Gravatar
mokiziva
2007-02-03_00:35
Търся печатница в България

Търся българска печатница и отварям пост с надеждата че някой от вас може би има насока или контакт с евтина печатница в България. Ако сметнете че темата е флуд, изтрийте я, ще видя кво мога да намеря в гугъл. Планирам да напечатам всичките интервюта от сайта ни http://www.psy-film.com в писмена форма във формат на списание с лъскава хартия. Трябва ми добра печатница към април тази година. Благодаря за всяка насока и сори ако флудвам.
Gravatar
Radiostin
2007-02-03_00:39


Кажи си желанията,не обещавам нищо,но пък тук има и печатници.
Gravatar
_mARV
2007-02-03_00:50


моки....не ща да плюя Българското...но понеже съм в този бизнес мога да ти кажа че най-вероятно ще ти излезне по-евтино някаде в чужбина... аз се занимавам с маркетинга и печатането на една книга и миналата година не можахме да намериме достатачно евтина и добра печатница тука (т.е в БГ..) та ние лично печатахме в Полша..... е все пак книгата беше адски луксозен формат....та не знам....може би искахме прекалено много за прекалено малка цена за възможностите на печатарите тука... все пак тук се печатат доста 'луксозни' списания (н.пр Cosno или FHM)..... ако искаш мога да проверя в контактите ми... само ми дай точна информация... (т.е. каква хартия... каква големина на страницата... колко страници, и какав тираж.... :lol:
Gravatar
mokiziva
2007-02-03_06:33


Ee, супер, мерси много за отзивите;). Знаех си че ще има някой с опит в този бизнес ;). Ами точна информация: книгата трябва да е с лъскави страници защото ще има снимки и цветен дизайн. Не е нужно да е много луксозна, само да не са грапави страниците и да не се разлепят. Формата ще го направя според това какво предлага съответнатаа печатница: имам текстовете и снимките , но ще наравя съответния лейаут според формата, който ми предлагат ( програмата ми за печатане е quarkXpress ). Страници около 100. Тираж може би 10000-15000. Ако наистина е кофти да се печата в БГ, това ще е много полезен съвет, защото имах такива намерения и е добре че има кой да ме предупреди ;). И в Полша колко излезе???
Gravatar
pavelot
2007-02-03_08:50


Моки, познавам добър печатар :wink: :oops: Работи в София и е от 15 години в този бранш, надявам се, че не е толкова скъпо, тук също се печатат книги. Ти използва ли трака на BMW за филма, нали ти трябваше за начало. :wink: :oops:
Gravatar
_mARV
2007-02-03_09:31


то не че е кофти.... всъшност ако ние бяхме печатали тука можехме дори да изкараме печата в повече LPI (lines per inch) а колкото повече LPI толкова по добре ти излизат снимките :) За нас главната причина да печатаме в Полша беше че издаваме доста широкоформатен hardcover... а тука правят hardcover-a на ръка... т.е. бавно и с непостояно качество..... а и щеше да ни е по скъпо, и щеше да отнеме повече време... за цените ще ти ги пратя по лс.... не ща да обявявам 'тайни' на бизнеса в форума :) но мога да кажа че цената беше по ниска от всичко което ни предлагаха в БГ..... а в понеделник ще ти пратя и контакти (e-mail-и) на разните печатари които имам (сори ама че ги нямам сега... в работата са... а гледам все пак да не си нося работа в къщи... нездравословно е според мен...) ... апропо ако е в формат списание то 'Димитър Благоев' са били доста добри... но има и доста други....:) в крайна сметка не само цената е важна а и срокове, изиквания, доставка и т.н....
Gravatar
shpongled
2007-02-03_12:10


nai dobre spored men e da si go printnete v germaniq :) Ba4kam kato pred/sled pe4at ot 5 godini i moga da namerq 4itavi ceni no prosto s transporta ste ti izleze po skupo. V mushroom sum gledal oferti za flyeri koito sa ako ne po evtini to pone na cenite na koito pe4atam tuk :)
Gravatar
ani
2007-02-03_12:32


[quote:30obvp4i]Страници около 100. Тираж може би 10000-15000.[/quote:30obvp4i] 4+4, какво LPI гониш, за какъв грамаж на хартията говориш,мислила ли си какъв ще е формата на самата тази книга.....приблизително кв.сант. на страница, ще има ли лак и ред други довършителни екстри.....корицата и страниците еднакви ли са като естество на хартията? не ми е проблем да ти направя справка на местата, на които аз печатам. :) едната от тези печатници, с които работя между другото работи предимно за немски клиенти и предполагам имат отработен канал за доставка до Германия
Gravatar
mokiziva
2007-02-03_15:45


_mARV благодаря ти много за личното съобщение :oops: ! Между другото цената наистина ме изненадва, надявах се на много по-евтини цени в Източна Европа. Дори списанията в които съм бачкала тук в Германия печатат на по-евтини цени разни книги и учебници. Ани , не знаех че и ти си в бранша ;). Гледам , че сме се събрали достатъчно хора за цяла издателска къща за алтернативна литература в България ;). Ами за теглото не съм мислила, естествено бих се радвала на по-твърда хартия, но ако цените са толкова високи ще се задоволя с най-обикновена тънка хартия за списания. Формата може да е всякакъв, в зависимост от това кое е най-евтино. Примерно тук в Германия за рязането изискват доста тлъсти цени и бих се задоволила с ДИН а4 също. Един списък с цени за 1000 парчета , 5000 парчета и 10000 парчета за различното тегло и формат би ми помогнал супер много наистина. Въпроса е , че поне на тоя етап няма да дам повече от 2000 лева за този печат и ако наистина е толкова скъпо и трябва да се плати веднага ( тоест не е с договор за плащане чак след като продадеш стоката) , ще трябва да се задоволя с възможно най-евтиния вариант и с по-малко бройки. [quote:ghy2ld8x]Ти използва ли трака на BMW за филма, нали ти трябваше за начало. [/quote:ghy2ld8x] :) :oops: Кой трак на БМВ??!?? :?: Нещо май съм пропуснала ??
Gravatar
shpongled
2007-02-03_17:31


:) 2000 leva nqma da ti stignat v nikuv slu4ai za 10 000 spisaniq 100 stranici 4+4 . po skoro cenata ste otide kum 5-6-7 , ne mi se smqta sega :) predlagam ti da go napravihs kato mushroom na A6 format :) no pak broikata e ubiistvena :) spored men ili nameri nqkoi da plati nqkakvi reklamni stranici vutre ili namali do kum 1 000 broiki :) i stranicite
Gravatar
mokiziva
2007-02-03_17:44


Рекламни страници вече съм организирала, надявам се да дойдат още поне пет пъти повече, но пак с тая цена трябва половината книга да е реклама...Ами няма да е 10000, щом е толкова скъпо :). Аз си мислех: официялно в една немска издателска къща печата струва около 2-3 евро за 400-500 страници, поне това е което ме учат мен в университета и което видях по време на една контролинг практика в издателска къща. Тези три евро са при цена на продажбата 20 евро на книга. Значи си мислех ако книгата в България струва 5-10 лева значи мога да се надявам на левче за печата. За по-малка книга даже по-малко от левче. Ама явно не съм била много добре със сметките, явно нещо не е точно както си го представям. Както и да е, почвам още от веднага да търся още хора за реклами, само дето от книга с някви пикливи 10000 тираж и то с адски слабо покупателна публика, наистина е трудно да се печели от реклама. Мисля че ако наистина е толкова скъпо ще трябва да я издам към някоя от двете издателски къщи за алтернативна литература, с чиито шефове имам контакти, сама няма да стане....
Gravatar

2007-02-03_17:50


Nai dobrite i eftini pe4atnici sa v Plovdiv.Pove4eto ot Sofiiskite izdania pri tova dori i luksozni se pe4atat tuk.Ako si zainteresovana shte te svurja
Gravatar
shpongled
2007-02-03_20:04


Ami Tina, govorime za razli4i neshta :). Knigata se pe4ata na ofsetova hartiq 80-90 grama koqto e dosta evtina, plus tova kato nqma kartinki pe4atash edin cvqt na stranica :) a tova koeto ti mai iskash e pulnocvetno toest po 4 cvqta na stranica, koeto iziskva po debela hartiq, za dvustranen pe4at oste po debela 135 gr da kajem, koeto si dava puti po visoka cena :) Abe kato sme se subrali tolkova hora s predpe4at i design daite da si izdadem edno spisanie za trans kulurata v bg :) heheh otdavna si go mislq ama si e baq organizaciq .
Gravatar
brainjuice
2007-02-03_20:10


не е ли далеч по-лесно и евтино да се направи e-zine? вярно, че на хартия си е друго, ама... :o
Gravatar
mokiziva
2007-02-04_05:24


Ами за правенето на списание в България и аз много съм мислила, но честно казано стигнах до извода, че това списание просто няма как да си избива разходите. Кой ще го чете???????? Прекалено малко хора се интересуват от това в България. Мислила съм и за списание с по-широка тематика: повече за култура и за алтернативни неща. Вече даже има някои списания в БГ за алтернативни теми. Принципно наистина доста хора тук се занимават с медии, с печатане, с дизайн, доста от нас са бачкали и по списания и вестници и въобще имаме основата, ама нещо не ми се вижда реално. За книгата: ами защо да говорим за различни неща ;). Принципно няма всяка страница от книгата да е цветна, повечето ще са три цвята. Когато печатат, първо печатат големи листове хартия, които после се нагъват и се нарязват, така че ако изчислиш точно, ти стига да напечаташ само пет десет такива цветни листа и да ги разпределиш из книгата. Една такава напечатка с 10 процента сцетни страници, наистина не струва много в издателските къщи където съм првила практика. Надявах се в Бг да е поне пет пъти по-евтино, тоест да е стотинки... А от тая книга само 5 процента от бройките ще са на български. Останалото ще е немски и английски. Дажве не съм сигурна че ще има на български но ако остане време за преводи... Брейнджус: ми езин може, ама не ми е това целта. Знам че няма да се хаееса на някои от по-възвишените хора тук, но го правя и по финансови причини. На парти винаги мога да продавам книжлета лице в лице както и дискове с филми лице в лице. Досега го правих неофициално с дискчета, ама сега искам да е под офоциална фирма, и да имам едно книжле, което да давам като допълнителна покупка към филмите. А и смятам че наистина е доста ценна информация всичките тези интервюта с доста известни личности от света на транс културата и може би има хора които се интересуват от нея само в писмена форма.
Gravatar
ani
2007-02-04_16:56


[quote:2li4pfew]Abe kato sme se subrali tolkova hora s predpe4at i design daite da si izdadem edno spisanie za trans kulurata v bg Smile heheh otdavna si go mislq ama si e baq organizaciq .[/quote:2li4pfew] ох и аз, и поне 2-3 мои близки , също сме си мислили за подобни неща, жар има , но кофтито е наистина , че концепцията изисква сериозна подготовка и време за да се избистри идеята и да се намери най -удачната стратегия за подобен род-медиен продукт, не мисля, че няма смисъл от подобен род медия на нашия пазар.....или пък не би представлявала интерес и подобна информация на читателя.....все пак бих казала, и от скромното ми наблюдение, че нашия пазар е залят от подобни периодики и верно колкото и да са еднотипни....се излюпват все нови и нови продукти и то повечето в сферата на музиката, модата, културата, е и разбира се болшинството са клюкарски пости, и рекламни представяния на спа и козметични центрове...и чалга постери,....ха ха.... друг проблем са самите фирми разпространителки..., които са доста мътни и несериозни.... ....но що да не се пробва със скромно начало....дори в безплатен вариант или на символична цена....скромен тираж...пълноцветно .....издържайки се от представянето на клубове, в които се провеждат събития от подобен род....ей така за справка с пазара....пък от там...можем и по сериозни неща да се замислят....., единствена спирачка поне за мен е била , че за да отделя време сама или със споменатите 2-3 -ма души за подобен род действия....значи не трябва да правя друго и респективно малко мизъри...., а всички предолагам гоним срокове и за жалост в повечето случаи не сме на твърда заплата...., но заедно ..що да не....."едвам ме навихте" :lol: иначе по въпроса: един формат А5 , 4+4, на 130,150 гр. с по-твърда корица, 100 стр. , мат лак...за твоя замисъл ми изглежда не зле извинявай, не разбрах какво количество от страниците е черно бяло, и има ли въобще такива.., или три цвята ще изчакам ответ и ще направя запитване тук в Пловдив на местата, които знам.....предполагам не те интересуват оферти от сорта да станете съиздатели : самите печатници предлагат подобни оферти за магазинни периодики....
Gravatar
mokiziva
2007-02-04_18:01


Btw може би някои от вас помнят списанието на Метрополис. Горкото не оживя много време, но беше много симпатично. :) На това място евала на Делян ака Оксиделик за суперския дизайн, той може да ви разкаже много повече за алтернативни списания в България. Не виждам как ще стане това финансиране с реклами в България: кои са тия клубове които ще рекламират там и то достатъчно че да финансират печата. Ми те даже и машрум с 25000 тираж , реклами по 700 евро и половината страници пълни с реклами едва успяват да се държат на повърхността. А българското списание ще успее така ли? Не ми се вярва на мен. Бих го правила с удоволствие колкото и време на изисква, но не искам да съм вътре с парите заради печата, ако успеем да покрием разходите за печата, съм с две ръце навита да участвам. Но не ми се вярва просто. Де да знам де, може и междувременно транс сцената да се разрастнала в БГ и да има повече възможности. Ама не ми се вярва. В смисъл: с по-широка тематика да но само транс : не. По-скоро мога да си представя една бройка на година. За първата бройка се заклевам да приложа безплатно към броя дискче с филма за българската транс сцена, смятам ще е готов докато направим брой първи. :) Ани за страниците: ами тези печатници нямат ли някакъв списък с цени? Не мога да кажа точно защото ше го направя според цените. Ако е много скъпо всичко да е три цвята: син, зелен и черен, тогава ще направя повече черно бели. Абе честно казано и един телефон ще ми свърши добра работа, ще им звънна. Аз засега само до някои адреси успях да се добера от старт.бф но не намерих по-големи печатници. Просто едно сайтче ми трябва или телефон.
Gravatar
stardriver
2007-02-04_20:20


офф// [quote="shpongled":x5usvr1d]Ami Tina, govorime za razli4i neshta :). Knigata se pe4ata na ofsetova hartiq 80-90 grama koqto e dosta evtina, plus tova kato nqma kartinki pe4atash edin cvqt na stranica :) a tova koeto ti mai iskash e pulnocvetno toest po 4 cvqta na stranica, koeto iziskva po debela hartiq, za dvustranen pe4at oste po debela 135 gr da kajem, koeto si dava puti po visoka cena :) Abe kato sme se subrali tolkova hora s predpe4at i design daite da si izdadem edno spisanie za trans kulurata v bg :) heheh otdavna si go mislq ama si e baq organizaciq .[/quote:x5usvr1d] За транс само...няма какво толкова да се напише според мен ,пък и нямо кой толкова да го купи... e-zine may be :)
Gravatar
ani
2007-02-04_21:28


http://www.printunion-bg.org/ http://www.deltaplus.net/ http://www.filibe.com/ukazatel/u79.html http://www.ideal-as.com/contact/address.htm надявам се да ги виждаш, имаш ЛС!
Gravatar
Lexia
2007-02-04_21:48


[quote="shpongled":2lhu1p89].. Abe kato sme se subrali tolkova hora s predpe4at i design daite da si izdadem edno spisanie za trans kulurata v bg :) heheh otdavna si go mislq ama si e baq organizaciq .[/quote:2lhu1p89] Предпечат, дизайн... а за мен редакцията, моля :D В интерес на истината и аз имах едно време подобни мисли в главата. Но за съжаление също се съмнявам, че едно транс-списание (на хартия) ще има успех.. :(
Gravatar
mokiziva
2007-02-08_00:52


Еми как ;). Ще си направим най-различни области и ще си поделим редакцията. :lol: :lol: :lol: :lol: Ахм, по въпроса за печатницата. Ами доколкото разбирам трябва първо да направя точния лейаут и чак тогава могат да ми кажат цените така ли? Нямат нещо като готова прайс кард на уърд ? Миии добре , начи ще трябва да го приготвя първо и тогава да говоря пак.
Gravatar
ani
2007-02-08_16:31


[quote:bzgae893]Btw може би някои от вас помнят списанието на Метрополис. Горкото не оживя много време, но беше много симпатично. Smile На това място евала на Делян ака Оксиделик за суперския дизайн, той може да ви разкаже много повече за алтернативни списания в България. Не виждам как ще стане това финансиране с реклами в България: кои са тия клубове които ще рекламират там и то достатъчно че да финансират печата. [/quote:bzgae893] [quote:bzgae893]Бих го правила с удоволствие колкото и време на изисква, но не искам да съм вътре с парите заради печата, ако успеем да покрием разходите за печата, съм с две ръце навита да участвам. [/quote:bzgae893] [quote:bzgae893]Abe kato sme se subrali tolkova hora s predpe4at i design daite da si izdadem edno spisanie za trans kulurata v bg Smile heheh otdavna si go mislq ama si e baq organizaciq .[/quote:bzgae893] [quote:bzgae893]а за мен редакцията, моля Very Happy[/quote:bzgae893] сори, че не поствам от кой са съответните цитати, но може да се види... ,а и другаде си говорим за алтернативни селища....,що да не и клубец.... имам в предвид яка стройна концепция, ентусиазъм и работа.....пък те нещата стават, щом има кой да ги прави.....трябва да го избистрим... на мен ми се иска много да има такова нещо ....и с радост ще участвам....дори и само за да продължавам да съм близко до това, което ми харесва в личния ми свят :lol: ...и не всичко е винаги чак толкова скъпо..., може би най-скъпа е първата крачка:.... времето, което е нужно да се вземе едно решение wink: относно печатницата ако има нещо свиркай :wink: и аз често се дразня от факта , че печатниците искат всичко ама в най - краен вариант-готов фаил...за да дадат цена, а клиента в частност , обратно първо цената после кво ще правим
Gravatar
DEACTIVATED time wave zer
2007-06-26_17:36


[quote:3ufw32kl]относно печатницата ако има нещо свиркай [/quote:3ufw32kl] ми свиркам :P . Ако има някъв начин да се говори на място с печатницата ще е супер. В смисъл едно кафе да пием и да се разходим до там. Даже и ще проучим въпроса с брошурите за инициативата за животните.
Gravatar
DEACTIVATED time wave zer
2007-07-08_14:55


Ей дали може някой да даде професионално мнение за този сайт тук: http://print.bg/login/categories.php?cid=15&pr=21 за 500 бройки малък формат а6 30 страници цветно ми иска 800 лева. това нормална цена ли е за България, знае ли някой?
Gravatar
Cveti_Balcheva
2009-03-18_15:42
Re: Търся печатница в България

Здравейте! Интересуват ме контактите на евтината печатница в Германия. Както и такива на колеги в България. За печат на формат А5-2000 бройки ми искат 800лв. без ДДС. Като параметрите на брошурата са: 2000 броя, корица-гланц от 150 до 190 гр, 2 цвята -Pantone. Вътрешни страници- 12 на брой, гланц, с дебелина от 90 до 50грама, 2 цвята. Закрепване с телбод. Предварително Ви благодаря!
Gravatar
Alesio
2009-07-02_17:38
Re: Търся печатница в България

Цвети, ако още те интересува отпечатването на книжката пиши ми ЛС мисля, че ще мога да ти помогна с по-ниска цена
Gravatar
Moonstone
2009-07-03_08:57
Re: Търся печатница в България

Emi az moga da predloja Demax i J-Point pone v tqh sam rabotil.Az PTR si wafehme na kara dere i mu spodelih 4e tarsa nqkoi redaktor shtot sa se sabrali nqkolko patepisi po partita v 4ujbina ta mislim da 4i otpe4atim.