Gravatar
RealityDysfunction
2010-02-27_15:03
InZero - краят на вирусите?

"The idea of a [u:1j6debhz]second device acting as a barricade [/u:1j6debhz]isn't new. Security experts often set up a buffer computer to interact with the larger world; if and when the machine gets infected, they simply wipe it clean and reinstall software. [u:1j6debhz]What's different about InZero's approach is that it offers the protection of a second real computer, without having to go through the hassle of constantly wiping it down[/u:1j6debhz]. The device that performs this task is no larger than a typical paperback book. "There isn't anyone else who has a solution like this in hardware," says Telos' Dorman, vice-president of Telos (TLSRP.PK), a computer and network security company hired by InZero to evaluate the system. " [url=http://www.businessweek.com/magazine/content/10_10/b4169052653415_page_2.htm:1j6debhz][b:1j6debhz]InZero: Closing the Gate on Cyber Crime[/b:1j6debhz][/url:1j6debhz] Много, много интересно. Продължителни тестове от институции като военната Агенция Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) не успяват да пробият през буферната машина - защото няма как. Създателят, украинецът Алексей Шевченко, обявява състезание и предлага Харлей Дейвидсън като награда за хакера, който успее да пребори продукта му. Никой не успява.
Gravatar
Syman
2010-02-27_20:55
Re: InZero - краят на вирусите?

да ве да, купете ни програмата
Gravatar
RealityDysfunction
2010-02-28_15:32
Re: InZero - краят на вирусите?

Ми не я купувай. 8) PS - и не става въпрос за програма, не си го прочел. :|
Gravatar
maneff
2010-02-28_15:36
Re: InZero - краят на вирусите?

Изглежда забавно. Като се замисля, досега има само няколко хардуерни защити, и те са под всякаква критика... Ако това нещо тръгне из свободният пазар, дали на правителствата няма да им се мерне като трън в очите :/ и дали то е съвместимо със забозилият софтуер на потребителите в световен мащаб............... За 25$ си струва да се пробва (от хора, ползвайки платени софтуерни продукти за защита), за останалите това е просто ненубна джунджория, която само би забавила и утруднила работата на потребителя. Пожелавам им успех на братята руснаци... ако наистина до сега не са могли да го хакнат, и ако работи като типичен руски продукт (в диапазон от -40 до +40 градуса температура, ударо/прахо/водо/радио - устойчив) то би намерило приложение в малкият и среден бизнес дори у нас.
Gravatar
RealityDysfunction
2010-02-28_15:39
Re: InZero - краят на вирусите?

Да, бе.. заинтригуващо. И са го хакали видя ли какви институции.. А дано.. А дали няма да е трън - ще разберем ако изчезне безследно и никой нищо повече не чуе.. Btw, изобщо го няма това чудо все още, и пише, че му предстоят доста планини да изкачи - една от тях е да докаже, че няма да докладва данни за потребителя..
Gravatar
Nothingk
2010-02-28_18:26
Re: InZero - краят на вирусите?

Чак па края.Може да е много добро,но в природата на всяко действие има противодействие.Така че вирусите могат само много успешно да се локализират,но ше продължът да съществуват като възможност..................................................................................
Gravatar
RealityDysfunction
2010-02-28_18:31
Re: InZero - краят на вирусите?

И ти не си го прочел. :|
Gravatar
Nothingk
2010-02-28_19:10
Re: InZero - краят на вирусите?

:) Току-що му хвърлих незадълбочен поглед ,но не се вижда нещо особено конкретно поне на незадълбочено четене.Ако производитела разкрие :D „тайната“ ,механизма,повече ше има елементи за размисъл. Пък и попринцип не съм категоричен,дори да няма проблеми с вируси по светъ ,на теория би могло да се пребори този продукт.Което също е добро решение.................................................................................
Gravatar
Syman
2010-02-28_19:26
Re: InZero - краят на вирусите?

pro4el sum mnogo dobre, nali i tova hardware ustroistvo 6te ima software vutre.
Gravatar
RealityDysfunction
2010-03-01_08:48
Re: InZero - краят на вирусите?

[quote:3qc9qlxq]He steered clear of the traditional defense strategy, which uses software [/quote:3qc9qlxq][quote:3qc9qlxq]Instead, Shevchenko set up hardware that acts like a second computer sitting between a vulnerable computer and the Internet. [/quote:3qc9qlxq][quote:3qc9qlxq]a hackproof hardware-based system[/quote:3qc9qlxq][quote:3qc9qlxq]There isn't anyone else who has a solution like this in hardware[/quote:3qc9qlxq] * Last time I looked, hardware [b:3qc9qlxq]# [/b:3qc9qlxq]software. На буферната машина няма специален софтуер-презерватив. Тя, доколкото разбирам, просто бива wipe-ната след ползване. [quote:3qc9qlxq]There's a barrier between the two systems that prevents anything bad from getting to your machine.[/quote:3qc9qlxq] * Виж, ето това не е ясно как го правят, и ми се струва, че сигурно това би било мястото на пробива. Дали е софтуер или хардуер, някой специалист да се изкаже..
Gravatar
vordhosbn
2010-03-01_09:00
Re: InZero - краят на вирусите?

Няма как да няма софтуер. Той е душата на машината. :)
Gravatar
RealityDysfunction
2010-03-01_09:13
Re: InZero - краят на вирусите?

Къде казах, че няма софтуер? Казвам, че, доколкото разбирам, не софтуерът пази в случая. Пише, че машината бива изтрита в края на сесията, и това е предпазната мярка.. Ако е софтуер само, не биха предлагали нищо толкова ново и различно. А, както се вижда от статията, доста големи играчи смятат, че предложението е сериозна и иновативна в подхода си мярка. Пише, че не е новост да има буфер между компютъра и интернет, но за първи път триенето на буфера се извършва по извънредно лесен за потребителя начин.
Gravatar
vordhosbn
2010-03-01_09:32
Re: InZero - краят на вирусите?

Едно електронно устройство, независимо каква функция изпълнява, е съвкупността от хардуер и софтуер. Не е въпрос на различни подходи - дали хардуера пази, или софтуера. Без едното от двете, другото губи смисъла си. Дали устройството е ефективно, според мен не може да се оцени на база някакви лабораторни тестове. Като се пусне в реална среда, тогава ще станат ясни функционалността и надежността му. Идеята за буфер устройство между персоналния компютър и интернет не е нова и е имало доста опити в тая насока. Ще видим какво ще излезе от този. :)
Gravatar
RealityDysfunction
2010-03-01_09:35
Re: InZero - краят на вирусите?

Е, нали и аз това казвам.. толкова време! :D Човекът написа "[i:du00s1y6]да бе, купете ни програмата[/i:du00s1y6]", а аз казвам, че не са толкова прости нещата в случая.
Gravatar
bubence
2010-03-01_15:52
Re: InZero - краят на вирусите?

ахЪ и това е нещо ново... ами то на Mac OSX дет не вика вируси не фатят и без туй...
Gravatar
Syman
2010-03-01_16:05
Re: InZero - краят на вирусите?

ето вече и ИТ специалист си имаме в форума. ми шматко това нали струва пари ве, независимо кфо ще го наречеш софтуер ли хардваре ли, съвкупност и от двете. непробиваема защита няма. ти просто си толкова ограничен че им правиш реклама а нищо не получаваш срещу това
Gravatar
RealityDysfunction
2010-03-01_16:17
Re: InZero - краят на вирусите?

Е то за без пари кой ще ти даде нещо, бе, пич? :D Що се отнася до рекламата, споделям интересна информация + мнение с другарите си форумисти, всичките до един позитивно и приятелски настроени към света и хората. :lol:
Gravatar
brainjuice
2010-03-06_08:42
Re: InZero - краят на вирусите?

//офф: [quote="RealityDysfunction":1gsefwa9]Е то за без пари кой ще ти даде нещо, бе, пич? :D [/quote:1gsefwa9] е как бе! :) http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_software :wink: оставяме чистия идеализъм настрана (щото има хора, които разработват като хоби програми и ги пускат в нета) но, ако човек е решил да изкарва пари от разработката на нещо, много по-хуманен и читав вариант е да вземеш от институция или фондация пари, за да го разработваш, след което да го предлагаш на всеки заинтересован без пари или срещу символична сума и да се придвижиш към работата по други проекти. :wink: [quote:1gsefwa9]Законите за нематериалните неща са начин да се узаконява материална собственост над нематериални ценности. Идеите, знанието и информацията по природа са не-изключителни (бел. пр. – в същността си не допускат да се придобиват изключителни права над тях) и тяхната обща ценност лежи в присъщата им способност да бъдат споделяни и разпространявани.[/quote:1gsefwa9] [url=http://www.bogomil.info/2779/:1gsefwa9]Пиратска партия[/url:1gsefwa9]
Gravatar
RealityDysfunction
2010-03-06_10:59
Re: InZero - краят на вирусите?

Един колега е с безплатна антивирусна, вече май 3г. И ни гледа сеира, защото другите сме с платен Kaspersky. Вече на два пъти ми се връща флашка, която съм дала празна, отварям - вътре autorun.inf + някво.exe. При мен autorun е disabled, така че няма проблем, но интересното е, че Kaspersky не изписква даже на пъхнатата флашка. Слагаме я на колегата с безплатната антивирусна и тя пищи до небесата. Пиша на Kaspersky, те казват архивирайте с парола и дайте. Пращам им го, и те спокойно казват, добавили сме го в базите, трябва да започне да го засича. Ама не казват - ами, таковата.. вирус е, да, и платената ви защита го е пропуснала.. Та.. и аз не знам.. Казват, безплатен обяд няма.. Ама може сандвичите да са по-вкусни от цяла манджа. :D А това ми стана интересно, защото е буферна машина, за каквито съм чела и преди, но която работи по нов начин.. И кво - ако струва 25$ и не успеят да го отворят с тестове, защо да не си го вземе човек, и да престане да се главоболи с всякакви други опции.. Не знам обаче големите как ще реагират, щото здраво пара се изкарва от тези работи.. То вирусите сигурно те си ги пишат, хех.. PS - аз малко не разбирам защо е лошо да се прави нещо, полезно за някого, за пари...? Ако си вложил време, не е ли логично да искаш да ти се плати за това време? Иначе какво ще ядеш, с какво ще си платиш зъболекар, с какво ще поправиш протеклия кран в банята, с какво ще идеш на море..? Някак това с очакванията всичко да е безплатно ми се губи като идея.. (Изключвам предложената от brainjuice врътка с институции/фондации, говоря по принцип). Дърпаме музика без пари, очакваме партитата да се правят за без пари, игнорираме рекламите за това и онова (които евентуално биха нахранили някой творец ако участва в тях).. и после какво? Кой да остане да прави музика? Какво ще яде той? С какво ще си плати зъболекар и т.н чети по-горе..?
Gravatar
brainjuice
2010-03-06_11:21
Re: InZero - краят на вирусите?

да, понеже те всичките пари отиват за твореца, а не за Warner Music Group, да речем... :wink: :roll: аз лично това с патентите го виждам така: Пенко Коликучков синтезира лекарство срещу астма и получава патент за него, който му признава авторството и задължава всички бъдещи производители да го споменават поименно в продуктите си и да не променят тяхната формула. ако формулата се промени, това вече няма да е Чудодейното лекарство на Коликучков (ТМ), а нещо друго. съответно няма да може да се рекламира като такова и да се асоциира с активите/пасивите на Коликучковия продукт. междувременно Коликучков е получил за разработването на лекарството грант от някое НПО, или от държавата, или от фирмата, която смята след това първа да пусне продукта му в масово производство. и толкоз! след приключването на този проект Коликучков се насочва към друг, който се отнася до лекарство за рака. след година продажби на новото лекарство правата на фирмата падат, формулата става известна на всички и всеки може да го синтезира, стига да плати еднократна такса на автора на формулата и специална комисия да сертифицира, че новият продукт е с идентична формула. а в момента какво се случва: фирмата KolikuchkowKommerz е разработила лекарството, на което пази формулата в тайна и е абсолютен монополист в предлагането на това лекарство, може да го продава на каквато си иска цена и, ако реши, може да го спре от производство, независимо колко хора се задушават от астма... тоест, аз не съм за това нещата да се правят за без пари, а пари да се взимат за [i:20ibc8i5]свършена работа[/i:20ibc8i5], а не за права върху интелектуалния продукт. :) върху самото разпространение на информация не трябва и не може да има бариери, защото тогава рано или късно всичко се превръща във фашизъм - корпоративен и/или политически. for knowledge is power ;)