Gravatar
happyday
2008-06-04_12:16
Богомилски легенди

[b]АДАМ И ЕВА[b] След Дървото на живота Господ създал здравеца,босилека и останалите треви.После направил човек от пръст и го оставил да съхне.Но Дяволът се промъкнал скришом и пробил човека с шило на четиридесет и едно места. По едно време дошъл Господ,за да вдъхне душа на човека,но душата не се задържала.Той се досетил за причината,набрал треви и запушил четиридесетте дупки,само една останала отворена.Вдъхнал душа на човека и му дал име-Адам.Той се изправил и попитал: -Боже,защо не запуши и тази дупка? Господ му отговорил: -Тази дупка е за смъртта.През нея ще излиза душата. Тревите с които били запушени дупките,станали лековитите билки.Господ насадил една чудесна градина,за да има къде да живее Амам.Нарекъл я Рай.После за един ден създал всички животни. -Адаме,Адаме-казал Господ-ето пред теб ще минат всички животни на земята.Ти ще им дадеш име и ще си избереш едно от тях за другар.С него заедно ще изживеете дните си. Седнал Адам а пред него започнали да преминават всички живи твари. -Я проговорете бе,животинки-им рекъл Адам-да ви чуя гласовете. Всички проговорили,всяко с гласа,който му дал господ.Според този глас Адам им давал име. Първи дошли птиците:"гу-гу" загукала гугутката и Адам я нарекъл гугутка.Заграчил гарванът "гра-гра" и получил името гарван.Закукала кукувицата "ку-ку" и първия човек я кръстил кукувица.Така всички живи същества получили имената си,но Адам не си харесал никое за другар. По едно време дошъл Господ и го попитал дали е свършил работата,която му е възложил. -Дадох имена на животните,но другар не си намерих. -Легни си почини ,Адаме!-казал Господ.-Като се наспиш и станеш,дано си харесаш някое. Адам легнал и заспал.Господ му извадил едно ребро и от него направил жената.Като се събудил,Адам видял пред себе си същество като него-само че много по-красиво,нежно като цвят и с дълги коси,които имали цвят на узряло жито.Адам дал име на първата жена-Ева. Дяволът завидял на Господ и за да не падне по-долу,направил вълк от пръст,но колкото и да се мъчел,не успял да му вдъхне душа. По това време Господ му отишъл на гости.Дяволът,като искал да се похвали,че и той може нещо да направи,рекъл на вълка: -Стани и захапи Бога за крака! Но вълкът не се помръднал.Господ го погледнал и рекъл: -Стани,хвани врага за крака! Вълкът скочил и захапал единия крак на Дявола,затова той е куц. Дяволът се разсърдил и казал: -Не може повече да живеем заедно.Дай да си разделим света на половина.Земята да е моя,а небето твое.Да разделим и човеците-ти ще владееш живите,а аз мъртвите. -Нека бъде така,както ти рече-отговорил Господ. -Добре,но да запишем това на камък. Господ написал казаното на каменна плоча и я дал на Дявола.
Gravatar
Radiostin
2008-06-04_12:33
Re: Богомилски легенди

Вярно е. [url=http://picbg.net/img.php?file=40928733c58f2e89.jpg:3g14rgge][img:3g14rgge]http://store.picbg.net/thumb/2E/89/40928733c58f2e89.jpg[/img:3g14rgge][/url:3g14rgge]
Gravatar
brainjuice
2008-06-04_12:48
Re: Богомилски легенди

приказката е хубава. :) но чак пък да я приемам за вярна... (каквото и да значи "вярно") както показва и тази приказка, богомилите са вярвали, че този свят е владение на Дявола. и всичко в него е греховно и зло. включително човекът и неговото тяло. при това положение най-добре е човек да отиде и да си среже вените. гледището на мейнстрийм-християнството, че човек и светът в основата си са прекрасни творения на Бога, а не на Дявола, е къде-къде по-оптимистично. богомилите са интересни, фолклорът им също. но кой е решил, че точно те трябва да са положителните герои на българското Средновековие не знам. може би защото не са мейнстрийм, а който не е мейнстрийм винаги е куул (дори да друса хероин и да принася котки в жертва на Сатаната). и може би защото комунистическите историци много ги обичаха заради омразата им към църквата и феодалната държава. :wink:
Gravatar
Radiostin
2008-06-04_12:50
Re: Богомилски легенди

И ти говориш вярно, аз нямам проблем с понятията, за мен те нямат значение, презирам философията, но обичам приказките, за мен те са по-истински.
Gravatar
Asymetral
2008-06-04_13:33
Re: Богомилски легенди

ми май по-скоро богомилите са смятали че земния свят наистина е творение на Сатанаил - ама чак пък зло... смятали са че трябва един вид да надскочим природата си, проповядват някакъв вид аскетизъм - не е чак толкова лошо като се замисли човек самия Сатанаил е описан като желаещ свобода и творчество, създаващ земния свят обаче не е могъл да вдъхне душа на човека - затова помолил бащатко си за душа и дух - тати вдъхнал душа но дух на земния свят не можело да съществува... затова човек трябва да натрупа опит и да премине през много изпитания и после през СЕБЕ си за да се върне към изначалното - Божественото имат и много интересни и странни препратки към почти всички известни мистични учения както и да е де - навсякъде може да се открият полезни зрънца истина или поне храна за размисъл