Gravatar
Nirvana
2008-04-15_15:21
изтрита тема

изтрито мнение
Gravatar
Asymetral
2008-04-15_17:33
Re: Комплекси

/оффтопик вероятно си наясно че колкото повече комплекси, неврози, отклонения и прочие се "откриват" /по скоро наричат нещо някак си/ толкова повече хора ще откриват симптомите в себе си - ние си живуркаме с 1500 мисли в час и няколкото ирационални не ни прави болни... в повечето случаи :D Глиги разправяше, как наименованията ги слагат психотерапевтите примерно, хората се фиксират по идеята за новото заболяване и после отиват при психотерапевтите за помощ яко нали :)
Gravatar
slugware
2008-04-15_17:45
Re: Комплекси

брех..мааму стара...колко просто и ясно било всичко :shock: всичко ми се изясни вече :lol:
Gravatar
brainjuice
2008-04-15_19:05
Re: Комплекси

[quote:32l5dbys]между другото покрай това открих също и че съм параноиден шизофреник[/quote:32l5dbys] опа, по-леко с откритията :shock: и с подобни четива :P впрочем кой определя къде минава границата между "нормално" и "патологично"? почти всички изброени "комплекси" са характерни за всеки един човек - винаги или само в определени моменти...
Gravatar
slugware
2008-04-15_19:46
Re: Комплекси

аз имам комплекс на синьото сирене,комплекс на мокрите подпалки и комплекс за спиране на тока, които са си абсолютно нормални...ама си трайте :lol: Air - Talkie Walkie - Another Day :oops:
Gravatar
delamelix
2008-04-15_20:25
Re: Комплекси

[quote="brainjuice":5mw8i3og][quote:5mw8i3og]между другото покрай това открих също и че съм параноиден шизофреник[/quote:5mw8i3og] опа, по-леко с откритията :shock: и с подобни четива :P впрочем кой определя къде минава границата между "нормално" и "патологично"? почти всички изброени "комплекси" са характерни за всеки един човек - винаги или само в определени моменти...[/quote:5mw8i3og] Повечето отгоре ги имам :wink: Точно по леко с откритията.Ако не си специалист в тези области подобни "сбити" материали могат да те накарат да мислиш, че си по болен отколкото си.
Gravatar
slugware
2008-04-15_20:58
Re: Комплекси

бе друго мож да нямаме, ама комплекси - от чревце поне 'неам танк, баби...аз ако имах...' :D
Gravatar
Asymetral
2008-04-16_05:34
Re: Комплекси

открих че имам... витамин B-комплекс! :D сигурно съм единствения който се радва че си има комплекс
Gravatar
ani
2008-04-16_05:56
Re: Комплекси

:lol: :lol: :lol: за завиждане си! :wink:
Gravatar
Falcon
2008-04-16_06:23
Re: Комплекси

Ооооо! Това ще се чете. Най-после да се самодиагностицирам! :)
Gravatar
sl1ck3r
2008-04-16_12:12
Re: Комплекси

[quote="brainjuice":1r6s13fk] ...впрочем кой определя къде минава границата между "нормално" и "патологично"?...[/quote:1r6s13fk] Аз смятам, че това е Въпросът...а не кой какви комплекси има...
Gravatar
wordmaster
2008-04-16_13:03
Re: Комплекси

Комплексът е свързан с фантазиите на съзряващото момче, че могат да го лишат от половия му орган - символ на неговата мъжественост. Тази подсъзнателна тревога идва от страха да не бъде наказан от бащата, поради своята сексуална активност или мнимо желание да съблазни майка си. eitva nai ma smeli
Gravatar
Nirvana
2008-04-16_15:44
Re: Комплекси

изтрито мнение
Gravatar
Therapist
2008-04-16_17:28
Re: Комплекси

Аз го свързвам със страха, че си полуидиот :/ Стига чели глупостите на психолозите. Вероятно по-голямата част от нас имат над 50% от техните диагнози ако се зачетете по-подробно. И к'во от това?
Gravatar
Farfalak
2008-04-16_17:47
Re: Комплекси

ей, кой беше осъзнал, че е параноиден шизофреник? Да не би да ти предписаха хапчета най-сетне и спря да чуваш гласове в главата си, които са с теб от ставането сутрин до заспиването вечер и имаш вяра в тях повече от колкото в когото и да било? Имам чувството, че някои хора си мислят, че едно такова заболяване е дошло на мода! И на всичкото отгоре постоянно бива бъркана с размножение на личността.. Осъзнайте се, хора, ако имахте такова заболяване или всички тук щяха да са го разбрали без да има нужда от споменаването му или щяхте да сте на медикаменти и най-вероятно нямаше да имате желание да го обсъждате..
Gravatar
maneff
2008-04-16_18:31
Re: Комплекси

Олеле тва ма стрипери :) хахах наистина доста проблеми си имат хората ..... радвам се че комплекси си нямам 8) За шизофрения ... хммм бих казъл че съм, но бих казъл и че не съм :) То.. шизофренията е раздвоение на личността, аз понякога страдам от разтроение раз4 .. раз5 ... бе доста личности има в мене дето се обаждат понякога :) аре дефинирайте ми какъв ми е проблема :lol:
Gravatar
brainjuice
2008-04-16_19:22
Re: Комплекси

леко //офф-тъпик противно на популярната употреба на думичката, клиничната шизофрения съвсем не е раздвоение на личността. :wink: всъщност клиничната диагноза "шизофрения" обединява огромно разнообразие от симптоми, чийто общ знаменател просто е: "нещо му стана на този човек изведнъж, и то много сериозно, ама не можем да обясним защо" :roll: леко //он- вместо рязка граница между болен и здрав ум, тъй като всеки човек може да открие у себе си поне нещо "нездраво", май е по-добре някакво друго разграничение. според мен то може да минава по линията "можеш ли да се държиш адекватно на обстоятелствата, когато го налагат?" и въобще "можеш ли съзнателно да направляваш поведението си поне през част от времето?". ако отговорът на двата въпроса е "не", тогава очевидно човекът има проблем. ако пък е "да", то много важно дали съм си мечтал да спя с майка си и дали ме е страх, че ще си загубя пишката. :wink:
Gravatar
slugware
2008-04-16_19:34
Re: Комплекси

а адекватно за всеки едно и също нещо ли е? :wink:
Gravatar
Nirvana
2008-04-16_19:48
Re: Комплекси

изтрито мнение
Gravatar
slugware
2008-04-16_19:59
Re: Комплекси

Radiohead - Paranoid Android поздрав :)
Gravatar
brainjuice
2008-04-16_20:07
Re: Комплекси

[quote="lungfish":21whayic]а адекватно за всеки едно и също нещо ли е? :wink:[/quote:21whayic] да, разумен въпрос :) под "адекватно" разбирам преди всичко "отговарящо на дадените в някакъв момент условия с цел постигането на някакъв резултат". не знам дали определението е точно, по принцип така може да се оплитаме с думи до немай къде, ама с примери ще покажа какво имам предвид. когато ти се ходи по малка нужда, "адекватно" би било да отидеш и да се изпикаеш, като при това успяваш да станеш, да тръгнеш към избраното място, да уцелиш врата на тоалетната, ако има такава, да можеш да си разкопчаеш панталоните и т.н. :D всичко друго е неадекватно на дадената ситуация поведение. като те питат "колко е часът?", адекватен отговор би бил "седем без пет", "не знам", "наистина ли искаш да знаеш", "а бе я си ******" и други подобни. неадекватен отговор би бил "птиците умират сами"... освен в случаите, когато [i:21whayic]съзнателно[/i:21whayic] го избираш, за да шашнеш събедесника си :lol: ясно е, че неадекватният в този смисъл човек не би могъл сам да се справя с живота си по никакъв начин, и именно затова е хубаво да му се помага като на болен, а не защото в главата му има от "неправилните" мисли. :wink: сега може би ще последва въпросът: "а ти откъде знаеш, че е нещастен, може да си му е много добре така и въобще да не страда от неадекватността си". да, да, не знам, но човек всеки ден [i:21whayic]решава[/i:21whayic] и [i:21whayic]избира[/i:21whayic] да прави нещо, без да може да знае и да е сигурен какво прави. важното е резултатът да не носи болка на никого, а не виждам как грижата някой да може например да се изходи и нахрани би могла да причинява болка. :)
Gravatar
slugware
2008-04-16_20:22
Re: Комплекси

ами ако аз и ти имаме различни начини,различни действия ([i:1no5cmkp]не-правенето-на-еди-какво-си[/i:1no5cmkp] също е действие) за постигането на един и същ резултат(или поне субективно- интерпретативен такъв, не общо-валидно-интерпретативен) при едни и същи условия ? кой от двама ни е по-неадекватния? прав си, че с думи може да се оплитаме до немай-къде...ама понеже скоро тема тук не ми е ставала интересна....и... :roll:
Gravatar
brainjuice
2008-04-16_21:24
Re: Комплекси

[quote="lungfish":2od2z8z7]ами ако аз и ти имаме различни начини,различни действия ([i:2od2z8z7]не-правенето-на-еди-какво-си[/i:2od2z8z7] също е действие) за постигането на един и същ резултат(или поне субективно- интерпретативен такъв, не общо-валидно-интерпретативен) при едни и същи условия ? кой от двама ни е по-неадекватния?:[/quote:2od2z8z7] е, няма по-адекватен и най-адекватен :) въпросът според мен е дали постигаме въобще [i:2od2z8z7]някакъв[/i:2od2z8z7] резултат. в общи линии, това означава например ако си гладен да се нахраниш. не виждам по какъв алтернативен начин тва би могло да се постигне, освен като ядеш (някакси). :wink: още по-малко виждам как тук може да има субективен резултат, нямащ нищо общо с обективния (пък и въобще това деление обективно-субективно...) ти или си нахранен и организмът ти функционира добре, или не. можем да спорим до утре, но това, което аз изразих като мнение по-горе, се основава изцяло на common sense, а не на някаква много сложна теория. без примери, така абстрактно, ми е трудно да го мисля. а common sense обслужва едни такива съвсем насъщни нужди. за по-сложните работи всеки си мисли, каквото си иска, и никой не бива да му наднича в главата, ако не пречи на никого. някой може например да е особняк-фетишист със силно изразен Едипов комплекс, който да е обсебен от мисълта, че собствената му майка е Господ-Бог, създателя на Вселената, и всеки ден трябва да минава през определено място на улицата и да докосва по определен начин еди-кой си железен стълб, иначе майка му ще умре, а с нея и цялата Вселена. може също така този човек да е обсебен от параноидни мисли по този повод, че е спасителят на Вселената, но само той го знае (и майка му по някакъв странен телепатичен начин). ако този човек функционира сравнително гладко в ежедневието си и не наранява никого, не виждам защо някой трябва да го затваря в специално заведение и да се опитва да избива от главата странните му мисли чрез хапчета или по други по-груби начини. само защото на мнозинството от хората подобно некщо би се сторило доста необичайно, да не кажа извратено. е, и? п.с. брей, каква чудесна психоза успях да изобретя, дали има реален човек, който да е в подобно душевно състояние? :D
Gravatar
Nirvana
2008-04-16_21:51
Re: Комплекси

изтрито мнение
Gravatar
Asymetral
2008-04-17_05:45
Re: Комплекси

@brainjuice - точно тази тема се обсъждаше в една стара театрална постановка - "Еквус" от Питър Шафър - там един от героите /психотерапевт или нещо подобно/ казваше нещо по повод друг "психичнонеадекватен" герой /който мечтаеше за коне и понякога ги ослепяваше/ в смисъл "Аз какво правя? Мога лесно да разруша неговия свят и неговите идеали! [b:1hy5iahv]Но не мога да му създам нови![/b:1hy5iahv] Кой съм аз че да казвам чии идеали са истински и верни? Аз Бог ли съм" - това е много груба перифраза - все пак го гледах преди години, но се надявам да е станало ясно :) адекватен - неадекватен... :lol: ??? по чии норми, кой е измислил нормите и с какво право?!
Gravatar
brainjuice
2008-04-17_06:09
Re: Комплекси

чакай малко, не съм казал никъде, че трябва "да разруша неговия свят и неговите идеали"! напротив, отделям големи порции от екрана да защитя позицията как това не е нужно. :D това, за което говоря, е нещо друго. ако не ви харесва думичката "неадекватен", защото навява идеята за някаква норма, може да я заменим с някоя друга. може и "ориз" да се казва съответното състояние, все ми е едно. нима е толкова трудно чрез конкретните примери да се види какво точно имам предвид? не искам да се заплитам в повече обяснения, ако някой иска, нека се върне и прочете. а, сетих се за един пример, който ще бъде понятен за повечето хора тук: силен психеделичен трип. ако в подобно състояние на човек му се наложи да стане и да тръгне нанякъде, или пък да търси нещо сред вещите си, и други подобни - представете си дали би могъл да извърши това успешно. е, такова нещо имам предвид! сега си представете човек, който е перманетно в подобно състояние. бихте ли го оставили да се оправя във всичко сам, само и само да не му наложите някаква норма?! не бихте ли му подали ръка, повели накъдето иска да отиде, насочили към храна, вода и т.н.? за това става въпрос. за нищо повече! :roll: п.с. Нирвана, чудесен разказ! :oops:
Gravatar
Asymetral
2008-04-17_07:21
Re: Комплекси

:o именно - няма по-адекватен и няма по-неадекватен има хора които смятат че все пак има... а то си е много субективно и абсолютно погрешно - в частта в която смятат че трябва да "излекуват", "поправят" по-неадекватните /в повечето случаи против волята им/ - точно на твоето мнение съм абе :D ... оф :) и на мен не ми се обяснява повече
Gravatar
brainjuice
2008-04-17_07:48
Re: Комплекси

:wink: :oops: :D
Gravatar
slugware
2008-04-17_08:53
Re: Комплекси

[quote="Nirvana":3k6zkqag] лелее цял ден я слушам, или ми знаеш Last.fm-a Или това е поредното съвпадение?! :idea: [/quote:3k6zkqag] ми..не..не ти го знам архетипна синхрнонност...morphic resonance...наричай го, както щеш :P [quote="brainjuice":3k6zkqag] е, няма по-адекватен и най-адекватен :) [/quote:3k6zkqag] [quote="brainjuice":3k6zkqag]под "адекватно" разбирам преди всичко "отговарящо на дадените в някакъв момент условия с цел постигането на някакъв резултат". [/quote:3k6zkqag] сори че така оттук-оттам копи-пейст...ама..значи все пак има ли и неадекватно...мисля че да отричаш субективно адекватното не е правилно..защото това,което за теб може да е напълно неадекватно действие като отговор на дадени условия в дадена ситуация, за мен може да е единственото, или поне едно от най-адекватните ако всички смятяха като вас, i.e. - че няма по-адекватно или по-неадекватно, лудници нямаше да има( а все пак тук се обявяват разни категории на НЕнормалност :) )..нямаше да се налага и спазването на дадени правила в общественото или междуличностно пространство( двама души също са общество,както и един единствен), били те от вербално-синтактичен или ситуативен тип всеки един от изброените, така да речем - съществуващи комплекси е абсолютно различен при дадения индивид( не че това не се отнася за всички останали форми на духовно съществуване, де)...това че намираме общи черти и създаваме някаква общо-валидна, консесуална схема, която повърхностно покрива представите и впечатленията ни за въпросните усложнения, не мисля че тези консесуални модели могат достатъчно задълбочено да сондират и анализират усложнението при всеки един човек...защото, както много добре знаем, евентуалния резултат от дадено изследване, особено за нещо толкова абстрактно като съзнанието, зависи изключително от подхода, с който е извършено ("измерението на времето зависи от това, кой и как го измерва" - един не толкова подходящ пример) - тоест ако аз съм настроен да получа еди-какви-си резултати( в адекватен отговор на дадени, предишно заклеймени резултати от изучаването на душевната парадигма), когато психоанализирам някого, то най вероятно е да му открия повечето от горе-изброените усложнения, игнорирайки възмоността той да е развил други, изискващи неаналогично [b:3k6zkqag]лечение[/b:3k6zkqag] съществува ли дадено усложнение( дори по-силно казано - дадено психично отклонение, заболяване),дори носителят му да същестува, ако няма кой да го [b:3k6zkqag]наблюдава[/b:3k6zkqag] ?? човешкото съзнание не подлежи на категоризация
Gravatar
Asymetral
2008-04-17_09:01
Re: Комплекси

[quote:3qo181sc]човешкото съзнание не подлежи на категоризация[/quote:3qo181sc] точно! "губя си времето в мисли, имам ли нужда от тях..." - Остава "stop chasing shadows, just enjoy the ride..." - Морчийба :wink: :D
Gravatar
Nirvana
2008-04-17_12:54
Re: Комплекси

изтрито мнение
Gravatar
slugware
2008-04-17_15:32
Re: Комплекси

@[b:9h9yl4yi]Nirvana[/b:9h9yl4yi] :ами колкото и абсурдно да звучи, от текуща гледна точка - в съвременното общество, всяко едно тълкувание на външния свят е оправдано за рецепиента, дори то да се отчита като неадекватно от обществото...и тук, разбира се, може да се говори и пише много...не ми се иска, но само ще спомена аутизма като пример... несъвместимостта може би идва от грешната нагласа, от разделянето на външен и вътрешен свят...двете са едно и също нещо, дори външния е последица от структурата и свойствата на вътрешния... @[b:9h9yl4yi]brainjuice[/b:9h9yl4yi] : ами, извинявам се тогава..моя е грешката :)
Gravatar
Nothingk
2008-04-17_15:52
Re: Комплекси

С колкото повече неща се занимава човек ,толкова е по-комплексиран.Но пък и безделието яко комплексира ,понеже умът автоматично почва да се занимава с нещо,дори съзнателно човек да е пълен безделник....Еми остава :D :D само да залъгваме ума ,че се занимаваме с нещо ,а всъщност да сме напълно безстрастни .Тегава работа ,ма с повече увъртане винаги става.........................................................................................................................
Gravatar
withcracker
2008-04-19_22:36
Re: Комплекси

@Адекватен, Неадекватен :? Наскоро гелдах гледх един филм не си спомням заглавие и не беше кой знае колко интересен, но едно нещо ми направи впечатление. А именно, в тоя филм някакъв доктор го направиха невидим и после неможаха да го върнат към видимо състояние, та той колкото повече живееше като невидим толкова повече му се изкривяваше съзнанието. Реши че като е невидим няма кой да го съди за действията му и взе да убива наред, общо взето когато човек се откъсне от обществените рамки той става неадекватен, ненормален и т.н. Човек който в своята неадекватност може да навреди на себе си или на другите би трябвало да бъде пратен в лудница, но има и случаи в които хора с бутвани в лудницата само защото са различни :wink: Общо взето трябва доста да се помисли преди да се набележе някой като ненормален/неадекватен @Комплексите : Така като гледам май всички споменати ги имам в по-голяма или по-малка степен без може би нарцисизъм и мегаломания :D