Gravatar
ex_xe
2012-03-14_11:09
Протест срещу промените в Закона за горите

[url:13a3izif]http://www.greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=1400&cat_id=35[/url:13a3izif] :idea:
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2012-03-14_14:59
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

нз колко ще помогне т'ва , но имам идея как може да се справиме с кофти ситуациите в горите ... ако бъдат направени частни, без концесии и тн измишльотини, положението ще се подобри многократно защото, ако някой реши да усира ще си усира собственото :wink: ако си съсипе земята ще остане без прехрана и ако иска да я продаде ще е на много ниска цена... по друг начин стоят обаче нещата сега, щото ако усират , усират общото и всички плащат скъпо освен посерковците :wink: :lol:
Gravatar
brainjuice
2012-03-14_15:38
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

бе не е баш така. ако ми дадат частна гора без никакви регулации какво мога и какво не мога да правя на нея, аз мога да реша да си построя ТЕЦ, сешсе? :P хората са малоумни, не разчитай, че ще пазят горите от далновидност и предвидливост.
Gravatar
Nothingk
2012-03-14_17:38
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

:) :) :) :D :D :D :D :D Много обичам да прескачам огради.Никога не прескачам огради на нормални парцели,дори да са изоставени и обрасли.Уважавам много частната собственост.Но нахални огради :lol: много обичам да прескачам.Огради ,които продължават с километри - ай ем сори ама...частните лица да искат ограничаване на достъп от случайни лица?? Я фак бе,тия хора съвсем забравиха къде се намират. В испания има закон - дори някой да си купи 10000 декара гора и да си ги огради,няма право да заключва портата,която води навътре.И секи има право да мине с колата си по черния горски път!!!
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2012-03-14_19:00
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

ми няма лошо да построиш ТЕЦ ако е изгодно, т.е. има нужда от електричество ; ) щото все от някъде трябва да се добива нали ? а потреблението на електричество си има предел така че по естествен начин ще бъде ограничен броя на ТЕЦ-овете. сега некой може да реши да направи ненужен ТЕЦ некъде високо в гората, но ще загуби ... и най - хубавото - за собствена сметка, а не за обществена ; ) освен това с държавните гори докъде я докарахме ? 65% надвишена застроена площ в Банско, че и са се приготвили да си измиват ръцете ... безразборно изсичане на гори и тн, да не говориме че ТЕЦ в гората не е в никакъв случай невъзможен сценарии с държавна гора. частнто лице има по голяма мотивация да я пази, държавника я държи за няколко години без каквато и да е инвестиция от негова страна... и често съмнителнби мотиви ; )
Gravatar
the GNOME
2012-03-14_21:15
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

абе мани ти тая работа с частната гора
Gravatar
brainjuice
2012-03-14_21:24
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

[quote:xb1z680u] а потреблението на електричество си има предел така че по естествен начин ще бъде ограничен броя на ТЕЦ-овете. сега некой може да реши да направи ненужен ТЕЦ некъде високо в гората, но ще загуби ... и най - хубавото - за собствена сметка, а не за обществена ; )[/quote:xb1z680u] при ресурси като природните загубата не е само за този, който ги е окепазил, за да построи нещо нерентабилно. загубата е за всички. затова има защитени територии, национални паркове, културни паметници и т.н. някои места и обекти се смятат за общо богатство на хората, които живеят в дадената страна.в някои случаи и на цялото човечество. и затова няма частни монополи върху въздуха и водата (все още :wink: ). не може всички да загубят възможността да се наслаждават на Йелоустоун, Тадж Махал или Байкушевата мура заради претенциите на един индивид. това с пълното премахване на държавния (или аре да го наречем обществения, щото като чуем "държава" и се дразним) контрол върху всякакви обекти не работи. защото хората като цяло са повече алчни и глупави, отколкото пресметливи и разумни. аз не бих искал някой да ми дава възможността да притежавам национален парк. или, ако я получа, най-доброто, което бих направил, е да си го оставя както е, не да се правя на шефче (тогава за какво ми е да го получавам въобще?). [quote:xb1z680u]освен това с държавните гори докъде я докарахме ? 65% надвишена застроена площ в Банско, че и са се приготвили да си измиват ръцете ...[/quote:xb1z680u] докарахме я дотам, защото в държавните ни институции работи бай Ганьо, затова. не защото по принцип да има контрол е лошо.
Gravatar
Nothingk
2012-03-15_12:47
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

[quote=".Blueberry pSyrup...":25wf40kq]ми няма лошо да построиш ТЕЦ ако е изгодно, т.е. има нужда от електричество ; ) щото все от някъде трябва да се добива нали ?[/quote:25wf40kq] :- :? Абе човек ела в 21 век. :) :) При наличието на възобновяеми източници да строиш тец в планината :shock: :shock: !!!!??Толкова енергия се разпилява ей така и от слънцето и от вятъра...
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2012-03-15_15:37
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

абе в планината да строиш тец е глупаво по редица причини :lol: така че може да си отдъхнете а може би е хубаво да не даваме на разни партиици да се правят на шефчета над горите... а то в частното контрол има, нали ? :roll: а сега какво правиме ? :lol: а относно възобновяемите източници много е хубаво това, ако беше частна гората нищо не пречи да се направи нещо с възобновяем източник, щото земята си е твоя и ест ще искаш да си я запазиш(пък може и някой турист да пуснеш ;) ). имаш голяма мотивация за това, можеш само да спечелиш, не само пари, но и да останеш с душевно задоволство че правиш нещо полезно и природосъобразно. а глупави хора има , сега като държавниците са усряли гората какво правиме ? :lol: според мене точно факта, че има глупави хора е добър мотив да не се дава държавна власт на никой. а в държавата контрола е "частен"(осъществен от малцинство), но всичко е на обществени разноски... ако не е хайде да ходиме и да опандизиме отговорните за мазалото в Банско или може пък пак да ги помолиме чрез разходка сами да се опандизят с аверчетата им :wink:
Gravatar
Nothingk
2012-03-15_16:11
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

Абе частно държавно,глупостта си я има. Но не може в свободна територия просто ей так да е ограничава достъпа.Както казах обожавам да прескачам огради :) :) :) ... дълги повече от 500 метра.
Gravatar
brainjuice
2012-03-15_16:20
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

[quote:3mp1bhgt]а може би е хубаво да не даваме на разни партиици да се правят на шефчета над горите... а то в частното контрол има, нали ? а сега какво правиме ? [/quote:3mp1bhgt] добре, защо в национален парк Йелоустоун никой не строи хотели? защо крайбрежието на Гърция и Турция не е като Слънчев бряг? значи, можело и с държавен контрол, ако се прави както трябва. това, че ние сме цървули и при нас много неща, които другаде са нормална практика, не работят - това е друг въпрос. [quote:3mp1bhgt]абе в планината да строиш тец е глупаво по редица причини така че може да си отдъхнете[/quote:3mp1bhgt] ти мислиш, че е глупаво, но някой идиот може да реши, че е добра идея. и ти искаш аз да му подаря гора ей така, разчитайки, че няма да направи някоя глупост, и да не мога да го спра и да му я взема, ако тръгне да се олива?
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2012-03-15_19:23
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

разликата между държавника и частното лице в случая е че частното лице има много повече да спечели от правилното менажиране и много повече да загуби от лошото менажиране... става дума за мотивация. освен това ти или който и да е от нас и сега нито може да дава нито може да взема земи от когото и да било :P а точно гърция не е най-подходящия пример за успешен държавен контрол :lol: за турция нз... но съм напълно сигурен че на частен плаж ще е по-чисто от слънчев бряг :lol: и пак да кажа ... ако държавнк оплеска или завърти няква далавера губят всички, без него, когато частно лице оплеска с природен ресурс губят всички, включително частното лице най-много, а всички останали далеч по - малко от при държавното защото веднага ще се намери друг да менажира ресурса. след фалита е почти сигурно че някой ще изкупи каквото има и ако има смисъл да се развива ще го направи в най-скоро време(дори не е нужно да чакаш края на мандат :wink: )... а в Йелоустоун ако плеснеш хотел може само да загубиш и пари и природно богатство... но в крайна сметка колко имат контрол върху това ? малцинство ...
Gravatar
the GNOME
2012-03-15_20:12
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

един куп примери има и за лошо държавно и за лошо частно стопанисване... в случая с горите обаче нещата не седят както с лекия автомобил или урегулирания поземлен имот... при последните окензването се поправя сравнително лесно докато в гората пакостите и глупостите освен финансии изискват и време за да се заличът, а понякога и това не стига, като така ми се струва, че е редно и хубаво и най-добре - горите да си останат национално богатство под строг, но балансиран контрол... хубаво е да се слушат хората с опит в стопанисването на горите ни - за съжаление обаче звънът на пари, поради някакви причини които не проумявам, става все по-глобално примамлив и води до откровени безумия и самоубийствени наклонности... нещата ще се оправят - няма как :) [b:2iz29i7g].Blueberry pSyrup...[/b:2iz29i7g] изпускаш момента, че това частника да спечели и това гората да дава благата си на всички не са правопропорционални величини... или поне в повечето случаи сякаш е точно обратното... ппс: за Йелоустоун не знам но в Йосемити ако плеснат повечко хотели със сигурност ще привлекат бая интерес и пари от хорица на които не им е приятно мечки да им къртят автомобилите или да си заключват всичко от шампоан до автомобилно масло в метални сейфове до палатките, а такива съм убеден, че са болшинство... металните кутии за сигурност са отчаян писък целящ да поправи грешка предизвикана от глупост с чисто финансов подтик случила се преди 60-тина години ако не се лъжа и неизличима и до днес... ако се заменят с хотели обаче и малкото постигнато в опазването на мечките от Йосемити ще отиде по дяволите с такава сила, че не е истина... цяло щастие е че хората от които зависи да има ли хотели или не по тези места не позволяват построяването им... може да са малцина, но са на място... ако са повече и рискът от глупости е повече... [size=85:2iz29i7g]честно казано не бих сочил щатите като цяло за пример в стопанисването на природата, но понеже има такива наченки в темата та примера ми се стори подходящ...[/size:2iz29i7g]
Gravatar
brainjuice
2012-03-16_17:39
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

[quote:1i6k2gsz]разликата между държавника и частното лице в случая е че частното лице има много повече да спечели от правилното менажиране и много повече да загуби от лошото менажиране... става дума за мотивация.[/quote:1i6k2gsz] то само мотивация не стига, и акъл и кадърност трябва, за да се стопанисва нещо. :lol: освен това мотивацията ми може да бъде да нарежа всичката гора на дървесина, да прибера парите и да изчезна. това, че аз имам частна мотивация да спечеля по някакъв начин, все още не означава, че моята печалба ще бъде от полза и за други хора. както отбеляза и Гномът. [quote:1i6k2gsz]а точно гърция не е най-подходящия пример за успешен държавен контрол за турция нз... но съм напълно сигурен че на частен плаж ще е по-чисто от слънчев бряг[/quote:1i6k2gsz] имам доста подробни впечатления от бреговата ивица на Гърция и мога да ти кажа, че, каквито и да са гърците, това поне са се научили да пазят като очите си от презастрояване и золуми. за Турция важи същото. защото хората съзнават, че в дългосрочен план хлябът им е в това да запазят природата си природа. а на частен плаж може да е чисто колкото си иска, но тебе няма да те пуснат да му се насладиш. или поне не без да си платиш. :wink: те и сега арендаторите навсякъде из Черноморието те преследват като пирати да си платиш чадър от момента, в който кракът ти стъпи на пясъка. [quote:1i6k2gsz]и пак да кажа ... ако държавнк оплеска или завърти няква далавера губят всички, без него, когато частно лице оплеска с природен ресурс губят всички, включително частното лице най-много, а всички останали далеч по - малко от при държавното защото веднага ще се намери друг да менажира ресурса. след фалита е почти сигурно че някой ще изкупи каквото има и ако има смисъл да се развива ще го направи в най-скоро време(дори не е нужно да чакаш края на мандат )...[/quote:1i6k2gsz] това вече е аргумент. :) обаче и тук има подробности, в които по-скоро тезата ти издиша. на един държавен чиновник можеш да му търсиш сметка и дори да го съдиш за злоупотреба, ако не стопанисва добре повереното му. на частно лице много по-трудно може да му потърсиш сметка за това какво прави с имота си - това си е негово право. сега най-вериятно ще кажеш, че у нас никой държавен чиновник досега не е осъден за злоупотреби. така е - както вече се съгласихме, у нас държавата не работи. но ние тук не спорим конкретно за тази или онази държава, а за принципни неща. спорим първо за това какви трябва да са правилата. как да се наложи спазването им е съвсем отделен въпрос. :D п.с. ти да не си либертарианец? разсъждаваш като типичен такъв. едно време и аз се самоопределях за кратко като либертарианец, но днес виждам, че идеите им доста опростяват нещата и свеждат всичко до добрата воля на частния бизнес и пазара. надай се, к**e, на пиени жèни, както викат шопите. :lol:
Gravatar
.Blueberry pSyrup...
2012-03-16_21:00
Re: Протест срещу промените в Закона за горите

не съм минархист ...а тва дето некой наричат анархо-капиталист, а ние му викаме просто анархист :wink: и вярвам в стремежа на хората да се облагодетелстват, някои дори и за сметка на останалите и именно затова мисля че държавата не е добро решение на който и да е проблем защото е перфектния инструмент за тая цел... за справка - целата история :lol: а това кое къде колко работи съм го чувал ... наскоро четох статия в която се възхваляваше американската двупартиина система и как тука не било хубаво като там :roll: то е вярно, че трябва и акъл... и в държавата и в частния бизнес се допускат грешки, но в частния бизнес се отстраняват много по-бързо, мошениците също. и мисля че и ти и гнома грешите в точно това че смятате че се разминават интересите на бизнеса и клиентите... ако един бизнес не удовлетворява клиентите няма да го бъде. в случая с горите това ще са туристи и други фирми които ползват дървен материал. а ако желанието на хората е да се опустоши тая гора и с държава няма да я опазите. и... да, може някой да го направи това, но ще изгуби и следващия който ще иска да спечели от земята ще трябва да я възстанови...а може да сте сигурни че такъв човек ще се намери. а освен това ... всичко това може да се случи и с държава... както вече се случва... и друго нима си мислиш че ако плажовете станат частни гърците изведнъж ще забравят че трябва да ги пазят за да се изхранват и те и децата им ? същото важи и за горите... също ... нали не си мислиш че сега не плащаме ? аз примерно плащам приблизително 1/3 от доходите си в данъци и наложени ми разходи под една форма или друга. а да и пазара не е начин за менажиране на хората, за разлика от държавата... и ако хората не са годни сами да си решават съдбата, кой може да заяви че е годен да го прави и да не звучи като мегаломаниак :wink: е тва е парадокса който виждам в демократичната държава... хората не са способни да решават сами затова решенията трябва да бъдат налагани от ... хората :?: мче то и аз говора принципно и не виждам как държавата би работила даже и принципно, грешна е по начало IMHO :D