я! А-Нанда Боло Сат-Чит!!! Боже,Ти , Който Държиш ТриЗъбеца и Прощаваш Най-Пре-4ист , Ти Пре4исти ! Извор-Ща-С-Ти-Е , Ти Си! Боже, В Тебе се Разтварям (Трепетно Трептя Във "Трип") Щa-С-Ти-Е Без Край В Без-Края!!!
Gravatar
happyday
2008-04-14_11:48
Re: Харесва ли ви родния Български език?

.
Gravatar
Farfalak
2008-04-15_18:10
Re: Харесва ли ви родния Български език?

айде, любители на родната реч, да погледнем едни ужасни празити и да видим кой какво използва :) :roll: 1. "Имам в/на предвид" - Правилното е без нищо между първата и последнта дума, колкото и изкушаващо да звучи да се каже с 'в'. Но започне ли човек да не го използва се свиква и просто вече е напълно излишно. 2. "Напримерно" - Съществуват думите "Например" и "Примерно", но такова животно като "Напримерно" няма :D :lol: 3. "Сконфузно" - Какво по дяволите значи тая дума? Конфузно? добавете още такива :)
Gravatar
brainjuice
2008-04-15_18:17
Re: Харесва ли ви родния Български език?

междувпрочем :lol:
Gravatar
slugware
2008-04-15_19:47
Re: Харесва ли ви родния Български език?

изподнадвпредвид
Gravatar
stardriver
2008-04-15_19:50
Re: Харесва ли ви родния Български език?

Трябва да махнем думата ХЕЙТ от речника си...известно време (1-2 седмици) я замествах с еквивалента й "намразвам" само, че сега пак съм почнал да я ползвам :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink: :x
Gravatar
brainjuice
2008-04-15_20:04
Re: Харесва ли ви родния Български език?

креативна личност :roll: промоция на стоки в магазина :twisted: атрактивна дестинация :shock: финализиране на сделка :| а какво стана с творчески настроените хора, намаленията, примамливите предложения за пътуване и окончателното оформяне на сделките? :D
Gravatar
delamelix
2008-04-15_20:34
Re: Харесва ли ви родния Български език?

:lol: :lol: :lol: