Gravatar
Anonymous
2006-01-22_17:33
Бъдещето : енергийни ресурси и не само

:P
Gravatar
Syman
2006-01-22_18:35


6te stroim AEC-i 6te polzvame dvigateli s gorivo durva (takovo ne6to be6e patentovano i burzo pokrito ot proizvoditelite na petrol za6to li ? :))
Gravatar
silent_screams
2006-01-22_18:49


oo az mnogo sam si mislila po toq vapros...i si imam neshto podobno na teoriq.s dve dumi glavnata mi ideq e 4e(moje bi,nqkoi den)shte se nameri na4in energiqta ot mehani4nite dvijeniq na 4oveka da se preobrazuva i da se izpolzva kato izto4nik na energiq.s drugi dumi samoto 4oveshko tqlo i negovoto dvijenie sa potencialni energiini resursi.ili pone az taka sam si reshila. :lol: a drugoto e ve4e izmisleno no ne prilojimo navsqkade-izpolzvane na taka nare4enite "netradicionni energiini izto4nici"-energiqta na geizerite,vqtyra prilivite i otlivite i slun4evata nrg.
Gravatar
Anonymous
2006-01-22_19:43


:P
Gravatar
Syman
2006-01-22_19:46


mi nqma neiz4erpaem izto4nik na energiq, tolkova e prosto za osuznavane ... (qvno za begemot ne e)
Gravatar
mokiziva
2006-01-22_19:53


po tazi tema moga samo da kaja che otdavna e izmislen nachin da se proizvejda energia po mnogo po-efektiven nachin otkolkoto tradicionnoto iztochvane i prerabotvane na petrol. oshte nikola tesla e izobretil konstrukcii koito sa v sustoianie da izvlichat energia po alternativen nachin. za negovite izobretenia znaiat mnogo ot politicheskite vlastvashti na zemiata no vsichko tova se pazi v taina, zashtoto ako se razprostrani petrolnite kompanii shte prestanat da pecheliat miliardite si shibani dolari . a vsichki znaem che petrolnia biznes e biznesa na pochti vsichki pravitelstva i nai veche na nai-silnoto pravitelstvo: amerikanskoto taka che zabravete da dopusnat da se razprostraniat tezi neshta....
Gravatar
Anonymous
2006-01-22_20:01


:P
Gravatar
Syman
2006-01-22_20:04


hahahah mokiziva i az sum gledal razni serial4eta po tv de govorqt za nikola tesla i za nqkakfi drugi znaini i neznani li4nosti koito otkrili edi kfo si, i 4e tova ne6to moje da ni pomogne da napravim edi kfo si :) fiction fiction
Gravatar
Партилан420
2006-01-22_20:12


биогориво :mrgreen: имаше една тема в "органик", "The real reason hemp is illegal"... По принцип най-мощния и достъпен енергоизто4ник е нашето Слънце. Неговата енергия движи въздуха и прави вятър, неговата енергия се трансформира от растенията в хими4на и дори може да се трансформира направо в електри4еска посредством новите технологии. Но несъмнено, конопът е растението, което произвежда НАЙ-МНОГО биомаса, целулоза и мазнини от квадратен метър земя за единица време , при това без да изтощава по4вата. друг е въпроса, 4е ако навсякъде по4не да се отглежда масово трева, то енергийните нужди на 4ове4еството сами по себе си ще паднат рязко, защото хората ще попроменят на4ина си на живот към по"айляшки" :lol:
Gravatar

2006-01-22_20:21


Spored men energia moje da se polu4i ot absoliutno vsi4ko.Drug e vuprosut 4e nikoi v momenta niama izgoda tova da se slu4i.Iano e 4e dokato ne svurshi okon4atelno petrola i niakoi hora praviat miliardi ot tova alternativa niama da ima ili shtete experimentalna ili v ograni4eni koli4estva.Spomniate li si velikiat bulgarin po KANAL 1 koito predi 10-na godini zapali voda?proizvede gorivo ot voda.....kvo stana s toia 4ovek :mrgreen:
Gravatar
Anonymous
2006-01-22_22:33


:P
Gravatar
Syman
2006-01-22_22:57


edin benzinov dvigatel ima kpd(koeficient na polezno deistvie za po tupite) 27 % demek za 3 litra izgoreno gorivo po malko ot edin otiva za realno pridvijvane, taka 4e vuprosa ne e v energiinite resursi a na4ina na izpolzvaneto im, a ne beri grija kak 6te izhranim 9,2 miliarda, 6te napravim sistemi s po visoko kpd
Gravatar
regneva
2006-01-22_23:16


:lol: :lol: Първо... К'во ти пука... бе Гец... хаха сеедно ще си жив да видш разрухата на света... Второ... Следваи първото... п.п. Нищо в природата не се губи само сменя състоянията си... :!: :roll: Think about that...
Gravatar
Anonymous
2006-01-23_00:49


:wink:
Gravatar
regneva
2006-01-23_09:45


:D Да парв си, че трябва да мислим за света, за децата ни... но Гец а и другите... аз занм каде мога да се боря и какво мога да променя... във въпросният проблем съм абсолютно неспособен да направя нещо на този етап... може би след време ще ми дойде някоя гениялна идея.. не сега, не тук във Форума... нз... не съм чувал някое велико откритие или нещо добро да се е родило в някой интернет форум... и сега това да е променило толкова много събата на планетата... затова и отговорих така... не се обиждай.... иначе да пробелма е сериозен и трябва да се направи нещо...но какво... :wink: нз... да бъдем по-добри... :?: (клише но вярно) :roll: :idea:
Gravatar
Anonymous
2006-01-23_10:04


:twisted:
Gravatar
regneva
2006-01-23_10:10


... Съгласен съм... и поста ми беше флуд.. сори.. няма да се повтори... :roll: :)
Gravatar
silent_screams
2006-01-23_10:27


абе според мен нищо не трае вечно (нито човечеството).Но защо си мислите че всичко ще свърши с нас? Един ден ,когато се изчерпат енергиините и хранителните ресурси(а те ще се изчерпат , както каза гетз най-малкото заради гигантското население което се очаква не след дълго) звучи логично и ние да изчезнем.Но след нас ще има нещо друго както преди нас е имало. Гетз,аз лично не разчитам че нещо ще се направи по този въпрос ,тъй като всеки е загрижен единствено и само за своя живот.Затова сам се примирила.
Gravatar
mokiziva
2006-01-25_19:36


[quote="Begemot":2csmy3yd]Благодаря и на mokiziva, че ни светна за тея изобретения, ако обичаш да кажеш поне какво представляват или да дадеш някаква страница с информация, явно за много хора да прочетат заглавието на темата значи да са готови и да отговорят по нея...[/quote:2csmy3yd] [quote:2csmy3yd]И ги пиша тези неща, защото ми се струва, че доста хора са се ограничили в заглавието на темата, и пишат ей така ( не че се случва за пръв път в този форум ), колкото да напишат и те нещичко и да се покажат съпричастни към общата кауза. Малко като урок по писане във форум звучи, но е крайно време да се научим. Благодаря.[/quote:2csmy3yd] Бегемот, извинявай ако такова впечатление съм оставила в теб. Точно в момента нямам чак толкова много свободно време да пиша научни трудове за Тесла, още повече че това не е нова информация, а се разпространява отдавна и то не само сред екстрасенси, медюми и хора общуващи с извънземни, а също и сред алтернативно настроените учени. Не съм искала да ви светвам. просто исках да кажа че отдавна са измислени начини да се произвежда енергия без никакво замърсяване на околната среда и това не е само слънчевата енергия а също много по ефективни начини. измислено е също как да се синтезира чиста вода от нищото. А последната година на райнбов фестивала както и на някои други алтернативни есотерични фестивали се представи едно вещество което като го пуснеш във водата за секунди пречиства всички замърсители причинени от петролни и други подобни течности, изливащи се всекидневно в моретата и реките. Само дето е скъпо да се произведе. Ако правителствата не харчеха милиарди долари за оръжия, за война срещу наркотиците и за затвори където да се вкарват тревопушещи, щяхме да имаме достатъчно пари да си купуваме тва вещество. Ама за съжаление не е така. Но нито за това вещество, нито за опитите на Тесла, нито за синтетичната вода ще чуеш по медиите или в часовете в училище. Просто всичко се пази в тайна поне доколкото се отнася до main стреам медиите, за да могат съответните компании да източат максимална печалба от гражданите на земята. . Ще потърся подходящи линкове и ще постна като се поосвободя и имам малко повече време. Идеята ми беше че не съм съгласна с тезата че не ни трябват алтернативни общества ами можем в рамките на настоящето общество да прекратим екологичния проблем на земята както и проблема свързан с ресурсите. [quote:2csmy3yd]И тъй като повечето от нас, а в глобален мащаб доста по-голям процент от хората са на мнение, че тази цивилизация, в която живеем,а не някаква алтернативна такава, е начинът човечеството да пребъде[/quote:2csmy3yd] Не мисля че това е възможно v ramkite na nastoiashtata civilizacia. За да се случи това е нужна истинска глобална революция.
Gravatar
Syman
2006-01-25_21:55


sinteti4na voda ... haha q se osuznai predi da pi6e6 kfoto i da e, da nqmame posle "sinteti4en kislorod"
Gravatar
psi-fi
2006-01-26_07:03


ami ne sum siuren kakuf e to4no no tazi prolet li be6e liato zapo4naha stroeja na nov tip reactor vuv france (s u4astieto na japan,uk,germany i o6e nekfi poweri) ta tozi rector ne e nuclear oba4e o4akvania kapatcitet e po goliam ot toia na nuclear power plant ...i da niama smisul da tciklime 6toto si4ko e iasno - ako se pokriat niakolko sq km ot sahara s ne tolkova skupi solar panels proizvedenata energia 6te e zna4itelna ...kato katcate vuv viena moje da zabelejite desetki ili pove4e wind generators - tfa symane e neiz4erpvaem izto4nik kakto i solara ...a btw mislia 4e i f bg su6testvuva zakonovata uredba ako proizvejda6 eco electricity - durjavnata kompania NEK e zaduljena da ti izkupuva surpulses (tfa koeto ostava) i to na tceni po visoki ot standartnite .. eco e Wind , Solar, Bio (shit demek - podhodia6to za fermi),Water Power Plants [img:3i7rmfqy]http://www.awea.org/revamp/home/images/turbine1.gif[/img:3i7rmfqy] ps: abe edva li sand storm moe da e koi znae kuf problem za edna dobra konstruktcia ..prosto bankiraneto primerno e mnou po pe4eliv6 otrasul ...a i na koi mu puka za nekfi negri ...Mo6e nema zaide a btw edin 4itaf wind generator kato toia na snimkata mai varira okolo 100 000 euro ..oba4e si struva ...az pone bih gi vlojil ako imah :roll:
Gravatar
Anonymous
2006-01-26_07:06


:mrgreen:
Gravatar
Syman
2006-01-26_07:27


[quote="psi-fi":14oxn57a] ...kato katcate vuv viena moje da zabelejite desetki ili pove4e wind generators - tfa symane e neiz4erpvaem izto4nik kakto i solara [/quote:14oxn57a] hahah iz4erpaem e i toi, ako ni spre slunceto da sveti i toq izto4nik si otiva taka 4e stiga govoril gluposti :)
Gravatar
psi-fi
2006-01-26_07:29


ako spre sluntceto si4ko spira ve simonkaaa :lol: absolute 0.000000000
Gravatar
Партилан420
2006-01-26_07:37


Mмм,да.. В цяла севернаЕвропа, ,4е дори Гърция, Спйн и Франс са наслагали бая ветрогенератори.. Е вярно, загрозяват малко пейзажа и пре4ат малко на пти4ите миграции, но в сравнение с пушаците от топлоцентралите са си направо "относително 4исти" "Вятър работа" ще каже някой, дай тука да правим АЕЦ, тва е истината, щото е най-модерно и най-евтино.. Да ама НЕ. Не е най-евтино. ОтAEЦ е по-евтиноot TEЦ, но ветро-енергиятя, водноенергиятя и най-ве4е енергиятя нараво от слънцето са по- евтини. А АЕЦ не може да се построи без зна4ителни инвестиции и не е подходящия на4ин за автономно снабдяване с енергия на малки и отдале4ени един от друг консуматори( всвки може да си сложи солар-панелс и/или перка с динамо на покрива, но не всеки може да построи АЕЦ) и поради това АЕЦ изисква огромна електропреносна и електроразпределителна мрежа. "Перко Наумов" пак ще каже някой.. Ем може и така да съм, но по въпроса с отработените радиоактивни отпадъци досега няма измислено решение, което да елиминира опасността от радиоактивно замърсяване след десетки, стотици или дори хиляди години... "На кой му пука за след хиляди години, тогава нали няма да ни има" нас няма да ни има , но някой друг ще го има. Оправдано ли е да му оставяме такава бомба със закъснител? като можем да си сложим по една перка на покрива и солар-панел- керемиди за интернета, а за отопление да използваме екобрикети , за предпо4итане от конопени стебла :lol: И Преди Вси4ко важното е да свием потреблението на Енергия, а не да увели4аваме производството. "ама не искаме, и дори и да искаме другите няма да искат" Ами тогава да направим така, 4е да искаме по-малко и по-прости4ки неща.. [quote:3pe1rpa5]хаха psi-fi, тва са солар панели в Сахара и аз съм си го мислел, а сигурно и тия, дето правят такива. Само дето на мен до един момент не ми хрумваше, че там има пясъчни бури, а на тях сигурно им е хрумнало Smile __[/quote:3pe1rpa5] е те тва е нагледно вредния ефект от максимата "think BIG" :( защо да покриваме цялата Сахара със сл-панели и да пренасяме тока от там до другите места, щом може всекуи да си ги сложи на покрива на къщата, вместо керемиди? И тогава хем няма да има нужда да пренасяме тока на дълги разстояния, хем ако някоя буря повреди някоя кермидка, ще я сменим своевременно. ама нямало да има 220 волта в контакта, а само 12, или дори само 8.. еми голямо важно, зна4и няма да умират хора от токов удар.. Освен за комуникации е КОЩУНСТВО да се разхищава тока, и особено най-НЕ-рентабилно е когато се използва ТОК за отопление.. защото само малка 4аст от топлинната енергия в пещите на ТЕЦ-а или в реактора ба АЕЦ-а се превръща в ток, и после пак не вси4ката електри4еска енергия се трансформира в топлина като мине през каклорифера или електри4еската пе4ка.. загубата при двете операции е над 50% :!: преди време един напредни4ев американец направи самолет със слън4еви батерии, натовари го с апаратура и машинката и до ден днешен си лети в стратосферата без да я замърсява и ни праща данни за озоновия слой... От какъв зор са ни тея реакривни самолети?? Те са най-опасния, макар и не най-големия замърсител, поради щото замърсяват високите слоеве на атмосферата, където няма растения да пре4истват.. И от какъв зор са ни тея автомобили, при положение 4е от велосипеда по-съвършено превозно средство досега не е измислено. Стоманодобив... добив на алуминиум тези два отрала гълтат пове4е от 50% от индустриалния ток... за да правим нови коли, да ги караме по 5 години, и после хайде на СМЕТИЩЕТО за да пием бира от алуминиева кутийка, и после айде на СМЕТИЩЕТО А за слън4еви пещи да сте 4ували? много е лесно, поставяш това, което ще топиш на някое слън4ево място в подходящ огнеупорен съд, после 5 000 4овека хващат по едно най-обикновено огледало, нареждат се в кръг и правят "зай4е" върху това, дето ще го нагряваме... по този на4ин могат да се постигнат температури по-високи даже от в електродъговите пещи. п.с. и като за капак , знаете ли колко Енергия е нужна, за да се направи едно бирено шише от шепа пясък и шепа сода? А дали хората , дето оби4ат да 4упят бутилки им пука? е затова е по добре да се пафка зелено, 4е поне амбалажът е евтин и не е енергоемък.. :lol: :lol: :mrgreen:
Gravatar
Syman
2006-01-27_08:15


oh partilan pak pi6e6 za ne6ta ot koito si nqma6 ni nai malko ponqtie, energiqta ot aec izliza nai eftino (daje kato vklu4im suhranenieto na izxvurlneto gorivo), da edna slun4eva bateriq e po eftina ot edin aec no dova mnogo po malko energiq, za tec nqma smisul i da govorim, nali sega petrola, vugli6tata i gazta svur6vat
Gravatar
Партилан420
2006-01-27_09:54


себестойността на атомния ток може да е по-ниска от тази на слън4евия сравнени ват по ват, НО не забравяй, 4е атомната енергетика изисква равитието 1-на уранодобив(много "мръсен" и трудоемък(енергоемък) процес, при който огромни коли4ества слкална маса се раздробяват и обработват сис сярна киселина(или киселината се напомпва направо под земята и се изпомпва обратно, както е правено дълги години поне на 1 място в българия и последиците за района са направо пла4евни) 2.в последствие необогатения уран се транспортира и се обогатява в един или 4есто няколко завода,(каквито у нас няма) най-близките са в Украйна) 3 транспортира се до АЕЦ посредством развита инфраструктура 4,става на ток, който се транспортира посредством развита електропреносна и електроразпределителна мрежа(далекопроводи, трансформатори, подземни кабели) твърде уязвима на природни бедствия 5 и после остават радиоактивни отпадъци които са доста по-опасни от самия уран или плутоний, и които се складират някъде с идеята да си останат там завинаги. 6 в съвремения свят АЕЦ изисква постоянна наземна и дори въздушна охрана за да бъде предпазена от ТА вси4ки тези неща феновете на АЕЦ не калкулират в цената на атомния ток. вси4ки тези неща замурсяват и загрозяват Природата, дори да приемем 4е самата АЕЦне замърсява и никога няма да гръмне. и още нещо- атомният ток(засега) излиза по-евтино на НЕК и на правителството, но не и на теб , нито на някой от нас. ние си го плащаме на цената на тока от ТЕЦ, която постоянно ска4а нагоре. с разликата, вместо да се развоват алтернативните изто4ници на енергия се прави Бог знае що, но най-вероятно някой си купува джип хамър и си строи 4астно противорадиационно убежище :( понеже знае колко е "безопасна" атомната енергия използвана за немирни цели. соларпанелите може засега да са скъпи4ки(понеже от "Шелл" са изкупили много от патентите) но ако/ когато веднъж се сдобиеш с тях ставаш Независим от пазара на ток, от цените на тока, от електромера, от далекопровода... а докато патентите върху слън4евите панели изтекат и цените им паднат може да се развива ветрогенераторен ток.. от РЕЦИКЛИРАНИ генератори и рециклирани турбини. да вярно, от ена перка на покрива и едно динамо ще мога да зареждаш най-много един 12волта акумулатор, ГСМ, радио, компютър само по 5 минути на ден и МП3 плеър със слушалки, вместо електри4ески котлон, бойлер, сублуфер и микровълнова, и съвсем няма да спомагам за стоманодобива , който гълта огромен % от произведения ток, но поне няма да плащам сметката за тока всеки месец.. ще си спестявам за сл-панели :wink:
Gravatar
Syman
2006-01-27_12:09


vsi4kite 6 to4ki de gi napisa se vkliu4vat v cenata na toka ot AEC, pak ti povtarqm ne pi6i gluposti, se edno da tvurdi6 4e toka ot TEC ne zavisi ot cenata na gorivoto de polzva, 4e gorivoto ne iziskva transportirane, proizvodstvo, prerabotka 4e polu4enata elektroenergiq ne se transportira po su6titi elektroprovodi, to4ka 5 ti q obqsnih v predi6niq post (no ti pak si tvurdi6 svoeto, koeto so4i ne samo za tvoito neznanie kum sferata na energetikata, ikonomikata i tn no i do nejelanieto da pro4ete6), a i hodil li si v TEC nqkoga i tam si ima ohrana a dokolkoto pla6tame cenata na toka sprqmo TEC pak si v edna golqma zabluda, se edno da kaje6 4e kato zakriqt blokovete na kozlodui cenata 6te si ostane su6tata ... kato ne razbira6 ot energetika ne pi6i. mhm kolko smetki za tok trqbva da ne plati6 za da si kupi6 edna slun4eva bateriq s ograni4en period na deistvie
Gravatar
Партилан420
2006-01-27_12:57


ти нали разбираш от енергетика, ако пуснат АЕЦ Белене, дали ще намалят цената на тока? Какво ме грее мен 4е индустриалния ток е по евтин и сега? и 4е от АЕЦ пве4ели държавата и строи с тези пари пътища и далекопроводи? И 4е без АЕЦ няма да имаме стоманодобив е ясно, и това може само да ме радва, защото българския стоманодобив работи с вносна руда. а по т.5, ами то през 70 те години стандартите за съхранение са били едни, сега са други, а след време може още по стриктни да станат... не само за новите, но и за старите отшпадъци.. Я си представи след 1000 години ядрена енергетика, няма ли да станат малко множко тия потпадъци, дето ще са радиоактивни практи4ески ве4но, защото колкото и да се полуразпадат, никога не се разпадат напълно.. и още нещо- с4упените слън4еви панели и ветрогенератори могат да се рециклират практи4ески до безкрай, а отработеното ядрено гориво не може. Сега е евтино, но след време може да не е. Защото и то е ограни4ен ресурс. А слънцето и вятъра ще ги има поне още 2-3 милиарда години и все ще са си безплатни. Може и да не разбирам от енергетика, но знам 4е нито мога, нито искам да си направя атомен реактор и радиоактивно депо в задния двор.. И 4е предпо4итам да съм независим от националната енергетика, вместо всеки месец да я субсидирам. пак повтарям преди да търсим как да отговорим на нарастналото енергийно потребление с нови мощности е по добре първо да го намалим това потребление. българите ползват няколко пити пове4е ток на глава от населението от австриците, швайцарците или шведите.. как те могат с малко ток, а ние не?
Gravatar
loreamon
2006-01-27_13:22


Малко подробности за въпросният реактор във Франиця (съвместен проект на Русия САЩ Великобритания Франция и Япония). Чух за това бегло отразено по медиите миналото лято и много се изнанадах тъй като това се очакваше да се случи доста по нататък... Значи да се върнем през 1947-ма година когато американците взривяват първата термоядрена бомба. Мощността е десетки пъти тази от Хирошима, а радиация се получава не от теромядрения синтез, а заради ядрен взрив с който се "подпалва" , тоест достига се необходимата температура за термоядрена реакция. при ядрена реакция обогатен уран или плутон бива бомбардиран с електрони за да се получи разпад на нестабилното му ядро, което предизвиква верижна рекация и отделяна на радиация, гама лъчи или там каквото е. при термоядрена реакция се използва изотоп на водорода - най-простото съединение в космоса - също чрез някакъв вид бомбардиране с електрони или нещо но този път верижната реакция е съединяване - fusion - на атомни ядра тоест получава се хелий - вторият елемент от менделеевата таблица. Това е идентичен процес с този случващ се на слънцето от милиарди години. тоест една термоядрена бомба е неща като малко слънце :) представете си сега този термоядрен процес да бъде контролиран с цел черпене на енергия. Няма радиоактивни отпадъци които да се разлагат с милиони години. Хелий-ът може да бъде използван също като гориво. За разлика от атомните централи, където процеса на разпад се забавя и контролира с графитни пръчки, при термоядрен синтез температурите да хиляди пъти по-високи... Агрегатното състояние на веществото което се fusion-ва не е вече пара, а плазма - четвърто агрегатно състояние след твърдо, течно и газово... То е толкова горещо че нищо не може да го съдържа, тъй като се разтапя мигновенно. Проблемът е решен с използване на много мощни магнити - които го държат в средата на тунел. Това обаче изисква толкова много енергия, че една такава централа като тази във Франция почти не е рентабилна все още. Също така за достигане на термоядрен синтез трябва много висока температура.. Незнам дали тази централа е пусната в употреба реално, през лятото чух това но после разбрах че е в експериментална фаза и чак след няколко години ще заработи за граждански цели. Мощността е 500 MW което не е зле никак. Лудницата е пълна, на Земята има толкова водород под формата на вода... и все пак сме много далеч от деня в който тока ще е без пари - а това неиминуемо ще стане ако се развива тази технология. Екологично чиста разбира се. Бтв от слънце и вятър не би било никога достатъчно да се заместят изкопаемите горива, които свършват. За сравнение, във Франция енергията днес е 80 % ядрена, 15 % от горива, а останалото е вятър, приливи отливи, геотермална и соларна... в Германия е по-добре положението, Шрьодер се опита да премахне изцяло ядрената енергия до 2010 или 2020 но сега с десницата на власт нищо не се знае.
Gravatar
Партилан420
2006-01-27_13:51


за контролирания синтез се ме4тае и в него се инвестира от години и все-още резултатите са съмнителни. О4евидно е 4е франция е заложила на ядреното си бъдеще, както и 4е Австрия и скандинавските страни са се отказали от него завинаги.. максимален ефект не озна4ава оптимален ефект. евтин ток съвсем не озна4ава ка4ествен(4ист) ток .. на много от по-малките гръцки острови доскоро е нямало електри4еска мрежа. на някои от тях ве4е има благодарение на рециклирани немски ветрогенератори. за големите електри4ески компании с големи дялове в енергийния пазар АЕЦ-ите несъмнено са о-рентабилни, но за малките изолирани общини с малко потребление възобновяемите изто4ници на енергия са по-удобни. и изобщо допреди 100 године е нямало електрификация и хората пак са живеели и правили музика. апетита идвал с яденето.. прословутото село в петри4ко, което и до днес не е свързано с националната електри4еска мрежа наскоро се сдоби сус слън4еви панели и ули4но осветление... комай това село е по-напред с енергията от вси4ки други селища в България :wink:
Gravatar
DreadSquirrel
2006-01-27_17:50


Ха дано да гръмне и да ги изколи! И без това от Франция не са ми много мили. ;) :D :D Съгласен съм, че няма смисъл да създаваме електричество за сметка на бъдещето си... Ако ще гърмим, да гърмим от сега, а не да се гърчим... ;) Ама първо Франция де, първо Франция... :D Между другото, за Автстралия да кажа нещо - не е по темата, но нищо - [url:rjrkp42p]http://www.worldwentdown.com/imcc/html/eyeprop.html#FLUORIDE[/url:rjrkp42p] Има и други интересни неща на сайта... Не знам колко са верни, но групите на човека, чийто е сайта са яки. ;)
Gravatar
Nothingk
2006-01-29_09:56


Perspektivata e v elektri4estvoto , no ne v atomniia tok. Yranut , ot koito toi se dobiva, e ot osnovnite jizneni ve6testva na na6ata palneta. Zemiata edva li 6e ymre ot tva, prosto 6e reagira navreme, oba4e za nas e samoybiistveno.Pri tolkova vetrove, po4ti tselogodi6no slun4evi raioni ili puk reki, prosto 4ovek moje da predpoloji, 4e stava vupros za yporita divotiia ot strana na tezi koito se zanimavat s iadren tok................................................................................
Gravatar
omi
2006-01-29_16:43


наскоро гледах по тв някакъв тип дето е шеф на солар стайшън (и тя пак в бг).. казва че дори и да няма слънце панелите пак ти дават 20% от тока който можеш да си ползваш вкъщи.. през лятото стигал до 40% от общия ток. тва е като се смята че соларните ти панели са горе на покрива на блока и са включени едновременно с жицата на енергото. демек ти фактически на година можеш да спестиш околко 25-30% (относително) от всичкия ток който ползваш. не е малко нали и то само тва е солар лъчите. друго което видях е водна помпа, която ползва подпочвените води под къщата която струва майка си и баща си ама с която хората в швеция си топлят къщите.. а в швеция е наистина студено. алтернативи много. най-близката ми среща различен източник на ток от тоя дето идва от козлодуй беше като погледнах соларните панели които са широко разпространени в сандански, поради простат причина че там няма топла вода течаща. ма се си мисля че земята е перпето мобиле и като не се губи енергия а само се променя от един вид в друг най-лесно е да се стремим да я преобразъваме в такава, каквато ни трябва. тънка е границат амежду фантазиите и действителността ама и сега си има алтернативни източници на енергия които не са разпространени достатъчно. времето ще покаже, и без това преди 10 години никой нямаше телефон в джоба. п.с. са чух за телефон/pda или там некъв джобен комп който нямало нужда да си го зареждаш само в контакта. и той на солар карал
Gravatar
Syman
2006-01-29_17:46


[quote="Nothingk":3akyts17]Perspektivata e v elektri4estvoto , no ne v atomniia tok. Yranut , ot koito toi se dobiva, e ot osnovnite jizneni ve6testva na na6ata palneta. Zemiata edva li 6e ymre ot tva, prosto 6e reagira navreme, oba4e za nas e samoybiistveno.Pri tolkova vetrove, po4ti tselogodi6no slun4evi raioni ili puk reki, prosto 4ovek moje da predpoloji, 4e stava vupros za yporita divotiia ot strana na tezi koito se zanimavat s iadren tok................................................................................[/quote:3akyts17] hahah na4i dobivame uran i zemqta po4va da ni se surdi :) hahahhhahahahaah, a do kolkoto onzi specialist po termoqdren sintez - ne znam ot partilan li vzima6 primer 4e pi6e6 raboti ot koito ni6to ne razbira6 ?
Gravatar
Партилан420
2006-01-29_18:36


Земята не, биосферата ни се сърди определено.. откъде тоя спин и пти4и грип? (или може би са 4овшко дело? още по показателно тогава) Откъде тоя скок на раковите заболявания напоследък? може би от недостиг на мутагени в околната среда? посредством системата на здравеопазването и възпитанието 4овшкия вид сам е спрял своята Еволюция и дори е запо4нал да се изражда., а средата се променя, и се оказва, 4е скоро съвременният 4овек няма да е способен да оцелее в променената от самия него среда.. и тогава ще трвабва сам да се затвори в "аквариум-затвор" марка "направи си сам" Много забавно, Урааааа айде по- бързо, 4асовника тиктака.. 60 секунди, 12 4аса работа.. "Ще строим завод, голям завод" за опаковане на радиоактивни отпадъци...Времето било пари, не ги слушай лудите.. Пък какво сънуваш през нощта и какво си ме4таят лудите наяве е без зна4ение..
Gravatar
Nothingk
2006-01-30_19:37


:lol: Izviniavai ,Syman, mnogo sum nesuobrazitelen. :roll: :oops: A puk za drygite, koito se interesyvat, se setih 4e metodut na kompresirane e ne6to , koeto po vsiaka veroiatnost 6te se nalaga, dori niakoi da ne go iska. Naprimer mikro4ipove za spestiavane na energiia. Toest s te4enie na evoliytsiiata edinitsite ,koito prevru6tat energiiata v mehani4na sila 6te namaliavat svoia obem vuv vremeto i prostranstvoto. Ot gigantski lampi v stari ryski televizori , edinitsite sa se prevurnali v mikroskopi4ni kristalni ili drygi mikro4ipove. :oops: Moje bi skoro 6te ima virtyalni edinitsi, koito niama da sa v tvurdo sustoianie i 6te triabva postoianno da se poddurjat. Taka i nie kato su6testva bihme mogli da se ysuvur6enstvame v kompresirane na na6ata energiia i na6ite setivni edinitsi, koito spomagat za mehani4nata i himi4na rabota na tialoto, no tva e ve4e leko dryga tema. A puk za takiva su6testva kato Syman izraziavam, 4e i tehnite tvurdeniia sa verni, makar i napulno protivopolojni. I te sa dy6itsi, 6traka6ti, jivee6ti - ne sa prosto kompiytri, izolirani ot prakti4esko poznanie i kontsentrirani v printsipnoto. Taka 4e protivopolojnostite ne se izkliy4vat, a se privli4at i mogat da se izpolzvat................................................................................
Gravatar
Syman
2006-01-30_20:01


hahah izob6to za kakfo pi6e6, ne svanah ne6to, nekfi lampi nekfi televirozi de si namalqvali obema vuv vremeto i prostranstvoto !!! hahah e kak 6te namali6 obema na ne6to vuv vremeto ? 4e to ima li obem vuv vremeto ? (ako govori6 za vreme na jivot na daden ured, edval i 6te iska6 da gurmi vseki 4as), mhm a kak moje da namalim obema na ne6to osven v prostranstvoto, nothingk ti si o6te po tragi4en slu4ai, pone kato napi6e6 ne6to go pro4eti i redaktirai glupostite
Gravatar
flange
2006-01-31_13:24


[quote="Syman":3tihsjlp]mi nqma neiz4erpaem izto4nik na energiq, tolkova e prosto za osuznavane ... (qvno za begemot ne e) [/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]hahahah mokiziva i az sum gledal razni serial4eta po tv de govorqt za nikola tesla i za nqkakfi drugi znaini i neznani li4nosti koito otkrili edi kfo si, i 4e tova ne6to moje da ni pomogne da napravim edi kfo si :) fiction fiction[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]edin benzinov dvigatel ima kpd(koeficient na polezno deistvie za po tupite) 27 % demek za 3 litra izgoreno gorivo po malko ot edin otiva za realno pridvijvane, taka 4e vuprosa ne e v energiinite resursi a na4ina na izpolzvaneto im, a ne beri grija kak 6te izhranim 9,2 miliarda, 6te napravim sistemi s po visoko kpd[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]sinteti4na voda ... haha q se osuznai predi da pi6e6 kfoto i da e, da nqmame posle "sinteti4en kislorod"[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]hahah iz4erpaem e i toi, ako ni spre slunceto da sveti i toq izto4nik si otiva taka 4e stiga govoril gluposti [/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]oh partilan pak pi6e6 za ne6ta ot koito si nqma6 ni nai malko ponqtie, energiqta ot aec izliza nai eftino (daje kato vklu4im suhranenieto na izxvurlneto gorivo), da edna slun4eva bateriq e po eftina ot edin aec no dova mnogo po malko energiq, za tec nqma smisul i da govorim, nali sega petrola, vugli6tata i gazta svur6vat[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]vsi4kite 6 to4ki de gi napisa se vkliu4vat v cenata na toka ot AEC, pak ti povtarqm ne pi6i gluposti, se edno da tvurdi6 4e toka ot TEC ne zavisi ot cenata na gorivoto de polzva, 4e gorivoto ne iziskva transportirane, proizvodstvo, prerabotka 4e polu4enata elektroenergiq ne se transportira po su6titi elektroprovodi, to4ka 5 ti q obqsnih v predi6niq post (no ti pak si tvurdi6 svoeto, koeto so4i ne samo za tvoito neznanie kum sferata na energetikata, ikonomikata i tn no i do nejelanieto da pro4ete6), a i hodil li si v TEC nqkoga i tam si ima ohrana a dokolkoto pla6tame cenata na toka sprqmo TEC pak si v edna golqma zabluda, se edno da kaje6 4e kato zakriqt blokovete na kozlodui cenata 6te si ostane su6tata ... kato ne razbira6 ot energetika ne pi6i. mhm kolko smetki za tok trqbva da ne plati6 za da si kupi6 edna slun4eva bateriq s ograni4en period na deistvie[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]hahah na4i dobivame uran i zemqta po4va da ni se surdi Smile hahahhhahahahaah, a do kolkoto onzi specialist po termoqdren sintez - ne znam ot partilan li vzima6 primer 4e pi6e6 raboti ot koito ni6to ne razbira6 ?[/quote:3tihsjlp] [quote="Syman":3tihsjlp]hahah izob6to za kakfo pi6e6, ne svanah ne6to, nekfi lampi nekfi televirozi de si namalqvali obema vuv vremeto i prostranstvoto !!! hahah e kak 6te namali6 obema na ne6to vuv vremeto ? 4e to ima li obem vuv vremeto ? (ako govori6 za vreme na jivot na daden ured, edval i 6te iska6 da gurmi vseki 4as), mhm a kak moje da namalim obema na ne6to osven v prostranstvoto, nothingk ti si o6te po tragi4en slu4ai, pone kato napi6e6 ne6to go pro4eti i redaktirai glupostite[/quote:3tihsjlp]
Gravatar
flange
2006-01-31_13:35


malko flood, a ... po temata .. rezonans e kluchut kum uspeha ... a symancho, da tvurdish (che si durvena glava e iasno), che niama neizcherpaem iztochnik .. hmm, leko glupovato e, kakto si mi tolkoz umnichuk, mai si prospal purvia si urok po fizika .. energiata ne se gubi, transformira se.
Gravatar
Syman
2006-01-31_16:24


ti si si izpusnal purvite 7 godini no aide, ta pokaji mi go toq neiz4erpaem izto4nik :) moje i perpetuum mobile da izobreti6 s informaciqta de ti idva otgore :)
Gravatar
moonwatcher
2006-02-01_10:27


Edinia ot kursovete mi tuk e na tema "Future". Ta tam edna macka razkazva za "C4 rasteniata". Tova sa rastenia koito naddavat masa adski burzo. Povecheto rastenia (i specialno vsichki durveta) sa C3 rastenia. No ima niakolko razlichni vida trevi , koito rastat super burzo i fotozintezirat tolkova mnogo, che uspiavat da proizvedt tolkova kislorod, kolkoto se gubi pri izgarianeto im. Tova znachi che ako se zasadiat 10 000 hektara s takiva rastenia, ostavish gi da porasnat dostatuchno, izpolzvash gi za gorivo, posle pak zasadish i t.n., to sled 1 godina niama da si zamursil atmosferata vuobshte. Ta uchenia, koito razrabotva taia sistema daje e izmislil niakakuv nachin na "izgariane" na rasteniata sus himikali (ili bakterii, ne si spomniam). T.e. nakulcva i presova rasteniata, slaga gi v konteiner i posle gi zaliva s technostta za obrabotka. I bavno pochva da se ottdava adski mnogo toplina. Koiato moje da se izpolzva direktno za otoplenie na sgradite, ako mashinikite se slagat pod vseki blok. Taka se reshava toia problem sus gubeneto na mnogo energia pri preobrazuvaneto i ot edin vid v drug. <sori za latinicata>
Gravatar
psi-fi
2006-02-01_16:54


[quote="Партилан420":6o2m608i] откъде тоя спин и пти4и грип? ( може би са 4овшко дело?) .[/quote:6o2m608i] много ясно
Gravatar
Reo
2006-02-01_21:36


[size=150:1mnc33s2][color=blue:1mnc33s2]FREE ENERGY[/color:1mnc33s2][/size:1mnc33s2] [color=darkblue:1mnc33s2]zero-point open source energy[/color:1mnc33s2] ot vakuum ;) link BG [size=150:1mnc33s2][color=darkblue:1mnc33s2][url:1mnc33s2]http://pencil.hit.bg/free_energy.html[/url:1mnc33s2][/color:1mnc33s2][/size:1mnc33s2] video EN [size=150:1mnc33s2][color=blue:1mnc33s2][url:1mnc33s2]http://www.opensourceenergy.com/_layouts/apps/dp/index.asp[/url:1mnc33s2][/color:1mnc33s2][/size:1mnc33s2] [u:1mnc33s2]Патенти: Повечето от тези патенти могат да бъдат видяни на http://www.delphion.com. Това са примери от изобретения, които произвеждат безплатна енергия: [/u:1mnc33s2] Tesla: USP #685,957 (1901) Freedman: USP #2,796,345 (1957) Richardson: USP #4,077,001 (1978) Frenette: USP #4,143,639 (1979) Perkins: USP #4,424,797 (1984) Gray: USP #4,595,975 (1986) Meyer: USP #4,936,961 (1990) Chambers (Xogen): USP #6,126,794 (1998).
Gravatar
Syman
2006-02-02_07:09


... [quote:31e2paec]2. Мотори с постоянни магнити Др. Роберт Адамс (Нова Зенландия) е разработил удивителни форми на електрически мотори, генератори и отоплители, които използват постоянни магнити. Едно такова устройство извлича 100 Вата електричество от източника, генерира 100 Вата за да презареди източника и произвежда 140 BTU топлина за две минути! Др. Том Бердън (САЩ) има два работещи модела на елетрически трансформатор захранен с постоянни магнити. Използва 6 Вата входно напрежение за контролиране пътя на магнетичното поле излизащо от постоянните магнити. Чрез прекарване на магнитното поле, първо през една бобина и после през втора, извършвайки това бързо напред-назад като “пинг-понг”, устройството може да произведе 96 Вата изходно напрежение без нито една движеща се част. Бердън нарича устройството Неподвижен Електромагнитен Генератор или НЕГ. Жан-Луй Наудин е пресъздал устройството на Бердън във Франция. Принципа на този вид устройство е бил първоначално открит от Франк Ричардсън (САЩ) през 1978г. Трой Риид (САЩ) има работещи модели на вентилатор с особена магнитна конструкция, който се нагрява, докато се върти. Нужно е точно същото количество енергия, с което се завърта и обикновен вентилатор. Отвъд тези разработки, множество откриватели съобщават за работещи механизми, които произвеждат въртеливо движение само с постоянни магнити.[/quote:31e2paec] hahah o6te ot pruv pogled si li4i 4e e pisano ot 4ovek nqma6t si ponqtie ot elementarna fizika - 6 vata vhodno naprejenie, kogato naprejenieto po4ne da se meri vuv vatove ... magneti4no pole - o6te takovo ne6to nqma :), nepodvijen elektromagniten generator - hhahh i ot kakfo generira el energiq, podava6 mu naprejenie i na izhoda polu4ava6 naprejenie - tova e transformator, da transformatorite imat golqmo kpd (pri po golemite nad 95 %) no ne i po golqm ot edinica (razseivane na magnitnoto pole, zagravqne na provodnicite po zakona na djaul lenz) tova sa edna malka 4ast ot absurdite v tazi statiq(razbira se sega 6te se poqvqvat vsekakvi vseznaikovci koito 6te kajat 4e statiqta e vqrna prosto za6toto e napisana - ami uspeh v jivota hora, i da znaete 4e lunata e ot sirene)
Gravatar
oldmcdonald
2006-02-02_07:26


helii-4 za potreblenieto na zemiata/za edna godina/ sa nujni 'samo' okolo 10 tona helii-4 i zabraviame za VEC TEC AEC i vsiakvi drugi vredni i bezvredni za okolnata sreda nachini za dobiv na el.energia
Gravatar
psi-fi
2006-02-02_15:34


cryptone му е майката и ставаш на superman ... или т'ва беше нещо друго ?! ...все едно - aliens will save (destroy) alll humans !
Gravatar
Reo
2006-02-03_14:36
:)

Syman, po fizika kolko imash? 6? ia kaji oshte niakoia formula :lol: az sym zavyrshil elektrotehnikum, taka che vnimavai da ne te hvana v greshka :P
Gravatar
chshkt
2006-02-03_16:24


[quote="Syman":ron2oel6] hahah o6te ot pruv pogled si li4i 4e e pisano ot 4ovek nqma6t si ponqtie ot elementarna fizika - 6 vata vhodno naprejenie, kogato naprejenieto po4ne da se meri vuv vatove ... magneti4no pole - o6te takovo ne6to nqma :), nepodvijen elektromagniten generator - hhahh i ot kakfo generira el energiq, podava6 mu naprejenie i na izhoda polu4ava6 naprejenie - tova e transformator, da transformatorite imat golqmo kpd (pri po golemite nad 95 %) no ne i po golqm ot edinica (razseivane na magnitnoto pole, zagravqne na provodnicite po zakona na djaul lenz) tova sa edna malka 4ast ot absurdite v tazi statiq(razbira se sega 6te se poqvqvat vsekakvi vseznaikovci koito 6te kajat 4e statiqta e vqrna prosto za6toto e napisana - ami uspeh v jivota hora, i da znaete 4e lunata e ot sirene)[/quote:ron2oel6] Само това ли можа да измислиш за цялата статия както и за [url=http://www.opensourceenergy.com/_layouts/apps/dp/index.asp:ron2oel6]тези[/url:ron2oel6]открития? Това, че има правописна грешка или грешка при превода не значи нищо. Всеки знае в какво се измерва напрежението. А под магнетично поле се има предвид магнитно поле. Или ще кажеш, че и това не съществува. Или за теб нещата които не виждаш не съществуват? [quote="Syman":ron2oel6]hahahah mokiziva i az sum gledal razni serial4eta po tv de govorqt za nikola tesla i za nqkakfi drugi znaini i neznani li4nosti koito otkrili edi kfo si, i 4e tova ne6to moje da ni pomogne da napravim edi kfo si fiction fiction[/quote:ron2oel6] [quote="Syman":ron2oel6]hahah iz4erpaem e i toi, ako ni spre slunceto da sveti i toq izto4nik si otiva taka 4e stiga govoril gluposti[/quote:ron2oel6] [quote="Syman":ron2oel6]mi nqma neiz4erpaem izto4nik na energiq, tolkova e prosto za osuznavane ... (qvno za begemot ne e)[/quote:ron2oel6] Вземи ти се осъзнай какво говориш. Проучи какво има и какво няма и пак се върни да поговорим. Бъдещето е в безплатната енергия и отдавна има доста открития, но просто "управляващият елит" промива мозъците на всички, че това е невъзможно и ги пази в тайна. За тях е невъзможно, защото тогава ще имаме истинска свобода и няма да имаме нужда от тях, от петрола им, от войните им, от парите им и т.н. Но рано или късно тези открития ще станат обществено достояние. Все повече хора се събуждат за много истини... събуди се и ти!
Gravatar
Syman
2006-02-03_19:17


reign are xvani me v gre6ka hahahha, a do kolkoto maloumnoto izkazvane na chshkt - samo tova komentirah ot tupata statiq za pove4e nqmah ve4e vuzduh ot smqh, kfo da prou4vam we - 4e lunata e ot sirene hahha, are kato napravi6 sistema s kpd po golqmo ot edinica mi se obadi
Gravatar
chshkt
2006-02-03_20:13


[quote="Syman":12c0e9v2]reign are xvani me v gre6ka hahahha, a do kolkoto maloumnoto izkazvane na chshkt - samo tova komentirah ot tupata statiq za pove4e nqmah ve4e vuzduh ot smqh, kfo da prou4vam we - 4e lunata e ot sirene hahha, are kato napravi6 sistema s kpd po golqmo ot edinica mi se obadi[/quote:12c0e9v2] Brato otivai v forums.data.bg s tvoite maloumni anti-izkazvania. Tam s radost shte te posreshtnat hiliadi vseznaeshti i vsemojeshti "profesori" da obmenite novite si lafove.
Gravatar
Партилан420
2006-02-03_22:04


Френелови лещи.. някой тук изтъкна, 4е солар-панелите били скъпи, особено ако искаш да си покриеш целия покрив с такива, за да имаш силен ток за компютъра примерно.. И понеже соларпанелите ще си останат скъпи поне докато са в сила патентните права върху тях, И понеже соларпанелите могат да преработват много пове4е светлина от тази, която пада на квадратен сантиметър площ, то се сещам за идеята да се използват френелови лещи(които макат и със слаби опти4ни ка4ества са леки, евтини и дългове4ни) 4рез които да се концентрира толкова слън4ева светлина върху оскъдните соларни панели с които ве4е сме успели да се сдобием, колкото е нужно за полу4аването на достатъ4но ток. Кремъ4ните солар-панели (най-евтиния вид)са изклю4ително термоустой4иви и могат да понесат и трансформират стотина пъти пове4е светлина и топлина от тази, която попада върху тях ако се обл4ват направо от слънцето. 4рез използването на френелови лещи или дори обикновени огледала ефективността на малък по площ соларпанел може да се увели4и десетки пъти. Самите френелови лещи и огледала могат да се използват и самостоятелно за концентриране на слън4ева топлина и светлина в малък обем. С една 50 см в диаметър и дебела 3 мм френелова леща може да се разтопи повърхността на скала. Виждал съм го с о4ите си.
Gravatar
Syman
2006-02-03_23:13


[quote="chshkt":36wcnjji][quote="Syman":36wcnjji]reign are xvani me v gre6ka hahahha, a do kolkoto maloumnoto izkazvane na chshkt - samo tova komentirah ot tupata statiq za pove4e nqmah ve4e vuzduh ot smqh, kfo da prou4vam we - 4e lunata e ot sirene hahha, are kato napravi6 sistema s kpd po golqmo ot edinica mi se obadi[/quote:36wcnjji] Brato otivai v forums.data.bg s tvoite maloumni anti-izkazvania. Tam s radost shte te posreshtnat hiliadi vseznaeshti i vsemojeshti "profesori" da obmenite novite si lafove.[/quote:36wcnjji] ne si ti 4oveka koito 6te mi kazva kfo da pravq, a i otdelno ti pruv po4na se zaqjda6
Gravatar
DreadSquirrel
2006-02-04_01:18


chshkt - съжалявам да ти го кажа, но само се заяждаш в момента. Че и обиждаш на всичкото отгоре.
Gravatar
Партилан420
2006-02-04_08:51


с4итам 4е изказванията на Саймън не са излишни, защото са най-добрия пример за "аргументите" на противниците на възвръщаемите изто4ници на енергия . Пълно отрицание на всяка идея+обвинения в идиотизъм срещу всеки, дръзнал да твърди, 4е има и друго възможно бъдеще от глобалното 4ернобилизиране...
Gravatar
Syman
2006-02-04_09:03


partilan razbral si pogre6no, prosto kazvam 4e toka ot aec izliza nai eftino, nqkude da spomenal globalno 4ernobilizirane ?
Gravatar
Партилан420
2006-02-04_09:59


ЗА-СЕГА излиза "по-евтин" тока от АЕЦ, за след две поколения може и да не е така. "Не съм толкова богат, 4е да си купувам най-евтиното" А глобалното 4ернобилизиране е алегори4ен термин, който си позволих да измисля за да обрисувам едно бъдеще посветено на атомната енергетика. Защото колкото и добре направени и обезопасени да са машините и колкото и да са внимателни машинните оператори и инженери, АВАРИИ СТАВАТ, а многогодишната експлоатация на множество АЕЦ по света неизбежно води до опасно акумулиране на радиоактивни отпадъци. "Shit happens" и в такъв слу4ай има голяма разлика между авария във ветрогенератор или соларпанел и авария в АЕЦ или кораб , натоварен с радиоактивни отпадъци. И изобщо темата за транспорта на опасни суровини и отпадъци е твърде належащ, преди няколко дни в Ламанша потънаха след сблуслване кораб натоварен с 10 000 тона хими4ески отпадъци и друг един, натоварен с хими4ески суровини(фосфати)... Последиците от тази кологи4на катастрофа тепърва ще се установяват..
Gravatar
Syman
2006-02-04_11:07


mhm na4i purvo vika6 4e energiqta na aec nqma da e nai eftinata v bude6te posle vika6 4e bude6teto 6te e samo s aec, ne6to ne se vruzva
Gravatar
Партилан420
2006-02-04_11:50


Саймън, пак си позволяваш да тълкуваш по превратен на4ин изказванията на останалите. Бъдещето съществува само в главите на хората, , съществува реално само настоящето, със своите противоре4иви тенденции , и то под4инено на сте4ението на редица предвидими и непредвидими обстоятелства. Възможно е и бъдеще в което хомо сапиенс ве4е не съществува, и тогава проблемът с цената на тока също ве4е няма да съществува. Прогнозите , които правим за бъдещето също съществуват само в настоящето и го променят, създавайки невинаги о4евидни тенденции. Позволявам си да прогнозирам, 4е в света на неограни4ената информация за големите компании ще е все по-трудно да пазят неблагоприятните последици от своята дейност в тайна от пове4ето хора по света . Позволявам си да прогнозирам също и 4е развитието на еколог4но-4истите технологии ще доведе до разпадане на енергийните и петролните монополи, и ако достатъ4ен % от хората обърнат внимание на тези прогнози и съобразят поведението си с тях, то в един прекрасен ден , иогато определен брой консуматори на ел-енергия станат НЕЗАВИСИМИ от електри4еските компании и спрат да им плащат, тогава просто строенето на нови АЕЦ ще стане НЕРЕНТАБИЛНО. Дали и кога това ще стане не знам, знам 4е мога да карам и без атомен ток, както и 4е при първа възможност ще инвестирам оскъдните си средства в изграждане на автономно от всякакви монополи домакинство. А когато китайците се сетят да произвеждат масово солар-панели без лиценз, тогава и цената им ще падне. И това са прогнози , неот4итащи фактора 3-та световна война. Защото историята (освен 4е у4и, 4е никой не иска дасе у4и от поуките и) у4е и 4е войната е мощен фактор, касаещ промяната в политиката на властта към най-разли4ни въпроси, общественото мнение и социалните , обществените и икономи4еските тенденции( преди гражданската война в САЩ някои хора са мислили 4е ще имат 4ерни роби вовеки, а преди 2-рара световна някои политици са мислели 4е ще управляват колонии докато свят светува) В момента огромни и гъстонаселени територии в Африка, Азия и южна Америка(а дори и в севрна Америка и Европа) ежегодно стават все по-труднообитами благодарение на 4овешката дейност. Милиони болни, гладни и ВЪОРЪЖЕНИ африканци , стотици хиляди ядосани , озлобени и ВЪОРЪЖЕНИ араби и милиарди амбициозни, многобройни и хитри китайци в скоро време може да решат(ако ве4е не са решили) да си потърсят ново място за живеене...При това не на Марс, а на обитаваните от нео-колониаллистите територии. Пове4е от половината петролни залежи по света са съсредото4ени в района на близкия изток и това, както и направо презрелия религиозен конфликт там отдавна прили4а на бомба със закъснител..Още пове4е 4е развитите страни отдавна наливат финанси технологии и дори военна техника в този район. Не искам да прогнозирам дали хомо сапиенс ще оцелее като вид или не ако/когато се стигне до 3-та световна, но е о4евидно, 4е с настоящите темпове и насоки на развитие вървим то4но натам. Защото 4овешката природа е такава, 4е лесно се хваща за оръжието, когато ресурсите намалеят. Апропо тя атомната вопйна не е спирала ве4е 60 и кусур години.. от 1945 досега само САЩ са взривили 1033 атомни и водородни бомби с разли4ен магнитуд. За броя на руските, китайските и френските експерименти в тази насока няма данни, но общия брой на вси4ки ядрени взривове досега сигурно е над 5000. Високите нива на радиация и други мутагени в околната среда оба4е будят освен тревога и малко надежда.. 4е след окон4ателното из4езване на хомо сапиенс ще има ново еволюционно стъпало :mrgreen: също както е било и след измирането на динозаврите :lol: :lol: защо ли сесещам за филм4ето "the second renesansе" от аниматриците?.. дали изобщо някога 4овекът ще създаде изкуствен интелект е твърде съмнително, но едно ще е сигурно- който и да по4не (или дори никой да не по4не войната), ние ве4е сме запо4нали да отравяме атмосферта, водите и по4вите и сме на път да нанесем такива поражения върху биосферата, 4е тя пове4е да не е в състояние да поддържа съществуването ни като вид. п.с."4овек и добре да живее- умира " (и друг се ражда, ако има къде) предпо4итам да се променя и да се откажа от пове4ето луксове, вместо да воювам, да убивам или да умирам, за да запазя паразитния технологи4ен (северо)западен на4ин на живот и на мислене.
Gravatar
Syman
2006-02-04_14:27


bude6te kato 2012? :) pri polojrnie 4e ne sum te rabral pravilno napi6i go v edno izre4enie kratko i qsno a ne nekfi fermani bez smisul - istoriqta e nenujna za suvremenata futorologiq, tq po princip ne e nujna i bez tova ot neq ni6to ne nau4avame. zabravih da spomena 4e si stanal ve4e i ekspert po qdreno vuorajenie
Gravatar
DreadSquirrel
2006-02-04_14:44


Брей че историята е ненужна. Май имаш да пораснеш малко, преди да се изявяваш по подобни теми. А ти изводите от къде си ги вадиш? Всеки път като трябва да мислиш някой с машина на времето идва от бъдещето да ти казва?
Gravatar
spitfire
2006-02-05_10:12


/off Vsichko hubavo ama haide samo da ne se obijdate :) Hubavi hora ste nqma smisul ot agresiq :)
Gravatar
Reo
2006-02-05_15:29
eee

eee shto triite be :roll:
Gravatar
Партилан420
2006-02-07_09:46


тва е сайт за байк- култура http://bikerevolution.blogspot.com/ :idea: :!: :D а това харесва ли ви? [img:y4k5pe06]http://www.stickergiant.com/Merchant2/imgs/450/b1968_450.jpeg[/img:y4k5pe06] [img:y4k5pe06]http://www.popartuk.com/g/l/lg3074.jpg[/img:y4k5pe06] или по втория на4ин май зву4и по-добре? Недай си Боже да се окаже вярно..
Gravatar
mokiziva
2006-02-16_08:36


http://news.bg/article.php?cid=37&pid=0&aid=173289
Gravatar
Партилан420
2006-02-16_10:52


Mмм, да. Биодизелът от коноп излиза даже още по-евтино околкото от соя, но ако всяко село по4не да си прави биодизел за тракторите, тогава ще пофалират някой друг нефтохим и няма да има пари$ки за войните срещу тероризма и срещу дрогата.. а забеляза ли какви са българските коментари по статията? Отврат, нали?.. нерде дизел от соя, нерде сапун от хора.. п.с. има един филм. "The hemp revolution", (ще изровя линк към него) там темата за биодизела е широко застъпена, заедно с темата за медицинското приложение на на конопа (и други растения естествено) като алтернатива на фармацефти4ната индустрия, както и като суровина за хартиената и хранително вкусовата промишленост и дори строителството.. :!:
Gravatar
Reo
2006-02-16_11:03


oh, yeah mokiziva, partilan kefite ma ;) az bg komentarite spiram da gi cheta na 3-tia takyv :D vajnoto e nie da se izkazvame :) [url:xx9ejl04]http://hempcar.org/[/url:xx9ejl04] a tva da go paste-na za poreden pyt :) partilane, flanelkata e dosta mydra :) "The hemp revolution" tva ne sym go gledal...no shte go potyrisa dokato dadesh link az inache se izkefih na Magic Weed - History Of Marijuana [url:xx9ejl04]http://www.mininova.org/tor/226411[/url:xx9ejl04] shtom pochnaha sys soia da se zaribiavat.. znachi natam otivat rabotite :) chestito!
Gravatar
mokiziva
2006-02-20_09:49


reign, ti sushto kefish mnogo, osobeno tvoite linkove na prednite stranici. :idea: kolkoto do praveneto na gorivo ot hanf: ami kato gledah filma the hemp revolution ostanah s vpechatlenie che tozi metod samo sse spomenava no ne se obiasniava zadulbocheno kak tochno shte se postigne podobno neshto. daje planirahme s edin poznat kato otidem na svetovnoto izlojenie za hanf v amsterdam esenta da prouchim vuprosa obstoino ama zasega ne sme namerili dostatuchno seriozni iztochnici na informacia. niakoi ima li li link?
Gravatar
mokiziva
2006-02-23_08:05


http://www.futurehi.net/docs/bio_diesel_primer.html Tuka pishe niakoi neshta za bio gorivo koito mi se storiha dosta interesni, osven tova sita obhvashta super mnogo druga informacia za psihedelichnata kultura.
Gravatar
FliqpeR
2006-04-03_20:41


[img:3a28omlg]http://alexgrey.net/a-gallery/8-24/gaia.jpg[/img:3a28omlg]
Gravatar
mokiziva
2006-04-22_12:34


хаха на мен тва ми е картинката на десктопа на лаптопа ... най-обичам да си показвам десктопа когато съм на мийтинг във фирмата, та дано им просветне на тия наядени миризливи бизнесмени... а бтв честит ден на земята : http://www.earthday.net/
Gravatar
mokiziva
2006-04-22_12:35


http://www.earthday.net/programs/intern ... fault.aspx има и на български
Gravatar
Партилан420
2006-04-22_17:47


Aми 4е то 22 април е ДНЕС :!: регистрирах се ве4е :D п.с. ЗаЕдно можем по-ве4е!
Gravatar
psi-fi
2006-04-22_17:52


много интересно TV http://www.earthday.net/edntv/
Gravatar
Партилан420
2006-11-02_20:03


[img:2psycs2m]http://www.ljplus.ru/img/u/m/umamuma/fine_dontmess.jpg[/img:2psycs2m] не изхвърляйте боклуците си- те са ваши!
Gravatar
mokiziva
2006-11-03_12:09


Ima li niakoi , koito ima realna predstava kak moga da si postroia alternativna sistema za tok v edin avtobus? Niakakva informacia, linkove, poznati, koito sa go napravili veche? Niakoi ima li ideia dali obiknovena amatiorka kato men moje da si postroi takova neshto sama? Veche naistina e kraino vreme da se iznesa na edina lternativen nachin na jivot, ot 12 januari sum v India i mnogo se nadiavam kato se vurna veche da moga da zareja normalnia nachin na jivot v matricata i da pojiveia izvestno vreme samo na kolela i samo na putia. Vuprosa mi e ne e samo chisto liubopitstvo, a naistina seriozno zapitvane. Niakvi linkove po vuprosa? Opit?
Gravatar

2006-11-04_08:18


Mi nie vseki den tva praim,elektocentrali v avtobusi.Znam kak ama niama da ti kaja predi da go patentovam
Gravatar
mokiziva
2006-11-06_12:52


mislia che partilan ili begemot ili niakoi podoben moje da e vijdal veche podobno neshto i da znae kak stava.az sum vijdala ama ne znam kak stava. seki sluchai bih stanala edva li ne milionerka ako si spestia mesechnia naem chrez edin takuv avtobus.
Gravatar
Nik
2006-12-29_14:17


etanol mu kazvat na alternativata v sledva6tite 100 godini,...osven tova se polu4ava ot vsi4ki vidove zarneno- jitni kulturi i e na 100% vazobnovqem izto4nik--petrol ima za o6te 30/40 godini i tova e...a zarnoto e ve4no)), a KPD v oktanov ekvivalent e sy6toto kato na benzina... USA sa N1 v razrabotkite i stroeja na 25 000 zavoda za proizvodstvo na etanol...
Gravatar
Партилан420
2007-01-10_00:01


спирта лесно може да замести бензина, а за дизеловите двигатели най-доброто решение е конопеното масло :mrgreen: но доколкото знам от вси4ки държави по света само в Бразилия се продават спирт и биодизел по бензиностанциите. Петролните гиганти по света са против тази идея, защо ли? май защото за разлика от нефта, възобновяемите горива не само могат, но и се налага да се добиват в многобройни малки и ЕВТИНИ инсталации, а не в големи и скъпи заводи? п.с 4естит ви акциз върху домашната ракия, Българи! това нас никак не ни у4удва, от дедо си знам, 4е в самовара вари не само 4ай, но даже по-добре става в соковарката, а акто го питах защо в мазето а не на терасата , той каза "заради акциза" Тогава не разбрах какво то4но е този проклет акциз, но разбрах 4е се отнася само за хората, които си нямат самовар..или соковарка. :lol:
Gravatar
Radiostin
2007-01-10_00:15


Ако това е така(и дано)самият пазар ще ни принуди да използваме едновременно по-евтини и безопасни продукти.Дано.
Gravatar
Партилан420
2007-01-28_10:10


[quote="mokiziva":1re05efk]Ima li niakoi , koito ima realna predstava kak moga da si postroia alternativna sistema za tok v edin avtobus? Niakakva informacia, linkove, poznati, koito sa go napravili veche? Niakoi ima li ideia dali obiknovena amatiorka kato men moje da si postroi takova neshto sama? Veche naistina e kraino vreme da se iznesa na edina lternativen nachin na jivot, ot 12 januari sum v India i mnogo se nadiavam kato se vurna veche da moga da zareja normalnia nachin na jivot v matricata i da pojiveia izvestno vreme samo na kolela i samo na putia. Vuprosa mi e ne e samo chisto liubopitstvo, a naistina seriozno zapitvane. Niakvi linkove po vuprosa? Opit?[/quote:1re05efk] нямам опит, но имам някои идеи- http://www1.int.conrad.com/scripts/wgat ... &~cookies= солар-панелите леко са поевтинели [img:1re05efk]http://www1.int.conrad.com/m/1000_1999/1100/1120/1122/112232_LB_00_FB.EPS.jpg[/img:1re05efk] 4.8V, 0.08 A (10 Е) [img:1re05efk]http://www1.int.conrad.com/m/1000_1999/1900/1930/1938/193852_LB_00_FB.EPS.jpg[/img:1re05efk] 0.5V 2.6 A (11 Е) [img:1re05efk]http://www1.int.conrad.com/m/1000_1999/1100/1120/1122/112240_BB_00_FB.EPS.jpg[/img:1re05efk] 18V 0.04A (16E) п.с. като дойде лятото, о4аквайте серия родопски оупън-еър-и на които билет4ето ще представлява едно такoва [img:1re05efk]http://www1.int.conrad.com/m/1000_1999/1900/1940/1947/194760_BB_00_FB.EPS.jpg[/img:1re05efk] 3V 0.08A (8 Е) и ще бъде за многократна употреба като се съберат 100-тина 4овека с по едно такова няма да има нужда от шумен и тежък генератор[/quote]
Gravatar
loreamon
2007-01-28_11:51


a to shto taka edinia samo e s poveche amperi... kolko li takiva triabva da se zahrani party sound
Gravatar
Партилан420
2007-01-28_12:48


пове4е ампери се полу4ават като се свържат паралелно пове4е подобни елементи . разли4ните типове елементи дават ток с разли4ни параметри в зависимост от големината на отделните клетки и материала, от който са направени. Поликристалните елементи дават по-висок ампераж и по-нисък волтаж, монокристалните-по-висок волтаж и по-нисък ампераж. Зависи какво нари4аш парти саунд... 1 такъв елемент може спокойно да захранва уокмен, мощността на разли4ните модели варира , но е около половин ват поло4ка със страна 10 см. Това прави квадрат със страна 10 м за 5 кила звук, на което 10 000 4овека да се кефят всеки божи ден, докато не им омръзне. Това зна4и също ,4е ако целият покрив на един автобус се оборудва с такива, това е равно на 1 киловат.. Така или ина4е на голямо и продължително оупънеър парти тока никога не е достатъ4но ( хем звук, хем екран, хем светлини, хем 4илл-аут... и като има само един генератор понякога напрежението пада..) дале4 съм от мисълта, 4е скоро ще видим парти с мощен звук без генератор, но за да се слу4и някога все от някъде следва да се подхване. п.с. вси4ки тези елементи са на силициева основа, и за разлика от старите галиево-аресенидни слън4еви батерии издържат на високи температури, което дава възможност мощността им да се увели4ава няколко пъти посредством използването на концентратори на слън4ева светлина(огледала). Освен това галиевия арсенид е скъп и отровен, а кремъка-не е. добре дошли отново в камменната ера :lol: п.с. а ето и нещо съвсем ново- извли4ане на електри4еска енергия от дърветата: http://www.magcap.com/pdf/press_release.pdf не знам доколко е ети4но да ги набу4им с електроди и да цоцаме енергията им, но е по-добре ,отколкото да ги изсе4ем.. бъдещи изследвания са нужни за да се установи дали този метод при4инява някаква вреда на растенията
Gravatar
the GNOME
2007-06-19_04:34


някои любопитни идеи :o : [url=http://www.futurebydesign.org/:3kponuxh]Future By Design[/url:3kponuxh] :) [url=http://www.youtube.com/watch?v=qo2iIsBoUwM:3kponuxh]Interactive Floor and Interactive Wall[/url:3kponuxh] [i:3kponuxh](и това 2005)[/i:3kponuxh] [color=lightgray:3kponuxh]лелеее в началото си помислих, че е touch sensitive screen [/color:3kponuxh] [url=http://www.youtube.com/watch?v=yjiGH9QNiU0:3kponuxh]Mars:2020:Springtime[/url:3kponuxh]