Gravatar
AhauChild
2010-06-20_13:50
Значително ?

Има ли значение за току-що завършилите на територията на страната ни (висше образование) това какво са завършили те и дали макар и 10 процента от тях работят това което са учили в университета ?
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2010-06-23_07:07
Re: Значително ?

и на мене ми е интересен тоя въпрос щото знам само 2ма човека, които си работят по специалността. сестра ми ми каза, че още първия ден се сблъскала с неща, които даже не са били споменавани в уни... шанса да работиш нещо по специалността е малък... досега, с който и да съм говорил ми е казал, че има страшно много глупости(в тва и аз се убедих) и малко от тва дето се учи остава, но същевременно било много важно... :shock: има не малко професори със съмнителна компетенция... и, аджеба, съвсем естествено човек се запитва какъв е смисъла от целата тая работа ?? :lol:
Gravatar
vordhosbn
2010-06-23_07:51
Re: Значително ?

Аз си работя по специалността (автоматика), но не мога да завъша шибания университет вече 6 години. :D Най-вече защото нямам никакво желание и почти никаква мотивация.
Gravatar
brainjuice
2010-06-23_08:20
Re: Значително ?

И аз си работя по специалността. :wink: Филолог съм по образование.
Gravatar
Anonymous
2010-06-23_08:37
Re: Значително ?

Аз си работя (общо взето) по специалността, без да съм я завършил. Не знам в кои е проблемът, в мен или в БГ университетите, но последните не ми дават нужната мотивация да ги посещавам. Засега съм зарязал точно 2 - последния, след като се оказа, че искат да ме занимават с неща, които съм учил в 10-ти клас в гимназията.
Gravatar
brainjuice
2010-06-23_08:54
Re: Значително ?

тва в сегашния ти Университет ли? :shock: а иначе проблемите на българското висше образование биха могли да бъдат обобщени по следния начин: - при теоретичните дисциплини много често теорията е остаряла и/или се поднася на много ниско ниво[*]; [size=85:ymthb3x6][*] и все пак донякъде това отговаря на ниското ниво на една част от студентите, защото средното образование в България в момента е еидна пълна дупка и немалко абитуриенти влизат в университетите без базова подготовка по основни предмети; за това традиционно биват обвинявани децата и Интернет, но аз бих обвинил и даскалите им[/size:ymthb3x6] - при практическите дисциплини много често няма връзка с реалния сектор (напр. компютърджиите, които едновременно работят и учат, в работата си се сблъскват с 10х по-напреднали технологии и ресурси от тези, на които ги обучават в университета)
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2010-06-23_08:56
Re: Значително ?

ооо, да ... и това е интересно явление... и аз работя по специалността :) можеш и работиш по специалността, има хора, които са готови да ти плащат, но все пак тея от уни не са съвсем сигурни, че умееш достатъчно ... :lol: и видиш ли не си квалифициран един вид, ако те не те одобрят :wink:
Gravatar
brainjuice
2010-06-23_08:58
Re: Значително ?

добрата новина (за хората) е, че в реалния сектор все по-малко се интересуват каква ти е дипломата, ако покажеш, че примерно можеш да програмираш на Java, и имаш добри препоръки от предишни работодатели. лошата новина (за съотв. специалности в университетите) е, че или трябва да се реформират спешно, или стават излишни :wink:
Gravatar
vordhosbn
2010-06-23_09:31
Re: Значително ?

Адекватността на образованието, особено по техническите дисциплини, е направо плачевна, но дори и това не би бил кой знае какъв проблем, ако всъщност целта на това образование беше да научи студентите на нещо, пък било то и остаряло и неактуално днес. Самото събуждане на интереса към дисциплините би бил една достойна кауза. Но гледайки на университетите като на една динамична система от гледна точка на [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Control_Theory:y9lv18me]Теория на Управлението[/url:y9lv18me] например :D :D :D , човек неизбежно открива, че реалния резултат от тези системи, не е този към който те претендират че се стремят. Сори за хейта, ама като видя какви хора завършват конкретно Техническия Университет... нямам думи. :mrgreen: Не става дума за мнозинството, но все пак има някои... които като почнат да претендират, че са големите инж[b:y9lv18me][color=#BF0000:y9lv18me]И[/color:y9lv18me][/b:y9lv18me]нери, че и почват по фейсбук профилите си да си слагат "инж."... Макар че, признавам, малко хора са способни до такава степен да свикнат да ги мачкат и да преписват толкова умело протоколи, курсови работи и пищови в продължение на цели 5 години. :twisted: И като им го кажеш в прав текст, повечето ще се обидят. Един вид гордеят се с университета си, и с качеството на образованието в него. И истинския проблем не е в некомпетентните преподаватели, несъществуващата материална база или в тромавата (мнооого меко казано) административна машина. А точно в апатията на студентите, които с някакъв вече традиционен нихилизъм приемат статуквото и повечето въобще не обръщат внимание на това, че нещо в картинката не е наред. "Напред! Науката е слънце!" Да, ама висшето образование е в такава пещера, че е нужно преди да стигнем до науката, някой да вземе да запали факли, за да излезем от пещерата. А вместо факли, студентите държат дюнери, и вместо към светлото бъдеще, са се запътили към Plaza и Jim Beam! :| :mrgreen:
Gravatar
brainjuice
2010-06-23_09:47
Re: Значително ?

има го и този момент - ощ от малък в тази страна те научават, че важен е резултатът на книга, а не как си стигнал до него. имам ли висшо - имам! :P че съм го изкарал с преписване - много важно :lol: и, естествено, ще се гордея с него, иначе трябва да призная пред себе си, че съм пълна дупка и въздух под налягане, което може да доведе до сериозни личностни проблеми със самооценката и самочувствието :D това вече са недостатъци, свързани с манталитета и нагласата, царящи в обществото като цяло. и засягат далеч не само висшето образование, но и съдебната система, да речем. така е, като Андрешко ти е национален герой от букварчетата за 3. клас... :mrgreen:
Gravatar
AhauChild
2010-06-23_09:54
Re: Значително ?

Именно , като тази глупост е насаждана на нашите родители , те пък от своя страна за пускали корени в нас и ние още от самото си раждане се раждаме покрай глупаци :D Каква ирония , но за съжаление си е така 8)
Gravatar
Anonymous
2010-06-23_11:14
Re: Значително ?

[quote="brainjuice":1m2bk0ee]има го и този момент - ощ от малък в тази страна те научават, че важен е резултатът на книга, а не как си стигнал до него. имам ли висшо - имам! :P че съм го изкарал с преписване - много важно :lol: и, естествено, ще се гордея с него, иначе трябва да призная пред себе си, че съм пълна дупка и въздух под налягане, което може да доведе до сериозни личностни проблеми със самооценката и самочувствието :D[/quote:1m2bk0ee] Ами да, много е шибано - аз например май-май така и няма да получа вишО и отвреме на време се сдухвам, какъв съм изпадняк именно поради тази причина :( Ама какво да се направя, нямам нерви разни академични недомислия да се подиграват с мен за едната диплома..слава богу поне в сферата, в която се развивам, има и други възможности. А за времето, за което бившите ми колеги уж ще научат 2 езика, аз мисля да съм научил поне 4 :) Пък после нека ми се хвалят с дипломи.
Gravatar
krizbeto
2010-06-23_11:25
Re: Значително ?

[color=#00BF00:2aejea6j]Аз не работя, ама не съм и завършил => чакам да завърша, още малко остана.[/color:2aejea6j] :)
Gravatar
palimpsest
2010-06-26_17:00
Re: Значително ?

Хахаха, Бегемоте, на Борисова май много й се събра тая година :lol: Не знам при вас как е по първи език, една мацка нещо се оплакваше, че имате супер малко часове по втори, глупаво е. В моята специалност досега беше доста добре, карахме минимум по 10 редовни упражнения по японски седмично, отделно в извънучебно време ни организираха да практикуваме самата реч. Катедрата по англицистика обаче ме отчайва с увереността си спрямо учебния материал, който наистина е страшно елементарен... но при положение, че повечето колеги някак са съумели да си препишат матурите от квестора и да бъдат приети при нулеви знания, няма нищо чудно. Все пак явно не искат да скъсат 50% от потока още първата година. Ех, добре че имаме някви договори с университети в Япония и Австралия, пак е някакъв шанс. Като гледам нивото на третокурсниците, останали в тоя университет... ми, не, няма да я бъде тук :roll:
Gravatar
Nothingk
2010-06-28_09:55
Re: Значително ?

[quote="vordhosbn":1zhoa5dq]претендират, че са големите инж[b:1zhoa5dq][color=#BF0000:1zhoa5dq]И[/color:1zhoa5dq][/b:1zhoa5dq]нери, че и почват по фейсбук профилите си да си слагат "инж."...[/quote:1zhoa5dq] :lol: :shock: :o Boje maiko.Lelele :o :roll: tva ne sum go vijdal ,ama mi se stryva :D :lol: fun. Az 6e se opitam da rabota ne6to po spetsialnostta,ama e rano da se kaje.Sus sigyrnost oba4e ne bih se mu4il s redovnoto oby4enie,to e napravo :) :) za mazohisti,6e me pro6tavate [i:1zhoa5dq]vordhosbn[/i:1zhoa5dq] i drygite.Az sum v svoboden fakyltet i informatsiiata tam se podnasia minimalisti4no i suotvetno e po-ysvoiaema.I otno6enieto na prepodavatelite e drygo,az sum dovolen do 70-80% ot na4ina na oby4enie.....................................................................................................
Gravatar
Asymetral
2010-06-28_10:42
Re: Значително ?

аз съм завършил инжИнер и да с преписване - но обещавам НИКОГА да не работя по специалността си, а и грам желание нямам - кълна се в тривърхата си шапка ползвайте си асансьори на воля и спокойно /аз ще си бъхтя по стълбите :D аз си знам защо :roll: /
Gravatar
vordhosbn
2010-07-23_10:50
Re: Значително ?

[img:3509xijl]http://www.wulffmorgenthaler.com/striphandler.ashx?stripid=6d762cab-082a-4340-802a-8959df782b7e[/img:3509xijl]
Gravatar
break
2010-07-23_14:23
Re: Значително ?

И аз си работя по специалността, но не мисля изобщо да почвам уни :)) :lol: :lol:
Gravatar
vordhosbn
2010-08-03_07:05
Re: Значително ?

[quote="Тери Пратчет":1bm3z0t4]"Много неща се вършеха в Невидимия университет и за жалост обучението беше сред тях. Преподавателите отдавна бяха застанали безстрашно лице в лице с препятствието и бяха усъвършенствали всевъзможни методи за да го заобиколят. Никой не възразяваше, защото студентите правеха съвсем същото. Системата действаше без засечки и както често става, полека се превръщаше в традиция. Нямаше спор, че се изнасят лекции, защото бяха вписани черно на бяло в учебната програма. Фактът, че никой не присъства, беше несъществена дреболия. Понякога се чуваха твърдения, че в такъв случай лекциите не се изнасят изобщо, но никой не ги посещаваше, за да провери дали е вярно. Освен това бе изтъкнат контрааргументът (от Лектора по Оплетено мислене 1*), че лекциите се провеждат по същество, значи всичко е наред. Затова обучението в Университета се опираше предимно на прастария метод да събереш множество млади хора в близост до множество книги с надеждата, че нещо ще прескочи от едното множество в другото. А младите хора съответно се поставяха в близост до кръчмите и пивниците със същата надежда. 1*.Същото като Многозначна логика, но още по-така."[/quote:1bm3z0t4]
Gravatar
Nothingk
2010-08-03_21:54
Re: Значително ?

[quote="vordhosbn":39e1ov3f][quote="Тери Пратчет":39e1ov3f][/quote:39e1ov3f][/quote:39e1ov3f] :D :D :lol: Красиво.......................................................................................................
Gravatar
psyhler
2010-08-04_08:36
Re: Значително ?

проблема не е само във визшето образование ами и във средното.Но като говорим за това......колкото и да ми е мила родинката,при първа възможност след като завърша си събирам чорапите и излитам. Както каза брейнджуси,до сега каквото съм учил...(говоря за средно,защото едва сега започвам виззше)...теорията се преподава от пенсионери,които и мисъл не им минава да актуализират знаниата си до днешна дата....учихме по учебници от 70-та година...пишеше се по правилата на стария правопис.А практиката се извършва със помощта на наличната материална база...а сещате се тя каква е и колко е налична ;д демек с една дума практиката за доста специалности в даскалото ми беше една....предполагам че във визшето е нещо подобно. Имам причтелче в Дания....материалната им база не може по нищо да се сравнява с нашата...особено ако говорим за техника и технологии! давам пример....отивам да се подстригвам...жената ме пита какво уча...казвам и нали и тя вика...охооо аз съм машинен инженер,обаче подстригвам.....няма работа за нас. баща ми е същото и е безработен. почти всички от родата ми са инженери и почти всички,да не кажа всички или работят не по специалността ти,дори далече от инженерството или са безработни. а от друга страна хора със мозък колкото хапче витамин "C" са приети в престижни специалности и ще ги завършат прости като манастирски цървули и накрая ще заемат длъжност,която ще им носи кинти и ще удовлетворява тати. За това....денгата и да ме няма....
Gravatar
Партилан420
2010-08-04_14:38
Re: Значително ?

[quote="brainjuice":3ioj0qwi]добрата новина (за хората) е, че в реалния сектор все по-малко се интересуват каква ти е дипломата, ако покажеш, че примерно можеш да програмираш на Java, и имаш добри препоръки от предишни работодатели. лошата новина (за съотв. специалности в университетите) е, че или трябва да се реформират спешно, или стават излишни :wink:[/quote:3ioj0qwi] Не разбирам как специалностите могат да правят разлика между добро и лошо, и да , не само половината специалности, ами изобщо университетите са станали излишни май, и не са само те, и болниците са излишни, и индустрията, и полицията, и армията, и най-ве4е парламента, президентсвото и министерския съвет со все си4ките си министерства. още малко остава , докато вси4ки го разберат.