Gravatar
the GNOME
2011-03-27_17:01
София - европейска столица на културата 2019

[quote="redhouse-sofia.org":f9ghuqk8]28 март (понеделник) 2011, 13.00 ч. Червена зала Столична община (Асоциация за развитие на София) и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят четвъртата от поредица от дискусии на тема: София – кандидат за европейска столица на културата 2019: Какво ни свързва със София и как го представяме навън? дискусия Целта на дискусията е да насърчи творческото мислене и дебата за изготвяне на концепция, с която София да кандидатства за Европейска столица на културата 2019. Въпроси за обсъждане по време на дискусията: Кои са скритите и явните потенциали на София? Кои са дефектите на града ни и как да ги превърнем в предимства? Кои са софийските културни потайности? Какво ни очарова в София? Колко лица има градът ни? Как изглежда София през погледа на един чужденец и как бихме искали да изглежда? С кой разказ представяме София навън? Въвежда темата: Александър Кьосев (директор, Културен център на СУ "Св. Климент Охридски") Модератор: Надя Обретенова (журналист, Българска национална телевизия) На български език. Вход свободен[/quote:f9ghuqk8][url=http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=6517:f9ghuqk8]за повече информация...[/url:f9ghuqk8]
Gravatar
ex_xe
2011-03-27_17:23
Re: София - европейска столица на културата 2019

върху важни и стойностни въпроси ще се дискутира :!: :!: :!: "Европейска столица на културата" леле, колко хубаво звучи, ще е страхотно, можем го :)
Gravatar
Hupia
2011-03-27_18:00
Re: София - европейска столица на културата 2019

София - европейска столица на културата 2019 :D :D :D На всички участници и гости,организаторите обещават абсолютно безплатно по пакет ...семки,а за "най-големите" меценати по избор може и тиквени.. 8) ! :lol: :lol: :) Въобще за каква култура става въпрос в държава дето на половината музеи и галерии им капят таваните,и дограмите станали като африкански термитници,областни градове без нито едно кино,регионални театри където са готови да гледат крави и кокошки само и само да не затворят,архитектурни и исторически паметници които са изкъртени и разнебитени и освен паметници на прехода нищо друго не символизират...! Ще кажете то има бая време до тогава ...има да,ама ще си минат неусетно като последните 10-15 години... :!: [color=#BF8000:1835s104]Култура ми'Янко... :!: [/color:1835s104] .................................................... P.S.А-а за сега само кандидатка ,аха...абсолютно същата работа като бяхме кандидати за Зимна олимпиада през 2014 ...! Пълен смях ,пълен цирк...! :| :| :idea:
Gravatar
the GNOME
2011-03-28_07:05
Re: София - европейска столица на културата 2019

move forward...
Gravatar
CosmicWalker
2011-03-28_07:53
Re: София - европейска столица на културата 2019

Will see..... Все си мисля, че беше определен поличитчески натиск над община Пловдив и Пловдив-град, за да може, като чели да изпъкне столицата. Васеки знае, че Пловдив е един от най древните градове с най-богата културна наследственост, но както каза и Hupia, забравени са всичките културни паметници, под каквато и да е форма. Не съм сигурен дали ще видим истинска култура или просто поредния фарс, в който ще си проличи как от пресилена работа "култура" не става! Не искам да се разбере поста ми като пристрастен, тъй като съм роден и израстнал в Пловдив, но истината прозира....... Можеше и Велико Търново или Копривщица да кандидатират :P Айде със здраве, любов и светлина да има :oops:
Gravatar
Hupia
2011-03-28_08:24
Re: София - европейска столица на културата 2019

Вие въобще не знаете за какво става въпрос...къде вървите вие...?! :wink: :lol: :lol: Сега нашата мила столица като блесне,направо ще размаже на един дъх конкурентите си примерно :Прага,Стокхолм,Лисабон.. :idea: ,пък такива рехави културни столици като Рим,Париж,Мадрит... въобще не могат да ни стъпят на малкия пръст...Къде бе о-хоо... :?: :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :idea:
Gravatar
brainjuice
2011-03-28_08:38
Re: София - европейска столица на културата 2019

ако трябва да бъдем честни, София също не е град от вчера. :wink: по-нова е от Пловдив с няколко века, защото е град от римско време, пък и никога не е била толкова толкова космополитна поради самото си разположение. но все пак... когато в началото на 4. в. роденият наблизо в Наисус (Ниш) император Константин Велики се чуди кой град в Изтока да направи нова столица на римската империя, преди да се светне за Босфора дълго време неговият фаворит е Сердика. дори след като решава новият град да е наа Златния рог, не забравя Сердика и строи тук умалена версия на прочутата "Св. София" в Константинопол, която в по-късно време ще даде името си на града. Близо до София е огромната и досега слабо проучена Константинова резиденция при Костинброд (който защо мислите, че така се нарича). Тя, ако се разкопае добре и разкрие за публиката, ще бъде поне толкова величествена, колкото римския императорски дворец в Сплит, Далмация. Но в момента лежи на един кър и е обрасла в къпини... Важността на София през този период се вижда и от това, че тук се провежда един от първите големи църковни събори, където се събират епископи от цялата Римска империя, тоест от цялото Средиземноморие. В Средновековието тук също е важен културен център, неслучайно районът на София е известен като "Малката Света гора" и повечето царе от Второто българско царство се скъсват да дават грамоти и дарения на местните църкви и манастири. Неслучайно и обсадата на София е ключов момент от османското завладяване на Балканите. След което нещата тръгват надолу... Така че не е като и София да си няма антична и средновековна история, просто на никого не му пука за нея и не развиваме такъв културен туризъм. :(
Gravatar
CosmicWalker
2011-03-28_09:38
Re: София - европейска столица на културата 2019

[quote="brainjuice":141ch21l] Така че не е като и София да си няма антична и средновековна история, просто на никого не му пука за нея и не развиваме такъв културен туризъм. :([/quote:141ch21l] Именно, но не е като да не е оказан натиск от страна на правителствено-мафиотски органи върху Пловдив ;) Иначе бих се радвал ако столицата приеме един нов облик, с който да ни представя достойно сред европейската общонст, било то като културна или само като столица :)
Gravatar
the GNOME
2011-03-28_11:46
Re: София - европейска столица на културата 2019

натиска е повсеместен... и размерите му са смазващи... темата не е от типа VS... според мен в крайна сметка всички сме българи и е хубаво да се гордеем и пазим всяка частица от родината си... :)
Gravatar
CosmicWalker
2011-03-28_12:18
Re: София - европейска столица на културата 2019

Знам човече, но е фкат, че нещата придобиват такъв начин на изпълнение. Това е като "плана Ран-ът", само че в умален размер, като за наща държава ;) Разбира се, че всички трябва да се гордеем с държавата ни, но също така не е хубаво да се потъпкват национални забележителности и паметници поради демографското разположение (държава - столица - голям град - град....) ;) Бих се гордял много с една чиста и светла столица :oops: Не тази мрачна, неугледна и хаотична София....... Дано този път правителството и всички инстанции, от които зависи това начинание да претърпи успех, да намерят правилният път 8)
Gravatar
soundform
2011-03-28_13:31
Re: София - европейска столица на културата 2019

be hora tva sa lichni proekti na nqkakvi "politici", koito prosto si pravqt PR, reklama ili nategachetvo pred evropeiskite si nachalnici :lol: edinstvenata kultura, koqto takiva hora poznavat e tazi na biurokratichniq aparatchik :D kakva kultura shte vidite ot podobni iniciativi :D "demokratichniq" ekvivalent na kulturniq output ot razni "komunisticheski" kulturni kryjoci ot predi '89 , a imenno номенклатурен сурогат на реална и жива култура :lol: ps - imam predvid osnovnata koncepciq da ima takiva evropeiski stolici, s izbiraneto i "vyvejdaneto v exploataciq" na koito se zanimavat takiva hora v bruksel i syotvetnata dyrjava... a ne horata, koito shte se qvqt kato podizpylniteli na proekta - t.nar. intelektualci i artisti :lol: no koito razbira smisyla na mydrostta "който плаща - той поръчва музиката" moje i da razbere zashto podizpylnitelite sa bez znachenie :lol:
Gravatar
the GNOME
2011-03-28_15:16
Re: София - европейска столица на културата 2019

всъщност к:lol:е има значение?
Gravatar
CosmicWalker
2011-03-28_20:57
Re: София - европейска столица на културата 2019

Нищо от това :shock: Все пак живеейки в ситемата, ще ти е по-добре да виждаш нещо хубаво около себеси, нали.........саундформ.......политиците са гадове, това е всеобщ проблем ;) Иначе в утопията си живеем всеки ден, поглеждайки от другият ъгъл, пропълзя мисълта.......
Gravatar
soundform
2011-03-28_22:15
Re: София - европейска столица на културата 2019

:roll:
Gravatar
Nothingk
2011-03-29_06:09
Re: София - европейска столица на културата 2019

[quote="Hupia":9ae9qeae]На всички участници и гости,организаторите обещават абсолютно безплатно по пакет ...семки[/quote:9ae9qeae]Ако са семки от канабис, :D тогава ше го призная градъ за стопроцентово еверопейски.Засега тва му липсва,за да се нарече културен и европейски.Иначе е доста добре като цяло ,признавам,то си има още от началото на двайсти век много традиции,много контакти с френската култура е имало,има пламък на културата в българските градове....................................................................................................
Gravatar
brainjuice
2011-03-29_06:50
Re: София - европейска столица на културата 2019

[quote="soundform":11yythtn]be hora tva sa lichni proekti na nqkakvi "politici", koito prosto si pravqt PR, reklama ili nategachetvo pred evropeiskite si nachalnici :lol: edinstvenata kultura, koqto takiva hora poznavat e tazi na biurokratichniq aparatchik :D kakva kultura shte vidite ot podobni iniciativi :D "demokratichniq" ekvivalent na kulturniq output ot razni "komunisticheski" kulturni kryjoci ot predi '89 , a imenno номенклатурен сурогат на реална и жива култура :lol: ps - imam predvid osnovnata koncepciq da ima takiva evropeiski stolici, s izbiraneto i "vyvejdaneto v exploataciq" na koito se zanimavat takiva hora v bruksel i syotvetnata dyrjava... a ne horata, koito shte se qvqt kato podizpylniteli na proekta - t.nar. intelektualci i artisti :lol: no koito razbira smisyla na mydrostta "който плаща - той поръчва музиката" moje i da razbere zashto podizpylnitelite sa bez znachenie :lol:[/quote:11yythtn] това е лошата новина. добрата новина е, че все пак се намира *някой*, който да дава пари, независимо от подбудите му. и, ако има смислени автори на проекти, които да се възползват от това, е добре. той и Моцарт е писал музика по поръчка на разни курфюрсти и барони, на които днес никой не им помни името, ама кво от тва. :wink:
Gravatar
soundform
2011-04-01_15:25
Re: София - европейска столица на културата 2019

ami da no te sa porychvali hubava muzika za lichna konsumaciq , a tezi shte tyrsqt PR efekta i hich ne gi kasae sydyrjanieto - ako trqbva i azis shte pee /a i ne znam dali nqma da e nai-redno/ :] be pojivem - uvidim :D az ne bih vyzlagal golemi nadejdi na operaciqta :] vse pak dobyr nachin nqkoi posredstven bg "kulturtreger" da prilapa nqkoi i drug lev s bezdeistvie i grymki prikazki :lol:
Gravatar
BurdocK
2011-06-08_09:37
Re: София - европейска столица на културата 2019

Бтв - пиша си дипломната на тая тема, става ми все по трудно... На 27.05 имаше една доста интересна конференция на СО и Асоциация за развитие на София, където имаше не малко критика на инициативата за Европейските столици на културата като цяло. Ако трябва да бъда честна, общото ми впечатление е, че самото събитие далеч не е толкова специално, по-интересен е процеса на подготовка. Ако картите се изиграят добре, може да се удари едно стабилно рамо на множество местни артисти, да се обновят публични пространства на които си кибичим и тн. Обаче храната срещу София 2019 е просто повсеместна, обаче какво толкова? Струва ми се добре да се опитаме, независимо от "великите" предишни градове носели титлата. По-зле няма да го направим :D
Gravatar
Nothingk
2011-06-08_10:44
Re: София - европейска столица на културата 2019

Аз в момента нямам какво да добава,но с интерес следъ темата.............................................................................................
Gravatar
the GNOME
2011-06-12_18:20
Re: София - европейска столица на културата 2019

Тече гласуване на одобрените проекти от конкурсът за логосистема „София – кандидат за европейска столица на културата 2019". Можете да разгледате предложенията и да гласувате [url=http://www.sofia2019.bg/:13667s9a][b:13667s9a][u:13667s9a]т[/u:13667s9a]у[u:13667s9a]к[/u:13667s9a]...[/b:13667s9a][/url:13667s9a] [url=http://www.sofia2019.bg:13667s9a][img:13667s9a]http://www.sofia2019.bg/media/k2/items/cache/fd8b0f77d767f1f6640afba6916ff67c_XS.jpg[/img:13667s9a][img:13667s9a]http://www.sofia2019.bg/media/k2/items/cache/077ab55046ce80eaf9a3ddea999597ca_XS.jpg[/img:13667s9a][img:13667s9a]http://www.sofia2019.bg/media/k2/items/cache/fc1da7257992fc36032e11db3df7a664_XS.jpg[/img:13667s9a][img:13667s9a]http://www.sofia2019.bg/media/k2/items/cache/3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585_XS.jpg[/img:13667s9a][/url:13667s9a]
Gravatar
AuroraX
2011-07-05_14:16
Re: София - европейска столица на културата 2019

Да мине другата година, пък ше го мислим :)
Gravatar
Nothingk
2014-09-24_19:01
Re: София - европейска столица на културата 2019

Избраха пловдив - супер - мисла че като за първи път европейска столица в българия,пловдив е по-подходящ от софия.Ако въобще има втори път кандидатура на български градове,веднага би трябвало да стане софия.Вличните ми класации пловдив с много малко побеждава софия и ако има втори път веднага трябва да е софия столица на културата. Надявам се само да има повече иновации,че..има едно предаване по бнт „денят започва с култура“ и честно казано ми се струва че там наблягат на скучни и сухи формални факти. Пожелавам на :D събитията през 2019 да нямат нищо общо с тва предаване в досегашния му вид