Gravatar
stardriver
2009-05-11_19:26
23 май - Национален ден на природните паркове

Международната природозащитна организация WWF организира за втори път кампания за почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в страната. На 23 май 2009 г. (събота) ще се случи второто издание на Националния ден на природните паркове. Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка. Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над хиляда доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата. Повече подробности за двете издания на Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg От 22 до 24 май почистване ще има и на Иракли. Заповядайте!
Gravatar
ani
2009-05-15_09:22
Re: 23 май - Национален ден на природните паркове

благодаря за инфото :) . малко се дразня лично аз от редица фактори,....[size=85:16x8tp5u]сега обаче не ми се пише[/size:16x8tp5u], но искрено се надявам, че идеята ще обхваща все повече хора занапред и ще позволи разрастване на обхвата на този вид поведение и отношение към Околната среда! :oops:
Gravatar
stardriver
2009-05-25_11:25
Re: 23 май - Национален ден на природните паркове

[quote:2sa46fk1][b:2sa46fk1]Над 2300 доброволци се включиха в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF. Участниците събраха над 15 тона отпадъци и ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.[/b:2sa46fk1] В природен парк "Шуменско плато" допълнително бяха изнесени 10 тона боклук от нерегламентирано сметище. В съботния ден доброволците почистваха и обновяваха маркировката и инфраструктурата на някои от най-популярните туристически маршрути и места за отдих в България. Най-много доброволци – 500 души - се събраха край Дендрариума в природен парк "Витоша", откъдето бяха изнесени 4 тона отпадъци. Редица известни личности от шоубизнеса, спорта и медиите, както и чуждестранни дипломати в България също подкрепиха Националния ден на природните паркове, с личен пример и участие. Новинарят от bTV Венелин Петков, нашите синоптици, Станислава Трайкова и Христина Балийска, тенис-звездата Маги Малеева, Ники Кънчев, Иван Бедров, актьорите Филип Аврамов и Асен Лозанов, посланикът на Великобритания г-н Стийв Уилиямс и ръководителят на консулската служба на посолството на Германия у нас Волфганг Вендел, певицата Ваня Щерева, Вики от "Мастило" и фотографът Александър Иванов, бяха сред посланиците на различните природни паркове. Инициативата Национален ден на природните паркове на WWF се организира за втори път, като първото й издание беше през 2007 г., когато 1200 души събраха 12 тона отпадъци.[/quote:2sa46fk1]