Gravatar
Nothingk
2006-05-01_14:35
Тайните на сибирските шамани

Някой да е чел тази книга. Определено предлага нещо различно. В нея е описано съжителството на будизма и шаманизма. Шаманизмът е инспириран от условията на живот в държавата Tyva. През зимата най-топлото време е около -40 градуса. Аз самият излючително почитам всякакви занимания с магия или психонавтика в силни студове и всяка зима е нещо специфично за мен. Интересна е необходимата агресия или по-скоро сихийно поведение, необходимо за оцеляване в такива климатични и други условия. :) Ритуалите с месо и водка, лечението с хвойна и много други неща........... Един цитат е даден на гърба на книгата. Наистина и на мен той ми направи най-силно впечатление. Той е за връщане на духа на мъртва жена, преди да е отишъл твърде далеч, починала от болест. Сърцевината на ритуала представлява скачане и танцуване върху тялото на мъртвата, като същевременно танцът е и пробив в енергията, в духовното. За началото и края на ритуала няма да пиша, просто в тази книга няма нищо измислено...... За мен най-ценното в този вид шаманизъм е пълната импровизация, пълната липса на теория, на концепция. Всички техники на този шаманизъм са като от нищото, всеки който е извършвал нещо без концепция, би могъл да разбере каква безкрайна ценност има този импровизаторски напорист подход към практичността като цяло..........................................................................................................
Gravatar
mokiziva
2006-05-02_16:11


а в тази книга дали пише нещо за така наречената " вътрешна песен" на сибирските шамани? имаше една книжка на име " забравени звуци от забравени светове", която всъшност беше брошура към един двоен диск с традиционни етно звуци. там се разказваше за северните шамани и за момента на инициация, когато всеки младеж и девойка получават от вишите духове една специфична мелодия, която съответства на тяхната индивидуалност. тази мелодия човек я носи един цял живот в душата си и си я пее когато е изправен пред тежки бури и заледявания и изобщо критични ситуации в ледниците.... иначе за сибирските шамани съм гледала два три документали етнографски филмчета, които бяха доста шокиращи и в тях се разправяше точно за същите неша , за които говориш и ти. брутално отношение просто.... :twisted: по принцип едни от първите етнографски проучвания на шамани са били не другаде а точно в сибир. има разкази от етнолози, според които там на север преди да станеш шаман, трябва да висиш дни наред на едно дърво, с главата надолу и ако оживееш, начи с роден за шаман. особено жените много трудно се справяли с това изпитание, но пък ако успеят, просто няма съмнение че духовете ги подържат и подкрепят.
Gravatar
aluin
2006-05-02_16:39


[quote="mokiziva":ox5w781q]има разкази от етнолози, според които там на север преди да станеш шаман, трябва да висиш дни наред на едно дърво, с главата надолу и ако оживееш, начи с роден за шаман..[/quote:ox5w781q] хмм може би има нещо общо с Один повесеният.. интересно!
Gravatar
Партилан420
2006-05-02_16:58


Може и да има, пове4ето култури в Европа и Азия имат общ корен. Но култури , които нямат нищо общо с индо-европейските митове също практикуват висенето като твърде ефективна практика за влизане в резонанс със фините енергийни полета. Все пак бих искал да напомня, 4е практикуването на шамански практики и ритуали(като висенето надолу с главата и яденето на мухоморки) без истински шаман наоколо може да има нежелани последици, които шаманът би могъл да предвиди и да предотврати , базирайки се на племенния или на ли4ния си опит. така 4е, ако искате да пробвате да висите, препоръ4вам ви, поне докато не се запознаете с истински сибирски шаман , да пробвате само висенето нагоре с главата, посредством алпийска "седалка" или спелеоложко "стол4е" под прекия надзор на някой практикуващ алпинист или спелеолог. от собствения си опит с висенето, мога да кажа, 4е наистина има силно въздействие върху позицията на събирателната то4ка и постигането на непреклонно намерение. От собствения си опит с мухоморките мога да кажа, 4е въздействието им е доста по разли4но от това на псилоцибките, 4е усилват обонянието, слуха и 4увствителността на зрението към светлина за сметка на това намаляват 4увствителността към болка и към възприемането на цветове, като същевременно не повлияват отрицателно на координацията на движенията, даже напротив( с други думи правят възможно ти4ането бос нощем през гората в безлунна нощ и долавянето дирята, която следва ку4ето, бягащо пред мен). Стига само да са приготвени правилно(в "органик" имаше специална тема за това). А ина4е книгата не съм я 4ел, някой може ли да пусне линк(на български, на руски или на английски-няма зна4ение, само да не е на немски) И много бих се радвал да нау4а нещо пове4е за тази култура, възникнала в най-голямата гора на Земята в незапомнени времена.