Gravatar
stardriver
2010-11-16_08:46
17.Нов .:: Графичното творчество на Салвадор Дали ::.

[img:29dejl9i]http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/hs1264.snc4/157997_168447489841426_1451189_n.jpg[/img:29dejl9i] място: [b:29dejl9i]Музейна галерия за модерно изкуство / Национална галерия за чуждестранно изкуство [/b:29dejl9i] адрес: Оборище 10 / УЛ. „19 ФЕВРУАРИ” №1 Графичното творчество на Салвадор Дали представят в съвместен проект Националната галерия за чуждестранно изкуство и Музейната галерия за модерно изкуство. От 17-ти ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде изложена цялата серия „Божествена комедия” на Салвадор Дали, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. От 18 ноември 2010 в Музейна галерия за модерно изкуство на Оборище № 10 ще бъдат изложени графики от сериите: „Божествена комедия”, „Завладяване на Космоса”, „Кармен”, „Маркиз дьо Сад” и „Дон Кихот”, които ще бъдат предназначени за продажба. Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. За последен път през 1990г. НГЧИ показа 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага. В Галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа. Мащабният проект е реализиран след 6 месечни съвместни усилия на двете галерии да предложат на българската публика изкуство с общоевропейски знак. С любезната подкрепа на GLOBUL и УниКредит Булбанк, графичното творчество на Салвадор Дали ще радва любителите на модерното изкуство до 15 януари 2011г. Пътуващата изложба „Божествена комедия” на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на НГЧИ през настоящата година по повод 25 годишния юбилей на галерията. Цикълът „Божествена комедия” ще започне световното си турне от София - факт, който прави събитието още по-значимо не само за българската, но и за публиката в други културни столици. Графични творби от тази важна за творчеството на испанския художник нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей „Дали” във Фигерас.
Gravatar
phobium
2010-11-17_07:05
Re: 17.Нов .:: Графичното творчество на Салвадор Дали ::.

Снощи по телевизора обясняваха как са печатани тези графики-на принципа на литографията, но за всеки цвят се е правила отделна дървена матрица(висок печат май му казват) и се е печатало с бои, които наподобяват акварела. Ако Дали се е мъчил да ги рисува, то незнам на хората които са ги отпечатали колко къртовски труд им е отнело. Браво че въобще това стига до България и си стискам сам палци да го видя на живо
Gravatar
palimpsest
2010-11-19_00:57
Re: 17.Нов .:: Графичното творчество на Салвадор Дали ::.

не съм убедена, че е същото, но... да, абе - същото си е :D укийо-е, японските, хм, литографии... учиха ни преди месец как да си правим, доста красиво става, но е ужасна играчка, особено ако не си се занимавал. моята си скучае на 20%, чакам да ми дойде сийда (а.к.а вдъхновението и свободното време)