Gravatar
nasko
2006-05-06_10:01
Трябва ли ... ?

Трябва ли да бъде затворено Логопедично училище-интернат І-ІV кл.”Иван Вазов”гр.Айтос? За да се отговори на този въпрос трябва да е ясно какво се прави в това училище, с кого и защо се прави. Децата с езиково-говорни нарушения са деца с нормален интелект, които изпитват трудности в общуването със своите връстници, поради това,че говорят неразбираемо,лошо или смешно, трудно усвояват четенето и писането .Често те са обект на подигравка и присмех от съучениците си .И това е така, защото децата са наивно и неосъзнато жестоки - именно защото са деца .Но деца са и заекващите,фъфлещите и говорещите по бебешки вече поизраснали момчета и момичета в училищна възраст подложени на този присмех,който за повечето от тях е психически тормоз. А те са способни на самокритичност и реална самооценка. И как се чувстват те сред тези, които им се подиграват? Могат ли да са уверени и сигурни в знанията си при изпитване, или когато общуват със съучениците си? В градовете , в които има логопедични кабинети е лесно – там на тези деца има кой да им помогне. Но какво да правят нуждаещите се деца от селата ? Заради тях работи Логопедично училище-интернат .В него те се обучават по програмата на общообразователното училище,в него с тях се работи за коригиране на езиково-говорните нарушения. В този смисъл това училище се явява важен фактор подготвящ условията за пълноценна интеграция на децата, след периода на коригиране на нарушенията. И това училище е предложено за закриване!А децата ? Къде отиват те? Казват - в масовото училище ,обучавани по индивидуална програма за обучение и развитие т.е. така, както се обучават децата с олигофрения, с психически и сензорни увреждания .А децата с езиково-говорни нарушения не са такива! И с обучаващ - ресурсен учител. Но на тях им трябва логопед,а не ресурсен учител-специалист по всичко. Така широко прокламираната интеграция на децата със специални образователни потребности ,в името на която е предложено за закриване Логопедично училище за децата от селата в Югоизточния регион ще означава лишаването им от квалифицирана логопедична помощ. А нали не това е целта на хуманното ни общество – лишаване от равен достъп до образование и развитие на определена група деца ! телефон за контакти: 0558 2 85 02 Стефка Богацевска благодаря за вниманието , всичко най-добро . ------------------------------------------------------------------------------------- обръщам се към модераторите на форума (и всички останали) с молба за съдействие относно разпространението на по-горният текст ,защото случващото се с това училище е безумие ... !
Gravatar
Spurch
2006-05-06_15:12


Тъжно, но факт - Безумията на Държавата нямат край.И то просто защото някъде някой чиновник го мързи да си върши работата като хората. Не е ли време тези Безчинства и Подигравки с живота на хората да спрат???
Gravatar
buzzjn
2006-05-06_15:37


Напълно несъгласен съм с държавата както винаги и напълно съгласен с вас оуимовци 8) аз лично кат детенце хъм ходил на логопед и той (тя) помага, а пък не съм ходил в такова специално у-ще така, че не знам точно какъв му е смисъла, но не съм компетентен и за това - :idea: А и бях забравил - НЕ НЕ ТРЯБВА УВАЖАЕМИ