Gravatar
dapsycho
2008-10-21_06:24
ИДИОКРАЦИЯ!!!

[size=150:1u5trraf][b:1u5trraf][url=http://zamunda.net/details.php?id=71406&hit=1:1u5trraf]Idiocracy/Идиокрация (2006)[/url:1u5trraf] [url=http://us.imdb.com/title/tt0387808/:1u5trraf]Imdb link[/url:1u5trraf][/b:1u5trraf][/size:1u5trraf] [img:1u5trraf]http://tnaron.files.wordpress.com/2007/05/idiocracy.jpg[/img:1u5trraf] Такаа.... това е един от любимите ми филми. Разбира се, не заради наивно изглеждащия му сценарий, простотиите и пошлите мръснишки шеги, а заради това, че всъщност изглеждащата като утопия сцена на 500 години в бъдещето е напълно осъществима реално и то съвсем скоро (може би защото се съмнявам че ще оцелеем още цели 500 години ;) ) Идеята е да се абстрахираш от това, което всъщност виждаш и чуваш, за да осмислиш цялата картинка във филма. Разбира се хората, които обикновено гледат такива "филмчета" (т.е. екшън-фантастика-черна комедия както се води), не оцениха изобщо тънката идея на "пророчеството" именно защото попадат в тази т.нар. социална група на бъдещи идиоти ;)
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_06:33
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

В подкрепа на горния пост и в тази на идеята на филма, ви представям следната статия от http://www.dnes.bg [quote:742z5uq2][size=150:742z5uq2][b:742z5uq2]Digitally addicted, или как интернет ни връща в Средновековието[/b:742z5uq2][/size:742z5uq2] Преди децата четяха книги и за да си напишат домашното търсеха в енциклопедиите. Днес все още се срещат млади хора, които знаят имената на класиците и то от написаните от тях произведения. Това време обаче отмина. Днес е достатъчно да "пуснеш" търсената дума в някоя търсачка и получаваш информацията наготово, а решенията на всички видове тестове свободно се реят в мрежата. Това ли е образованието на бъдещето и на какво ще научи децата. Най-вече - какво ще им даде? The Independent публикува откъс от книгата на Андрю Кин - The Cult of the Amateur, в която авторът разсъждава за това как компютърната грамотност пречи на обикновената и как подаването на информацията във формата на hypertext е опасно за умствените способности на подрастващото поколение и съответно застрашава бъдещето ни. На младежите почти всичко им е безинтересно, поради наличието на интернет, пише авторът. За тях вълнуващи са единствено он лайн игрите и самолюбуването на собствени текстове. Търсачките намират нужната информация за секунди, отнемайки важното време за развитието на личността, което би дало намирането й в книга или енциклопедия, бие тревога Андрю Кин. По този начин мрежата унищожава желанието, а по-късно и способността да се прочете нещо повече, особено ако е написано на хартия. Заради множеството линкове потребителите се превръщат от читатели в прелистващи. В този момент вниманието намалява и се влошават умствените способности, обяснява Кин. Компютърната грамотност омаловажа общоприетата, а пренасищането от информация в епохата на Web 2.0 е причина за острия недостиг на интелект. [b:742z5uq2][u:742z5uq2]Това обуславя опасността следващото поколение да бъде едно "от най-тъпите", [/u:742z5uq2][/b:742z5uq2]предупреждава авторът на The Cult of the Amateur. [/quote:742z5uq2]
Gravatar
omi
2008-10-21_07:30
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Напълно съм съгласен с горния пост. Аз гледам да чета книги, да ходя на театър, да слушам музика.. ..но гледам и доста филми.. поне ТВ отказах преди години. Хората губят все повече идентичност и се превръщат в маса-консуматор. Започват да ограничават все повече вродената им способност да размишляват, с което е свързано и способността им да мечтаят. Народите и обществата са обвързани с тяхната култура, което е жизнено важен признак за тяхното еволюционно ниво. Та както може да прогресира, тя може и да деградира.. резултатът - Идиокрацията. По моите собствени наблюдения хората тук все повече изперкват.. резултат от историята на народа ни, сблъскана с 'чудесата' на 21 век и прогреса. Need to check it out outside. И аз съм част от Web 2.0, обаче все повече вътрешната борба се увеличава дали не правя нещо лошо. Сайтовете, с които се занимавам, са OUIM и ForTheNature.org, в които още виждам смисъл от съществуването им. Но имам план да се роди и нещо по-стойностно от тях в бъдеще. Нали знаете, че повече говорим, отколкото да правим нещо.. аз си имам мои си начини да се справя със собственото ми затъпяване. Поне децата ми да имат шанса да видят чудесата на света..
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_09:55
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

според мен пък хипертекстът вдъхва изцяло нов живот на текста и компютрите с нищо не са ни виновни. биенето на тревога в стила на горецитирания чичко е типичен пример за консервативна [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Neophobia:1s2ywkty]неофобия[/url:1s2ywkty] и човекът може да бъде причислен към онези, които в англоезичния свят се наричат [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Luddite:1s2ywkty]"лудити"[/url:1s2ywkty] [size=85:1s2ywkty](а кажете ми сега как щях да вмъкна в своя текст прeпратки към други интересни текстове, ако не беше хипертекстът, и как щях да се подсетя за позабравения термин "лудити", ако не беше търсенето в нета) :wink: [/size:1s2ywkty] грамотността и информираността не умира, просто в момента преминава на ново ниво на структуриране и, както винаги е ставало, по-слабо способните да се адаптират към различната информационна структура ще станат нейни жертви... в преносния смисъл, естествено, тук не става дума за атомната бомба и никой няма да пострада наистина. да, по-смислено е да се разхождаш сред природата, отколкото цял ден да виснеш пред компа. да, по-смислено е да четеш книжки, вместо постоянно да киснеш в izpoved.com. но, ако сме организирали така живота си, че от интернет да обираме само пасивите и да затъпяваме от него, проблемът по-скоро е в нас самите... мисля, че е въпрос на време хората да започнат да си създават добри навици за общуване с (не)интелигентните машинки.
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_10:02
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Виж, ти си мой набор горе долу и сме израснали, поне през началните си години, в свят без компютри и сред доста книги... това, че ние съумяваме да използваме компютрите по по-добър начин от днешните тинейджъри, не означава, че и те го правят, особено когато са свикнали да получават всичко на готово.... става дума за пропаст между поколенията, която не можем да осъзнаем от нашата гледна точка на свикнали с модерните технологии.. разбира се, интелигентния човек е този човек, който може да се нагажда в ситуацията и да я използва в свой интерес (поне аз така го разбирам)... но тази ситуация на тотална апатия (която наблюдавам), не предразполага никакво използване на интелект, а само техничарски познания... [quote="brainjuice":2va5j6cm]но, ако сме организирали така живота си, че от интернет да обираме само пасивите и да затъпяваме от него, проблемът по-скоро е в нас самите...[/quote:2va5j6cm] Прав си... но като гледам бъдещето поколение (а тук става дума именно за него), те не знаят изобщо по какъв друг начин да организират живота си.. говоря за болшинството...
Gravatar
the GNOME
2008-10-21_10:26
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

същевременно се появяват и дечица, които изумяват с комбинативната си мисъл и интуитивния подход при решаване на поставена задача... сякаш наистина потоците от информация просто изменят формата и скоростта си... и който умее да плува умее който не се чипка в плитчините...
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_10:31
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

да но не те се размножават масово ;) даже напротив.. :lol:
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_10:33
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote="dapsycho":1nk3oau6]Прав си... но като гледам бъдещето поколение (а тук става дума именно за него), те не знаят изобщо по какъв друг начин да организират живота си.. говоря за болшинството...[/quote:1nk3oau6] не смяташ ли, че нашите впечатления от окаяното състояние на бъдещото поколение се дължат основно на ЕГН-то, наборе? :lol: :lol: освен това според мен тъжната истина е, че простотията и неграмотността на децата се дължи почти изцяло на простотията и неграмотността на родителите им... :( ако някое хлапе е зле, 98 % от вината трябва да се търси в семейството, а не в компютрите, филмите, видеоигрите, приятелите, улицата, училището... [quote="the GNOME":1nk3oau6]същевременно се появяват и дечица, които изумяват с комбинативната си мисъл и интуитивния подход при решаване на поставена задача... сякаш наистина потоците от информация просто изменят формата и скоростта си... и който умее да плува умее който не се чипка в плитчините...[/quote:1nk3oau6] а и това е много добре казано! някои от днешните лапета могат в определени отношения направо да ни сложат в джоба си, с цялата ни възраст, опит, образование и т.н. кой каза нещо за Индиговите деца? :roll: [quote="dapsycho":1nk3oau6]да но не те се размножават масово ;) даже напротив.. :lol:[/quote:1nk3oau6] e айде сега, не сме водили статистика, така че всичко, което можем да кажем, е сииилно субективно. :)
Gravatar
the GNOME
2008-10-21_10:36
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

а това (ако е така) добро ли е или лошо според теб? не мислиш ли че и за поколението пред нас ние сме били абсолютните злета? някои от предците ни мъкнат такива товари на плещите си че и да искат не могат да плуват с тях камо ли да сърфират... edit: сорка не моа се надпреварвам... дорде напиша и хоп :) :idea: :oops:
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_10:43
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Ехх brainjuice възхищавам се на оптимизма ти... но не съм съгласен че е заради вечното несъгласие на тези с по голямо ЕГН с по-младите ;) Но за 1 съм съгласен - за това, че именно простотията на родителите е една от основните причини за затъпяването... а те пък (ние) са/сме затъпели... заради телевизията ;) компютри, телевизия - все тая, особено щом се използва за глупости :)
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_10:48
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

според моето разбиране не можеш да кажеш, че някой е затъпял заради телевизията. чомек не затъпява "заради" нещо, а просто има хора, които са склонни към затъпяване. във всяка епоха те си намират съответното развлечение - от бой с петли до WWF. може да звучи малко грубичко, ама стига сме търсили причината за психологическото и умственото си състояние в нещо друго освен в самите себе си. :wink:
Gravatar
Anonymous
2008-10-21_10:50
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

...е сега някой социолог само да те подхване...
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_10:52
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

хахахаххахаха един приятел учеше социология в СУ и така му промиха мозъка, че дълги години смяташе всички хора просто за роботи, програмирани по съответния начин от социалната си среда :mrgreen: много добре знам какво е да си имаш работа с такъв :lol:
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_10:57
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

хехех добре де ... май си прав... винаги е имало ... ммм ... по-посредствени хора (айде да бъда един път по мил и да не казвам идиоти).... все пак способите за промиване на мозъци са много повече сега... си мисля :?
Gravatar
P_H_V
2008-10-21_11:51
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Аз също съм на възраст и не мисля, че малките са зле - напротив, учудвам се, колко са умни, като се има предвид, колко малко знаят. Освен това, мисля, че имат по-високо естествено равнище на доброта, а и са си талантливи, поне така ми изглежда на мен. А за разлика от телевизията, от нета човек може да научи страшно много неща, аз, например, се интересувам от фотография, и за фотографските процеси, които ме интересуват, на български книги не са издавани, а чуждите са скъпи и труднодостъпни, докато в нета могат да се намерят добри сведения за това, а и доброжелателни хора, готови да помогнат. Уви, в нета е пълно и със всякакви изродщини, а и често, като общуват виртуално, хората губят приличие и чувство за срам, които иначе в действителността имат. А е и доста лесно човек да зависне в нета, а навън е толкова хубаво. Приятен ден.
Gravatar
the GNOME
2008-10-21_12:21
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

и вътре е хубаво :? филма ще се гледа... :)
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_12:33
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Всъщност ето официалното резюме на филма: [quote:19c816ww]Джо Бауър, армейски библиотекар, е посредствен във всяко отношение, няма роднини, няма бъдеще, затова е избран да участва в експеримента двама човека да заспят зимен сън. Той и проститутката Рита е трябвало да бъдат събудени след година, но нещата се объркват и се събуждат през 2505. През тези години, интелигентността на човекия род е намалявала и сега светът се управлява от идиоти. Джо и Рита са най-умните хора в Америка[/quote:19c816ww] Предупреждавам те - или ще си на мнение че това е най-тъпия филм който си гледал или ще ти хареса... мнения по средата не съм виждал досега ;)
Gravatar
RealityDysfunction
2008-10-21_12:41
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Всяко предно поколение се чуди на текущото. И всяко текущо поколение намира начин да се справи с предизвикателствата на своето време, и се оказва 'ок' в края на краищата. И аз се чудя като цяло интелектът на човечеството прогресира ли или регресира.. Но ми се струва, че наличието на повече и по-достъпна информация няма как да доведе до регрес. По-скоро новите се учат да абсорбират и обработват данни по-ефективно от старите. Те не само сърфират по огромните вълни на заливащата ги информация, ами и кайтове подкарват!! :D :D :D Книги май не четат обаче. :- :- :- Странично наблюдение - интересен ефект от наличието на интернет е предоставената на някои хора възможност да се представят като компетентни по някоя тема след бързо претърсване на мрежата за ключови данни.
Gravatar
happyday
2008-10-21_13:16
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Според мен няма значение какъв ще бъде носителят на информация,а каква ще бъде самата информация и как ще я използваш.След дипломирането ми, в професионалната ми практика никъде не ми се е наложило да използвам интеграли и диференциални уравнения,да изследвам функции,да решавам интеграл по повърхнина,да създавам програма на Бейсик,да изследвам дължина на вълната,да проектирам зъбни колела,желязо-въглеродната диаграма,автоматични устройства от типа "черна кутия" и още милион глупости за които съм учила и съм се явявала на изпити.Това за мен е загуба на време,а не повишаване на интелигентността. Нито компютъра,нито ТВ ще ти попречат или помогнат в това отношение.Умението за търсене и намиране на информация е важно,но не е всичко.Мисловните процеси са в твоята глава ,а не в някаква информационна медия.Когато един човек желае да научи нещо той използва всякакви начини за това. Мотивацията на днешните млади хора е ниска,защото те излизат от училище неподготвени за живота и с минимални шансове за реализация в сферата където са специалисти. И пак опираме до държавата ни и икономиката ни и какво правят те за тези млади и кадърни хора.Не мисля че е необходимо да правя паралел как е на запад и как е при нас.
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_13:24
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

кога у нас младите хора са излизали от училището подготвени за нещо?! и с реални шансове да си намерят работа? :(
Gravatar
happyday
2008-10-21_13:36
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Преди имаше така нареченото разпределение,което беше и след средно и след висше образование.Всеки знаеше след завършването къде отива да работи. В днешно време в една Англия например,фирмите следят кадрите които се подготвят и на тези които харесат предлагат договор за работа. Но това вече е друга тема.
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_13:49
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

уф, разпределението :mrgreen: учиш къртовски 6 години за инженер и накрая Държавата те запраща някъде в село Майната си, окръг Зачукан. :lol: и нямаш никакъв шанс да се измъкнеш оттам... и всички драпат със зъби и нокти да получат по-добро разпределение с цената на услуги, доноси, подкупи, подмазване... достатъчно дърт съм, за да си спомням поне донякъде тази система и драмите, които тя причини с течение на годините при колегите и състудентите на майка ми и баща ми. така че хич не ми я хвали. това с фирмите, които следят бъдещите си кадри още от студентската скамейка, е съвсем, ама съвсем друго нещо. у нас то не работи просто защото образователната система има многто малко общо с бизнеса и производството. а там, където има, преподавателите са ревниви и не дават някой младок да им вземе хляба (все едно няма за всички), или пък дават само на свои хора.
Gravatar
happyday
2008-10-21_13:52
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Именно.Затова писах,че държавата е длъжник на младите и кадърните.
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_13:59
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

@happyday Според мен решаването на интеграли и подобни "глупости" са не защото ще са ти нужни някога, а именно за да ти направят малко повече гънки в мозъка, за да можеш да решаваш сложни въпроси от всякакво естество в бъдеще. Колкото до това, че например американчетата излизат перфектно подготвени тесни специалисти, това което е дефект в нашата образователна система винаги - т.е. пълнене на главите на децата с "ненужни глупости", всъщност може би е ефект в наша полза... поне беше така доскоро - сега вече мисля, че нямаме никакво образование. А и на американците, англичаните и т.н. и икономиката им е такава - да има роботче на всяка длъжност, което си върши само неговата работа и не мисли за нищо друго ;) Само че явно не им се получава, понеже най-добрите им работници (както общи, така и научни кадри) са от нашия регион ;) Но тук навлизаме в съвсем друга тема за мотивацията... А btw разпределението за което говори явно с носталгия по миналото happyday, не е нищо повече от "сигурност от това да имаш каквото всички (т.е. нищо) без да трябва да си амбициозен" ;) Друг е въпроса какво е амбицията и доколко трябва да сме амбициозни без да нарушаваме някакви етични принципи и т.н. Колкото до изказвания от рода - колко по ориентирани били младите сега.. ще допълня... в компютрите! Това че на вас ви се струва сложно, а на младите не - не доказва никаква интелигентност - не води до взимане на никакви решения, а и както RealityDysfunction каза - доста хора се правят на компетентни, от това което намират в нета... аз в нета търся само по-качествен израз на собствените си мисли или допълнения като факти на нещо което си го мисля, понеже винаги ми е куцала способността да се изразявам напълно разбираемо за всички (ако случайно намекваше за постването на статията като някакъв израз за некомпетентност) ;) Също така се чудя дали бабите ни и прабабите ни са имали същите проблеми между поколенията, когато нивото на технологиите в живота ни е било минимално? п.с. ех знаех си че не трябва да правя една тема за 2 неща, ама нали съм пестелив габровец :lol: - т.е. че филма няма да има нищо общо с това, което ще се коментира ;)
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_14:02
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

@happyday: слава богу, в днешно време младите и кадърните винаги намират начин да изплуват и без безценната помощ на държавата, която най-добре да стои настрана и да се бърка в нищо, че да не оплеска съвсем работата. :lol: в каквото се е намесила държавата, съсипала го е. :lol: @dapsycho: като е толкова суперско нашето образование, като е толкова всестранно и хармонично, защо нищичко не си спомням за разможаването на чехълчето и зелената еуглена, а сме го учили по биология в някой си клас? :lol: edit: това дали си намерил току-що някаква информация в нета, или я знаеш наизуст отпреди това, не е показател за това колко си интелигентен. това как [i:1h28g2z5]боравиш[/i:1h28g2z5] с нинформацията показва степента ти на интелигентност. ако някой успее да изрови факти от нета и да борави с тях така, че това да прави впечатление на неговите събеседници, значи евала, този човек е интелигентен! щото човек не е енциклопедия или склад за данни...
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_14:07
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

brainjuice амин - по-добре да няма държави ;) Е сигурен съм че си спомняш, просто не си изял необходимото вещество което да го изрови от паметта ти :) Не беше ли с пъпкуване? :lol: :D едит: ааа баси :) Е да но сега ще се напрегнеш и ще размърдаш мозъка да се сетиш, как се размножава зеленото чехълче, а иначе само ще щракнеш 2 пъти с мишката и отговора ще дойде, а след 2 минути няма и да го помниш ;)
Gravatar
happyday
2008-10-21_14:10
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

brainjuice, Да изплуват,ама защо ми се струва,че далече от бреговете на България? Защо едвам чакат да си защитят аспирантурите и заминават с еднопосочен билет? А това за разпределението беше отговор на въпроса ти кога е била осигурена работа на младите.
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_14:11
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

И все пак: [b:1wezzotw]дали бабите ни и прабабите ни са имали същите проблеми между поколенията, когато нивото на технологиите в живота ни е било минимално?[/b:1wezzotw] Предлагам всеки който има живи останали баби да ги пита ;) И да разберем дали теорията ми, че всичко е заради технологията не е вярна?
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_14:16
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:185xug65]Не беше ли с пъпкуване? :lol: :D[/quote:185xug65] май да :lol: ще проверя в нета и ще ти кажа :lol: иначе със сигурност инфото седи някъде и пълни ценни слотове от паметта ми, които бих искал да запълня с друго. и се чудя защо отегчени от собствения си живот учителки да ми пълнят главата с чехълчета, които ще забравя веднага щом ме изпитат и ми пишат оценка... поне като ми го преподават, да ми го поднасят така, че да правя връзка с всичко останало, което знам, и да го вписвам в мирогледа и ценностната си система по някакъв начин. а не да го запаметявам само колкото да мине номерът, с пълното съзнание, че ми е излишно и не ме касае. някой ден ще отворя училище, в което на преподаватлите наистина ще им е вълнуващо онова, което знаят, и ще заразяват с вълнението си хлапетата... училище, в което децата ще се учат как да живеят, а не как да се справят формално с наложената им властова принуда. :) оф, май кофеинът ми иде много днеска :lol:
Gravatar
happyday
2008-10-21_14:19
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:10mosh4z]някой ден ще отворя училище, в което на преподаватлите наистина ще им е вълнуващо онова, което знаят, и ще заразяват с вълнението си хлапетата... училище, в което децата ще се учат как да живеят, а не как да се справят формално с наложената им властова принуда. :) [/quote:10mosh4z] :lol: :lol: :lol: Внимавай хлапетата да не пуснат някой "вирус" на преподавателите. [quote:10mosh4z]И все пак: дали бабите ни и прабабите ни са имали същите проблеми между поколенията, когато нивото на технологиите в живота ни е било минимално?[/quote:10mosh4z] По-скоро са давали мило и драго децата им да се изучат.
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_14:23
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:2q3ofa3w]brainjuice, Да изплуват,ама защо ми се струва,че далече от бреговете на България? Защо едвам чакат да си защитят аспирантурите и заминават с еднопосочен билет? А това за разпределението беше отговор на въпроса ти кога е била осигурена работа на младите.[/quote:2q3ofa3w] еми толкова по-зле, значи нашата държава не ги заслужава :( колкото до разпределението, не знам дали си съгласна с мен, че по-добре без осигурена предварително работа, отколкото с осигурена по [i:2q3ofa3w]такъв[/i:2q3ofa3w] начин... това не е решение и аз лично предпочитам да стоя известно време безработен пред това! [quote:2q3ofa3w]И все пак: дали бабите ни и прабабите ни са имали същите проблеми между поколенията, когато нивото на технологиите в живота ни е било минимално?[/quote:2q3ofa3w] много уместен въпрос! едно време с поколенията не е било така и в днешно време имах съседи араби от Ливан, при които също не беше така въобще, в затворените пред-индустриални общества разликата между поколенията наистина е незначителна. там, където всичко се развива с висока скорост, вкусовете и ценностите също се променят бързо. например баба ми слуша Лили Иванова, а аз Photek :lol: а, ако живеехме в 18. век, щяхме да пеем едни и същи народни песни край огъня.
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_14:33
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

ахаммм :) именно... т.е. не всяко поколение пее песента за това колко по деградирали са младите, а са деградирали само ако са по-развити технологично... не че и аз не съм от тези радващи се на постиженията на технологията чеда... но аз предпочитам да ги използвам за творчески нужди ;) Може би трябва да отвориш училище с цел обучаване на децата именно на древни и забравени знания, а не на нови технологии... защото може би 1 ден технологията ще се самоунищожи поради липсата на ресурси на Земята и отново ще ни трябват знания и умения как да оцелеем в пещерата... и каква телевизия да гледаме по стените й ;)
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_14:36
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:27b0tulj]едит: ааа баси :) Е да но сега ще се напрегнеш и ще размърдаш мозъка да се сетиш, как се размножава зеленото чехълче, а иначе само ще щракнеш 2 пъти с мишката и отговора ще дойде, а след 2 минути няма и да го помниш ;)[/quote:27b0tulj] eй сега това прочетох и още нещо се сетих: в днешно време всяко 14-годишно лапе може да получи за секунди инфото, което едно време неговите родители са зубрили със седмици или месеци... според някои това води до закърняване на мозъка според мен това означава, че инфото се трупа с различна скорост. и се обработва с различна скорост. едно време само докато [i:27b0tulj]намериш[/i:27b0tulj] данни и ги [i:27b0tulj]запаметиш[/i:27b0tulj] ти трябва технологично време. днес това технологично време ни е спестено, данните са на разположение във външни на нашия мозък хардуерни устройства, затова можем да хвърлим всичките си усилия в [i:27b0tulj]правенето на връзки между тях и обработването им[/i:27b0tulj], което е [b:27b0tulj]истинският смисъл[/b:27b0tulj] на понятието "интелигентност". :) не е лесно, напротив, много трудно е, и отговорността ни е огромна...
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_14:47
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Прилича ми на нещо което прочетох от Терънс Маккена... беше за гъбата и нейните знания събирани с хилядолетия и т.н. външните й хард-дискове... сещаш се ;) Абе някой път с теб трябва да се видим да поспорим... спорим ... спорим... докато изпием цялата бутилка :lol: Интересно ми стана от къде идва думата споря :idea:
Gravatar
RealityDysfunction
2008-10-21_14:56
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote="brainjuice":zqdxl1jk][i:zqdxl1jk]правенето на връзки между тях и обработването им[/i:zqdxl1jk], което е [b:zqdxl1jk]истинският смисъл[/b:zqdxl1jk] на понятието "интелигентност". :) [/quote:zqdxl1jk] Аха, аха! Това имам предвид - новите развиват способност да обработват данни по нов начин, манипулирайки с лекота зилиони терабайти информация. Това, дето ние сме ровили в хартия да го придобием, е на върха на пръстите им. И настоящето ги развива в нова мутация. Дано е добра.
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_14:56
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:1a7caddb]Абе някой път с теб трябва да се видим да поспорим... спорим ... спорим... докато изпием цялата бутилка :lol: [/quote:1a7caddb] айде :) впрочем ти сигурен ли си, че не сме се виждали вече някъде? :roll: :wink: много поздрави на общите ни познати, кутията ми се напълни и без да искам си изтрих значителна част от личните съобщения :lol:
Gravatar
happyday
2008-10-21_14:57
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Когато се появи интернет пространството като място за споделяне на информация,си мислех,че изтичането на мозъци ще спре,защото ще бъде все едно дали си на село в България или в голям град зад граница.(наивно!)Двама мои братовчеди преподаватели в ТУ заминаха за Америка със семействата си и там са не миячи на чинии,а пак университетски преподаватели.Знам,че няма да се върнат. Не мога да се съглася,че държавата трябва да оставя кадърните хора да си отиват, защото тя не ги оценява подобаващо.От друга страна тя е инвестирала доста пари за тяхната подготовка и тези пари са взети под формата на данъци от всички нас.Или казано с други думи - харчат се пари за образование и квалификация,а няма нито възвръщаемост,нито образовани хора.Може би тук ще ме опровергаете,но засега мнението ми е,че образованите хора намаляват заради емиграцията,а не заради технологиите.
Gravatar
brainjuice
2008-10-21_15:05
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote="happyday":2x85sl0p]Не мога да се съглася,че държавата трябва да оставя кадърните хора да си отиват, защото тя не ги оценява подобаващо.От друга страна тя е инвестирала доста пари за тяхната подготовка и тези пари са взети под формата на данъци от всички нас.Или казано с други думи - харчат се пари за образование и квалификация,а няма нито възвръщаемост,нито образовани хора.Може би тук ще ме опровергаете,но засега мнението ми е,че образованите хора намаляват заради емиграцията,а не заради технологиите.[/quote:2x85sl0p] права си това с изтичането на мозъци е колосален автогол наистина държавата трябва да създава условия тези хора да искат останат но на пазарен, не на планов принцип!
Gravatar
happyday
2008-10-21_15:22
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Не знам защо решихте,че защитавам плановия принцип.Както и да е. Връщам се на темата с идиокрацията.Съгласна съм с RealityDysfunction,че днешните деца мислят по друг начин.Какво,да тръгнат да доказват пак същите неща,които е доказало предишното поколение?Те си имат нови въпроси за решаване.Просто трябва да са достатъчно подготвени за да ги решат. Явно трябва да изгледам филма и след това да продължа да коментирам,защото сега си мисля,че намаляването на интелигентността е невъзможно,но не съм се запознала с доводите на другата страна.
Gravatar
dapsycho
2008-10-21_18:07
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Днешните деца мислят по различен начин, защото се раждат в странно време и в странно място, където всеки ден всичко се променя... дали е към добро обаче?
Gravatar
omi
2008-10-22_08:14
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

[quote:3p8jfzxu]Според мен няма значение какъв ще бъде носителят на информация,а каква ще бъде самата информация и как ще я използваш.След дипломирането ми, в професионалната ми практика никъде не ми се е наложило да използвам интеграли и диференциални уравнения,да изследвам функции,да решавам интеграл по повърхнина,да създавам програма на Бейсик,да изследвам дължина на вълната,да проектирам зъбни колела,желязо-въглеродната диаграма,автоматични устройства от типа "черна кутия" и още милион глупости за които съм учила и съм се явявала на изпити.Това за мен е загуба на време,а не повишаване на интелигентността.[/quote:3p8jfzxu] ..аз за тва си бих шута от ТУ София- не е за мен. Всъшност май по-ме кефи да се уча от Университета на Живота. Факт - ако успееш да пресеш това, което е за теб се получават само хубави неща. Огромното количество информация, което може да те залее, всъщност най-вероятно съдържа и точно онези златни нишки, които търсиш. Въпрос на желание и умение. Както пее Iggy Pop - 'I have a lust for life.. I have a lust for life!...'
Gravatar
dapsycho
2008-10-22_08:32
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

Хубаво де, но къде става тук дума за малкото интелигентни хора, които знаят какво да търсят и как да го търсят... говорим за масата от хора, която не се интересува от такива неща и се влияе от това, което се пропагандира и изгражда мисленето си въз основата на посредствения си битовизъм.
Gravatar
Jinsou
2008-10-22_08:34
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

President Kamacho :D ! !
Gravatar
the GNOME
2008-11-16_21:48
Re: ИДИОКРАЦИЯ!!!

това със [b:2op9ccfn]споря[/b:2op9ccfn] е яко [b:2op9ccfn]спори[/b:2op9ccfn] ми... :idea: