Gravatar
break
2007-10-11_11:42
Учителската стачка

Ето едно видео от днес: http://dnes.dir.bg/2007/10/11/video2201882_0.html Доста сериозно става положението, адски много хора :shock:
Gravatar
bubence
2007-10-11_11:44


to o6te ot na4aloto si e seriozno! moje li da ba4kat za po 300 lv. Tova e nedopostimo! Posle za6to u4enicite sa super zle i ni6to ne znaqt. Az podkrepqm y4itelite na 100%.
Gravatar
Farfalak
2007-10-11_12:02


ами те 100% искат ама толкова ли немогат да разберат че ако стане това дори и с увеличените заплати няма да преживят зарад хипреинфлацията дет ще последва.. предложиха има 35% и те казаха НЕ. айде сега да анулират и учебната година и 12-ето класниците да увиснат.. е поне тези от тях които учат ще влезнат с тройки в софийския :idea:
Gravatar
psyhler
2007-10-11_13:27


А бе ква инфлация,те не искат да им дават пари,щото след тва ще почнат и другите държвни равотници да стачкуват......и тогава ще се наложи промяна в цялата система......която няма да е благоприятна за нашите *любими*политици! :oops:
Gravatar
Farfalak
2007-10-11_13:32


странно как това не стана след като дигнаха заплатите на шофьорите.. пълни глупости са това.. просто няма пари! за да има трябва да се произведат повече, а за да стане това % на инфлация който сега е около 23% ще се покачи неимоверно!
Gravatar
bubence
2007-10-11_13:40


[quote="Farfalak":1e1q7vyc]странно как това не стана след като дигнаха заплатите на шофьорите.. пълни глупости са това.. просто няма пари! за да има трябва да се произведат повече, а за да стане това % на инфлация който сега е около 23% ще се покачи неимоверно![/quote:1e1q7vyc] много крадат политиците, затова няма пари... :x
Gravatar
ГΘΛГΘΔ
2007-10-11_13:54


дано СПЕЧЕЛЯТ
Gravatar
rinpoche
2007-10-11_17:54


[quote="Farfalak":1jmkfq2e]айде сега да анулират и учебната година и 12-ето класниците да увиснат.. :idea:[/quote:1jmkfq2e] Аз съм 12 клас и не мисля, че увисваме .. една година не може да се срявнява с цял живот. Ако това ще е цената, за да се въдвори ред в държавата и извадим учителите ни от дъното на обществото , то нека я платим. Протеста дори става по- глобален, не засяга само тях, защото виждаме как министъра и четата му се отнасят към този въпрос, ако бяха на място и наистина се интересуваха щяха да решат проблема. Те отлагат, нехаят - това отношение не е само към учителите и учениците, а към всички,към всеички в България. Жалка е схемата им да насторйват хората срещу тях и да говорят за инфлации, които ще са в отговор на исканията им... дрън дрън ...инфлациите вече ги има още преди тези искания, всички забелязахме, че всчико е двойно по-скъпо, не само за учителите е по-скъпо, а за всяко едно семейство. И не мога да разбера -защо щом в държавата няма пари да се заплати труда на хората , те продължават да харчат безумно( в страната ни има 200 хиляди милярдера , всички те отидоха на панаира на суетата нали, където една пура е 200 евро... и всички знаем, доколко с труд и чест са изкарани тези пари) , та защо щом няма пари да се дадат на хората ( учители, горски , ( включвам и гаврата с природата ни , от която те отново спечелиха пари ... за .. ДА СИ ХАРЧАТ), кажете ми защо всичките те всяка година купуват 200 чисто нови мерцедеса за слуцителите в парламента(минимум 200..), зашо всичките посещават най-луксозните заведения и курорти и харчат без мярка .. а и да не говоря , че те не харчат свойте пари , а тези които са откраднали - парите предназначени за България - за чистотата на градовете... за хубави пътища... за поддръжка на обществените сгради ... за КУЛТУРАТА на народа ... тези пари те всекидневно прекарват през червата си , хранят се... обличат се... , а нямало пари ?!?!? Защо щом нямаме пари те продадоха всички предприятия, които са български и тепърва са се развивали... Нека не настройват хората един срещу друг, защото всички сме еднакво потърпевши! Така че аз, семейството ми и хората около мен напълно подкрепяме тези хора и се надявам да успеят!
Gravatar
vordhosbn
2007-10-11_18:51


Че заплащането на учителите не отговаря на значението и важността на професията е безспорен факт, също като факта, че няма откъде да се "пръкнат" пари за 100%-во увеличение на заплатите им.
Gravatar
Ameli
2007-10-11_19:20


с 300лв заплата в българия е срам да си учител.затова и образованието е зле,защото добрите специалисти не се хващат да стават учители за по 300 лв,учители стават тези ,които имат някакво образование,обаче са толкова зле,че няма кой да ги вземе другаде.ако заплатите са по-високи и преподавателите ще са на по-високо ниво.
Gravatar
stardriver
2007-10-11_19:42


С риск да затвърдя статута си на хейтър искам малко да поставя въпроса от друго гледна точка (като ученик). За мен голяма част то стачката е спекулативна още немога да си обясня със сигурност защо ,но съм убеден ,че има нещо скрито в цялата работа. До сега учителите си бяха доста кротки години наред с тази си заплата...за тези ,които ги съжаляват - споко хора ,колкото и да си мислите ,че тия 300лв не им стигат аз искам да ви кажа ,че те отиват за цигари , кафе и подобни неща...същинския доход на по-голямата част от учителите идва от частните уроци ,които те дават.Парите които печелят по никакъв начин не са обложени с данъци и други такси т.е. малко са извън закона ,но това остава премълчано... Училището служи за реклама на учителите и техните собствени уроци ако те са доброволни и човек сам е решил да се запише защото има нужда - ОК ,но ако знаете как се спекулира....тези които ходят обикновенно имат по-добри оценки от останали (не че знаят повече ,вярвайте ми) ...и...така искам сега да спомена относно уроците и как варират цените: средно урок по математика / БЕЛ и подобни предмети от общообразователните върви по не по-малко от 12-15лв/час ....като стигат до 25-30 ....от една проста сметка можете да сметнете ,че за 2-3 часа работа като частен преподавател един педагог пре-спокойно си прави 50лв дневно :wink: (а месечно...), имам доста учители в семейството да са живи и здрави никой не се оплаква ,че няма пари... Жалко за тези ,които са пионки в голямата игра наречена - политика.
Gravatar
goadelic
2007-10-11_19:57


Колегите яко стачкуват. А така, че скоро може и аз да се наложи да практикувам тази иначе толкова интересна и забавна професия.
Gravatar
Malkata_Rusalka
2007-10-12_22:09


dano spe4elqt te go zaslujavam sAMO 4E FILM POSLE 6TE OTU4VAME :-
Gravatar
psyhler
2007-10-12_23:25


Годината не може да се анулира поради няколко причини.... 1.Всяка учебна година има по 10 дена запазени за културни мироприятия! 2.Макар и стачките да продължат повече от 10 дена....ще режат от нашите ваканции....което пак е в наш ощърб(разбирасе)! 3.Защото имате ли си на представа родителите как ще реагиран на новината детето им да не ходи цяла учебна година на училище......и най вече на децка градина,защото и двамата родители ходят на работа......това дете каде ще го оставят!? Между впрочем ако годината се анулира ще е много изгодно за мен......но какво да кажат някои родители които имат по малки деца......!?!?!
Gravatar
Malkata_Rusalka
2007-10-12_23:44


za men 6te e po dobre da se anulira godinata :) no ne e qsno kakvoto stane :)
Gravatar
criyo
2007-10-13_01:10


Абе Жоро, ти бате каква уста извади - я ми кажи един учител по история, физика, химия, биология, английски език, физкултура, музика, рисуване или каквито там остават предмети (без БЕЛ и Мат), от едно средно училище, че даже и от "елитните" гимназии, къде точно ги дава тея частни уроци ?!?
Gravatar
luvstruck
2007-10-13_01:14


хахаха...е criyo и ти каква уста извади :lol: ...от това което си изброил само музика и физкултура не се срещат много частни уроци...ама по останалите кажи речи секи един учител по отделния предмет може да си джитка у дома...
Gravatar
stardriver
2007-10-13_09:01


[quote="criyo":3qvjiamt]Абе Жоро, ти бате каква уста извади - я ми кажи един учител по история, физика, химия, биология, английски език, физкултура, музика, рисуване или каквито там остават предмети (без БЕЛ и Мат), от едно средно училище, че даже и от "елитните" гимназии, къде точно ги дава тея частни уроци ?!?[/quote:3qvjiamt] Emi maricha ti otgovori...
Gravatar
vordhosbn
2007-10-13_09:12


И по география има доста частни уроци. За мен решението на кризата в образованието е данък образование, който да послужи за по-добра материална база и по-високо качество на обучение.
Gravatar
TrAnCe_DaNcE
2007-10-13_09:33


Хем ги подкрепям, хем не ги. От една страна знам, че наиситна за тея 300лв не могат, а и нямат стимул да дадат добро образование. Който може да дава частни уроци дава, но не всички са така. Даже съм на мнение, че повечето от основните и средни учлища не дават. Но от друга страна да карат цяла Бългрия и правителсвото да паднат едва ли не на колене, защото искат всичко веднага е глупаво и егоистично. Да си стиснат ръцете на 50% сега и 50% малко по-натам. Само да не е 100%, защото има голям риск да се дигне инфлацията... Тогава тези 100% пак няма да са толкова...
Gravatar
vordhosbn
2007-10-13_09:39


Всичко е политическа игра и манипулация на масите.
Gravatar
mandalax
2007-10-13_15:44
mdammm

stranno neshto se poluchava v glavata na taka narechenite politici v bulgaria stava nqkakva metamorfoza i zabravqt kakvi sa bili otkude idvat i vlqkash edinstveniq stimul im e da si ostanat politici ta dori i nai tupite da sa i nishto da ne pravqt vse taq mnogo interesno neshto mi se sluchi kogato bqh edinaisti klas v ezikovata gimnazia v blagoevgrad ....imah edna taka narechena uchitelka po fizika koqto vsqvashe strah naime gospoja grozdilova i neznaino kak tq se ozova v listata na NDSV i kato specheliha izborite tq ni povishi na vsichki ocenkite i sled tova se zaputi kum parlamenta i stranno kak ottogava nikakvi vesti otneq nqma poqvi se nqkolko puti otdalech v parlamenta i taka do den dneshen si ;islq v denq koito shte q sreshna shte q popitam kakvo tolkoz stava s tezi hora che se samozabravqt taka i kak na nas ni vzimashe akulite a puk v pqrlamenta se pokri nqkude aaaa i qvno za deputatite tova da ima shofiori v nashata strana e po vajno ot tova da imame ochiteli v kraina smetka po lesno se rukovodqt tupi hora ....oshte hitler go e kazal unishtojavaiki vsichki nauchni knigi v universitetite v germania >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> svetut mai naistina se vurti naopaki i ni e vse sme si ot dolnata strana
Gravatar
pure_energy
2007-10-13_20:35


замислете се, че за да се увеличат заплатите, тези допълнителни пари трябва да дойдат от някъде. което какво значи? да се увеличат данъците още? или да се отрежат пари от другаде? не е нужно да си гении (и средностатистически учител е би трябвало да е достатъчно според мен), за да ти стане ясно, че преструктуриране на бюджета при 100% увеличение на заплатите е едва ли не непосилно. а супер много се учудвам на хора, които искат да им се анулира годината.. :shock: :shock: :shock: ама всеки знае за себе си...
Gravatar
VenzaK
2007-10-13_20:52


Za vsi4ko si ima reshenie i na4ini
Gravatar
mandalax
2007-10-14_12:09
reshenie

parite v bulgaria gi ima prosto ne se subirat tam kudeto trqbva obshtestvoto do takava stepen se e razvratilo che dumata moral e zagubila smisula si ako vseki ot raboteshtite grajdani potursi dogovor za vsichkite chasove koito raboti to togava sobstvenicite na vsqkukav vid predpriqtia barcheta hoteli i tn shte sa dlujni da izplatqt edna dosta solidna suma na durjavata no poneje nikoi ot raboteshtite ne si tursi pravata i se primirqva da raboti za julti stutinki da ne e zdravno osiguren i da ne mu stigat parite da si kupi i hlqb dokato golemite predpriemachi i selski biznesmeni si karat koli za 100000evro ..... ta kakvo shte kajete sledvashtiq put kato si tursite rabota da si poiskate dogovora oshte predi da ste pochnali rabotata si imate li cherno na bqlo napisan dokument to togava i prava si imate ta taka .......
Gravatar
rinpoche
2007-10-14_15:57


[quote="pure_energy":qyxaoulv]замислете се, че за да се увеличат заплатите, тези допълнителни пари трябва да дойдат от някъде. което какво значи? да се увеличат данъците още? или да се отрежат пари от другаде? не е нужно да си гении (и средностатистически учител е би трябвало да е достатъчно според мен), за да ти стане ясно, че преструктуриране на бюджета при 100% увеличение на заплатите е едва ли не непосилно. а супер много се учудвам на хора, които искат да им се анулира годината.. :shock: :shock: :shock: ама всеки знае за себе си...[/quote:qyxaoulv] Има пари .. обществена тайна е , освен излишъка, хайде да не го пипаме него нищо, че е повече от 3 милярда . Ако нямаше пари тия глупаци нямаше да харчат толкова много, а й защо да има пари заплатите им да са по няколко хиляди и да не вършат нищо, а учителите да имат заплати по .. смешно малко. Защо има пари те да се разнасят по лъскави курорти , хотели, заведения, да не ходят на работа - виждаме как в парламента перманенто има по 20 души горе долу ... къде са другите 220. Щом няма пари защо продадоха всички предпириятия , който осигуряват доход на цялатя държава , и защо от продажбата им държавата не видя нищо, а всичко бързо, бързо се скри?? никой не чу, никой не видя! Защо като няма пари всяка година за нуждите на ония в парламента се закупуват по 200 чисто нови мерцедеса? Да продължавам ли ? Да не говорим , че с тия предизборни лайна из цяла София отиде една гора и още поне 20 000 лв......... и айде пак да говорим как няма пари за образованието. И аз не искам да ми се анулира годината, но това зависи не от учителите, а от тези с тежката дума май. Ако цената за да се спечели битката срещу тези крадци е тази, аз не бих се чувствала потърпевша да отложа с една година завършването си.
Gravatar
stardriver
2007-10-14_16:11


Neznam kolko ot vas sa uchenici ,sumnqvam se che v celiq forum ima poveche ot 10tina (ot koito pisheshti 4-5 max)... ...ta kakvo kato im dignat zaplatite - shte pochnat da prepodavat po-dobre li ,shte si vurshat po-dobre rabotata li ? Cqlata sistema na obrazovanie e tolkova ostarqla ,4e prosto si nqmate i na prestava kolko bezumni neshta se uchat , kakva shliokavica e pokrai tiq maturi i kakva neqsnota cari za vsichko svurzano s tova neshto "obrazovanieto" . :mrgreen: Ai translate sia :x
Gravatar
rinpoche
2007-10-14_16:33


Попаднах на нещо доста хубаво и интересно казано "Драги, учудва ме щраусовата ти позиция да заровиш глава до оръжието. Не е оръжието, пиле, причината само. Преходът бе замислен като разбойническа метаморфоза от самото начало и групировките, съставени от криминални типове и убийци бяха само част от инструментариума на планирания грабеж. Самото намерение на комунистическата върхушка и ДС : Преминаваме, другари, към капитализъм, ама ние ще сме капиталистите, вече ясно показва какво се случи, та втасахме така. Защото,както знаеш, собствеността (крайбрежието също) беше на хартия общонародна. Не може учудена да мислиш, че щом някой набие друг и уплашения полицай мълчи, всеки ,който има оръжие може да си заграби парче от ивицата.Нее, драги, друга е системата. Най-напред по булевардите тръгваха ”момчета” с черни якета и бели чорапи, които раздамаха кукли пред първите бюра, а наоколо цивилни служители на действащата още ДС следяха за тяхната правилна дейност. После се появиха по булевардите странни табели на ”смесени дружества”, в офисите ”секретарките” имаха компютри, имаха обучени специалисти и преводачи, плащаха им с доларов еквивалент, когато магазините през 88-ма стояха с празни картонени кутии и се чакаше на опашка за зелени кубински портокали по два часа в Плод-зеленчука на Георги Димитров, а на гърба на Хемус се продаваше в сряда луканка и ставаха опашки, не е за приказване. И докато ти си мислеше, че Мултигруп са някаква организация от смели *цензура*та, гледали филмчета за мафията, сложили черни очила и дигащи щанги, то в Армимекс пристигаха нощем камионите от военните складове и се раздаваше на ”момчетата” желязо в омазнена хартия , ”да ги хвърлим в борбата”. Докато ти плахо гледаше зад завесата как някой лепи плакат за митинг, В гаражите на Малашевци държавните тирове изнасяха присвоената заводска продукция. Докато ти си мислеше, че има честна частна инициатива, двадесет и пет милиарда долара!!!, запомни цифрата момко, вече бяха ”усвоени” от зругарите. Всичко ,приятелю, в тази мръсна комунистическа държава е продукт на мръсната комунистическа планирана катастрофа. Грабежът на всяка педя от морето и навсякъде е строго контролиран и не си мисли ,че някой пропуска счетоводството. Всеки ,който го пропусне бива ликвидиран. Затова има сива икономика с такива цифри,че ще ти се замае главата, затова по улиците се движат коли за по двеста-триста хиляди евро, карани от красиви момичета, затова в подножието на Витоша и по морето изниква джунглата от кичозни дворци. Всеки ден се отчита по медиите колко бедна ни е икономиката, а всеки ден строителството хвърчи с бесни темпове. Кажи ми ,драги, смяташ ли ,че с два пистолета на кръста можеш да си построиш безнаказано хотел на морето за един месец? Отде парите, кой ще ти осчетоводява надниците, машинопарка, канализацията, тока? Що не си прекараш една тръба незаконно под тротоара, да видиш какъв вой ще настане. Ти си мислиш ,че няма полиция по морето? Че нали на всеки десет метра в Слънчев бряг има патрулки, не можеш да мръднеш с кола, камо ли да почнеш да стоиш незаконно. Цялата държава се е контролирала от незнайната структура на превъртелите окончателно от алчност бивши ДС групировки. Цялата престъпна мрежа -от рекета, наркотиците,проститу грабежите по магистралите, хазарта, туризма, митниците, строителството, нотариатите, чейнджбюрата, кабеларките, интернетмрежите, вестниците, радиото, всичко това се контролира от екскомунистическата каста, а ”момчетата” са само, пак ти повтарям, част от необходимия инструментариум. А убийствата ,така характерни за комунистическата банда, ще си продължават, грабежите ще си продължават, трусовете в политиката ще си продължават, защото обществото е подчинено, огънато, мимикрията на ”десницата” приключи и само външните сили все пак нареждат докъде разбойническият модел да е явен. Преходът на десети ноември започна с тотална доминация във всички сфери на обществения и стопански живот с кадри и верни хора на БКП номенклатурата, ченгета и доносници на всяка педя, чистка никога не се е провеждала, първата работа в създаването на нови ”партии” е било да бъдат изцяло съставени от верни другари, от затворите са препитвани и наблюдавани гадове, способнш на всичко, после са обучавани и са пускани на свобода. Затова драги Бояне и до ден днешен няма да видиш секретните архиви на БКП, няма ги бе човек, няма да видиш нищо от тайните на ДС, забрави. Нищо и никога няма да научиш как и къде са отишли апартаментите, ресторантите, имотите на избитите след девети септември, няма да научиш нищо за присвоената собственост на БКП, за която ти никога нищо не си знаел. Няма да разбереш какво е станало с почивните станции, полигоните, поделенията, военната техника, къде са потъвали резервите, в чии джобове отиваха парите от ликвидациите, кой си купуваше за стотинки апартаменти в най-златните места по градовете, кой ограби банките, кой измисли ” хиперинфлацията”, с която унищожи спестяванията, еквивалент на положения къртовски труд за червената шайка. И ето ,гледаш вчера един излъскан конгрес , в луксозна обстановка, с червена агитация, луксозни книжа и материали, излъскани бузести комунисти, облечени по последен крясък на писъка, модерни леви разбойници. И всички млъкват, ако им зададеш някой въпрос за близкото минало. Нема такова нещо, ще ти кажат, вие разсипахте всичко, нали искахте да падне социализЪма. Нема и журналисти,Боаяне, нема и граждани, а се оказа ,че и десни партии ннемало. Приятен ден. Така се случи, че през последните двайсетина години съм ходил по два -три пъти в годината до морето по за десетина-петнайсет дни в командировка, имахвъзможност да видя растежа на обикновените хора, добавящи по нещо в двора ,после го претрансформираха в магазинче, кафенце, ресторантче, вдигаха етаж, а в Несебър и Созопол имаше план къде и какво да се строи и никак не можеще да си развяваш байряка .Мен лично са ме вдигали посред нощ да ми взимат паспорта, ходил съм в полицията и съм им вдигал такива скандали, че ония мигаха на парцали, щото никой не им беше казвал в очите,че са мръсни комунисти. Проверяваха всеки, който не познават, а в същото време банди от дебели гадове в анцузи стояха по новите кафенета с типична нагла стойка- разкрачени, с крак върху облегалката на стола, отстрани черно бмв с отворен прозорец и думкане, да си слушат тяхната си музика, смесваща се с тази от кафето, край тях още по-странни ”първи частни милиционери” с кичозни униформи, маймуни с черни очила. А край тях някакъв *цензура* и преплашен полицай, на кокото са наредили да ”пази момчетата” да не се почерпят и да пребият някого. В интерес на истината не разрешаваха на мутрите да закачат чужденци и курортисти. Но виж, ако наоколо се появеше непознат мутър-глупак от село, искащ да действа ”соло-перке”, веднага пристигаха петдесетина неандерталци и му размазваха главата, а после то намираха нейде в овъглена кола. Един по един обикновените собственици се оставяха да им закупят имотите на смешни цени, вкарваха ги в смесени дружества, после вдигаха капитала и за тях оставаше спомена за студената вода и радостта, че са живи и здрави. Близо пет хиляди момичета в страната тихомълком изчезнаха и до ден днешен не се знае къде са, други бяха заставяни да проституират, в надпревара с циганската мафия. Постепенно политическите интереси се забатачиха в лични, кражбите ставаха все по-нагли и никой не питаше бившите несебърски чиновници как така от инженерчета забогатяха с хотели във Влас, Равда,Ахелой, Слънчев бряг, та чак до Обзор се разпарчетиха земите. Никой не гледаше какво става в Бургас, какви руски групировки(имаха си ресторант със оопарк в центъра) се вихреха и пазаруваха български мутри. Никой не разбра къде бяха министрите, шефовете на местните МВР-та, когато започна гигантската инвазия, когато черни коли с тъмни прозорци шареха денонощно с по сто километра в час между Варна и Синеморец, когато по улиците основното население се състоеше от остригани катили и полуголи проститутки, а капаните на чейнджбюрата пропищяваха ефира. И сега кво стана? Нема море за нас. Ми то никога нищо не е имало за нас. Да не би бунгалата от ръждясала ламарина в Ахтопол за бачкаторите да са били техни? Честит завършил преход,другарки и другари, както казва другарката Масларова ,успехите са налице. Всеки ,по-възрастен от трийсет години знае какво е станало, младежите дори и представа си нямат. Скоро ще измрат последните ,които имат спомен за годините преди комунизма, много малко са тези, които са били от богати семейства и са останали живи. Реституцията държи по десетина човека на клона на някой магазин и скоро нароилите се потомци ще останат отново бедни. Спомените за прехода ще бъдат окончателно преметени, проветрени, забравени и никой няма да пита къде е било провидението. Провидението е сляпо ,другарки и другари атеисти, убивайте грабете, съсипвайте живота на българите, съсипвайте природата, радвайте се на стореното като комунисти и капиталисти, нищо вече не заплашва вашето благополучие. А за наглост може и да разказвате спомени за славното дело на Димитров ,Червенков и Живков. Както и да се радвате на Славков. Чудя се кога ще издигнете петолъчката, много се забавихте вече... от Мечката"
Gravatar
bubence
2007-10-15_08:35


ne e normalno da raboti6 i zaplatata da ti e 300lv. Koito e protiv taq sta4ka neka probva da izkara meseca, da si pla6ta smetkite i da si izdurja decata za tolkova kinti. Normalno e da iskat povi6enie, ve4e vsi4ko e mega skupo!
Gravatar
stardriver
2007-10-15_08:38


Kakto kazah tova ne sa im edinstvenite dohodi , koito ne dava uroci prosto ne se e opital vsichki kursove vmomenta sa pulni i se sformirat novi i novi grupi...povqrvai mi vurvq po toq put sega , imam pogled v/u neshtata
Gravatar
bubence
2007-10-15_08:43


[quote="StarDriver":34v3kojt]Kakto kazah tova ne sa im edinstvenite dohodi , koito ne dava uroci prosto ne se e opital vsichki kursove vmomenta sa pulni i se sformirat novi i novi grupi...povqrvai mi vurvq po toq put sega , imam pogled v/u neshtata[/quote:34v3kojt] ne sam zavur6ila tolkova otdavna 4e da nqmam pogled vurhy ne6tata... tova sa dopulnitelni dohodi, koito ne vlizat v taq smetka... a maika ti ako vzima i tq 300-400 lv izvinqvai, no znae6 li kolko trqbva da se ograni4ava i li6ava 4e da da te prati na kurs? i 6te hodi6 samo po predmeta s koito misli6 da kandidatstva6, ne po vsi4ko, nali? Suglasi se 4e kintite sa mizerni... kat po4ne6 da ba4ka6 6te te vidq... az vzimam dvoino puk i pove4e i pak ne mi stigat gram, predstavqm si 300 :o
Gravatar
stardriver
2007-10-15_16:03


kvo ob6to ima maika mi sus "uchitelskata stachka" ?
Gravatar
psyhler
2007-10-15_16:15


Ам ае тогава си представете ако и двамата членове в семейството са учители и изхранват примерно 2 деца.............2 деца+родители със 600лв. .... е извинявайте ама тва е нищо...закое по напред...,за дрехи ли за храна ли за какво!?!?!Ама просто някои хора нямат реален поглед върху нещата и гледат на тях да им е добре апак комшията може да мре...еми е тва е Българския манталитет!!!
Gravatar
rinpoche
2007-10-15_19:40


Нека всеки си сметне колко парички харчи за цигарки, дрешки, телефон и излизаници за месец - на повечето хора май минават 300 лв. И все си мисля как в 9 клас изкарвах 300 лв и ми се струваха малко даже. Да не говорим , че има разлика между някой, който тъкмо е завършил основното си образование , взимащ 300 лв и някой който може дори и да има 2 висши такива... ( не е сигурно, може по-малко от 300 , има многоучители с по-малко от 300
Gravatar
stardriver
2007-10-16_07:56


[color=darkblue:1pne1575][b:1pne1575]"Дванайсетокласниците въстават против матурите"[/b:1pne1575][/color:1pne1575] Aide nashte axaxaxa
Gravatar
bubence
2007-10-16_12:52


[quote="StarDriver":1cqbr5wf][color=darkblue:1cqbr5wf][b:1cqbr5wf]"Дванайсетокласниците въстават против матурите"[/b:1cqbr5wf][/color:1cqbr5wf] Aide nashte axaxaxa[/quote:1cqbr5wf] Tova za maturite su6to go podkrepqm, [color=blue:1cqbr5wf][b:1cqbr5wf]NO[/b:1cqbr5wf][/color:1cqbr5wf] samo v elitnite gimnazii i samo za u4enici s uspeh nad 5,50. Drugiq variant e da odobrat maturata vmesto kandidat-studentski izpit (s ocenkata ot maturata da vliza6 napravo v UNI). ne moje da te karat da durji6 100 izpita za edin mesec po razli4ni disciplini.. mi ti krivogled (s izvinenie) 6te stane6! Ima zavur6ili hora i gram osnovni ne6ta ne znaqt- ei za takiva trqq matura!
Gravatar
brainjuice
2007-10-16_13:41


[quote="bubence":pzgyx455]Drugiq variant e da odobrat maturata vmesto kandidat-studentski izpit (s ocenkata ot maturata da vliza6 napravo v UNI).[/quote:pzgyx455] точно така! иначе е безобразие :)
Gravatar
Anonymous
2007-10-16_16:53


Злостен памфлет ЗА Учителите: [quote:3b2r2v07]О,Учителю ,прощавай- не знаех, че това си Ти. Смили се Ти над мен, аз съжалявам- искам с Теб,отново, пак аз да се рея във Вечните Ти Истини. Защото Ти си този, когото Той избра- да страда, да се мъчи да се откаже от земните блага. С проникновение и сила, с мускули, манипулация, здраво стискайки Меча Господен- да проправя път за Истинската Истина. ВЪв мраз и глад, във дни на лудост, и тъга Вселенска сам, почти премазан, от Кръст, по твоя воля носен, с ум замъглен-но не от дрога, Ти пак ще ни научиш,ще посочиш- Ето!!!Тя е Истинската Истина! И ще ни преведеш Ти- жалки деградирали отрепки, без възпитание и чувства, без стах от Теб, висшестоящи, без смирение пред Неговото слово- ще поведеш ти Своята войска- безстрашна, вярна Теб до смърт- в битка Истинска, срещу, против- всяка друга истина. След Теб и потоп! Но аз, от Правилния път избягах, възприех, странно, някак си, и други,лоши и безумни - лъжливи истини. Сгреших. Прогледнах. Блажени са слепците.[/quote:3b2r2v07]
Gravatar
soundform
2007-10-16_16:59


Амин! :D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :- :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :| :mrgreen:
Gravatar
psyhler
2007-10-16_17:08


То цялата образователна система е ....... аиде ще си замълча! :!: :lol:
Gravatar
stardriver
2007-10-17_19:05


[quote:36jenql3]След заседанието на Комисията по образование и наука към парламента, председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов обясни пред bTV, че синдикатите настояват за 790 лв. брутна заплата за педагогическия персонал и 427 лв. за непедагогическия.[/quote:36jenql3] Днес обсъждахме как госпожите трябва да черпят с новите си заплати , при положение ,че досега 20 години са живяли с тази си заплата (300лв), с новата вече могат да ходят на почивки из страната :D / :x / :mrgreen: 790лв. - егати...дуф! Еми не ,според мен не ги заслужават тия пари... :wink:
Gravatar
brainjuice
2007-10-17_19:25


голяма част от тях не ги заслужават наистина но така е у нас - всеки, който тропне с крак, получава увеличение на заплатата и щом на шофьорите дадоха, срамота е да не дадат на учителите и на всички други, които предявят претенции
Gravatar
Hupia
2007-10-17_19:39


Че им са ниски заплатите,няма спор ..ама колко бачкат за тея заплати! Грамотни сте (може би), сметните общо ваканции-маканции,всичко часове работа.......и на края излиза всичко на всичко 5 работни месеца по 6 рядко 7 часа!Хубаво ще им ги вдигнат и кво от тва..нито ще се дигне качеството на образованито ,нито броят на неграмотните ще намалее! Може и заглавието да не може да си напише правилно ,ама к'во от това нали знае целият репертоар на Газис наизуст.....! :wink: :) :)
Gravatar
Raya
2007-10-17_19:45


Аз съм настроена положително и отрицателно към тази стачка..на 50% са и двете страни. Кофти ми е за децата които ся си стоят вкъщи вместо да учат ,родителите им се хващат вече в чудо с тях и на сичко отгоре ако стигнат до някакъв консенсус и започнат да се провеждат уч. часове..на децата ще има бая трудно да наваксат с материала, за да завършат годината навреме :mrgreen: Интересно ми е дали е възможно да има нулева учебна година :?:
Gravatar
Hupia
2007-10-17_19:59


Възможно е :wink: ......още 15-20 дена и ще стане възможно!Хубаво ,че не съм ученик ......!
Gravatar
stardriver
2007-10-17_20:02


Що говориш като не си сигурен ? :mrgreen: [quote:7ngtyb6m][b:7ngtyb6m]Няма такова понятие анулиране нулева учебна година[/b:7ngtyb6m], в системата има достатъчно резерви и работят професионалисти, които, въпреки екстремната ситуация, могат да се справят". Могат да се ограничат различните празници, зелено училище и други извънкласни форми и да се навакса всичко това, добавят експертите.[/quote:7ngtyb6m] от сайт-а на BTV...това е цитат на регионалния инспекторат :x
Gravatar
Raya
2007-10-17_20:03


лол чесно ли :?: супер тъпо...горките деца. Дано се разберат големите глави,та да не страда бъдещото поколение от техните хави.
Gravatar
Hupia
2007-10-17_20:08


Виж те ги хубаво екпертите по образование ...,та затова образованието е на тоя хал!Щото всички станаха експерти по образованието...,икономиката.....,културата ......,по всичко! :lol: :lol: :lol: И на даскали ,и на инспектори,и на министри е им е през к**а дали ще изостанат учениците от учебния материал ,да ли ще им нулират годината! Образованието НЕ Е приоритет на тая държава,на тая държава не трябват грамотни хора (инженери,лекари,прависти),трябват и неграмотни хамали по строежите (които може да си манипулираш както си искаш) и бюрократи с невъобразимо темерутство!Ей "такива" трябват на тая държава .... :mrgreen: !
Gravatar
stardriver
2007-10-17_20:11


[quote="Hupia":1e88hdu9]Виж те ги хубаво екпертите по образование ...,та затова образованието е на тоя хал!Щото всички станаха експерти по образованието...,икономиката.....,културата ......,по всичко! :lol: :lol: :lol:[/quote:1e88hdu9] Това не оправдава изказването ти... ...инспекторат / експерт - разграничавай нещата не са едно и също... :wink:
Gravatar
Hupia
2007-10-17_20:21


Аз ги разграничавам добре нещата :wink: !Който трябва да ги разграничава или не може, или не иска!Аз говоря общо за нещата като примери ...не съм казал точно тоя ,и тоя случай! P.S.Въобще не оправдава никое от исказванията ми! 8) :D :D
Gravatar
Anonymous
2007-10-17_22:11


Още малко на самия Иисус ще заприличат...без дрехи, без ядене, без почивка...учат вашите деца на това, на което вие сте се отказали да ги научите...за да имате време да изкарвате пари. Ама не са достатъчно добри, а? Че дръжте си децата вкъщи, научете ги вие, научете ги какво е да си мутра, политик, алкохолик, работохолик, психично болен професор, пазач на нощна смяна, лекар на повикване, работник в мина, шофьор на градски транспорт, редова кука... Те осмислят живота Ви, изпълват тази негова част със смисъл, от която Вие, поради мързел, неграмотност, болест или нехайство сте се отказали...те правят това, което е ВАША работа. Идиоти. Дайте им поне толкова, че да се чувстват щастливи, че са живи, не разбирате ли къде ви е грешката?!?
Gravatar
Hupia
2007-10-17_22:12


Ние още нямаме деца ,поне повечето от нас! :)
Gravatar
Anonymous
2007-10-17_22:20


Никога няма и да имате. Това, което ще роди жена ти, ще бъде или заложник на системата, или отрепка, нямаща социални права. The choice is yours.
Gravatar
Hupia
2007-10-17_22:32


:lol: Драги ми,Смехурко много хубав отговор ,за съжаление неточен! :) :D
Gravatar
Anonymous
2007-10-18_00:58


Сигурно...много алкохол, чичо рулз!
Gravatar
stardriver
2007-10-18_07:48


[b:fgp6z1ou]Подкрепяте ли учителската стачка?[/b:fgp6z1ou] Прави са и ги подкрепям. 52% Прави са, но не е това начинът. 17% Да не са само те в тази държава? 17% Не, не заслужават нищо. 10% Стачката им не ме засяга. 4% [b:fgp6z1ou]Гласове: 69,526[/b:fgp6z1ou] @ zamunda.net
Gravatar
Партилан420
2007-10-18_08:11


проблемът с образованието е преди вси4ко в това, 4е е ДЪРЖАВНО, държавни следва да са само изпитите, не и у4илищата. факт е 4е българските даскали са вси4ко друго, но не и У4ители. Ама такива даскали заслужават хората, дето са се оставили държавата да им у4и децата.
Gravatar
stardriver
2007-10-18_21:24


[b:1by2e1tj]Здравните работници също започват национален протест[/b:1by2e1tj] [i:1by2e1tj]Близо 50 хиляди здравни работници се готвят за Национален протест в началото на декември, научи bTV. И техните основни искания, както тези на учителите, са за по-високо заплащане.[/i:1by2e1tj] [quote:1by2e1tj]Не може тя, медицинската сестра да получава 220 лева, а един възпитател да получава нали - [b:1by2e1tj]колкото си извоюва там.[/b:1by2e1tj]"[/quote:1by2e1tj]
Gravatar
Gamma
2007-10-19_00:13


Абе както винаги, така и в тоя случай едни заслужават увеличение, а други - не. И както казваше моята учителка по български - покрай сухото ще изгори и мокрото. в тоя случай - покрай сухото ще се облагодетелства и мокрото :)
Gravatar
Sonic Rage
2007-10-19_00:48


[quote="Hupia":zqx1mnqk]Че им са ниски заплатите,няма спор ..ама колко бачкат за тея заплати! Грамотни сте (може би), сметните общо ваканции-маканции,всичко часове работа.......и на края излиза всичко на всичко 5 работни месеца по 6 рядко 7 часа!Хубаво ще им ги вдигнат и кво от тва..нито ще се дигне качеството на образованито ,нито броят на неграмотните ще намалее! Може и заглавието да не може да си напише правилно ,ама к'во от това нали знае целият репертоар на Газис наизуст.....! :wink: :) :)[/quote:zqx1mnqk] брех, че нахъсан отговор..за съжаление грешен, драги ми смехурко...защо ги нападате учителите по тоя брутален начин...да не би всички да сте самоуки (пази Боже аз да съм най-простия дето съм ходил на даскало)... кой те научи как да смяташ? как да пишеш? как да различаваш буквите и цифрите? сам? едва ли? не знам какво те гложда качеството на образованието като именно тези "умните" за които говориш ти диктуват какво ще е то(отпускайки бюджета за него всяка година). Нали си много отворен я ми кажи знаеш ли каква е работата на учителя? Знаеш ли какво трябва да направи той? Да "работи" 6-7 часа на ден казваш...ако работа наричаш само това да преподава уроци в училище... Май грам представа си нямаш, че тези уроци трябва да се подготвят първо....ДА...трябва да се напишат по най-приемливия начин за учениците на които ще се преподават, трябва да се подготвят упражнения, да се проверяват домашни работи, да се подготвят контролни и класни работи както и след това да се проверяват, после да се оценяват!!! Трябва да се ходи на училищни съвети, трябва да се дават дежурства през лятото и зимата в училищата... ха сега кажи ми каде ти е почивката, нали си много отворен..Или учителите просто го правят това за 6 рядко 7 часа!!! Смехурко, ами ако учителя преподава на да речем 6 класа от различни възрастови групи(това са приблизително 100 ученика, 100 усти да ти намлат на главата) ... не знам дали знаеш какво е педагогика, но да те светна, трябва да има умения и за работа с тези деца и тяхната възрастова група....знаеш ли, че всеки учител си има определен брой часове които трябва да покрие в дадена седмица това си е по закон и повече от тия работни часове няма как да бачка брат ми.... било им лесно на учителите...просто учениците са простаци още от рано и само знаят да плюят... Нямало да вдигне качеството на образованието голямата заплата...Че как да образоваш някой който гледа само как да пуши да друса и да ходи по дискотеки...как да ти го кажа с по прости думи че си зле... ето ти пример - ако за 1 учителски пост сега с тия мизерни заплати хората отиват и кандидатстват 3 учителя представи си битката и колко ще се вдигнат критериите и качеството ако заплатата която ще взимат е двойна на тази която е била до сега.... не знам ще посмееш ли да не си изпълняваш работата като знаеш че още 10 човека чакат с отворена уста да се освободи твоето работно място и да го налапат веднага...Това се нарича конкуренция(а има ли я и образованието ще си вдигне критерийте)или си знаеш че ти си най-големия и просто щото заплатата е мизерна и няма кой да се навие за тия пари да дойде да преподава в някво си забутано училище тебе не могат да те барнат... Партилане - ако не бяха тия даскали сега сигурно щеше да говориш на монголски тука не знам....Всеки има право да реши дали да прати детето си на училище...ти като не си доволен от даскалите не си пращай твойто, учи го в планината да събира гъби и да дига типи и си готов... Какво се плюнчите за образованието не знам само?Забелязвате ли колко често България се нарежда в челните места на олимпиади по математика информатика и др. Това е щото учениците са гении затворени вкъщи и научили всичко там така ли? Че вие се изкарахте бахти грамотните честно.....затова сме на тоя хал...една от най-бедните държави в Европа, да не кажа най-бедната понеже има само разбирачи и критици дето само много говорят кое как трябва и като дойде момента да се направи нещо седят с пръст в г*за...
Gravatar
Партилан420
2007-10-19_06:23


Uplifter, баща ми ме нау4и да 4ета още преди да вляза в първи клас, а като влязох, още на втория ден влязх в конфликт с даскалката(другарката) защотооспорих нейното смехотворно твърдение, 4е китовете били най-големите риби ... в 3-ти клас едва не ме изклю4иха, защото гласно настоявах, 4е пра-българите са имали писменост и преди Солунските братя... не казвам, 4е работата на даскалите е лека, напротив, казвам само 4е 1 не я вършат добре, поради което 2 у4ениците не ги взимат насериозно и поради това 3ходят на у4илище само за да отбият номера такива неща като здравеопазване и образование са важни, никой не отри4а, но ако са държавни няма как да бъдат ка4ествени просто. .. когато пък се окаже, 4е били и "задължителни" тогава работата направо намирисва на измама. И ако някой си реши, 4е може сам да организира образование за 4елядтта си и да се грижи за здравето на семейството си се оказва престъпник.. Може пък да не искам да пратя детето си да "у4и" назубрени от у4ителите си уроци, нали?
Gravatar
Hupia
2007-10-19_08:48


Железен пост Кирца, :) еваларка само така :wink: !
Gravatar
Asymetral
2007-10-19_08:59


самият начин на преподаване е остарял и неефективен Кон Фу Дзи /или Конфуций както е по известен/ е казал на времето - кажи ми и ще забравя, покажи ми и ще запомня, включи ме и ще участвам преди години докато работих в една НПО правехме обученията си на този принцип и ефектите бяха изкъртващи! 2 часа след като съберяхме млади хора от кол и въже в различна възраст вече бяха приятели и се работеше яко на семинарите и беше много забавно, хората се кефехме. Интерактивното обучение /не разбирайте компютърно, а такъв който включва самият ученик в процеса/ не е застъпено май никъде в България и предполагам на много малко места по света. Хупиа - имаш малко погрешна представа за нещата - учителският труд е вреден. В САЩ забраняват на учителите след определена възраст да заемат обществени или политически постове, защото вече са се "изкривили" 8)
Gravatar
bubence
2007-10-19_09:58


as usual сам съгласна с Кирцата на 100%! Никой не може да научи и възпита младото поколение ти по-добре от родителите им. Гледах вчера някъв репортаж, как учителите пишели високи оценки. Аз как не попаднах на такива? На мен психопата по философия ми пишеше двойки, само защтото съм момиче, и съм блондинка, без значение какво му говоря (аз даже не съм руса мамка му)! А тая по литература испитваше като на кандидат-студентси изпит. :o Наистина откачат с годините...
Gravatar
Ameli
2007-10-19_19:08


браво кирца!а така! има много добри даскали,които могат да те научат на нещо,обаче повечето работят по мнение,пишат си оценките по мнение и ако не си от топ 3 на най-подмазващите се или не зубриш всичко на изуст,губиш.
Gravatar
bagala
2007-10-19_21:00


Айде ве попаднали сте сичките на някви долни Курви които в междучасията само цигари пушат и кафета пият,Кирца майка ми е начална учителка и въобще не и е лесно да Ви кажа Аз но тя Е учителка а не кафецигаропиварка няма повече кво да ви кажа само ще допълня,има учители има и такива които си мислят че са учители :|
Gravatar
psyhler
2007-10-21_15:11


Аре уе няма ли вече да ходим на даскало....чак вече ми се приходи!ааааа баси вица.....дано се пак да угодят на исканията на учителите......макар че някои не заслужават но има и такива дет са много свясни и земни...напълно ги подкрепям! :wink:
Gravatar
Hupia
2007-10-21_23:15


Няма даскало брадчед,....в "седмицата на изборите " последното нещо дето ще ти мислят е образование и прилежащите му реформи! Ще се говори за проценти ,райони....! Ейти пример ,цял ден другаря Станишев и други политици от "Триезичната догма"(Тройната коалиция), празнуват днес в Смолян,както ми докладва "разведката"(един приятел) в общината, почнали са от обет да "загряват" за другата неделя,и въобще не ги е*е дали ще учите ,...как ще учите или няма да учите! :| На тая държава не и трябват образовани хора ,трябват й ейтакива хора с кирки и лопати ! За голямо съжаление тва е голата истина! :x :shock:
Gravatar
psyhler
2007-10-22_01:14


Не бих могъл да се изразя по-точно,Hupia,радвам се че мислиш като мен! :!: :wink:
Gravatar
ГΘΛГΘΔ
2007-10-22_07:45


дано изпьлнат целта си нашите учители срам е човек с 20/30 и нагоре години стаж да зима средно 300/350 заплата
Gravatar
gears
2007-10-22_13:53


[quote="Партилан420":1n0xg23r] И ако някой си реши, 4е може сам да организира образование за 4елядтта си и да се грижи за здравето на семейството си се оказва престъпник.. Може пък да не искам да пратя детето си да "у4и" назубрени от у4ителите си уроци, нали?[/quote:1n0xg23r] едни хора са организирали образованието на децата си на сточна гара. учениците дишат чист въздух за здраве, докато просят. не доживяват до дванайсти клас, щото на сточна гара сичко ти става ясно за много кратко време и си изживяваш живота на един дъх. иначе и ти си прав ps. [quote="bubence":1n0xg23r] А тая по литература испитваше като на кандидат-студентси изпит.[/quote:1n0xg23r] kato ti gledam pisaniata, verno u4itelite ti po bg i literatura sa bili noo zle.
Gravatar
Anonymous
2007-10-23_10:53


Стачката май се разширява... [quote:21ierian]Драги Ученици,скоро наближава края на стачката на учителите.Министъра на образованието е решил да съкрати ваканцийте ни!Дори и лятната да е само 1 месецСега е наш ред да си искаме правата.На 24 октомври 2007.12:00 всички ученици елата на площад съединение да започнем и ние стачка....Ние не сме виновни за заплатите,зашо трчбва да сме лишени от ваканции.Да вдигнем бунт!!! Да чуят и нашите искания!!!! Изпратете това съобщение и на другите си приятели и нека всички се обединим и победим![/quote:21ierian] Призовавам колегите от всички университети да се включим :lol:
Gravatar
bubence
2007-10-23_11:01


gears! ne6to mai ti se zaqjda s men, a? Daskalkata si be6e super, a tova 4e ve4e zapo4nah da pravq pravopisni gre6ki se dulji na suvsem razli4ni faktori, kato naprimer... vuob6te nikvi primeri nqma da ti davam. Ako si tolkova navit idi v OMG "Akademik Kiril Popov" da obqsni6 na g-ja Ekaterina Gen4eva kolko e zle kato y4itel. Za6to po dqvolite vseki gleda da te zaqde v toq forum???!??? Tuka stava vapros da dosta po jizneno vajni problemi, ottova koi kak pisal edikvo si! Basi!
Gravatar
palimpsest
2007-10-23_12:07


Аз съм от Графиката и нашите скъпи ПРЕПОДАВАтели никак не ги интересува. Дали, защото сме към Стефан Данаилов, или заради 200-та лева повече, не се знае. За сметка на това ние стачкуваме! До 7ми клас учих в Руското и съм благодарна, че попаднах на истински хора. :D Е, вярно, мама и баба още в родилното ми набутаха буквара в ръчичките, но на всичко останало ме научиха прекрасните ми даскали :oops: А сега... каринката е трагична. Да, има 2-3 иситински загрижени за културата и бъдещето ни, но струва ли си заради тях да си губиш деня?! Представете си: имаме практика в печатното, откъдето ни гонят самите даскали, понеже имат поръчки :shock: :shock: Имах двоика само, защото изразих мнение, че конфедерациите са оферта за България... Извинявайте! Хубавото е, че съм 11 клас и не ми се налага да вися по цял ден на гаражите отпред ;) Камо ли в стаите :D
Gravatar
strongoxidation
2007-11-09_07:53


ех училище любимо .... скъсали сте се да учите. там кадето завърших без 4.5 неможеше да минеш годината, намяш право на повтаряне, имаш право на макс 10% отсъствие от действителни часове (броете учителя се разболял и часовете от 1-2 на седмица по някои предмети станали по-малко, отсъствие за по-малко от месец по болест не се приемаше изобщо за извинено отсъствие и ако наистина отсъстваш толкова шанса е да не наваксаш по предмета) за да не се явиш на задължителен изпит по предмета, а 4 е като 6+ в повечето от останалите училища. изпита за влизане беше вътрешен, без значение на държавния и всъщност бяха 2 един по математика и един по предмета който искаш да изучаваш. половината ти учители са полилически фигури или роднини на такива и единствените непрофилирани предмети са музика изобразително изкуство (докато ги имаше) и физкултура. още няма да забравя едно контролно след земетресение от което евакуираха цялото училище и учителката ми по математика се появява 15 след началото на часа и казва ... нагоре, аз бях в трамвая, не съм усетила земетресение. качваш се пише 4 задачи от тип (не същите, от този тип) най-висока трудност от сборника на мъжа й (... министър в министерство на образованието, не задачи от учебника (писан от директора (total math psycho)), а от тези на мъжа й .. с вътре примерно 20 такива от раздела) на дъската .. бавничко и полека. остават 15 минути до края и оценката ти е една от решителните за крайния успех :D успех. тя между другото е решила в час само една или 2 такива ... мисля че ви става ясно. по някои предмети дори нямахме учебници .. карахме на лекции. (странно понятие лекции в училище, но незнам как иначе да ги нарека. явно профилираните учебници не бяха достатъчни, без значение че в някои от останалите училища едва си взимаха нормалните). и пак през повечето време се чудехме каде да се напушим без значение че оттам се изхвърчаше ей-така между другото. и си правехме купон по желание. и който поискаше беше отличник (примерно аз). включитлено най-пропадналите типове (не се броя в това число, макар че ми се иска да беше така, по-скоро бях доста срамежливо, "примерно" (хах) момче). така че спокойно ... не сте преучили, нито ще ви стане нещо кой знае какво с по-малка ваканция. :D на кой нормален ученик му се учи, особено това което му преподават ? аз така бих се кефил ако бях още ученик и учителите бяха в стачка. рррадост :D неземна. бтв на тази стачка не бяха ли 50 хиляди учителя някаде ? ами останалите които не са били там ... представям си просто всеки от тях да дава частни уроци. някой беше споменал нещо такова. ако един батман взима към 1000 лева, защо учителите да взимат по-малко ? защото батманите нямат нужда (нито имат) образование ли ? иначе че образованието е шит шит е. и моята учителка сестра на румен гечев ("госпожо, как се казва брат ви дето си говорите с него по телефона ? - румен се казва (усмивка). и каде е той, госпожо ? - в кипър (пак усмивка)) мислеше че натриева основа се хидролизира (лкйдсфклйдсф ?) и водата пълно се диспропорционира до Н+ и ОН- ((slow the **** down) една молекула на няколко милиона) .. за сравнение това е като да кажеш че 1+2 е 4 и 2+2 е 5 и беше съавтор на няколко учебника по биология в които всяка 3-та молекула беше сгрешена (броили сме ги) и трябваше да се знаят на изуст от искащите да кандидатстват с биология и беше в проверяващия комитет на изпита за визше и т.н. и т.н. твърдеше че второто й визше е химия. и й вярвам, няма причина да лъже. това не пречи също няколко пъти да ми е "поправяла" грешно формули на дъската. нито попречи на класа да се забавляваме във вилата й покрай софия (sweet) преди бала. само не си мислете че тестовете й бяха лесни понеже не чаткаше какво преподава. първо го знаеше на изуст, второ когато не го знаеше (по-честия случай) ползваше без задръжки учебника и трето не тя пишеше тестовете, само проверяваше броя верни отговори. да, правеше аритметични грешки понякога, но ги поправяше когато й ги покажеш. разбира се нещата не свършват тук. в единия от 2та факултета на су които смених после материалното ниво bеше по-зле отколкото в германско училище. много по-зле. някои реактиви с които трябваше да се работи от 1 курс струваха повече от таксата за курса (по моя преценка трябва да се работи с тях, просто са стандартни според учебници които съм чел ... не български). всмисъл това е един от да речем 10ина по-скъпи за курса. цената за една бройка в това количество естествено дори не стига за всички студенти от курса, а предполагам тези пари не се дават само за реактиви (просто трябва да се започне от някаде). в двете катедри по изчислениe (квантово-механично), към които хората с някакво желание за химия се стремяха, поради липса на практически средства, нямаха и представа с какви програми работят (дори какви имат. взех най-добрата програма за момента - gaussian 03 rev b05 (linux), от една асистентка (неспособна да направи разлика между дифузна и поляризираща функция, 1+2) която ми каза, че никой я няма и ако я има със сигурност няма да ми я даде и я дадох на шефката на другата кадетра (след като и обясних как да я пусне). нейните асистенти пък не правиха разлика между метод на изчисление и базис сет, 2+2. това е бъдещето на теоретичната химия в българия. най-престижната катедра е тази по фотохимия. тя е катедрата на декана. когато асистентите в нея са трезвени използват черни кювети. (pause) we have just lost cabin pressure. от друга страна учителят ми (от училище) по избрания предмет беше подхванал няколко годишен roll от награди учител номер едно в българия и заслужаваше всяка една от тях. курсът му за кандидатстване в гимназията беше негова инициатива, а цената толкова символична че не си спомням дали съм я плащал. няма друг преподавател който да е завел толкова ученици до международни олимпиади. и двамата ми родители са учители. нито пият, нито пушат (което не разбирам но с техните заплати не ги виня), нито дават частни уроци (макар че докато го правеха вкараха не един студент там кадето е искал да влезе, с такса пъти по-ниска от стандартната (изобщо не пишат учебниции не са в проверяваща комисия, просто са стандартни учители)) и по моя преценка от всичките ми преподаватели повечето (много повечето) заслужават всичко което искат като пари. примерно вместо да висят като нощни пазачи (в превод портиери).