Gravatar
aluin
2012-11-30_08:54
НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

В основата на тази класификация стои книгата на [b:32nke398]Авесалом Подводни – „Повест за фината седмица“[/b:32nke398] [quote:32nke398]Първо човешко еволюционно ниво- [b:32nke398]Муладхара - червеното ниво[/b:32nke398] - това е оцеляващият човек (условно дивак, роб, войник). Второто ниво е [b:32nke398]Свадхистхана - оранжевото нив[/b:32nke398]о - това е живеещият човек (феодалният селянин). Начинът на живот на това ниво е свързан с приспособяване и познание. Третото ниво е Манипура - [b:32nke398]жълтото ниво - това е управляващият чове[/b:32nke398]к (повелителят). Тук Егото влиза в резонанс със собствения си цвят. Нивото на Волята. Четвъртото ниво е [b:32nke398]Анахата - зеленото ниво[/b:32nke398]. Това е любещият човек. Тук индивидът може да пропуска през своето същество Божествената енергия на любовта. Петото ниво е[b:32nke398] Вишудха – светлото - синьото ниво - съвършеният човек[/b:32nke398] (наставничесто). Такива хора трябва да основават школи и да живеят не заради себе си, а заради човечеството. Това също е ниво на Волята, само че на Божията воля. [b:32nke398]Аджна - синьо ниво - виждащият човек (пророк)[/b:32nke398]. Това ниво не е представено в съвременното ни общество. [b:32nke398]Сахасрара - лилаво ниво - Божи човек (Бог)[/b:32nke398]. Това ниво не е представено в съвременното ни общество. На последните две нива душата не се въплъщава във физическо тяло вече. Ако това се случва, то е по изключение и само заради много значими задачи, които да променят света.[/quote:32nke398] Превода е от руски и на моменти не е много добър, но пък е доста интересна статията, има много хубави описания на оранжевите които са основните присъстващи по фестивалите, транс хората.. ЦЯЛАТА СТАТИЯ : http://urania-bg.com/content/нивата-на-духовно-развитие
Gravatar
Hupia
2012-11-30_10:59
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[color=#BFBF00:33nga3os]Значи по мойте изчисления, 80 % от сегашните хора трябва да сме някъде по средата между "дивака" - [/color:33nga3os][color=#FF0000:33nga3os] Муладхара[/color:33nga3os] [color=#BFBF00:33nga3os]и "Божественото"-[/color:33nga3os][color=#BF00FF:33nga3os]Сахасрара[/color:33nga3os]...! :lol: :) Демек по-близо сме до по-примитивното ,отколкото към по-възвишеното...?! Човеци к'во да ги правиш...?! [color=#00BF00:33nga3os]Особен вид и раса ...![/color:33nga3os] :)
Gravatar
aluin
2012-11-30_15:57
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

хъмм :o даваш много малък дял на [color=#BF0000:34yz21fr]червените[/color:34yz21fr] според мен.. значи си оптимист :D .. Това ме накара да чекна как върви популацията на света, стана ми любопитно.. http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_света та приблизително 20 % от цялото население е само в Африка, а в Азия е 60%.. останалите 20тина процента са по другите места.. Не ми се мисли колко от цялото е на ниво оцеляване или е слязло за отработване на това ниво, както често се случва.. Мисля че процента е над 50 но може и да греша
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_18:21
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

а дали наистина еволюираме духовно по същия начин, по който човек се изкачва по стълба, или има един ключов момент, в който под давлението на някакви неясни и за нас фактори просто проглеждаме и ставаме други хора :?: има го и другото, но аз съм по-склонен да вярвам на това. и повечето велики мистици на света от Миларепа до света Тереза като че ли са съгласни с мен. :) освен това не ми харесва колко високо в йерархията е поставен жълтият Манипура, властните хора стоят доста ниско в собствената ми ценностна система. :wink:
Gravatar
Hupia
2012-11-30_18:49
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Та нали т'ва е задачата на хората от горните духовни нива с мисленето си, действията и примера си....да развиват духовно по-нисшните "касти" и те да вървят нагоре ! :idea: :? Един вид нещо като "килийните училища" ..учениците от второ отделение обучават учениците от първо отделение,учениците от трето отделение обучават тия от второ.....ит.н.! :) Но все пак да не забравяме ,че сме все пак хора -Човеци , точно по средата между божественото и примитивното...и във всеки от нас имаи от едната част , и от другата ! И,че освен развитие ,има и регрес ..просто Еволюцията Никога не Търпи Вакум...,а на коя посока ще тръгне пак зависи само от НАС! :idea: :) :)
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_19:37
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

всеки истински духовно извисен човек (каквото и да означава това) според мен не е в състояние да мисли за себе си като за "висш", който назидава и направлява "низшите" души. :wink: истински духовният човек изобщо не мисли за себе си и за това какъв е и къде е в йерархията. изобщо не се гледа в огледалото и не си казва "Аз съм ебаси пича", или пък "Аз съм супер зле". "Аз" всъщност няма значение и колкото повече си се вторачил в тунинговането му, толкова по наникъде не си :D въобще йерархичното мислене за мен, класациите "кой е по-по-най" и прочие са поредната снобария и мерене на... его :lol: "Х е по извисен от Υ" :roll: това че в наште си субкултури (хипи, транс и каквото там) не сме като в някои други субкултури (чалгата например) и не си мерим кой има по-дебели ланци или по-лъскава кола, а си мерим кой е "по-духовен", се предполага, че трябва да ни прави нас по-добри в собствените ни очи ли, що ли? :roll: :P ето един истински духовен човек, който всичките от този форум ни слага в малкия си джоб вкупом, но, ако го попиташ на кое точно ниво е, няма да разбере въпроса :wink: [img:39e4gklj]http://zelas.blog.bg/photos/104544/dobri.jpg[/img:39e4gklj]
Gravatar
aluin
2012-11-30_19:44
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="brainjuice":2emktkeu]а дали наистина еволюираме духовно по същия начин, по който човек се изкачва по стълба, или има един ключов момент, в който под давлението на някакви неясни и за нас фактори просто проглеждаме и ставаме други хора :?:[/quote:2emktkeu] ами да, вярвам че е спираловидна стълба, ако се опиташ да прескочиш няколко стъпала и да се изстреляш твърде нагоре (от алчност да речем) може да ти се получи, но по вероятно е да не се.. Трябва много сила за това.. Съответно човек може да се върне и назад за доработване на нещо недоусвоено.. Това схващане е абсолютно в синхрон със случването на ключови моменти, неясни за нас фактори (както ги определи), които те активизират и отключват твоята обществена или духовна мисия.. като светване на крушка е! Езотеричните науки като астрологията, тарото, кабала и прочие ти помагат да проумееш какви са ти уроците и накъде си се запътил, или по скоро накъде да насочиш усилия.. Тези възможности и потенциали могат да бъдат доста широки така че не го разбирайте като ограничение, а напротив.. Естествено има и хора с ограничени възможности, нямат свобода на избор.. При тях е доста по-трудно и те ще трябва да поработят за да имат този волеви избор в следващ живот.. [quote="brainjuice":2emktkeu]има го и другото, но аз съм по-склонен да вярвам на това. и повечето велики мистици на света от Миларепа до света Тереза като че ли са съгласни с мен. :) освен това не ми харесва колко високо в йерархията е поставен жълтият Манипура, властните хора стоят доста ниско в собствената ми ценностна система. :wink:[/quote:2emktkeu] В началото и на мен ми стана едно такова неприятно от тази подредба.. Най-общо според тази теория Жълтите управляват Червените, а Оранжевите си лавират около тях, но не поемат отговорности.. Жълтите умеят да контролират масите за своя изгода, имат силна воля за да правят каквото сами решат за добре, но за да правят това им трябва знание, което червените нямат.. Тоест май точно така се получава подредбата.. Не всички жълти са задължително badass.. Например някой шеф на банка който е отговорен към работата си и семейството си.. но не се замисля много много за духовните принципи в живота и това му стига.. не е задължително да е някъв покварен и корумпиран и тн..
Gravatar
aluin
2012-11-30_19:48
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Ами не го приемай толкова като мерене и кой е по по най.. Просто в днешния свят си има названия за всичко.. Не им се вторачвай толкова щом те дразнят..
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_19:49
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote:2osr57qh]ами да, вярвам че е спираловидна стълба, ако се опиташ да прескочиш няколко стъпала и да се изстреляш твърде нагоре (от алчност да речем) може да ти се получи, но по вероятно е да не се.. Трябва много сила за това.. Съответно човек може да се върне и назад за доработване на нещо недоусвоено.. Това схващане е абсолютно в синхрон със случването на ключови моменти, неясни за нас фактори (както ги определи), които те активизират и отключват твоята обществена или духовна мисия.. като светване на крушка е![/quote:2osr57qh] ама не се изстрелваш ти - Вселената ти го подарява ;) оттук нататък твоята задача е да оползотвориш този подарък :) ако се пънеш сам да минеш нивата, наистина нищо няма да постигнеш. [quote:2osr57qh]В началото и на мен ми стана едно такова неприятно от тази подредба.. Най-общо според тази теория Жълтите управляват Червените, а Оранжевите си лавират около тях, но не поемат отговорности.. Жълтите умеят да контролират масите за своя изгода, имат силна воля за да правят каквото сами решат за добре, но за да правят това им трябва знание, което червените нямат.. Тоест май точно така се получава подредбата.. Не всички жълти са задължително badass.. Например някой шеф на банка който е отговорен към работата си и семейството си.. но не се замисля много много за духовните принципи в живота и това му стига.. не е задължително да е някъв покварен и корумпиран и тн..[/quote:2osr57qh] да, но така се получава не духовна, а по-скоро социална йерархия. неприятният навик на индийците да смесват едното с другото според мен е замблуждение, произтичащо от обществената им система.
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_19:51
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="aluin":1yngra33]Ами не го приемай толкова като мерене и кой е по по най.. Просто в днешния свят си има названия за всичко.. Не им се вторачвай толкова щом те дразнят..[/quote:1yngra33] не е въпросът мен дали ме дразнят или не, а до какво води една подобна теория и прави ли ни по-добри - което е единственият смисъл в крайна сметка :wink:
Gravatar
Hupia
2012-11-30_19:56
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Въпроса не е "да симерим пишките"..! :wink: :) Според мен,когато помагаш на по-долните нива ,ти по тоя начин ти се издигаш едно ниво ..! Но не в смисъла наставнически, или "туниниговане"..или надпревара ! :idea: [color=#4040FF:1ff8ubnr]К'возначи истински духовен човек ...?! Та нали точно това са тия фази (нива), все пак не сме хора а,не светци .... ?!Та дори и светците ,не са толкова чисти колко си ги представяме..всеки има по един "червей на съмнието и раздора", по една "кукичка"която ни пречи да да преминем следващото ниво и връща ..на изходна позиция от където сме били..?! Въпроса е един момент да ги пренебрегнеш ..и там Те губят своята "енергия",и да преминеш напред ...!Но не самоцелно (като фикс идея),просто защото е дошъл момента...и Ти си бил готов да преминеш нататък ............ :!: [/color:1ff8ubnr] [color=#408000:1ff8ubnr]Колкото по-нагоре се изкачва човек толкова Отговорността става по-голяма, и Баланса става по труден... :!: И може да се стигне до един момент (етап) ,Човек да не може да продължи напред ..и вместо това ...,да "падне" няколко нива надолу....! :idea: :idea: :idea: [/color:1ff8ubnr]
Gravatar
LGI
2012-11-30_20:08
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Vnimavaite, che nqkoi ot tiq 20% bdi tuk i shte vi prasne edin ban :) P.S. [img:yf2rc0ok]http://1-ps.googleusercontent.com/h/www.ektitli.org/wp-content/uploads/2011/03/El-Planeta-Libre-La-Belle-Verte.jpg.pagespeed.ce.p2fzt8INUQ.jpg[/img:yf2rc0ok] All is one!
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_20:12
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Hupia, да, погледнато по тоя начин, съм напълно съгласен :) и светците си имат червей на съмнението, а отговорността винаги става все по-безумно голяма, тъй е! и все пак трябва да внимаваме много да не се подхлъзнем. трябва да играем играта така, че да изпитваме удоволствие от самата нея, а не да гледаме на кое ниво сме и колко сме превъртяли :) щото и такива случаи познавам и това е именно "падането", за което говориш... о, колко такива случаи познавам, всъщност... хора, които си мислят, че са се издигнали, а всъщност само са си навири носа :lol: повече емпатия му е майката. повече съпричастност към другите същества, умение да им влизаш в обувките и да разбираш как се чувстват, и по-малко съизмерване с тях (аз къде съм - пък ти къде си; в каквото и да е отношение!) затова продължавам да си мисля, че любовта трябва все пак да стои по-горе от ръководната роля :)
Gravatar
aluin
2012-11-30_20:30
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Съгласна съм с Hupia.. не бива да бъркаме скромността (тя е добродетел факт) с ниво на възприемане, любов и знание.. Ще дам за пример човек като Дънов.. Той е усещал, че има знание, до което само той и малцина други са стигнали, извирало е от него.. Неговата мисия е била да даде това знание, да бъде учител.. Той не го е давал насила, но е имал много ученици които доброволно са приемали учението му.. той ги е привличал с аурата си, със силата на духа си.. Но той не е стоял със скръстени ръце, сам със знанието си, без да го предаде, само за да не го приемат за "вижте ме там на върха".. и това не го прави по малко значим отколкото е.. За фалшивите гурувци и всезнайковци е ясно че ние им даваме сила като вярваме в тях.. Мисля че говорим за над тея неща.. Също така съдим за човек по някакви негови действия които са в конкретния момент, но не знаем какво го е довело до тези действия, дали е достигнал до това с добри постъпки или с недобри... Случвало се е човек да извърши престъпление и после да му се отключат добродетели, от които всички са във възторг.. Не че такъв е случая с бай Добри, който има благо излъчване наистина, но не знам нищо за него, освен че в момента прави добри дела.. А бил ли е добър баща, съпруг или син, брат и прочие, какъв е бил животът му.. това също е важно.. Например нобелов лауреат измислил много важна за човечеството формула, обаче вкъщи е тиранин - бие жена си и тормози децата си например.. Постигнал е титла и уважение.. НО.. и тн
Gravatar
aluin
2012-11-30_20:33
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="brainjuice":2ak86b4q] затова продължавам да си мисля, че любовта трябва все пак да стои по-горе от ръководната роля :)[/quote:2ak86b4q] :oops: абсолютно, тя си и стои
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_20:34
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

самият дядо Добри твърди, че има страшен грях да изкупува, но никой освен него не знае какъв е. да, така е за неравния път, по който всички човеци вървим. но според мен е важно как финишира всичко и последният ти ход да е положителен, ако и да си се хлъзгал преди това. та, май никога не знаеш докато не дойде краят...
Gravatar
Gos Pod
2012-11-30_21:02
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

:idea: "Понятието на абсурдизма съдържа в себе си идеята, че няма смисъл който да се намира в Света отвъд СМИСЪЛЪт, който ние му придаваме. Това (без)-смислие/безсмисленост обхваща безНравствеността И/ИЛИ 'нечестността' в Света, в който живеем. Този контраст с 'кармичният' начин на мислене, където 'лоши неща не се случват на добри хора; За Светът няма такова нещо като добри и/или лоши хора - това, което се случва се случва (бел.ред трябва да случи :P) и то може да се случи както на 'добър', така и на 'лош' човек" И както добре знаем и сме запознати с някои части,може би, от философията на Ницше, 'отвъд доброто и злото' .... какво означава да сме по-добри? Или да паднем(принезявайки се едвал и не :- :shock: :lol: ) на нивото на някои? ... това са понятия, които ние обичаме да продължаваме да засукваме,поставяме и създаваме (без това да има особено градивна стойност, а още по-де-градивна, де-конструктивна, все още по-ограничаваща цел понятно) ... какво е добро? какво е лошо? това , което е добро/красиво/весело/приятно за някои е също така съответно и ре-ципрочното му за някои ... И с опасност да се превърна в много 'абсурдно и абстрактно не-реален' :D ми се иска да заключа, че волята за истина е нещото, което подхранва желанието ни да осукваме този Ин/Ян..... и както Ницше умело догатва [i:do3xoh9s]"Кое в нас всъщност се стреми 'към истината' ? В действителност ние дълго се въздържахме да питаме за причината за тази воля - докато накрая съвсем се спряхме пред един още по-оснобен въпрос :?: :!: . Попитахме за ценността на тази воля. Да приемем, че желаем истината - защо не предпочитаме неистината? Или незнанието? Дори неведението :?: Как е възможно нещо да възникне от своята противоположност :?: ? Например истината от заблуждението :?: ? Или волята за истина от волята за измама :?: "[/i:do3xoh9s] Има само един цвят, и то е черен :) И в него се съдържат много повече от един цвят .. но любимият ми е ЗЕЛЕН :) Аз съм само LA BELLE VERTE :oops: :oops: :oops: :idea: :idea: :idea:
Gravatar
aluin
2012-11-30_21:03
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="LGI":332mt0tu]Vnimavaite, che nqkoi ot tiq 20% bdi tuk i shte vi prasne edin ban :) All is one![/quote:332mt0tu] хехе да признавам това с процентите на населението беше тъпо, но просто се присетих колко хора в Африка и Азия живеят на прага на не знам и аз какво и единствената им цел е да оцелееят някак.. Но не казвам че другите 20 процента са просветени.. просто асоциации ми изникнаха И да, All is one!.. но не всички имат еднакви възможности, потребности и свобода на избор.. Това е както аз имам кафяви очи, а еди кой си сини.. мога само да замаскирам цвета на очите си, но не мога да го променя..
Gravatar
Gos Pod
2012-11-30_21:14
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

свободата на избор е също нещо доста абсурдно,особено в наши дни :) искааше ми се да те попитам наистина по-надълбоко какво имаш предвид под това 'право на избор' , но с последното 'свобода на избор' ми става по-ясно :idea: :P Благодаря за темата! ;) 8) :D :oops: п.с. интересно, правото пак аз го намесих..колко криво от моя страна :lol: :mrgreen:
Gravatar
brainjuice
2012-11-30_21:32
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Gos Pod, винаги, ама винаги имаш свобода на избор! дори когато единствената ти опция освен тази, която ти се натрапва, е да се жертваш или самоубиеш - това пак е избор, нали? :wink: дори когато съвсем буквално са ти опрели пистолет в челото имаш избор - да кажеш "Няма пък да направя каквото искаш, стреляй!" :P това не значи, че всички и винаги сме длъжни да се правим на герои, но, ако искаме да бъдем честни със себе си, винаги трябва да казваме "избрах по-малко тежкото за мен", а не "нямах избор" :) а под това "да сме по-добри" имах предвид не някакви абстрактни категории на добро и зло, които Ницше иска да надскочи (и според мен се проваля) а именно емпатията. емпатията към другие същества, желанието и умението да се поставиш на тяхно място и да ги почувстваш. да вникнеш защо са такива, каквито са, дяа осъзнаеш, че и ти като нищо би могъл (защото винаги имаш избор) да си на тяхно място, преди да тръгнеш да ги съдиш, да им вредиш или да им четеш морал. :)
Gravatar
Gos Pod
2012-11-30_22:02
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="brainjuice":3mkxk8hu]Gos Pod, винаги, ама винаги имаш свобода на избор! дори когато единствената ти опция освен тази, която ти се натрапва, е да се жертваш или самоубиеш - това пак е избор, нали? :wink: дори когато съвсем буквално са ти опрели пистолет в челото имаш избор - да кажеш "Няма пък да направя каквото искаш, стреляй!" :P това не значи, че всички и винаги сме длъжни да се правим на герои, но, ако искаме да бъдем честни със себе си, винаги трябва да казваме "избрах по-малко тежкото за мен", а не "нямах избор" :) а под това "да сме по-добри" имах предвид не някакви абстрактни категории на добро и зло, които Ницше иска да надскочи (и според мен се проваля) а именно емпатията. емпатията към другие същества, желанието и умението да се поставиш на тяхно място и да ги почувстваш. да вникнеш защо са такива, каквито са, дяа осъзнаеш, че и ти като нищо би могъл (защото винаги имаш избор) да си на тяхно място, преди да тръгнеш да ги съдиш, да им вредиш или да им четеш морал. :)[/quote:3mkxk8hu] Доста мрачни примери :twisted: :roll: :lol: , но разбирам.... какво имаш предвид :) Това за жертването е вярно ;) И правилният избор, също така... ала все пак има нещо, от първата част на твоята реакция, с което не мога да се съглася...и ще се радвам да споделя защо. Бях на 16 можеби (със сигурност под 18) след като изпращах една вечер бившата, чийто апартамент се намира точно зад църквата Св.Кирил и Методий когато един тип, тичащ по една от главните улици на Бургас, който ИЗОБЩО не бях виждал някога преди и който не беше определено на себе си.... реши да се обърне към мен (след като вече се бяхме разминали) ..... човека търсеше някои и тичаше по улицата когато ми извика да спра .. в което разбира се аз не се вслушах ПЪРВО-начално, но след като изрече думите 'спри или ще стрелям' просто се обърнах, видях пистолета насочен срещу мен(от ~20на метра разстоение) приближаващ се по-близко и все ПО-близко ДО челОтО Ми най-сетне ... повярвай ми, че всичко ще си кажеш в една такава ситуация (кой си, откъде идваш, накъде отиваш и защо;) Иначе съм особено (безкрайно) съгласен с последната част ,последният параграф и четенето на морал ... :idea: peace,love and happiness stuff :oops:
Gravatar
psi-fi
2012-12-01_02:44
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

лелэе колко много сте изписали ...аз тва ще го чета догодина допамина ...нещо хайку ? :shock:
Gravatar
Gos Pod
2012-12-01_11:25
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

@ [b:1sk2zoc7]psi-fi[/b:1sk2zoc7]: Es spirito highko :D 8) :D :P :idea:
Gravatar
Nothingk
2012-12-02_11:28
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="brainjuice":3fmmt5h5]истински духовният човек изобщо не мисли за себе си и за това какъв е и къде е в йерархията. изобщо не се гледа в огледалото и не си казва "Аз съм ебаси пича", или пък "Аз съм супер зле". "Аз" всъщност няма значение и колкото повече си се вторачил в тунинговането му, толкова по наникъде не си :D въобще йерархичното мислене за мен, класациите "кой е по-по-най" и прочие са поредната снобария и мерене на... его :lol: "Х е по извисен от Υ" :roll: това че в наште си субкултури (хипи, транс и каквото там) не сме като в някои други субкултури (чалгата например) и не си мерим кой има по-дебели ланци или по-лъскава кола, а си мерим кой е "по-духовен", се предполага, че трябва да ни прави нас по-добри в собствените ни очи ли, що ли? :roll: :P [/quote:3fmmt5h5] :D :D :D :D :D :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Обожавам ей така да си пусна компютъра и цък - да ми изникнат някви красоти пред очите :) :) :) :) :) :D :D :D
Gravatar
astrangeloop
2012-12-02_12:13
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Айде да се включа и аз с едно цинично-нихилистично изказване, което е близо до позицията на brainjuice, без да се доближава по никакъв начин до комплексността на изложените от него аргументи :lol: Та, подобни класации за мен се определят накратко с термина " евфемистичен расизъм", щото предполагат някаква изконна същност от самото раждане, която е непроменима по време на 1 живот и отрича възможността за прогрес. Та дори в Индия само най-долните касти не могат да се качват нагоре, ако не се лъжа. :P Цветовото асоцииране е също много спорно - в различните култури цветовете носят различен смисъл. В индийската, например, оранжевото е цветът, носен от брамините; синьото пък е цветът на любовта. Зеленото обикновено е цветът на младостта, силата и [color=#008000:1v8rdlnx]оцеляването[/color:1v8rdlnx]. Латинската дума за зелено [b:1v8rdlnx]viridis[/b:1v8rdlnx] има същия корен като глагола [b:1v8rdlnx]virēre[/b:1v8rdlnx] - "1. зелен съм; 2. жив съм, имам енергия". В други индо-европейски езици думи със същия корен имат значение на "покълвам" ; ние имаме "вирея" - именно оцелявам. Из речниците пише, че не е ясен произходът на корена и не се знае първоначалното му значение, [b:1v8rdlnx]но[/b:1v8rdlnx] е много интересна близостта му с [b:1v8rdlnx]L. verus[/b:1v8rdlnx] < PIE *weros- "истински"; (ср. Бг. [b:1v8rdlnx]вяра[/b:1v8rdlnx], Du. [b:1v8rdlnx]waar[/b:1v8rdlnx], Ger. [b:1v8rdlnx]wahr[/b:1v8rdlnx], Eng. [b:1v8rdlnx]very[/b:1v8rdlnx]) Разбира се, последното е просто поредната спекулация на един полу-самоук псевдолингвист, но аз (и във връзка с филма де) често си превеждам заглавието "La belle verte" като "Прекрасната истина" . Разликата във френския се довежда до една гласна и две ударения (vérité) :lol: [quote:1v8rdlnx]janmana jayate shudrah samskarad dvija ucyate vedapathi bhaved viprah brahma janati brahmanah One is a Shudra by birth By observing Sanskara one becomes a Dvija By studying the Vedas one becomes a Vipra One who knows Brahman is a Brahmana[/quote:1v8rdlnx]
Gravatar
Nothingk
2012-12-02_12:55
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[quote="aluin":222efauz][quote:222efauz]Първо човешко еволюционно ниво- [b:222efauz]Муладхара - червеното ниво[/b:222efauz] - това е оцеляващият човек (условно дивак, роб, войник). Второто ниво е [b:222efauz]Свадхистхана - оранжевото нив[/b:222efauz]о - това е живеещият човек (феодалният селянин). Начинът на живот на това ниво е свързан с приспособяване и познание. Третото ниво е Манипура - [b:222efauz]жълтото ниво - това е управляващият чове[/b:222efauz]к (повелителят). Тук Егото влиза в резонанс със собствения си цвят. Нивото на Волята. Четвъртото ниво е [b:222efauz]Анахата - зеленото ниво[/b:222efauz]. Това е любещият човек. Тук индивидът може да пропуска през своето същество Божествената енергия на любовта. Петото ниво е[b:222efauz] Вишудха – светлото - синьото ниво - съвършеният човек[/b:222efauz] (наставничесто). Такива хора трябва да основават школи и да живеят не заради себе си, а заради човечеството. Това също е ниво на Волята, само че на Божията воля. [b:222efauz]Аджна - синьо ниво - виждащият човек (пророк)[/b:222efauz]. Това ниво не е представено в съвременното ни общество. [b:222efauz]Сахасрара - лилаво ниво - Божи човек (Бог)[/b:222efauz]. Това ниво не е представено в съвременното ни общество. На последните две нива душата не се въплъщава във физическо тяло вече. Ако това се случва, то е по изключение и само заради много значими задачи, които да променят света.[/quote:222efauz][/quote:222efauz]Колкото и да пречат класификациите на бога да прониква в нас,ги обожавам :D .Бог е ред чрез хаос,не чрез класификации,но винаги са ме хипнотизирали
Gravatar
Gos Pod
2012-12-02_13:28
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Доста интересно :roll: Красиво е когато обмяната на мнения така се случва плавно :idea: :oops: :P Аз бих искал само да направя още една добавка към думите на [b:1a83w6pk][size=150:1a83w6pk]brainjuice[/size:1a83w6pk][/b:1a83w6pk], не само защото съм напълно съгласен с това което казва , но и защото му текат соковете от мозъка като реки от сокоизтисквачка ... :oops: :P Според мен също така, не става и дума изобщо дори за измерването на духовно развитие по някакви статистики,класаций или индикацията на някакви цветове или нещо от сорта...защото това за мен най-малкото звучи леко политически/а и доста религиозно.... Това, както brainjuice заявява е просто един вид йерархия(в която аз поне не вярвам,тъй като не съм религиозен) Чувал съм само ... а напоследък сякаш го пре-слушвам още по-често, вероятно покрай тези говорещо-бръмчащи бръмбари, че разпадането на егото,'смъртта на егото', разпознаването на личността като по-скоро взаимно-свързана и зависима част от едното общо цяло наречено колектив,вселена,свят,живот или кой както си обича да го нарича......и нейното оприличаване като част от веригата, а не като самият връх на веригата........ разпознаването на човек не с Аз-ът,не със образът в огедалото , а именно със силата на състраданието,уважението и любовта към ближният и всичко наоколо, която единствено укрепва вътрешните сили на духът на хората, и съответно за-здравява и калява нашият собствен характер, е нещото КОЕТО най-изначалноо и преди всичко посочва и говори за начало на духовното развитие.... и за нашата роля в този Свят. Да, ние сме свободните радикали, ние сме свободни и отговорни за нашите постъпки, мисли и действия, и тъкмо заради това нека не забравяме, че всяка наша промяна/постъпка/решение дори на подсъзнателно ниво променя и е всъстояние да промени развитието на събитията и да повлияе на околоността около нас - което ни прави взаимносвързани > и взаимно-зависими от Цялото , Света около нас... :) Животът е дар, нека да го използваме за благото на всеки един, нека го украсим..... нека го извисим и го направим едно по-добро приключение, във Всеки изминал миг за Всеки изминаващ миг - защото именно всеки миг е дар :oops:
Gravatar
brainjuice
2012-12-02_14:29
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

[b:3dn5dc0n]astrangeloop[/b:3dn5dc0n], за vireo-verus не знам, но е добро ако не като етимология, поне като поетическа находка :oops: [b:3dn5dc0n]Gos Pod[/b:3dn5dc0n], именно! точно и4 аз така възприемам нещата. затова и любовта за мене е най-отгоре. пък другото само си се нарежда. :oops:
Gravatar
Gos Pod
2012-12-02_15:21
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Re-[i:2g2a4gpa][b:2g2a4gpa]LOVE[/b:2g2a4gpa][/i:2g2a4gpa]-U-tion :oops: r[i:2g2a4gpa][b:2g2a4gpa]EVOL[/b:2g2a4gpa][/i:2g2a4gpa]ution И така както гласи една съзерцателно-бляскава мисъл на Карл Юнг ... [b:2g2a4gpa][i:2g2a4gpa][u:2g2a4gpa]Във всеки Хаос има Космос, и във всеки безпорядък - има таен ред [/u:2g2a4gpa][/i:2g2a4gpa].... [/b:2g2a4gpa] И те така, както и [b:2g2a4gpa]Nothingk[/b:2g2a4gpa] споменава, има нещо хаотично в целия този ред ...и нещо подредено,вероятно наредено в целият този хаос, който той нарича Бог :) :P :?: на любов и може би малко повече въображение е да се забялзват и разбират връзкитте между тях . Духовното израстване не е нещо, което се достига след някаква степен или разбира,то е пътека която трае цяла вечност и води до самата нея според мен.Бях чел някъде из мрежата по темата Тао § Зен, че е много важно човек, поел по този път да съумее да запазва мирогледа си на начинаещ, колкото и напред и нагоре той да расте духовно ... вярвам, че повечето от нас са наясно с идеята зад този принцип/механизъм на съзнанието, и нейната нравствена цел да подхранва егото (защото веднъж помислим ли си, че разбираме космоса и света около нас,а какво остава като си повярваме - тогава едва ли не трябва да се принезяваме на нечие по-ниско ниво, за да общуваме или достигаме обща тема цел с даден духовно по-нисш 'плебеи' например.. . което е абсолютно грешно и глупаво и дори не отговаря на мисълта на нечии духовно извисен човек) ... само ако се опита да си представи, човек, колко пъти тази верига е била прекъсвана ..... :idea: i am another you. ˙ǝɯ ɹǝɥʇouɐ ǝɹɐ noʎ :oops:
Gravatar
aluin
2012-12-02_18:28
Re: НИВАТА НА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Gos Pod agree :wink: :)