Gravatar
BorisTiburonGT
2009-07-24_18:02
Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Здравейте на всички! Форума е жесток , наскоро разбрах за него и веднага се регистрирах. Значи искам да попитам който е по запознат с правенето на транс музика с дадена програма, въпросът ми е следният. Защо като направя някоя песен и я обърна от .MMM на .WMA фaйл ми се губят средните честоти?Не се губят нацяло но най много изпъква баса и високите... а странното е че когато слушам трак-а чрез програмата на .МММ файла е съвсем различен звука.. EQ си е както трябва и след това като слушам през Winamp ... средите се заглушават :( Нека който е по навътре в нещата да помогне.. защо става така.. или какво трябва да корегирам по време на проекта (.MMM)? Благодаря ви предварително :)
Gravatar
dapsycho
2009-07-24_18:35
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

на мен това разширение .ммм нищо не ми говори. На каква програма правиш музика? Защо обръщаш във .wma формат? Пробвай с .mp3 на 320kbps 44100Hz или направо във .wav (некомпресиран). Проблема може да е съвсем елементарен, като например това, че като правиш музика, не използваш EQ или ползваш такива на звуковата карта, а впоследствие слушаш с EQ на winamp-a и в този случай се наслагват 2 пъти EQ с орязани среди и засилени ниски и високи. Провери как звучи без никакви EQ на winamp-a и дали се доближава до оригиналния саунд на програмата, с която твориш. Има адски много софтуер/плъгини за компресия на звука, мастеринг и т.н. трудно е да се каже с една дума какво точно трябва да направиш. Основното при правене на музика е, че е добре да имаш всеки звук на писти, които да можеш да мастерираш и коригираш, не е добре да се застъпват няколко звука с близка честотна характеристика и т.н. Още по-важна е и звуковата карта, хардуера и софтуера, който използваш - дали имат изобщо възможност експорт на HD звук и т.н. едит: сега видях че говориш за Мagix music maker. Мисля че просто трябва да смениш софтуера за правене на музика. Това даже не е и прост софтуер, това е игра за деца ;) Пробвай с Fruity Loops. Намери си VST плъгини. Пак не можеш да изкараш професионален звук, но ще ти даде много насоки докато го изучиш, ако мислиш да се занимаваш с това. Успех!
Gravatar
BorisTiburonGT
2009-07-24_22:58
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Благодаря за бързият отговор и за съветите :) Използвам Magix music maker понеже сега навлизам в нещата.. и не разбирам до голяма степен а тази програма мисля че е точно за такива като мен , доста олеснена и по простичка като за начинаещи. Пробвъл съм Fruty loops studio но .. там ми е малко мъгливо.. изглежда ми по сложна но със сигурност е по добра, след време може би ще се метна на нея.. но за начало нека се уча на Magix Music Maker. .МММ формат е този на програмата.. което всъшност е проекта който правиш. Пробвал съм да експортвам и на MP3 формат същата работа .. даже и по зле. Не използвам никакви хардуери .. работя само с програмата и с VST plugin Най вероятно е това което казваш за EQ че се застъпват , ако пробвам да намаля ниските и високите честоти от програмата дали ще се получи? Ясно че няма да има страхотно качество но поне да се справя с този проблем за средите.Днес не ми остана време да пробвам това .. ще го направя утре и ще кажа какъв е бил резултата.
Gravatar
dapsycho
2009-07-25_07:54
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Единствения съвет, който мога да ти дам така на сляпо е да експериментираш сам, докато получиш качествен резултат. Като започнеш от настройките на всяка писта, до общите (ако има такива) и до настройките при експортването. Така най-добре ще се научиш. А и все пак виж дали парчето има достатъчно среди или си наслагал много басове и много високи да вървят заедно....
Gravatar
BorisTiburonGT
2009-07-25_19:56
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

След толкова нагласяне на EQ и експортване на различни формати най после се получи горе долу добър звук поне средите ми се появиха , макар че пак не ми харесва особено много саунда но не мога и да очаквам повече от тази програма :D dapsycho благодаря ти още веднъж че ме олесни и ме насочи какво трябва да корегирам .. за формата незнам защо си бях наумил че .wma e с високо качество а всъшност не е никак добро. Експортнах един .wav и един .mp3 и ги слушах многократно и сравнях звука Слушах ги на слушалките първо и ми се стори че май съм заглушил прекалено баса :D След това пуснах парчето през колоните, нагласих EQ на стъпалото и кво да чуя съвсем друг звук .. усилих го яко и се накефих максимално хахаха На .wav е добро качество но не се различава много от това на мп3 формат само че е много по голям на размер , цели 43мб е :lol: Ще оставя линк ако ви се занимава да го сваляте и да дадете по едно мнение как е парчето (не е кой знае какво но мисля че е добре като за начинаещ :D ) само да добавя че не е завършено тези дни би трябвало да е готово. МP3 файл - http://www.4shared.com/file/120614015/8 ... _mp3_.html Wav Файл - http://www.4shared.com/file/120618752/3 ... _Wav_.html
Gravatar
dapsycho
2009-07-25_20:56
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Слушалките ги ползвай само да нахвърляш идеите никога за мастеринг на звука... ;) затова ти се губят среди, а wma формата го забрави ;) Wav е голям понеже е некомпресиран. Върши работа само за студиото... btw аз никога не съм правил hi quality звучащо парче поне не и по-рано, когато имах време, но нямах техника :P едит: чух го - не звучи толкова зле, но за програма като MMM надали може повече да постигнеш... с тези готови мелодии дето ги има във всеки 2ри комерсиален транс надали ще направиш нещо запомнящо се или уникално, също така надали има много възможности за корекции, но важното е желание да има - пък ще се научиш :) Аз поне не си падам точно по този транс - доста е комерсиален, но все от някъде се почва ;)
Gravatar
BorisTiburonGT
2009-07-25_21:40
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Честно казано .. едва ли може да се постигне повече .. може би ако е някой професионалист. Аз съм доста зарибен.. с тази музика и много искам да се науча да я създавам .. естествено до колкото имам вазможностите.. но както казваш все от някаде се тръгва :) Междо другото аз се кефя на доста стилове транс .. зависи в какво настроение съм и дали ми допада самото парче.По някога си откачам на psy дори drum n bass и breackbeat :D а по някога си слушам relax trance, ambient .. vocal trance ... та както и да е. Имам идеи за напред .. да карам курсове за DJ .. но да не бързам да говоря.. времето ще си покаже .. Гответе се след 2,3 годинки в бг ще направя адското парти ... ще се сцепим .. хахаха шегичка.. :D
Gravatar
Muscarin
2009-07-29_14:01
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Я чуй тва: http://www.4shared.com/file/121490689/4 ... art1_.html
Gravatar
vordhosbn
2009-07-29_14:35
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

За мастеринг мога да ти препоръчам едно VST - Izotope Ozone се казва. Страшно полезно е. За среда на работа що не пробваш Ableton Live - аз много му се кефя. :wink: Иначе за да вадиш добър звук задължително ти трябват [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Studio_monitor:32hrn31v]монитори[/url:32hrn31v] или поне мониторни слушалки, а не избичени DJ-ски, с които като правиш музика всеки път като си пуснеш парчето на различни колонки/слушалки да звучи различно.
Gravatar
Muscarin
2009-07-29_15:52
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Не съм много съгласен с дефиницията за Абелтон.По-ужасен звук има може би само фрути :lol: :lol: :lol:
Gravatar
vordhosbn
2009-07-29_16:17
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Което е твоя субективна преценка или имаш конкретни факти с които да го подкрепиш. :D Сигурен съм че си се занимавал много повече с музика от мен, затова наистина ми е интересно защо мислиш така за Ableton. От моята гледна точка, единствената разлика в различните среди е интерфейса и удобноста за работа. В крайна сметка след като повечето хора разчитат 90% на Vst-та а не на "вградените" неща, какво отношение има програмата със звука?
Gravatar
Muscarin
2009-07-29_16:38
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Ами естествено че има.Това не е хардуерен продукт това е софтуеар.Програмистите на Абелтон и Фрути са се постарали доста откъм удобство за работа,но инжинеринга от към възпроизводството на звук им куца.Не съм специалист в сферата с писане на програми,но това не е само мое мнение.Общо взето всеки които се занимава по-задълбочено със софт музика е стигнал до това заключение.Виести плъгините и инструментите няма да ти свършат никаква полезна работа ако секвенсъра ти е шит от към възпроизводство на звук.То е все едно да си купиш Кюбейс за 1000 евро ,а пък саунд картата да ти е Realtec.Тука из форума имаше вече подобна тема където по-умни хора от мен чисто на инженерен език обясняват кое,как и защо.Можеш да потърсиш
Gravatar
dapsycho
2009-07-29_16:44
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

да фрутито има гаден 16 битов звук, жалко че е толкова удобно и жалко че нямам време да науча по сносните програми... а и техника де... а и време няма ;)
Gravatar
dapsycho
2009-07-29_16:47
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

[quote="Muscarin":usl9r6l5]Я чуй тва: http://www.4shared.com/file/121490689/4 ... art1_.html[/quote:usl9r6l5] човек това само с EQ на нещо от типа на Sound forge ли го барна :shock: Звучи перфектно в сравнение с оригинала... да ти пратя и аз моите старички неща да ги барнеш? :D :P
Gravatar
Muscarin
2009-07-29_16:55
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

[quote="dapsycho":1ymh4nkb][quote="Muscarin":1ymh4nkb]Я чуй тва: http://www.4shared.com/file/121490689/4 ... art1_.html[/quote:1ymh4nkb] човек това само с EQ на нещо от типа на Sound forge ли го барна :shock: Звучи перфектно в сравнение с оригинала... да ти пратя и аз моите старички неща да ги барнеш? :D :P[/quote:1ymh4nkb] Ami ne samo :lol: :lol: :lol:
Gravatar
BorisTiburonGT
2009-07-29_22:11
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

[quote="Muscarin":2kan94dx]Я чуй тва: http://www.4shared.com/file/121490689/4 ... art1_.html[/quote:2kan94dx] Незнам кво да кажа.. освен че баси якото качество дето си праснал.. на трака , как го постигна този ефект.. ? Някакъв софтуер ли използва за това.. тва се едно няква друга песен е човек :D Наистина страхотен звук .. може ли да споделиш как го постигна? Ето го и крайния резултат на парчето : http://www.4shared.com/file/121580443/b ... ipsis.html Благодаря на всички ви за съветите! :)
Gravatar
Muscarin
2009-07-30_07:25
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Ami zaigrah se v Wav Lab s Izotop Ozone 4,Waves Multimaximizer 3,Sonalksis Stereo Equalizer,Waves PAZ Analyzer i oshte edin dva plugina.Vsushtnost ne sum se zanimaval mnogo tui kato za dobur zvuk triabva ka4estven izhoden material i dobur mix, a Magix ne moje da predostavi takuv.Prosto iskah da ti pokaja che ne e tolkova lesno da se postigne kachestvo (na men i parta ni triabvaha 6-7 godini za tova i vse oshte ima kakvo da se jelae), da ne govorim che cialata taia hamalogia niamashe kak da ia chuia dobre ako slushah na hi-fi sistema i dunna zvukova karta :lol: Ako me razbirash....
Gravatar
Nothingk
2009-08-11_18:41
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

[quote="Muscarin":2pihjcfm]Ami zaigrah se v Wav Lab s Izotop Ozone 4,Waves Multimaximizer 3,Sonalksis Stereo Equalizer,Waves PAZ Analyzer i oshte edin dva plugina.[/quote:2pihjcfm] Ма тия работи свободно ли се теглат за да се борави с тях ,купуват ли се кво,що?В смисъл възможно ли е да се прави сичко как си треа „от-до“ без финансови инвестиции.Иначе хубаво си се заиграл.Да зема да ти прата :lol: :D :D едни парченца на лента да ги поизпипаш... :D :D Хехе :lol: :D тъпа шегичка ,ама на мене си ми харесва понеже много си държъ на творчеството и вярвам даже в невъзможното........................................................................
Gravatar
Muscarin
2009-08-11_19:46
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

Ами според мен е по-добре да си ги купиш за да си сигурен в качеството им. Иначе за другото няма проблем 50 кинта на трак ми е тарифата вече :|Трябва да се избиват инвестициите
Gravatar
Nothingk
2009-08-12_04:23
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

8) Thanks,може и да се възполвам от офертата :) :) :D с педесетте кинта някой ден. Аз държъ на много неща да си ги права сам,но мастеринга точно не е от тях...................................................................................
Gravatar
maneff
2009-08-14_13:54
Re: Magix Music Maker - Губят ми се средните честоти

[size=50:8loag7rp]/off Е то тука така или иначе почти всичко е /офф ;)[/size:8loag7rp] Няк'ф шанс Озон-четворката да върви по-бързо (по принцип, като АSP) (изключвайки 'варианта' winamp >vst dsp bridge) ? :) [size=50:8loag7rp]5 лева ако някой отговори на въпроса [/size:8loag7rp]